*علت تعویق سفر زوما به تهران
وی در پاسخ به سوال خبرنگار فارس در خصوص علت تعویق سفر «جاکوب زوما» رئیس جمهور آفریقای جنوبی به تهران که قرار بود امروز انجام شود، عنوان کرد: این سفر قرار بود در این هفته صورت گیرد و هیأتهای مقدماتی آفریقا شامل 6 هیأت به تهران سفر کرده و 4 دور گفتوگوی مقدماتی برای فراهم کردن مقدمات سفر صورت گرفته بود، در آستانه انجام سفر به دلیل امر فوقالعادهای که در قاره آفریقا اتفاق افتاد و تشدید بحران داخلی بروندی و تعهدات زوما به عنوان رئیس اتحادیه آفریقا، سفر به تهران به تعویق افتاد و رئیس جمهور آفریقای جنوبی قرار شد در رأس هیأت آفریقایی به بروندی سفر کند تا بحران داخلی در این کشور مهار و از تشدید آن به بحرانی عمیق جلوگیری شود.
وی با بیان اینکه دولت آفریقای جنوبی درخواست کرد که به علت پدید آمدن این مسئله، این سفر به تعویق بیفتد، ادامه داد: گفتوگوها بین ایران و آفریقای جنوبی برای تاریخ جایگزین در حال انجام است و امیدواریم این سفر به زودی انجام شود.
* کمک ایران به فلسطین از مجرای قانونی صورت میگیرد
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤال دیگر خبرنگار فارس درباره اینکه دولت خودگران فلسطین اعلام کرده کمکهای ایران به مردم فلسطین باید از طریق این دولت صورت گیرد و اینکه آیا قرار است ایران کمکی به مردم فلسطین کند، اظهار داشت: همواره از ابتدای بحران سیاست کلی جمهوری اسلامی مبارزه ملت فلسطین برای رهایی از اشغال و احقاق حقوق بوده این سیاست تا به امروز همواره ادامه دارد و مجرای کمکها در مسیر قانونی خود و بر اساس توافق بین جمهوری اسلامی و نمایندگان قانونی و مشروع ملت فلسطین انجام خواهد شد.
جابری انصاری اضافه کرد: هرگونه امری در این چارچوب به شکل مناسب و در صورتی که بین دو طرف توافق شده باشد، به اطلاع افکار عمومی میرسد.
وی خاطرنشان کرد: سیاست ما ثابت است و ما از مبارزات ملت فلسطین برای رهایی از اشغال حمایت میکنیم و در این زمینه سیاست شفاف و آشکاری را داریم.
* انتخابات ایران نشانه مردمسالاری و پیوند دولت، ملت و انقلاب
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در ابتدای این نشست خبری در خصوص انتخابات مجلس و خبرگان با بیان اینکه ما به انتخاب ملت ایران احترام میگذاریم، گفت: انتخابات به شکل دموکراتیک برگزار و ملت انتخاب خود را انجام داد.
جابریانصاری ادامه داد: انتخابات که با مشارکت مردم برگزار شد، مردمسالاری و نقشآفرینی ملت در تصمیمگیریهای کشور را نشان داد و پیوند بین دولت، ملت و انقلاب را به نمایش کشید، امیدواریم با این انتخاب و در ادامه مسیر، کشور بتواند با اقتدار ایجاد شده و تثبیت شده در اثر حضور گسترده مردم در انتخابات به نحو احسن هم در سیاست داخلی و هم در سیاست خارجی استفاده کند.
سخنگوی وزارت خارجه برای همه نمایندگان جدید ملت آرزوی موفقیت کرد و به نمایندگانی که دوران نمایندگیشان به پایان رسیده، خسته نباشید گفت.
