گروه سیاسی مشرق - تفنگداران آمریکایی روی عرشه قایق در حالت استیصال زانو زدهاند و دستهایشان را به علامت تسلیم و برای پرهیز از حرکات تحریکآمیز که میتوانست سلامت آنها را در معرض خطر جدی قرار دهد، پشت سر خود قلاب کردهاند، این تصویری است که با تصاویر فیلمهای هالیوودی که همواره قدرت ارتش آمریکا را تبلیغ میکنند و یک تفنگدار چندین نفر را حریف است، زمین تا آسمان فرق دارد. تفنگدارانی که به گفته سردار حسین سلامی در زمان بازداشت گریه میکردند و صدای لرزان آمریکا بودند. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که وظیفه صیانت از مرزهای کشورمان را برعهده دارد، در اقدامی هوشیارانه دو قایق تندرو ارتش آمریکا به همراه 10 تفنگدار آمریکایی را بامداد چهارشنبه متوقف کرد و پس از اینکه مشخص شد این دوقایق سهوا نه به طور عمدی وارد مرزهای آبی کشورمان شدهاند، جمهوری اسلامی دست به رهاسازی این افراد زد. این موضوع بازتاب گستردهای در میان مقامات و افکار عمومی غرب داشته است تا جایی که به مهمترین خبر این روزهای رسانههای غربی بدل شده است. موضوع غالب رسانههای غربی و آمریکایی نیز شکست و تحقیر آمریکا در ماجرای بازداشت این تفنگداران بوده است.
آمریکاییها امید به پنهانکاری این افتضاح داشتند/ وعدههای چندین باره کری به ظریف
رویترز در این باره نوشت: دستگیری 10 ملوان آمریکایی در روز سهشنبه توسط ایران جلسات متعدد پرخروشی را در واشنگتن و تهران به راه انداخت. این حادثه دراماتیک در خلیج فارس که دولت ایالات متحده در ابتدا امید داشت آن را پنهان نگه دارد، درست چند ساعت پیش از سخنرانی سالانه باراک اوباما در کنگره آمریکا علنی شد.[1]
به گزارش این رسانه انگلیسی، طبق گفته یک مقام ارشد وزارتخارجه آمریکا ، کری در حالیکه خواستار آزادی سریع ملوانان آمریکایی بود،به ظریف گفت: ما میتوانیم این حادثه را به ماجرای خوبی که برای هر دوی ما خوب است تبدیل کنیم. [2]
این مقام رسمی افزود: جان کری این پیام را در تماس های بعدی نیز تکرار کرد. چیزی که اهمیت داشت توافق هستهای بود که هر دو وزیر خارجه بر روی آن وقت زیادی گذشته بودند و تلاش زیادی برای حفاظت از آن انجام داده بودند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا: دیدن فیلم ملوانان دستگیر شده برایم سخت است
اولین اظهارات در مورد شکست نظامی آمریکا از ایران در حرفهای سخنگوی کاخ سفید نمود داشت. «جان کربی» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا با اشاره به ویدئو زانو زدن تفنگداران آمریکایی بیان داشت دیدن فیلم سربازان آمریکایی در حالی که زانو زده و تسلیم شده بودند برایش سخت بوده است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادامه داد: «ضبط اینگونه تصاویر از سوی ایرانیان، برای آنها اقدام جدید نیست همانطور که در مورد ملوانان انگلیسی دیدیم.»
خبرنگار آسوشیتدپرس پرسید که آیا این اقدام ایران، بر خلاف کنوانسیون ژنو - در مورد نحوه رفتار با اسرای جنگی - نیست؟
سخنگو پاسخ داد: «ما که با ایران در حال جنگ نیستیم که این موضوع را با کنوانسیون ژنو بسنجیم؛ البته این اقدام ایرانیان نامناسب و غیرسازنده بود.»[3]
رسانههای اسرائیلی در تله افتادند
سیل انتقادات از مواضع آمریکا و شکست آنان از ایران بعد از این ماجرا به سمت کاخ سفید روانه شد. در همین رابطه سایت "المصدر" سایت خبری وابسته به رژیم صهیونیستی نوشت، رسانههای این رژیم پس از افتادن در تله و انتشار تصاویر خفت بار تفنگداران دستگیر شدۀ آمریکایی، ماجرای دستگیری این تفنگداران را روز شکست آمریکا در برابر ایران دانستند.
