فرهاد فزونی عضو هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در گفتگویی با اشاره به اولویتهای دولت در تنظیم بودجه 95 گفت: متأسفانه با کاهش قیمت نفت، درآمدهای نفتی ما به اندازه هزینه پرداخت یارانهها نیست و دولت ناچار است که برای کسری این مبلغ با افزایش درآمد مالیات مشکل را حل کند.
وی افزود: در شرایطی که بخش خصوصی با مشکلات بسیاری مواجه است و بسیاری از صنایع و شرکتها در آستانه ورشکستگی قرار دارند با دریافت مالیات بیشتر کمر بخش خصوصی خم میشود.
عضو کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران تصریح کرد: در این شرایط بودجه 95 بیشتر به یک مبحث سیاسی تبدیل شده تا مبحث اقتصادی در حالی که باید نگاه به بودجه اقتصادی باشد.
وی به اجرایی شدن برجام اشاره کرد و گفت: همه امیدها به اجرای برجام و رفع تحریمها بود که پولهای بلوکه شده آزاد شود و با حضور سرمایهگذاران خارجی اقتصاد جان تازه بگیرد که متأسفانه با اتفاقات اخیر در عرصه بینالمللی این امر بعید به نظر میرسد.
فزونی با انتقاد از پرداخت یارانهها گفت: پرداخت یارانه از ابتدا کاری اشتباه بود و امروز همین موضوع دولت را با مشکلات بسیاری در بودجه مواجه کرده است چرا که اقتصاد ما اقتصادی تک محصولی است و بر پایه نفت استوار است و کاهش قیمت نفت موجب شده تا تمام درآمد دولت به سمت پرداخت یارانه برود.
وی تأکید کرد: تنها راه نجات در شرایط کنونی قطع پرداخت یارانه است و در شرایط کنونی بیش از 80 درصد افراد باید از دریافت یارانه حذف شوند و دولت تنها به دو دهک از افراد جامعه یارانه بپردازد.
فزونی گفت: برای اجرای اقتصاد مقاومتی و نجات اقتصاد باید مردم دست از دریافت یارانه 40 هزار تومانی بردارند چرا که این رقم حتی پول چند نان نیز نمیشود.
**بارانه در بودجه 95 جایی ندارد
یک کارشناس اقتصادی گفت: به نظر می رسد در بودجه 95 سمت و سوی دولت صرفه جویی خواهد بود و پرداخت نقدی عملا کنسل خواهد شد.
مصطفی صفاری کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در رابطه با اولویت بندی دولت در تخصیص بودجه 95 گفت: به دلیل عدم ارائه لایحه و برنامه ششم توسط دولت در حال حاضر نمی توان راجع به آن قضاوت کرد.
وی با بیان اینکه بودجه باید منطبق با برنامه ششم باشد گفت: برنامه ششم زمانی که به تصویب می رسد جداولی در آن ضمیمه شده است تا اهداف و زمانبندی پوشش برنامه ها مشخص شود.
این کارشناس اقتصادی در همین راستا افزود: به نظر می رسد بودجه 95 باید تولید محور و صادرات محور باشد و سیاست های دولت مسلما در جهت توسعه اقتصادی باشد.
صفاری با بیان اینکه قیمت نفت در بودجه با نرخ 35 دلار بسته شده است ادامه داد:مسلما با احتساب درآمدهای نفتی دولت در سال آینده یارانه در آن جایی نخواهد داشت و توجیه پذیر نخواهد بود و قطعا سال آینده برنامه پرداخت یارانه به 70 میلیون نفر منتفی خواهد بود.
صفاری در پایان افزود: به نظر می رسد در بودجه 95 سمت و سوی دولت در صرفه جویی خواهد بود و پرداخت نقدی عملا کنسل خواهد شد.
**منابع هدفمندی یارانه ها در بودجه 95 در هاله ای از ابهام
سید کاظم دلخوش مشاور در امور مجلس و مجامع معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رییس جمهور در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص تامین منابع یارانه در بودجه سال 95 گفت: در لایحه بودجه 95 برای هدفمندی یارانه ها برنامه ریزی خواهد شد و اینطور که به نظر می رسد دولت بودجه را با 260 هزار میلیارد تومان بسته است و احتمال دارد بودجه دو دوازدهم و یا چهار دوازدهم بسته شود.
وی با اشاره به این نکته که بعید است حذف دهک ها را در سال 95 داشته باشیم افزود: در شرایط فعلی دولت نمی تواند یارانه هارا حذف کند چراکه آمار و اطلاعات لازم در رابطه با دهک های دارای تمکن مالی را در اختیار ندارد.
دلخوش در همین راستا اظهار کرد: برنامه هدفمندی یارانه ها مسلما در هرسال تمدید خواهد شد و همچنین دولت برای تامین منابع یارانه ها اصلاح قیمت ها را در دستور کار خود قرار خواهد داد.
** دولت وضعیت یارانه را مشخص می کند
موسی الرضا ثروتی نیز در همین راستا افزود: در بحث هدفمندی یارانه ها قرار بود قیمت حامل های انرژی به فوت خلیج فارس برسد که این امر محقق نشد و در حال حاضر نرخ فرآورده های سوختی سیر نزولی به خود گرفته است.
وی در ادامه تصریح کرد: با توجه به کاهش قیمت نفت همه چیز بستگی به برنامه ریزی دولت دارد که چه راهکاری را برای تامین منابع یارانه در بودجه 95 در پیش خواهد گرفت.