* کمک ایران به شکلگیری روند سیاسی و پایان دادن به بحران سوریه
وی همچنین درباره وضعیت آینده سوریه و قرار آتشبس که از سوی برخی از کشورها اعلام شده که نقض شده، نیز گفت: آتشبس یا به تعبیر دقیقتر ترک مخاصمه یا توقف مخاصمات از بامداد شنبه آغاز شده و اجرای آن بر اساس قطعنامه شورای امنیت به طور طبیعی در برابر مسئله مشکلات میدانی و سیاسی موجود در صحنه سوریه که بحران سوریه را ایجاد کرده و تداوم بخشیده، همچنان وجود دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه افزود: طرفین موارد نقض را در این ساعات اجرای آتشبس اعلام کردند. آنچه مهمترین بخش توقف مخاصمات را با مشکل مواجه میکند تلاش گروه های تروریستی است که منافع خود را در ادامه بحران و تنش و آتشافزایی در سوریه میبینند.
وی ادامه داد: امیدواریم با اراده قاطع بینالمللی در زمینه برخورد با تروریسم، زمینه توقف بحران و وضعیت در سوریه به سمت راهحل سیاسی مبتنی بر انتخاب مردم فراهم شود.
جابریانصاری گفت: جمهوری اسلامی ایران بر اساس اصول ثابت خود از ابتدای بحران سوریه تاکنون به شکلگیری روند سیاسی و پایان دادن به این بحران کمک خواهد کرد.
* میزان حضور مستشاری ایران در سوریه منوط به درخواست این کشور
وی در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات جان کری وزیر امور خارجه آمریکا که اعلام کرده ایران نیروهای خود را از سوریه خارج کرده، گفت: ایران در سوریه حضور مستشاری نظامی براساس درخواست رسمی دولت قانونی سوریه داشته و میزان حضور مستشاری ایران منوط به درخواست سوریه و توافق بین دو کشور است.
جابریانصاری خاطرنشان کرد: هیچ کشور دیگری نمیتواند در این زمینه دخالت داشته باشد و ادامه حضور مستشاری ایران و نحوه حضور، منوط به ادامه بحران و درخواست دولت کنونی سوریه و تصمیمگیری مراجع عالی نظام است.
* عربستان مسئولیت مشکلات داخلی خود را به گردن دیگر کشورها میاندازد
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات مقامات عربستان که انفجارهای اخیر در این کشور را به یک نهاد داخلی در ایران نسبت دادهاند نیز با اشاره به بحرانهای داخلی عربستان گفت: یکی از سیاستهای ثابت عربستان سعودی در برابر مجموعه تحولات گسترده داخلی منطقهای و بینالمللی که احساس میکند برآیند این تحولات به ضرر عربستان سعودی است، صادر کردن مشکلات داخلی خودش و انداختن مسئولیت آن به گردن کشورهای دیگر است.
جابریانصاری افزود: انکار مشکلات داخلی و محول کردن مسئولیت مشکلات داخلی به کشورهای دیگر تنها به تشدید و تعمیق بحرانها، مسائل و مشکلات داخلی منجر میشود و هیچ نتیجهای برای عربستان سعودی به دنبال نخواهد داشت.
وی با بیان اینکه عربستان سعودی در چند دهه گذشته از جریانهای افراطی و تروریستی برای آنچه منافع خود در سیاست خارجی تلقی میکرده، حمایت گسترده انجام داده است، عنوان کرد: تشدید تحرکات تروریستی در درون کشور عربستان بازگشت نتایج این حمایت چند دههای در زمینه حمایت از تروریسم و افراطیگری است.
سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: فضای منطقه و جهان به هم پیوسته است و اینگونه نیست که یک بازیگر و یک کشور فکر کند که سیاستهایی که پیگیری میکند در این زمینه به منافع برای آن کشور منجر خواهد شد.
جابریانصاری با اشاره به اینکه سیاستهای مبتنی بر افراطیگری و تروریسم نه فقط در منطقه و جهان ناامنی ایجاد میکند بلکه نتایج آن مستقیم به درون عربستان سعودی بازمیگردد، تصریح کرد: با متهم کردن دیگران هیچ تغییر مثبتی اتفاق نخواهد افتاد، این انکار واقعیت است و تنها به نتایج وخیم بعدی منجر خواهد شد.