این سایت تأکید کرد که تیتر اصلی روزنامههای رژیم صهیونیستی روز بعد
از واقعه بازداشت تفنگداران آمریکایی "روز شکست آمریکا در برابر ایران"
بود.
المصدر خاطرنشان کرد که سپاه تفنگداران دریایی آمریکایی
را که وارد آبهای ایران شده بودند دستگیر کرد. از این تفنگداران درحالیکه به نشانه
تسلیم زانو زده و دستهایشان را روی سر خود قرار داده بودند عکس گرفته شد. آنان قبل
از آزادی به خاطر میزبانی تشکر کردند. حتی وزیر امورخارجه آمریکا از تعامل ایرانیها
در این موضوع قدردانی و تشکر کرد.[4]
المصدر افزود: به هر حال، رسانههای اسرائیلی در تلۀ ایران افتادند و عکسهای خفت بار تفنگداران نیروی دریایی آمریکایی را منتشر کردند، آن هم پس از سخنرانی اوباما درباره "اوضاع امت".
اوباما در این سخنرانی مدعی شده بود که امروز در دنیا هیچ کسی جرأت درگیری با نظامیان ما را ندارد.
واکنش ترامپ به دستگیری تفنگداران آمریکایی در ایران
نامزد پیشتاز جمهوریخواهان در رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به بازداشت ۱۰ تفنگدار آمریکایی و قیاس آن با تسخیر لانه جاسوسی واشنگتن در تهران گفت که اوباما آمریکا را به عصر جیمی کارتر برگرداند.
«دونالد ترامپ» در این باره گفت: «این همان اقدامات در زمان جیمی کارتر است و ما اکنون به دوره جیمی کارتر بازگشتهایم».
او با اشاره به آزادی ۱۰ تفنگدار آمریکایی توسط ایران هم اینطور مدعی شد که تهران به دلیل آنکه هنوز تحریمها برداشته نشده، چنین کاری انجام داده است.[5]
مقام سابق پنتاگون: ایران در ماجرای تفنگداران آمریکایی بدون هیچ پیامدی آمریکا را تحقیر کرد
این حادثه در لایههای مختلف مقامات امریکایی بویژه افراد امنیتی ایالات متحده تاثیرگذار بود. در همین زمینه «هارولد راد» مشاور سابق پنتاگون بر این باور است، ایران در ماجرای بازداشت و آزادسازی 10 تفنگدار آمریکایی بدون هیچ پیامدی، آمریکا را تحقیر کرده است.[7]
هارولد راد که با روزنامه «جروزالمپست» گفتوگو میکرد، اظهار داشت: «اینکه واشنگتن تاکنون به بسیاری مسائل نظیر آزمایش موشک بالستیک ایران در ماه اکتبر و همین طور شلیک راکت به نزدیکی کشتیهای دریایی آمریکا (در خلیج فارس) واکنش نشان نداده است، ضعف آمریکا در مقابل کشورهای خاورمیانه را نشان میدهد».
وی افزود: «این نمونه دیگری است که نشان میدهد آمریکا متحدی غیرقابل اتکا و دشمنی بیآزار است. در خاورمیانه، زمانی که ضعف را احساس کنند، هجوم میآورند و حمله میکنند».
این مقام سابق پنتاگون اظهار داشت: «از نگاه ایرانیها، آنها تفنگداران آمریکایی را پیش از نطق سالانه باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا دستگیر کردهاند و او حتی به این موضوع اشاره نکرد».
انتقاد مککین از مواضع کاخ سفید بعد از آزادی تفنگداران آمریکا
سناتور جان مککین، رئیس کمیسیون نیروهای مسلح مجلس سنای آمریکا نیز بامداد پنجشنبه در بیانیهای از مواضع کاخ سفید در ماجرای بازداشت 10 تفنگدار آمریکایی در خلیج فارس و همچنین بعد از آزادی آنها، انتقاد کرد.[6]
«مککین» در این بیانیه با لحنی کنایهآمیز نوشته است: «یک روز بعد از اینکه ایرانیها دو شناور نیروی دریایی آمریکا را توقیف و ده ملوان آمریکا را دستگیر کردند، مقامهای دولت اوباما ظاهراً با ذوقزدگی به دنبال تمجید از لطف ایرانیها برای توقیف کشتیها و نیروهای نظامی ما بوند.»
