وی افزود:ایران امروز در همه مسائل منطقه نقشی تعیین کننده دارد و هیچ موضوعی نیست که بدون حضور و نفوذ کشورمان حل و فصل شود.
معاون حقوقی وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به حضور 73 درصدی مردم در انتخابات یادآور شد: برای بسیاری از کشورهای غربی این یک آرزوست که نشان میدهد مشروعیت نظام و اعتماد مردم به جمهوری اسلامی بالاست.
عراقچی همچنین با اشاره به عوامل و مؤلفههای قدرت یک کشور که خدادادی و اکتسابی میباشد، افزود: اگر کشوری به لحاظ علمی وابسته باشد نمیتواند ادعای قدرت کند. توانمندی دیپلماتیک نیز یکی از ابعاد کمتر شناخته شده در قدرت کشورهاست.
وی ادامه داد: در رهبری مقام معظم رهبری ذهنیت استراتژیک قابل مشاهده است و به اذعان کشورهای خارجی در بخش علمی نیز با همین ذهنیت، کشور به سمت تبدیل شدن به یک قدرت در حرکت است.
معاون حقوقی وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه مذاکرات هستهای، دو مؤلفه ایران را به نحو بارز شکوفا کرد که یکی علمی و دیگری دیپلماتیک بود، یادآور شد: ناامیدی دشمنان از تهدید نظامی ایران و همچنین تحریمهای اقتصادی و نیز تثبیت علمی و هستهای کشورمان باعث شد آنها وارد میز مذاکرات شوند.
عراقچی با اشاره به تواناییهای علمی هستهای ایران گفت: این باعث شد که طرف مقابل مجبور شود پای میز مذاکره بیاید.
وی ادامه داد: برجام ایران را در هیچ عرصهای مهار نمیکند به جز رسیدن به سلاح هستهای که از ابتدا در دکترین ما جایی نداشته است.
معاون حقوقی وزیر امور خارجه کشورمان با بیان اینکه آنها در مقابل، برنامه هستهای صلحآمیز ما را به رسمیت شناختند، افزود: مذاکرات هستهای توانمندی علمی ایران را وارد کلاس بینالمللی کرد.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هستهای با ذکر این نکته که آمریکاییها نیز خواستار خرید آب سنگین اراک شده بودند، افزود:آنها در ابتدا در طی نمونههایی برای آزمایش کیفیت آنها بودند که پس از آزمایش مشخص شد خلوص آن 99/99 درصد بود که بهترین کیفیت میباشد.
معاون حقوقی وزیر امور خارجه کشورمان با ذکر این نکته که موضوع آب سنگین اراک در مذاکرات هستهای تبدیل به یک معضل شده بود، خاطرنشان کرد: این رآکتور حاصل 20 سال تلاش علمی دانشمندان ما بود و از طرف دیگر از نظر طرف مقابل راحتترین راه برای رسیدن به بمب هستهای است. بر همین اساس متخصصین ما طرحی ارائه دادند که قلب رآکتور طراحی شود تا تولید پلوتونیوم آن از 10 کیلو به یک کیلو در سال کاهش یابد و در این جدال دانشمندان ایرانی و 1+5 ما پیروز شدیم و آنها طرح ایران را عملیاتی دانستند.
عراقچی تسلیم شدن 1+5 در موضوع رآکتور اراک را یکی از شیرینترین لحظات زندگی خود دانست و افزود: قرارداد مدرن سازی اراک با یک شرکت ایرانی بسته شده و 1+5 موظف است تا کمک کند رآکتور اراک مدرنسازی شود ولی اگر کمک نکردند ما توانمندی بازسازی آن را داریم.
وی با اشاره به برخی مشکلات و موانع تحریم برای ایران گفت: در دوران تحریم هر کشوری موظف بود به تشخیص خود جلوی فعالیتهای دانشجویان ایرانی در رشتههای مرتبط با هستهای را بگیرد که این موضوع تبعاتی را برای کشور به همراه داشت و امروز این مانع به طور کامل برداشته شده است.
معاون حقوقی وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: ما در عرصه ایمنی و پزشکی هستهای میتوانیم قطب منطقه شویم به طوری که 1+5 پیشنهاد ساخت مرکز پزشکی هستهای در ایران برای منطقه را داده است.
وی همچنین با اشاره به دوران مسئولیت خود در سفارت ایران در ژاپن گفت: از افتخارات بزرگم در آن دوران حضور در نمایشگاه بینالمللی نانو در توکیو بود که هر سال برگزار میشد و که ایران تنها کشور خاورمیانه و توسعه نیافته در این نمایشگاه بود که حرفی برای گفتن داشت.
عراقچی همچنین با اشاره به مسئولیت سفارتخانههای ایران برای گسترش و توسعه علم و فناوری در کشور گفت: تمام سفارتخانههای ما موظف هستند همکاریهای علمی و ایجاد ارتباط با دانشگاهها و جذب دانشجویان خارجی را فراهم کنند و اگر هر سفارتی کوتاهی کرد اصحاب علمی و دانشگاهها میتوانند به ما اطلاع دهند که ما رسیدگی کنیم.