* آغاز دور جدید سفرهای ظریف از هفته آینده/سفر به ۶ کشور آسیایی و اقیانوسیه
سخنگوی وزارت امور خارجه از سفر هفته آینده ظریف به جاکارتا پایتخت اندونزی خبر داد و عنوان کرد: وزیر خارجه از 15 اسفند ماه به چند کشور آسیایی و اقیانوسیه سفر میکند. این سفر به 6 کشور از جاکارتا پایتخت اندونزی و برای شرکت به نمایندگی از جمهوری اسلامی در اجلاس فوقالعاده سازمان همکاری اسلامی که به درخواست فلسطین و در جهت حمایت از قدس و مسجدالاقصی برگزار میشود، انجام خواهد شد.
جابریانصاری ادامه داد: وزیر خارجه در ادامه همچنین به کشورهای تایلند، برونئی، نیوزیلند و استرالیا سفر و یک هیأت بزرگ اقتصادی نیز وزیر خارجه را در این سفر همراهی خواهد کرد.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: این سفر جزئی از مجموعه برنامههای مبتنی بر تحرک جمهوری اسلامی در دوران پسابرجام و برای استفاده حداکثری از ظرفیتهای آزاد شده برای کشور در مرحله جدید است و سفرهای متقابلی نیز از سوی کشورهای آسیایی و کشورهای دیگر جهان در حال انجام میباشد.
وی اضافه کرد: یکی از اولویتهای اساسی در این سفرها مسائل اساسی 2 کشور و دیگر تفاهمنامههای اقتصادی با هر یک از این کشورها و رایزنی در جهت همکاریهای سیاسی و اقتصادی است.
* عدم صدور ویزا برای هیأت ایرانی از سوی عربستان نقض آشکار تعهدات دولت میزبان
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان در پاسخ به سؤالی درباره اقدام عربستان در عدم صدور ویزا برای هیأت ایرانی به منظور شرکت در نشست مقدماتی کارشناسی سازمان همکاری اسلامی در جده، اظهار داشت: اوایل سال آینده شمسی اجلاس عادی سران سازمان همکاری اسلامی در استانبول ترکیه برگزار میشود و بر همین اساس قرار است که اجلاس مقدماتی کارشناسی اجلاس سران در جده برگزار شود که متأسفانه به درخواست روادید هیأت ایرانی برای شرکت در این نشست از سوی عربستان پاسخ داده نشده که این نقض آشکار تعهدات دولت میزبان است.
جابری انصاری با بیان اینکه مقر این سازمان در سرزمین عربستان است، ولی دولت میزبان مطابق مقررات سازمان همکاری به اسلامی موظف است و تعهداتی دارد از جمله اینکه در خصوص سفر هیأتهای اصلی سازمان همکاری کرده و این سفرها را تسهیل کند، ادامه داد: متأسفانه دولت عربستان به تعهدات خود عمل نکرده و طبیعی است آنچه که در اجلاس کارشناسی مورد توافق قرار گیرد، به علت عدم حضور یکی از اعضای اصلی سازمان از اعتبار قانونی کافی و کامل برخوردار نخواهد بود.
* پیگیری وزارت خارجه در خصوص دیه جانباختگان منا
وی در پاسخ به سؤال دیگری در خصوص اظهارات منتسب به رئیس سازمان حج و زیارت درباره آمادگی عربستان برای پرداخت کامل دیه جانباختگان فاجعه منا و اینکه وزارت خارجه پیگیر این موضوع است، گفت: وزارت خارجه و دولت جمهوری اسلامی از ابتدا پیگیر این موضوع بوده است. ولی آنچه منسوب به رئیس حج و زیارت است، دقیق نیست و ایشان هم اعلام کرده که چنین اظهاراتی را بیان نکرده و از سوی رسانهها در این زمینه سوءبرداشت شده است و خبر منتشره خبر دقیقی نیست.
