سفرهای مستمر ظریف به کشورهای اروپایی و شرکت در همایش‌ها، میزگردها و دیدارهای دوجانبه در کمتر از سه هفته اخیر، نشان می‌دهد اتفاقی درحال رخ‌دادن است. این سفرهای پیاپی، تلاشی است برای چیدن میوه‌های برجام در سیاست خارجی و اثرگذاری بر تحولات منطقه.

گروه بین‌الملل مشرق- ظریف در لندن، ظریف در مونیخ و حالا در بروکسل. سر وزیر خارجه کشورمان خیلی شلوغ است و ظاهراً پروژه‌ بزرگی را در دوره پسابرجام برای خود و دستگاه سیاست خارجی ایران آغاز کرده است. موضوع اصلی سفر ظریف به بروکسل، حضور در دفتر فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، بحث پیرامون پیشبرد توافق هسته‌ای و تعاملات سیاسی و اقتصادی ایران با اتحادیه اروپا در دوره پسابرجام است.

ظریف یک روز در میان در اروپا

ظریف به بروکسل می‌رود تا تعاملات سیاسی و اقتصادی با اتحادیه اروپا در دوره پسابرجام را با موگرینی و مقامات اروپایی به بحث بگذارد


دور پیشین این گفتگوها چندی پیش در تهران با حضور هلگا اشمید معاون موگرینی در تهران و توسط مجید تخت روانچی در وزارت خارجه برگزار شد. همچنین قرار است بعد از سفر ظریف،‌ این بار خانم موگرینی و معاونانش به تهران سفر کنند. احتمال دارد برخی کمیسیونرهای اتحادیه اروپا نیز به همراه موگرینی به ایران بیایند تا در مورد مسائل مهاجرت، انرژی، تجارت و مانند آن به تبادل نظر و هماهنگی بپردازند.

ظریف همچنین قرار است با همتای خود در بروکسل دیدار کند و مقدمات سفر دکتر روحانی رئیس‌جمهوری ایران را به این کشور و مقر اتحادیه اروپا فراهم سازد.

ظریف یک روز در میان در اروپا + فیلم
نشست مشترک ظریف و موگرینی در کنفرانس مونیخ

مقر اتحادیه اروپا در بروکسل،‌ دوشنبه و سه‌شنبه (15 و 16 فوریه 2016 میلادی) علاوه بر دیدارهای ظریف، میزبان چندین نشست عمدتاً اقتصادی نیز خواهد بود:

* دوشنبه:‌ نشست شورای کشاورزی و شیلات (زیرمجموعه شورای اتحادیه اروپا)؛ همایش صنایع انرژی‌بر (صنایعی که در تولید محصولات خود نسبت به محصولاتی با همان ارزش مالی در سایر صنایع از مقدار بیشتری حامل‌های انرژی  استفاده می‌‌کنند)؛ نشست پارلمان اروپا و دیدارهای سیاسی

* سه‌شنبه: نشست پارلمان اروپا و دیدارهای سیاسی؛ همایش عالی دگردیسی صنایع و شرکت‌ها در عصر دیجیتال (با میزبانی کمیسیون اروپا)؛ نشست مسائل عمومی شورای اتحادیه اروپا (با موضوع بررسی اصلاحات مدنظر بریتانیا و اتخاذ تصمیمات مشترک در بحران مهاجرت) و دیدارهای سیاسی

ظریف یک روز در میان در اروپا

موگرینی با معاونان و احتمالاً چند تن از کمیسیونرهای اتحادیه اروپا چندی بعد به ایران سفر خواهد کرد


با توجه به دستورکار اتحادیه اروپا و همچنین تلاش‌های گذشته ظریف، می‌توان علاوه بر بحث و بررسی پیرامون پیشبرد مفاد توافق هسته‌ای و میزان تعهد طرفین به قول و قرارهای مکتوب خود در سند برجام در گفتگو با فدریکا موگرینی و معاونان وی، احتمال طرح دست‌کم سه موضوع دیگر را در سفر ظریف به بروکسل پیش‌بینی کرد: بحران مهاجرت و تروریسم که یک سر آن در اروپا و سر دیگر آن در خاورمیانه است؛ سرمایه‌گذاری‌ها و روابط تجاری میان ایران و کشورهای اروپایی در شرایطی که تحریم‌ها لغو شده است و نهایتاً انتقال فناوری‌های نو توسط شرکت‌ها و صنایع اروپایی به ایران.

موضوع همایش صنایع انرژی‌بر، تمامی مسائل مرتبط با این حوزه است: از ابتکارات علمی و سرمایه‌گذاری تا تجارت محصولات. ایران متأسفانه کم از این صنایع ندارد و ظریف می‌تواند در سفر خود همکاری‌های فناورانه میان ایران و کشورهای اروپایی را برای کاهش مصرف انرژی مطرح کند.