این سناتور ارشد آمریکا در ادامه بیانیه جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید که رفتار ایران با بازداشتیهای آمریکا را مودبانه خوانده بود مورد انتقاد قرار داده است. او همچنین اقدام جان کری، وزیر خارجه آمریکا برای تشکر از ایران جهت آزادی زودهنگام 10 نظامی این کشور را هم مورد سرزنش قرار داده است.
فرمانده بازنشسته آمریکایی: حادثه بازداشت تفنگداران ما، یک پیروزی تبلیغاتی برای ایران بود
به گزارش شبکه تلویزیونی فاکس نیوز، سرهنگ «اولیور نورث،» از فرماندهان بازنشسته تفنگداران آمریکایی، که نام او در پرونده «مک فارلین» و ایران بسیار خبرساز شد، در گفتگو با این شبکه گفت: واکنش کنگره به حادثه بازداشت تفنگداران آمریکایی بوسیله ایران درست است. این حادثه، پیروزی تبلیغاتی بسیار بزرگ برای ایران بوده است. [8]
وی مدعی شد: اقدام ایران در فیلم برداری از تفنگداران آمریکایی ناقض کنوانسیون ژنو است که می گوید استفاده تبلیغاتی از افراد دستگیر و به اسارت گرفته شده ممنوع است.
وی در ادامه افزود: مشکل این است که دولت آمریکا می خواهد از این اقدام تبلیغاتی ایران چشم پوشی کند. این مسئله گویای فقدان قدرت آمریکا است که در هفت سال گذشته نیز شدیدتر شده است. دولت کنونی آمریکا در جهان دیگر دوست یا متحدی ندارد. این دولت دشمنانی دارد که نه تنها از آمریکا نمی ترسند بلکه به آن احترام هم نمی گذارند.
انتقادات تند فاکسنیوز از قدردانی «جان کری» از ایران
همچنین موضع برخی از رسانههای آمریکایی و غربی به خوبی حاکی از عصبانیت این رسانهها در ماجرای تفنگداران آمریکایی بود. در همین رابطه مجری شبکه «فاکسنیوز» به دنبال آزاد شدن نظامیان آمریکایی که به اشتباه وارد آبهای خلیجفارس شده بودند، گفت که این ملوانان به خاطر این اشتباه از ایران عذرخواهی کردند.[9]
فاکسنیوز سپس بعد از نمایش این صحنهها با «جان کربی» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفتوگویی را در این زمینه صورت داد و پرسید: «آیا ایران یک کشور حامی تروریسم نیست که به جنگهای نیابتی از جمله مبارزه با اسرائیل کمک میکند؟»
کربی در پاسخ به این سوال گفت: «به طور قطع همینطور است».
مجری فاکسنیوز سپس ادامه داد: «بنابراین ایران کشوری است که قابل اعتماد نیست؟» کربی در پاسخ به این سوال گفت: «ما چنین چیزی را نگفتیم که روابط با ایران بر پایه اعتماد است بلکه دقیقاً عکس این مسئله را گفتیم».
مجری این شبکه آمریکایی سپس ادامه داد: «پس به چه دلیل جان کری از مقامات ایرانی به دلیل آزادی ملوانانی که نباید ایران آنها را دستگیر میکرد، قدردانی کرد؟»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: «شرایطی که ملوانان آمریکایی به دست مقامات ایرانی افتادند در حال بررسی و تحقیق است، اما دلیل اینکه ما از آنها تشکر کردیم این بود که طرف دیپلماتیک در ایران خیلی سریع وارد عمل شد تا آزادی آنها را تضمین کند».
یدیعوت آحارونوت:سپاه حرف آخر را در ماجرای تفنگداران آمریکایی زد
روزنامه «یدیعوت آحارونوت» در گزارشی به تحلیل ماجرای بازداشت و رهاسازی 10 تفنگدار آمریکایی از سوی سپاه پاسداران پرداخت و نوشت: اقدام ایران در توقیف قایقهای آمریکایی در خلیج فارس، از دیدگاه نظامی، یک حادثه ناچیز بود. اما این حادثه کوچک، نتایج سیاسی دارد که باید مدنظر قرار گیرد؛ به ویژه در اسرائیل.[10]
تحلیل روزنامه یدیعوت آحارونوت از ماجرای بازداشت و آزاد شدن تفنگداران آمریکایی این است که این سپاه بود که حرف آخر را در این ماجرا زد و ایران توانست آمریکا را تحقیر کند.