جابریانصاری ادامه داد: این پرونده مفتوح است و بارها تأکید کردهایم که عربستان دیر یا زود باید تعهدات قانونی و اخلاقی خود را به عنوان دولت میزبان مناسک حج اجرا کند و وقتی چنین فاجعهای در اثر سوء تدبیر مقامات این کشور صورت گرفته، اولین اقدام این است که دیه جانباختگان پرداخت شود و این موضوع در دستور پیگیری وزارت خارجه است.
* برخی کشورهای عربی سیاست مبتنی بر ایرانهراسی را دنبال میکنند
جابری انصاری در پاسخ به سؤال دیگری در خصوص اظهارات نبیل العربی دبیرکل اتحادیه عرب در خصوص گزینههای راهبردی برای مقابله با پدیدههای احتمالی توافق وین عنوان کرد: اینگونه اظهارات هیچگونه خدمتی به منافع کشورهای عربی و اتحادیه عرب نمیکند. جمهوری اسلامی بارها عنوان کرده برنامه هستهای ایران مسالمتآمیز است و به هیچ وجه علیه هیچ یک از کشورهای دیگر در منطقه و خارج از منطقه نیست.
وی عنوان کرد: متاسفانه برخی کشورهای عربی سیاست مبتنی بر ایرانهراسی را دنبال میکنند و به جای تمرکز بر برنامههای ملی خود و افزایش قدرت و اقتدار کشورشان، در جهت دشمنی با کشورها و ملتهای دیگر که در چارچوب منافعشان تلاش میکنند به ویژه جمهوری اسلامی، مواضعی را اتخاذ و اقداماتی را صورت میدهند که تنها به تشدید تناقضها در منطقه ما منجر شده و متضمن هیچ منفعتی برای هیچ از کشورهای منطقه نیست.
به باور وی ادامه این سیاست برای کشورهای منطقه ضرر به دنبال خواهد داشت.
جابریانصاری به کشورهای عربی پیشنهاد کرد که به جای صادر کردن مشکلات داخلی خود به دیگر کشورها، برای داشتن برنامهای ملی برای افزایش قدرت خود و حل مشکلات داخلیشان تلاش کنند، چرا که این راهحل مثبت به نفع همه دولتهای منطقه خواهد بود.
وی عنوان کرد: اتهامپراکنی، سوء برداشت و تلاش در جهت ایرانهراسی هیچ منفعتی برای دولتهای عربی ندارد.
* توصیه حسنین هیکل به کشورهای عربی
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین در ادامه از حسنین هیکل نویسنده و اندیشمند برجسته جهان عرب یاد کرد و گفت: ایشان بارها در چند دهه گذشته و در اظهارنظرهای خود بر این سؤال تکیه میکرد که من علت دشمنی دولتهای عربی با جمهوری اسلامی را درک نمیکنم، این دولتها باید از ظرفیت آزاد شده از انقلاب در ایران در جهت منافع ملتها و دولتهای خود استفاده کنند، اما آنها سیاست دشمنی با ایران را در دستور کار خود قرار دادهاند و هیچ نتیجهای برای آنها در پی نداشته است.
جابری انصاری اضافه کرد: این جملات دائماً تکرار شده از سوی هیکل نشانگر نوع نگاه نخبگان جامعه عربی به سیاست عقیم برخی از دولتهای عربی است.
وی با یادآوری این نکته که البته این حکم عام و شاملی نیست، ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران با بسیاری از دولتهای عربی از روابط رو به رشدی برخوردار است که همراه با احترام متقابل میباشد و به این سیاست خود ادامه میدهد.
به باور وی، برخی دولتهای عربی هستند که این سیاست عقیم را دنبال میکنند و پاسخگو در برابر ملتهای خود هم نیستند.
