به گزارش مشرق، یکی از مصادیق اقتصاد مقاومتی در تولید برنج، استفاده از تکنولوژی در راستای کاهش هزینه تولید، افزایش کمیت و کیفیت تولید، کاهش مصرف سوخت، کاهش آلودگی محیطزیست، کاهش هزینههای کارگری، افزایش درآمد و سهولت در کار است.
کشت مکانیزه برنج یکی از صدها فعالیتی است که با استفاده از تکنولوژی انجام میشود و هزینه تولید و سختی کار را در بخش کشاورزی کاهش میدهد.
رئیس اداره فناوریهای مکانیزه سازمان جهاد کشاورزی مازندران در این باره با اشاره به اینکه کاهش هزینه تولید و افزایش عملکرد در کشت برنج از اهداف مهم مکانیزه کردن در زراعت برنج است، گفت: در روش سنتی میزان بذر مصرفی بین 60 تا 90 کیلوگرم و در روش مکانیزه بین 35 تا 40 کیلوگرم است.
پرویز موسینژاد با بیان اینکه سطح خزانه در روش سنتی 250 تا 300 مترمربع اما در روش مکانیزه 50 مترمربع است، اظهار کرد: مدت زمان لازم برای آمادهسازی و پرورش نشا در خزانه در روش سنتی 30 تا 35 روز و در روش مکانیزه 15 تا 20 روز است.
رئیس اداره فناوریهای مکانیزه سازمان جهاد کشاورزی مازندران بیان کرد: برای نشا در روش سنتی در هر هکتار 91 نفر روز کارگر نیاز است در حالی که در روش مکانیزه این رقم به 25 نفر روز کاهش مییابد.
موسینژاد درباره افزایش عملکرد برنج، گفت: به دلیل افزایش تعداد بوته نشا در هر مترمربع در روش مکانیزه، 10 تا 15 درصد افزایش عملکرد نسبت به روش سنتی وجود دارد که این اقدام سبب کاهش سختی کار و رغبت جوانان به سمت کشاورزی بهویژه در زراعت برنج میشود.
با توجه به سختی و مشقتی که در زراعت برنج وجود دارد، کشاورزان تمام این مراحل را پشت سر میگذارند به امید اینکه محصول خود را با قیمت مناسبی به فروش برسانند.
برای اینکه از قیمت انواع برنج محلی در بازار مازندران مطلع شویم به سراغ مدیر تنظیم بازار محصولات و نهادههای کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان رفتیم.
حسین نگهدار با اشاره به اینکه از سطح زیر کشت برنج در مازندران، یکمیلیون و 261 هزار و 846 تن شلتوک معادل 800 هزار تن برنج سفید تولید میشود، اظهار کرد: از میزان تولید برنج در استان، 100 هزار تن به مصرف داخل میرسد و 700 هزار تن مازاد مصرف شهروندان است که باید از استان خارج شود.
وی ادامه داد: در حال حاضر به طور میانگین برنج طارم محلی 9 هزار و 200 تومان، هاشمی 9 هزار و 400 تومان، بینام 8 هزار و 250 تومان، شیرودی 6 هزار و 750 تومان، ندا 6 هزار و 250 تومان و فجر 7 هزار و 400 تومان در خردهفروشیها، عمدهفروشیها و واحدهای صنفی به فروش میرسد.
مدیر تنظیم بازار محصولات و نهادههای کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی مازندران با تکذیب اینکه قیمت برنج در خردهفروشیهای مازندران بیش از 10 هزار تومان است، تصریح کرد: ممکن است این رقم مربوط به سایر استانها مانند تهران باشد.
نگهدار تصریح کرد: نظارت بر قیمت برنج بر عهده سازمان صنعت، معدن و تجارت و تعزیرات است تا بر واحدهای صنفی و خردهفروشیها نظارت داشته باشند.
وی با بیان اینکه یکی از ویژگیهای مهم محصولات کشاورزی نوسانات مداوم قیمت است، اظهار کرد: دلیل نوسانات قیمت بر این است که محصولات کشاورزی در مقطع کوتاهی برداشت و یکباره وارد بازار میشود که این مسئله افت قیمت را به همراه دارد.
مدیر تنظیم بازار محصولات و نهادههای کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به اینکه فراوانی تولید و عرضه سبب افت قیمت میشود، خاطرنشان کرد: هرچه از زمان برداشت فاصله بگیریم قیمت برنج افزایش پیدا میکند چرا که تغییرات فصلی عاملی در ایجاد نوسانات قیمت است.
این مسئول بیان کرد: انتقال نوسانات قیمتهای جهانی به بازار داخلی عامل دیگری در نوسانات قیمت است.
وی گفت: واسطهها عامل اصلی در نوسانات قیمت برنج هستند که در این راستا دستگاههای نظارتی باید نظارت لازم بر واحدهای صنفی و خرده فروشیها داشته باشند تا افزایش بیرویه قیمتها مهار شود.
براساس اظهارنظر مسولان ارشد و سایر مسئولان استانی در روزهای نخست انجام زراعت برنج که دیگر شاهد واردات برنج در زمان عرضه محصول داخل نیستیم امیدواریم اینگونه باشد و همانطور که اکنون تکنولوژی سبب کاهش هزینه تولید در استان شده با برنامهریزی و همت والای مسئولان این امر جدی گرفته شود و تنها اکتفا به شعار نباشد و شاهد واردات برنج با قیمت کمتر در کشور و استان نباشیم.