همچنین اگر ظریف فرصت کند و هماهنگی‌های لازم را در ایران انجام داده باشد،‌ ممکن است با نمایندگان کشورهای اروپایی حاضر در نشست شورای کشاورزی و شیلات، در مورد همکاری و سرمایه‌گذاری در ایران در دو حوزه یادشده نیز به گفتگو بپردازد تا در شرایط برد-برد، از ظرفیت‌های طبیعی ایران بیش از پیش بهره‌برداری شود. اتفاقاً موضوع اصلی نشست شورای کشاورزی و شیلات نیز بسیار مرتبط است:‌ ماهیگیری در آب‌های دور از اروپا و تجارت محصولات کشاورزی با جهان.



چرا دستور کار ظریف، اروپایی شده است؟

ظریف چهارشنبه دو هفته گذشته به لندن رفت و نیز چند روزی هم در مونیخ توقف کرد. دستور کار او در لندن،‌ شامل شرکت در اجلاس کمک به آوارگان سوری و سپس حضور در پارلمان و دیدار با نخست‌وزیر کامرون و همتای خود،‌ فیلیپ هاموند می‌شد و مشغله‌اش در آلمان نیز حضور در اجلاس امنیتی مونیخ بوده است؛ این نشست نیز با محوریت سوریه و بحران این کشور برگزار شد که گزارش آن را می توانید از اینجا بخوانید.


{$sepehr_media_1386481_400_300}
دانلود
ظریف در مصاحبه سی‌ان‌ان از راهبرد ایران در تعامل با عربستان می‌گوید:‌ ما نباید در پی حذف یکدیگر از معادلات منطقه باشیم

سفر ظریف به لندن که با دعوت رسمی از سوی دیوید کامرون صورت گرفت، اولین سفر در این سطح از مقامات ایرانی به انگلستان بعد از بیش از 10 سال بوده است و به قول هاموند، نشانه گرمی روابط میان دو کشور بعد از یک دوره تنش است. این گرمی را البته باید در صحنه عمل به آزمون گذاشت، یعنی همان میدانی که ظریف در کاخ وست‌مینستر در حضور نمایندگان مجلس انگلستان از آن یاد کرد:‌ «پشتیبانی از یکدیگر در برابر خطر تروریسم در عراق و سوریه». البته منظور ظریف، کمک به حفظ امنیت در منطقه و مسدودسازی گلوگاه‌‌های اقتصادی و نظامی داعش بوده نه بازکردن پای نیروهای نظامی بریتانیا به سوریه.

محور اصلی نشست امنیتی مونیخ نیز بحران تروریسم در خاورمیانه بوده است. در این نشست، پس از ماه‌ها نمایندگان ایران و عربستان پشت یک میز نشستند. ظریف حکومت عربستان و عادل الجبیر را «برادران سعودی» خواند و گفت ایران و عربستان توان حذف یکدیگر از معادلات منطقه را ندارند پس چه بهتر که بر سر منافع مشترک به توافق برسند. سخن ظریف را می‌توان این‌گونه تعبیر کرد که اگر عربستان در پی دشمنی با ملل منطقه و گسترش تروریسم نباشد، ایران در برابر قدرت و نفوذ (سازنده) او در منطقه مانع‌تراشی نمی‌کند. این راهبرد، در صورت همراهی کشورهای اروپایی و آمریکا،‌ می‌تواند عربستان را به جستجوی قدرت در جایی غیر از انبار مهمات سوق دهد. از این رو شاید بتوان سفرهای ظریف را در راستای همراه‌سازی دول غربی با راهبرد مد نظر ایران دانست.

ظریف در همین راستا به مهمانان مونیخ گفت:«ما (ایران و عربستان) فرصت‌هایی مشترک، چالش‌هایی مشترک و تهدیداتی مشترک داریم... اکنون زمان تغییر فضای گذشته و پی ریزی یک پارادایم جدید برای آینده روابط بین عربستان و ایران است.»

با این حال حضور فعال ظریف در لندن و مونیخ، آن هم عمدتاً‌ پیرامون تروریسم در منطقه، باز هم ممکن است با واکنش منفی عربستان سعودی مواجه شود که نمی‌خواهد جایگاه پیش از برجامیِ خود را نسبت به دول غربی از دست بدهد و با اندک رخدادی احساس خطر می‌کند. اگر چه ظریف در لندن و مونیخ تأکید کرد تهران قصد ندارد ریاض را از معادلات منطقه حذف کند،‌ اما بعید نیست  طبق روال گذشته، یکی از مقامات سعودی بعد از ظریف به اروپا سفر کند تا از عدم تغییر مواضع اروپایی نسبت به حکومت خود مطمئن شود.