* ایران و آذربایجان هنوز برای لغو روادید به توافق نرسیدهاند
جابری انصاری درباره صدور روادید فرودگاهی نیز گفت: در مورد صدور روادید در فرودگاهها در مورد اغلب کشورهای دنیا به استثنای چند کشور تصمیمی گرفته شده است. در مرحله جدید بر اساس نتیجه همکاریها و احساس نیازی که میشود، توافقات جدیدی یک به یک در حال اتفاق افتادن است که با برخی کشورها در جهت تسهیل صدور روادید و با برخی کشورها در جهت لغو روادید است.
وی درباره لغو روادید بین ایران و آذربایجان نیز عنوان کرد: هنوز توافقی در مورد لغو روادید صورت نگرفته و در صورتی که حجم مبادلات اقتضا کند و شرایط دو کشور فراهم باشد، امکان چنین توافقی فراهم خواهد شد و اگر چنین توافقی باشد به اطلاع میرسد.
* حمایت از توافق ملی همه گروهها و جریانات سیاسی لبنان
به گزارش فارس، حسین جابریانصاری در ادامه نشست هفتگی با خبرنگاران در پاسخ به سؤالی در خصوص تحولات لبنان، اظهار داشت: دخالت گسترده برخی از کشورهای خارجی در امور لبنان به پیچیدگی بیشتر وضعیت در این کشور منجر شده و شرایط داخلی و مشکلاتی که دارد از جمله در زمینه انتخاب رئیس جمهور را با مشکلات جدیتر همراه کرده و روند امور را طولانی کرده است.
وی افزود: موضع همیشگی جمهوری اسلامی ایران بوده که از توافق ملی همه گروهها و جریانات سیاسی لبنان و ملت این کشور برای حل مشکلات داخلی و رفع مسائل موجود حمایت میکند و این توافق را در حد مقدورات و شبکهای از ارتباطات میداند.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: امیدواریم با هوشیاری جریانهای سیاسی مختلف لبنان، هر چه زودتر زمینه وفاق ملی برای خروج از مشکلات موجود فراهم شود و اجازه داده نشود که برخی از بازیگران خارجی برای تشدید تناقضهای داخلی لبنان در چارچوبه منافع خود و افزایش تنشها که نه به نفع ملت لبنان خواهد بود و نه به نفع ملتها و دولتهای منطقه است،اقدام کنند.
*انتخابات و دستگاه سیاست خارجی
وی در خصوص انتخابات اخیر و تاثیر آن بر دستگاه دیپلماسی گفت: مهمترین نقطه قوت جمهوری اسلامی ایران و نظام ایران، پشتوانه مردمی این نظام است. یکی از مواقعی که این پشتیبانی گسترده، نمود پیدا میکند، انتخاباتهایی هست که برگزار میشود و انتخابات روز جمعه و حضور گسترده مردمی در این انتخابات، به افزایش برآیند قدرت و اقتدار ملی جمهوری اسلامی ایران منجر خواهد شد و سیاست خارجی کشور هم به طور مستقیم از این وضعیت سود خواهد برد و در چارچوبه اهداف و برنامههای جمهوری اسلامی ایران،حداکثر استفاده را از این ظرفیت خواهد گرفت.
* تردید در جدیت برخی بازیگران منطقهای برای حل بحران سوریه
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤال دیگری درباره اظهارات وزیر خارجه عربستان در خصوص نقض آتش بس در سوریه و استفاده از طرح «ب» عنوان کرد: هنوز از آتشبس و ترک مخاصمه یکی، دو روز نگذشته، برخی از بازیگران منطقهای از طرح «ب» در سوریه سخن میگویند و این در جدیت این کشورها و بازیگران در همراهی با آنچه در نشستهای وین مورد تصویب قرار گرفته تردید جدی ایجاد میکند.
وی با بیان اینکه نقطه آغازین این نشستها همین توافق ترک مخاصمه است، اظهار داشت: مطابق گزارشهای موجود میدانی، گروههای تروریستی، تعداد قابل توجهی نقض آتشبس داشتهاند و کشورهای حامی این گروهها نیز شناخته شده هستند.
