وی گفت: من فکر نمیکنم که آتشبس عملی در سوریه بر پا شود، هدف از آن متوقف کردن پیشرفتهای ارتش «بشار اسد» در جهت سرکوب گروههای تروریستی است. قطعا از این فرصت میخواهند برای تروریستها فرصت تجدید قوا (به لحاظ جذب نیروهای جدید، تهیه تجهیزات مورد نیاز و مواد غذایی) فراهم و سپس با بهانههای مختلف جنگ را طولانی کنند.
به اعتقاد الکساندروف، در اصل روشن نیست که برای آتشبس و پایان جنگ با چه کسی صحبت کرده زیرا گروههای که از آنها به عنوان «مخالفین میانه رو» یاد میشود از نظر وجود تعداد افراد مسلح چندان قابل توجه نبوده و گذشته از آن با سازمانهای تروریستی مخلوط میباشند که تفکیک آنها در میدان جنگ کاری ساده نخواهد بود.
کارشناس ارشد مرکز مطالعات نظامی-سیاسی دانشگاه روابط بینالملل مسکو، تعیین شرایط مقدماتی از سوی «مخالفین میانه رو» در خصوص برداشته شدن محاصره شهرها و خروج نیروها را غیر جدی و خنده دار خواند و افزود: روشن است که به این صورت مطرح شدن موضوع با هدف جلوگیری از پیشرفتهای ارتش سوریه و کاهش حمایتهای جبهه مقاومت از اقدامات مربوطه میباشد.
غرب روسیه را فریب میدهد
وی در پاسخ به این پرسش فارس که مگر مسکو بدون توجه به این ملاحظات با آتشبس موافقت کرده است، تصریح کرد: در بحث آتشبس در سوریه برخی از مهرهها غرب گرا روسی حضور دارند که به دنبال دوستی و نزدیکی با غرب میباشند. البته به اعتقاد من اندیشه دوستی و روابط دارای حقوق برابر با غرب غیر واقعی است. اما متاسفانه مهرههای مورد اشاره فکر میکنند با گذشت در برابر غرب میتوان امتیاز به دست آورد که این اشتباه بسیار بزرگی است.
کارشناس روس ادامه داد: از نگاه من آتشبس سوریه نیز تلاش نوبتی مسکو برای مورد توجه غرب قرار گرفتن میباشد که این بسیار غم انگیز است، در حالی که غرب دشمنی خود نسبت به روسیه را بارها نشان داده و نادیده گرفتن این واقعیت غیر منطقی است.
الکساندروف در پاسخ خبرنگار فارس که چنانچه شما آتشبس را به نوعی گذشت در برابر غرب میدانید، پس وجهه بین المللی روسیه چه خواهد شد؟ گفت: به صورت طبیعی این نوع اقدامات برای آینده روسیه نگران کننده است و مشکل اصلی به آن بر میگردد که عدهای در سطح مدیریت روسیه (اعم از دستگاه ریاست جمهوری، دولت، وزارتخانهها) به دنبال آنند تا مورد توجه غرب قرار گیرند که از این ناحیه همواره به منافع واقعی مسکو زیان وارد شده است.
وی ادامه داد: به اعتقاد من پشت سر آتشبس در سوریه اهداف دیگری قرار گرفته است و کشورهای غربی و متحدان آنها در تلاش هستند تا از این طریق روسیه، سوریه و ایران را فریب دهند.
وی گفت: تا کنون با موضع ایران در خصوص آتشبس آشنا نشدهام اما جمهوری اسلامی نسبت به اهداف غربیها حساس خواهد ماند و متوجه این نکته خواهد بود که لغو تحریمها یک مانور تاکتیکی است تا ایران را وادار به انصراف از مواضع و سیاستهای اصولی خود در خاورمیانه و حمایت از جوامع شیعی در این منطقه کنند.
امید به آمریکا خطاست
کارشناس ارشد مرکز مطالعات نظامی-سیاسی دانشگاه روابط بینالملل مسکو در پاسخ به این پرسش که آیا فکر نمیکنید وضع داخلی روسیه (مشکلات اقتصادی بر اثر تحریمها) و بحران اوکراین کرملین را وادار به گذشت در برابر غرب کرده است، گفت: معتقد نیستم توافق آتشبس با موضوع اوکراین ارتباط داشته باشد اما چون به موضوع بروز مشکلات اقتصادی در روسیه اشاره کردید، باید بگویم که دقیقا حوزه اقتصاد در اختیار گروه طرف دار غرب در دولت روسیه قرار دارد.
وی ادامه داد: طرفداران غرب در روسیه نه تنها علاقهمندی خاصی به بهبود وضع اقتصادی ندارند بلکه به دنبال وخیمتر شدن آن هم میگردند تا ثابت شود که بهبود شرایط فقط از راه برقراری روابط خوب و نزدیک با غرب امکانپذیر میباشد. اینجاست که برخلاف وجود ظرفیتهای عظیم طبیعی، زیرساختی و نیروی انسانی نمیتوانیم شاهد اقدامات عملی برای بهبود وضع اقتصادی و اجتماعی در روسیه باشیم.
وی ادامه داد: گروه طرفدار غرب به دنبال متقاعد کردن رئیس جمهور میباشند که بدون لغو تحریمها اصلاح وضع امکان ندارد و لغو تحریمها نیز فقط با داشتن روابط نزدیک با آمریکا میسر است.
کارشناس روس افزود: به این دلیل است که وضعیت اقتصادی در حال بدتر شدن است و «پوتین» نیز تصمیم به برکناری آنها را ندارد و امیدوار به بهبود روابط با غرب است که اشتباهی بیش نیست. وضع داخلی روسیه باید در داخل اصلاح شده و بهبود پیدا کند و چشم به آمریکا داشتن بیفایده است.
این صاحبنظر مسائل سیاسی و نظامی روسیه در جواب این سوال فارس که چنانچه آتشبس سوریه را غیر قابل اجرا و ادامه جنگ را ناگریر میدانید، پس چه راه حلی به نظر میرسد، اظهار داشت: فکر میکنم که عملا سوریه به 3 منطقه تحت نفوذ شیعهها، سنیها و کردها تقسیم خواهد شد و این بحث که آیا آنها قادر به تشکیل کشور مشترک خواهند بود، چندان روشن نیست.
کارشناس روس در پاسخ به سوال خبرنگار فارس که پس آمریکا به هدف خود که همان پروژه «خاور میانه بزرگ» است دست خواهد یافت، تصریح کرد: من خیلی مطمئن نیستم که دقیقا به این شکل پیش رفتن تحولات به نفع آمریکا باشد چرا که تشکیل دولت کردها منجر به تضعیف ترکیه خواهد شد. ترکیه عضو مهم ناتو است و اگر ترکیه تجزیه شود پس ناتو در بخش جنوبی به طور جدی تضعیف شده و توان تاثیرگذاری بر روسیه و ایران را از دست خواهد داد که این موضوع آمریکاییها را نگران میکند.