سرباز آمریکایی که از ایرانیان عذرخواهی کرد به احتمال قوی «توبیخ» میشود
نشریه انگلیسی دیلیمیل با بررسی قوانین داخلی نیروی دریایی آمریکا و پس از طفره رفتن وزارتخانههای آمریکایی از پاسخ، به این نتیجه رسیده که احتمالاً «فرمانده نارکر» به دلیل عذرخواهی از ایرانیان، توبیخ میشود.[11]
آنگونه که نشریه دیلیمیل تحقیق کرده، ماده 5 مقررات رفتاری نیروی دریایی آمریکا تصریح میکند که اعضای این نیرو پس از بازداشت به دست هر کسی باید فقط «نام، درجه، شماره پرسنلی و تاریخ تولدشان» را بگویند و نه چیز دیگر.
سیانان: ایران با پخش این تصاویر، کاخ سفید را شرمنده کرد!
همچنین شبکه سیانان در گزارشی با موضوع آزادی نظامیان بازداشتشده آمریکایی، نوشته است که پخش تصاویر عذرخواهی از ایران مایه شرمساری کاخ سفیدی است که تلاش میکند آزادی این نیروها را پای دیپلماسی بگذارد.[12]
سیانان میگوید سوال اینجاست که این
نظامیان اساسا چرا در چنین وضعیتی قرار گرفتند، بدون آنکه طرح خاصی برای مقابله با
مواجهه احتمالی یا خروج از آبهای ایران داشته باشند.
این شبکه در گزارش مکتوب خود در ارتباط با عذرخواهی نظامیان آمریکایی از ایران نیز
نوشته است: «ویدئویی که روز چهارشنبه از تلویزیون دولتی ایران پخش شد، ملوانهای
آمریکایی را در حالی نشان میدهد که بابت ورود به آبهای ایران عذرخواهی میکنند.
این یک رخداد شرمآور برای دولت ایالات متحده است که تلاش میکند آزادی سریع
نظامیان آمریکایی را به عنوان یک پیروزی دیپلماتیک به تصویر بکشد.»
پیام تهران به واشنگتن: کلید امنیت خلیج فارس در دستان ایران است
روزنامه لبنانی الاخبار نوشت: پیام تهران از بازداشت تفنگداران آمریکایی به آمریکا و صدالبته به کشورهای ریز منطقه این است که قوانین بازی تغییر کرده است و هرکس باید حد و اندازه قدرت خود را دانسته و سر جای خود بنشیند.[13]
این حادثه بهنوبه خود نبردی کاملاً خاموش بود که نزدیک سواحل عربستان رخ داد و با عذرخواهی آمریکا همراه بود به این معنی که واشنگتن تهدید به جنگ نکرد و سقف اظهارات خود را بالا نبرد بلکه از طرف ایران قولهایی مبنی بر پیگیری موضوع دریافت کرد و ایران در واکنش به این اتفاق اعلام کرد: اگر ثابت شود که بهاشتباه وارد آبهای ایران شدهاند، بلافاصله آنان را آزاد خواهیم کرد و سپس با اقتدار این تفنگداران آمریکایی را رهاسازی کرد.
چهبسا سپاه پاسداران در صدد ارسال این پیام به کسانی که بهنوعی با این موضوع مرتبط هستند، باشد با این مضمون که ایران در صورتی که احساس کند که منافع و امنیت آن در خطر است برای هرگونه رویارویی حتی با آمریکا آماده است.
[1] http://www.isna.ir/fa/news/94102414122
[2] http://www.mashreghnews.ir/fa/news/522251
[3] http://www.mashreghnews.ir/fa/news/522501
[4] http://www.mashreghnews.ir/fa/news/522581
[5] http://www.mashreghnews.ir/fa/news/522327
[6] http://www.entekhab.ir/fa/news/247583
[7] http://www.mashreghnews.ir/fa/news/522331
[8] http://www.yjc.ir/fa/news/5462020
[9] http://www.fardanews.com/fa/news/482388
[10] http://www.mashreghnews.ir/fa/news/522416
[11] http://www.mashreghnews.ir/fa/news/522465
[12] http://www.jahannews.com/fa/doc/news/467610
[13] http://www.mashreghnews.ir/fa/news/522398