به گفته جابریانصاری اعلام این گونه مواضع جدیت عربستان و برخی از دیگر بازیگران را زیر سؤال میبرد.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: امیدواریم اعلام این مواضع نشانگر سیاست قطعی این بازیگران در زمینه حمایت از ادامه بحران نباشد، همانگونه که در نشستهای بینالمللی ظاهرا با راهحل سیاسی سوریه اعلام حمایت کردند، عملا نیز همراهی کنند و زمینههای موفقیت این روند را فراهم کنند.
به گفته جابریانصاری اینگونه اظهارات چنین علایم مثبتی را نشان نمیدهد و بیشتر تردید ایجاد میکند.
*محکومیت عملیات انتحاری در بغداد
جابری انصاری در پاسخ به سؤال دیگری در خصوص عملیات انتحاری اخیر داعش در بغداد گفت: متاسفانه در عملیاتهای انتحاری دیروز در بغداد بیش از ۷۰ نفر از مردم بیگناه این کشور قربانی شده و به شهادت رسیدند و دهها نفر مجروح شدند. این در ادامه مجموعه عملیات تروریستی و انتحاری گروههای تروریستی مثل داعش در عراق و در کل منطقه است که وضعیت را همراه با ناامنی و بی ثباتی کرده است.
وی افزود: این علامت دیگری از این است که گروههای تروریستی مایل به حل سیاسی بحران در عراق و در سوریه و کل منطقه نیستند و به دنبال آتش زدن منطقه و این کشورها و انتقام گیری از ملتهای منطقه که با آنها همراهی نمیکنند، هستند.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: ما با شدیدترین عبارات این عملیات را محکوم و با ملت و دولت عراق ابراز همدردی و با خانوادههای این قربانیان نیز تسلیت میگوییم.
*حضور مستشاری ایران در عراق بنا به درخواست بغداد
ادعای برخی رسانههای خارجی مبنی بر اینکه دولت عراق برای نیروهای مستشاری ایران محدودیتهای زیادی را ایجاد کرده سؤال دیگری بود که در این نشست مطرح شد و سخنگوی وزارت خارجه در این باره گفت: این گونه شایعات هیچ تأثیری در روند طبیعی روابط ایران و عراق ندارد. حضور ایران در عراق مستشاری و بر اساس درخواست دولت قانونی این کشور انجام شده و نحوه حضور و میزان آن تابع صحنه میدانی عراق و نیاز دولت این کشور و توافقات دو کشور است و شایعات هیچگونه تأثیری بر روند طبیعی روابط رو به رشد دو کشور ندارد.
* به انتخاب ملت ایران هرگونه که هست احترام میگذاریم
خبرنگاری هم با بیان اینکه خیلی از منتقدان برجام و سیاست خارجی وارد مجلس نشدند از جابریانصاری پرسید آیا این موضوع بر سیاست خارجی تاثیری دارد؟ با بیان اینکه ما به انتخاب ملت ایران هرگونه که هست احترام میگذاریم، گفت: انتخابات ما به شکل دموکراتیک برگزار شد و ملت انتخاب خود را انجام دادند. هر انتخابی از سوی همه نهادهای قانونی دیگر مورد احترام است.
وی از طرف بخشهای مختلف وزارت خارجه، دیپلماتها و شخص وزیر از اجزای مختلف جامعه ایران تشکر کرد و گفت: همان گونه که ملت ایران از رزمندگان و مبارزان خود در عرصههای نبرد حمایت میکند، حمایت از دیپلماتهایی که در صحنه دیپلماسی منافع ملت ایران را مورد حمایت قرار داده و دنبال میکنند، امری طبیعی است و ما در برابر ملت ایران تعظیم و کرنش میکنیم و برای همه نمایندگان منتخب ملت آرزوی موفقیت داریم.
جابریانصاری ادامه داد: بی تردید همکاری بین ملت و دولت در ذیل عنوان عامی که مقام معظم رهبری نیز از آن تعبیر همدلی و همزبانی دولت و ملت کردند، همکاری بین همه نهادهای منتخب ملت و نظام جمهوری اسلامی، زمینه تحقق هر چه بیشتر منافع ملت را فراهم خواهد کرد.
*سامانه S-300
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤال دیگری درباره سامانه موشکی S-300 عنوان کرد: در قراردادها پرداختها در جدول زمانبندی خود باید انجام شود و همینطور انجام تعهدات طرف مقابل و هر گونه اختلافی درباره جزئیات توافق باشد از مجاری دیپلماتیک و خاص خود پیگیری میشود و این گونه امور در اجرای توافقات کشورها بی سابقه نیست.
* ملت سوریه تصمیمگیرند
خبرنگاری در خصوص سفر ولیعهد عربستان به فرانسه و تأکید دو کشور بر کنارهگیری بشار اسد سؤال کرد که سخنگوی دستگاه دیپلماسی سفر بین کشورهای مختلف را مرتبط با ایران ندانست و امری عادی برشمرد و افزود: اینکه کشورهای دیگر برای ملت و دولت دیگری تعیین تکلیف کنند، به هیچ وجه پذیرفته نیست.
وی ادامه داد: آنچه در نشستهای بینالمللی وین توافق شد، تسهیل راهحل سیاسی و گفتوگوهای سوری - سوری،ترک مخاصمات و حرکت به سمت شکل دادن به وضعیت جدید سوریه بر اساس انتخاب و رأی ملت سوریه است.
سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: کسی که در ارتباط با آینده سوریه تصمیم میگیرد ملت سوریه است و هیچ دولت و کشور دیگری حق مداخله و تحمیل نظرات خود را به ملت و دولت سوریه ندارد. قبلا پیش شرطهایی برای شرکت در روند سیاسی اعلام میشد و وقتی بی نتیجه بودن این پیششرطها مشخص شد، این پیششرطها برداشته شد و موضع کشورها برای خودشان محترم است ولی ترجمه شدن آن در صحنه سوریه تنها و تنها به اراده ملت سوریه بستگی دارد.
جابریانصاری گفت: هیچ بازیگر خارجی حق تحمیل سیاستها و انتخابهای خود به ملت سوریه را ندارد.
*اتصال شبکه بانکی کشور به سوئیفت
وی در پاسخ به سؤال خبرنگاری که پرسید آیا ما امکان ارتباط مستقیم با نرم افزار سوئیفت را داریم یا خیر و اگر هست اسامی بانکها را بفرمایید، عنوان کرد: در خصوص جزییات این سؤال مراجع بانکی ما باید اطلاع رسانی کنند. یکی از تعهداتی که طرف مقابل در مسیر برجام داشته، رفع این مشکل بوده است ولی اجرای آن و تاخیر آن تا مدتی به دلایل فنی بود برای اینکه سیستمهای فنی بانکها و نظام بانکی ما به سیستم بانکی بینالمللی متصل شود که این کار انجام شد شبکه بانکی ما به سوئیفت متصل شده است.
جابری انصاری گفت: جزئیات دقیق موضوع و بانکها را بانک مرکزی و مراجع بانکی اعلام میکنند.
* حمایت از حل سیاسی بحران سوریه
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤال دیگری با بیان اینکه ایران از ترک مخاصمه و آغاز حل سیاسی بحران سوریه حمایت میکند، اظهار داشت: از همه کشورهای منطقه و بازیگران موثر در بحران سوریه با جدیت درخواست میکند که مواضع اعلامی خود را در مسیر اجرا با جدیت دنبال کنند.
