به گزارش مشرق؛ حدود دو سال پیش ناتو با هدف ارتقای سرعت و هماهنگی بین کلیه واحدهای زیرمجموعه خود، مفهوم ارتباطات راهبردی را گسترش داد. مرکز اروپایی موسسه رند نموداری را منتشر کرده که طی آن به بررسی مفهوم ارتباطات استراتژیک جدید ناتو می پردازد.
این مفهوم ارتباطات استراتژیک جدید ناتو در دیاگرام زیر و مطالب مربوطه ارائه شده است:
برای بزرگ شدن تصویر و دریافت فایل پی دی اف روی تصویر کلیک کنید.
پیشینه
فناوری مدرن دنیای ارتباطات را دگرگون ساخته است. در جهان امروز هر فردی می تواند به شبکه تلفن همراه دسترسی داشته باشد یا از طریق اینترنت مطالبی را حتی برای دوستان خود در مناطق دوردست ارسال نماید.
مسئولیت دولتها در کنترل ارسال پیام به مخاطبان هدف با بروز این انقلاب اطلاعات به مراتب سنگین تر شده است. به ویژه در موقعیت هایی که به سرعت در حال تغییر می باشند. این مسئله به ویژه در مورد ائتلاف نظامی مصداق پیدا می کند. در این ائتلاف هرچه تعداد شرکا بیشتر باشد، رسیدن به یک اجماع کلی در زمانی کوتاه نیز دشوارتر خواهد شد. دشمنان ناتو نیز از امتیاز دسترسی به اطلاعات محلی و برخورداری از یک ساختار انعطاف پذیر و نه چندان رسمی سود می برند.
رهیافت پژوهش
در سال 2009، ناتو مفهوم ارتباطات را راهبردی را بسط داد ، که هدف آن ارتقای سرعت و هماهنگی بین کلیه واحدها بود. بدین ترتیب مخاطبان مورد نظر در خصوص اقدامات ناتو به اطلاعات منسجم، غیر مغرضانه و به موقع دست یابند.
مرکز نیروهای مشترک فرانسه برای توسعه مفهوم، دکترین و بررسی(CICDE) از مرکز اروپایی موسسه رند درخواست کرد تا برای تبیین این مفهوم و بررسی ارتباط آن با دولت فرانسه همکاری لازم را بنماید. اندیشکده رند در خصوص ادبیات موجود در این حوزه مطالعاتی داشته و با نیروهای ناتو، ایالات متحده آمریکا و فرانسه نیز مصاحبه کرده است. این اقدامات گوشه هایی از دغدغه نسبت به راهبردهای نفوذ نظامی را تشکیل می دهد.
تبیین مفهوم
موسسه رند در راستای تبیین مفهوم ارتباطات راهبردی تعریف ناتو از این مفهوم را بررسی کرد. در اصل ، کلیه پیام های ارسالی باید دارای ویژگی های زیر باشند.
منسجم: براساس هماهنگی بین و درون واحدهای مختلف
لحظه ای : نتیجه تصمیمات به موقع
معتبر : زیرا صحت و سقم آنها اثبات شده است.
شفاف: به طوری که برای بسیاری از مخاطبان قابل درک باشد.
ساختارهای شبکه برای افزایش هماهنگی
ساختارهای نظامی سنتی، سلسله مراتب مشخصی دارند اما ممکن است برای برقراری ارتباط سریع دچار مشکل شوند. در مقابل، ساختار شبکه ای انعطاف پذیر از انسجام و سرعت بیشتری برخوردار است، اما سلسله مراتب فرماندهی آن ممکن است چندان شفاف و مشخص نباشد. ارتباطات راهبردی به تعادل بین سلسله مراتب و هماهنگی نیاز دارد.
چالش دیوار حائل: هماهنگی در مقابل جدایی
هماهنگی بین واحدهای عملیاتی عمومی وابسته است که در صورت فقدان آن ممکن است بین اهداف تضاد ایجاد شود. این دو واحد باید در تعامل با یکدیگر باشند اما بین خود به دیوار حائلی نیاز دارند تا از لحاظ عملیاتی مانع از انتشار اطلاعات مهم در سطحی وسیع و از طریق واحد روابط عمومی شوند. ناتو این مساله را در چارچوب مدلهای مختلف در افغانستان بررسی کرده است اما در پیدا کردن یک ساختار کارآمد همچنان با مشکلاتی روبروست.
اثر بخشی
اطلاع رسانی در خصوص روند تصمیم گیری فرانسه : تیم پروژه اظهار داشت که مفهوم ارتباطات راهبردی می تواند راهبرد کنونی ارتباطات دولت فرانسه را در شرایط بحرانی کامل نماید. در کنفرانسی که در آموزشگاه نظامی پاریسس برگزار شد، نکات مربوط به ساختارها و منابع مورد بحث و گفتگو قرار گرفت و هم اکنون نیز در دست بررسی است.
دیدگاه های جدید برای سایر کشورهای عضو : سایر کشورهای عضو ناتو از این رویکرد در جهت افزایش درک خود از ارتباطات راهبردی و چالش های احتمالی در زمان اجرایی شدن آن بهره می برند.