کشت مکانیزه برنج یکی از صدها فعالیتی است که با استفاده از تکنولوژی انجام میشود و هزینه تولید و سختی کار را در بخش کشاورزی کاهش میدهد.
رئیس اداره فناوریهای مکانیزه سازمان جهاد کشاورزی مازندران در این باره با اشاره به اینکه کاهش هزینه تولید و افزایش عملکرد در کشت برنج از اهداف مهم مکانیزه کردن در زراعت برنج است، گفت: در روش سنتی میزان بذر مصرفی بین 60 تا 90 کیلوگرم و در روش مکانیزه بین 35 تا 40 کیلوگرم است.
پرویز موسینژاد با بیان اینکه سطح خزانه در روش سنتی 250 تا 300 مترمربع اما در روش مکانیزه 50 مترمربع است، اظهار کرد: مدت زمان لازم برای آمادهسازی و پرورش نشا در خزانه در روش سنتی 30 تا 35 روز و در روش مکانیزه 15 تا 20 روز است.
رئیس اداره فناوریهای مکانیزه سازمان جهاد کشاورزی مازندران بیان کرد: برای نشا در روش سنتی در هر هکتار 91 نفر روز کارگر نیاز است در حالی که در روش مکانیزه این رقم به 25 نفر روز کاهش مییابد.
موسینژاد درباره افزایش عملکرد برنج، گفت: به دلیل افزایش تعداد بوته نشا در هر مترمربع در روش مکانیزه، 10 تا 15 درصد افزایش عملکرد نسبت به روش سنتی وجود دارد که این اقدام سبب کاهش سختی کار و رغبت جوانان به سمت کشاورزی بهویژه در زراعت برنج میشود.
با توجه به سختی و مشقتی که در زراعت برنج وجود دارد، کشاورزان تمام این مراحل را پشت سر میگذارند به امید اینکه محصول خود را با قیمت مناسبی به فروش برسانند.
برای اینکه از قیمت انواع برنج محلی در بازار مازندران مطلع شویم به سراغ مدیر تنظیم بازار محصولات و نهادههای کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی استان رفتیم.
حسین نگهدار با اشاره به اینکه از سطح زیر کشت برنج در مازندران، یکمیلیون و 261 هزار و 846 تن شلتوک معادل 800 هزار تن برنج سفید تولید میشود، اظهار کرد: از میزان تولید برنج در استان، 100 هزار تن به مصرف داخل میرسد و 700 هزار تن مازاد مصرف شهروندان است که باید از استان خارج شود.
وی ادامه داد: در حال حاضر به طور میانگین برنج طارم محلی 9 هزار و 200 تومان، هاشمی 9 هزار و 400 تومان، بینام 8 هزار و 250 تومان، شیرودی 6 هزار و 750 تومان، ندا 6 هزار و 250 تومان و فجر 7 هزار و 400 تومان در خردهفروشیها، عمدهفروشیها و واحدهای صنفی به فروش میرسد.
مدیر تنظیم بازار محصولات و نهادههای کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی مازندران با تکذیب اینکه قیمت برنج در خردهفروشیهای مازندران بیش از 10 هزار تومان است، تصریح کرد: ممکن است این رقم مربوط به سایر استانها مانند تهران باشد.
نگهدار تصریح کرد: نظارت بر قیمت برنج بر عهده سازمان صنعت، معدن و تجارت و تعزیرات است تا بر واحدهای صنفی و خردهفروشیها نظارت داشته باشند.
وی با بیان اینکه یکی از ویژگیهای مهم محصولات کشاورزی نوسانات مداوم قیمت است، اظهار کرد: دلیل نوسانات قیمت بر این است که محصولات کشاورزی در مقطع کوتاهی برداشت و یکباره وارد بازار میشود که این مسئله افت قیمت را به همراه دارد.
مدیر تنظیم بازار محصولات و نهادههای کشاورزی سازمان جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به اینکه فراوانی تولید و عرضه سبب افت قیمت میشود، خاطرنشان کرد: هرچه از زمان برداشت فاصله بگیریم قیمت برنج افزایش پیدا میکند چرا که تغییرات فصلی عاملی در ایجاد نوسانات قیمت است.
این مسئول بیان کرد: انتقال نوسانات قیمتهای جهانی به بازار داخلی عامل دیگری در نوسانات قیمت است.
وی گفت: واسطهها عامل اصلی در نوسانات قیمت برنج هستند که در این راستا دستگاههای نظارتی باید نظارت لازم بر واحدهای صنفی و خرده فروشیها داشته باشند تا افزایش بیرویه قیمتها مهار شود.
براساس اظهارنظر مسولان ارشد و سایر مسئولان استانی در روزهای نخست انجام زراعت برنج که دیگر شاهد واردات برنج در زمان عرضه محصول داخل نیستیم امیدواریم اینگونه باشد و همانطور که اکنون تکنولوژی سبب کاهش هزینه تولید در استان شده با برنامهریزی و همت والای مسئولان این امر جدی گرفته شود و تنها اکتفا به شعار نباشد و شاهد واردات برنج با قیمت کمتر در کشور و استان نباشیم.