وی افزود: حل بحران سوریه و حرکت این بحران به سمت راهحل سیاسی هم به ملت سوریه و همه ملتها و دولتهای منطقه است و ادامه این بحران به تشدید ناامنی، بی ثباتی و بحران انسانی در منطقه و سوریه میانجامد. ما در رایزنیهای دیپلماتیک خود آنچه را دنبال میکنیم این است که بر اساس منافع مشترک همه دولتها به سمت اتخاذ سیاستهایی مبتنی بر ایجاد ثبات و حل سیاسی بحران سوریه و بحرانهای منطقه باید حرکت کنیم و امیدواریم با همراهی دولتهای دیگر زمینه پیشبرد روند سیاسی در بحران سوریه و خروج از وضعیت جاری فراهم شود.
* دستاوردهای سفر روسای جمهور سوئیس و آذربایجان به تهران
جابریانصاری در خصوص سفر رئیس جمهور سوئیس به تهران نیز گفت: در مجموعه گفتوگوها و رایزنیهایی که انجام شد، گسترش همکاریها بین ایران و سوئیس به ویژه در زمینه اقتصادی در فضای پسابرجام در اولویت گفتوگوها بود و زمینههای خوبی برای گسترش همکاریها فراهم شد و رایزنیها درباره مسائل منطقهای و بینالمللی صورت گرفت
وی با اشاره به سفر الهامعلی اف رئیس جمهور آذربایجان نیز گفت: این سفر تاثیر بسیار مثبتی در گسترش همکاریها خواهد داشت. در گفتوگوها پس از پایان سفر بین رؤسای جمهور دو کشور انجام شد، از جمله موضوعات مورد توافق، بررسی زمینههای همکاری سهجانبه به ویژه در زمینه اقتصادی و تجاری بین ایران و آذربایجان و برخی دیگر از کشورهای منطقه مطرح و بنا شد وزرای مربوطه دو کشور در سفرهایی که به زودی انجام میدهند، زمینههای عملیاتی کردن این توافق کلی را فراهم کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: این امر به گسترش هر چه بیشتر همکاریهای همسایگان منجر خواهد شد.
* سیاست عربستان بحران آفرینی و تنش آفرینی
جابریانصاری در پاسخ به سؤال دیگری درباره اظهارات وزیر فرهنگ عربستان که عنوان کرده روابط تهران و ریاض در دوران احمدینژاد با روحانی بهتر بوده و علیرغم تلاشهای دولت عربستان برای بهبود روابط با دولت روحانی ما به نتیجه نرسیدیم و مشکل ما با ملت ایران نیست بلکه با نظام ایران است، افزود: این یک فرافکنی دیگر است، معادله ملت و دولت و نظام معادلهای است در ارتباط با برخی از نظامهای بدوی ماقبل مدرن صدق میکند و هیچگونه پیوندی بین دولتها و ملتها وجود ندارد.
وی گفت: ایشان وصف حال خود میکردند. در جمهوری اسلامی که نظامی برآمده از یک انقلاب بزرگ مردمی و اسلامی است پیوند وسیع و محکمی بین ملت و دولت وجود دارد و دولت نماینده منتخب ملت و خواستههای ملت است. اینکه عربستان تلاش کرده برخلاف واقعیت است. در تمام این دوره کمتر از سه سالی که دولت آقای روحانی از سوی ملت انتخاب شده مانند قبل تلاشهای گستردهای برای ترمیم روابط با عربستان انجام شده ولی مشکلی که ایجاد شد و هنوز هم باقی است. سیاست عربستان مبتنی بر بحران آفرینی و تنشآفرینی است و اینکه به اشتباه منافع خود را در تشدید بحرانها تعریف کردهاند و پی در پی نتایج سیاستهای قبلی خود را فرافکنی میکنند و وقتی درو میکنند اعلام میکنند مقصر دیگران هستند.
وی گفت: عربستان به جای پیدا کردن مقصر در بیرون از این کشور باید به روند مسائل و سیاستها و روشهای اتخاذ تصمیم در عربستان تکیه کرده و آسیبشناسی کنند که مشکلات در کجا هست.
به گفته سخنگوی وزارت خارجه صدور مشکلات به خارج هیچ مشکلی از عربستان را حل نمیکند و به ادامه وضعیت کنونی منجر خواهد شد.