ظریف یک روز در میان در اروپا

همزمان با اجلاس امنیتی مونیخ، حدود 2000 نفر از معترضان با شعارهایی علیه جنگ، فقر، ناتو و امپریالیسم در این شهر به تظاهرات پرداختند


اوج‌گیری سفرهای اروپایی ظریف با موضوع تروریسم در منطقه بی‌ارتباط به اوج‌گیری شتاب تحولات در سوریه و پیروزی‌های ارتش و مقاومت نیست. نیروهای داعش تا آنجا به عقب رانده شده‌اند که عربستان و ترکیه برای ورود نظامی اعلام آمادگی کرده‌اند و حتی اخبار از بمباران اطراف حلب توسط توپخانه‌های مرزی ترکیه حکایت می‌کند. در چنین نقطه عطفی که ممکن بود ابعاد جنگ با داعش را به طرز بی‌سابقه‌ای گسترش دهد، رایزنی‌های رودررو میان ایران و عربستان در مونیخ صورت گرفت تا جلوی این فاجعه را بگیرد (تعبیری که در اخبار رسمی اعلام شد، توافق روسیه و آمریکا بر توقف عملیات نظامی در سوریه بود). البته وضعیت سوریه قابل پیش‌بینی نیست و هر لحظه ممکن است سکه تحولات به روی دیگری برگردد و بازی جدیدی به نفع یا علیه ملل منطقه آغاز شود.

برنامه دیدارهای ظریف در بروکسل

وزیر خارجه کشورمان در بدو ورود به بروکسل با «یانوش لواندوفسکی» رئیس هیئت روابط با ایران در پارلمان اروپایی دیدار کرد. ژان کلود یونکر، رئیس کمیسیون اروپایی، هم از دیگر مقامات اروپایی است که با ظریف دیدار کرده است.

وزیر خارجه در اگمونت، از مراکز مطالعات سیاسی وزارت خارجه بلژیک هم برنامه سخنرانی دارد. ظریف همچنین با وزیر خارجه و نخست وزیر بلژیک هم دیدار و گفت‌وگو کرد.

«دیدیه ریندرز» وزیر امور خارجه بلژیک پیش از دیدار با دکتر ظریف گفت: «خواهان ارتقاء روابط با ایران بویژه در حوزه اقتصادی هستیم؛ بالاخص پس از توافق هسته‌ای که راه‌ها را باز کرد.  وی افزود: «امیدواریم پس از گفتگو با ظریف سطح روابط را بالا ببریم.»

ظریف یک روز در میان در اروپا + فیلم
وزیر خارجه بلژیک

محمد جواد ظریف، در ادامه برنامه‌های خود در بروکسل، با «شارل میشل»، نخست‌وزیر بلژیک دیدار و گفت‌وگو کرد.

ظریف یک روز در میان در اروپا + فیلم
دیدار دکتر ظریف و نخست‌وزیر بلژیک

منابع:


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 24
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 7
  • جمال ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۷
    0 0
    اسمش روشه وزیر امور خارجه حسود
  • ۱۱:۲۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۷
    0 0
    "ظریف حکومت عربستان و عادل الجبیر را «برادران سعودی» خواند" ديپلمات هايي كه حتي از عربستان هم مي ترسند !!!
  • ناشناس ۱۱:۵۹ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۷
    0 0
    مردم ایران هشیار هستن و متوجه شدند که برجام و دیپلماسی لبخند تاثیری بر بهبود اقتصاد و معیشت شون نداشته است .
  • hamid ۱۲:۰۴ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۷
    0 0
    خوب حالا چي ؟ به ظريف خسته نباشي بگيم يا......
  • mehdi ۱۲:۱۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۷
    0 0
    از سیاست یک روز در میون در جیبوتی بهتره
  • ۱۲:۵۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۷
    0 0
    یهتر از اونیه که هر روز در کشورهای آفریقایی پرسه میزد!
  • ۱۳:۴۹ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۷
    0 0
    واقعا خوشحال هستم که همچنان سایت وزین مشرق مطالب منطقی و همشو با منافع ملی رو هم منتشر میکنه. متاسفانه بعد از انتخابات ۹۲ مشی انتقادی مشرق نیسبت به دولت احمدی نژاد به مشی جنگی و سیاسی کاری در مقابل دولت روحانی تغییر کرد
  • ۱۴:۲۶ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۷
    0 0
    این تحلیل رو بعنوان تحلیل منصفانه نسبت به جریان اصیل دلواپسی قبول دارم باید بگم این سفر بهتر از سفرهای بی حاصل به کومور،سودان و جببوتی هست گردشگری و صنعت ما به کمک غرب توسعه پیدا می کند،البته نقش خودباوری داخلی هم بسیارموثر است.نباید از توسعه کشور و محبوبیت دولت روحانی بترسید. جریان اصولگرایی با رد صلاحیت گسترده حتی نتوانست کسی را به ملت بقبولاند و ثمره ان شد 8 سال سیاست احمدی نژادی و در انتها که اوضاع ان شد گروه احمدنژاد شدند جریان انحرافی. بگذارید جریان اعتدال سروسامانی به 80 سال عقبگرد احمدی نژاد بدهد. به نظرتان تفکر جلیلی و حداد چند درصد در این کشور مقبولیت دارد؟ امام عزیز هم به پشتوانه مردم فریاد من دولت تعیین می کنم سر داد پس این همه سربه سر مردم نذارید
  • ۱۴:۵۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۷
    0 0
    بجاش یرای واردکنندگان وآقازاده ها درمناطق آزاد حسابی نون و آب داشته
  • ۱۵:۲۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۷
    0 0
    درود بر ظریف
  • ناشناس ۱۶:۰۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۷
    0 0
    نتیجه 3 سال عملکرد دولت تدبیر چیزی بجز افزایش نقدینگی و افزایش پایه پولی(چاپ پول)و افزایش 60 درصدی کالاهای مصرفی چینی و رکود مطلق اقتصادی و تعلیق و تعطیل صنایع هسته ای و هوافضا و مسکن مهر نبوده است .
  • کامران ۱۶:۰۶ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۷
    0 0
    با مصوبه اخیر کنگره امریکا اتباع 38 کشور جرئت ورود به ایران را نخواهند داشت چرا که از ویزای امریکا محروم میشوند و به همین دلیل صنعت گردشگری ما بدتر از قبل خواهد شد.
  • ناشناس ۱۶:۰۹ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۷
    0 0
    در اجلاس عدم تعهد در تهران در سال 91 مقامات بیش از 120 کشور شرکت کرده بودند و میزان سرمایه گذاری خارجی در دولت قبل خیلی بیشتر از امروز بود.
  • ناشناس ۱۶:۱۱ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۷
    0 0
    شرکت پژو با قرارداد ایرانی از رکود خارج شد.
  • مجید ۱۷:۰۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۷
    0 0
    روسیه و آمریکا هک خیلی از کارا شون رو با تلفن و سایر شبکه ارتباطی که امن باشه انجام میدن شاید بشه خیلی از این سفر های بی بهره رو ما هم تلفنی انجام بدیم.
  • مجید ۱۷:۱۱ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۷
    0 0
    پیش خودشون دلیل دارند مثلا عربستانی که با بستن یک راه می تونه 5000 نفر رو بکشه قطعا ترس داره. عربستانی که ایقدر بی کله شده که به 5امین کشور فقیر دنیا حمله می کنه اونم بدون اجازه ی سازمان ملل ترس داره آمریکا هم چنین کاری نمی کنه.
  • مجید ۱۷:۱۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۷
    0 0
    آره همین طور از سفر با پاسپورت معتبر ایرانی به کشور مقتدر و با سلاوت تاتارستان که دولت یازدهم رفت.
  • علی ۱۷:۱۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۷
    0 0
    هزینه ی سفرها رو هم یه بررسی کنید و اگه برچسب محرمانه روش نزدن اعلام کنید وبا هزینه سایر کشورهای منطقه که سیاست خارجه ی فعالی دارند یک مقایسه ای بکنید.
  • ۲۳:۱۹ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۷
    0 0
    ظریف آدم خوبیه کارهاشم درسته راست میگی مشرق از گرونی که احمدی نژاد در سال آخر کارش درست کرد و هنوز قشر زحمت کش دارند عقوباتش را پس میدهند سخن بگو اگه تندرو نیستی منتشرش کن
  • میثم ۲۳:۲۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۷
    0 0
    نه په سفرهای نمایشی به جیبوتی و سودان و گینه بیسائو خوبن که آخر هم خوب جواب ما رو دادن
  • بازمانده ۲۳:۲۴ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۷
    0 0
    خوش ب حالش میتونه راحت بره من بودم دیگه بر نمیگشتم
  • ۰۲:۳۴ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۸
    0 0
    اگه همینا جواب های گرگی دادن چی جواب دارین ؟ حتما لبخند می زنید تا بناگوش !
  • احمد ۰۷:۴۹ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۸
    0 0
    وزیر خارجة است نه «وزیر خارجی»
  • ۲۲:۵۸ - ۱۳۹۴/۱۱/۲۸
    0 0
    برو بخواب

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس