به گزارش مشرق، مجله آمریکایی پولتیکو در مطلبی به قلم «زلمای خلیل زاد» با اشاره به وضعیت بحرانی و هرج و مرج حاکم در عراق در روزهای گذشته می نویسد زمان گفتگوهای جدی بین آمریکا و ایران درباره عراق فرا رسیده است.
نویسنده معتقد است عدم همکاری بین آمریکا و ایران و مرجعیت عراق تحولات اخیر می تواند موجب فروپاشی کامل سیاسی این کشور شود؛ امری که می تواند موجبات سیطره گروه تروریستی داعش بر بخش های بیشتری از این کشور را فراهم کند.
زلمای خلیل زاد سفیر اسبق آمریکا در عراق معتقد است برای جلوگیری از فروپاشی نظام سیاسی عراق لازم است آمریکا از ایران درخواست کمک کند.
وی معتقد است از آنجائیکه ایران هم در چنین شرایطی متضرر خواهد شد به احتمال زیاد انگیزه لازم برای کمک به عراق را خواهد داشت.
وی در ادامه می نویسد در صورت عدم همکاری ایران، آمریکا و مرجعیت عراق برای جلوگیری از فروپاشی نظام سیاسی این کشور به معرفی سناریوهای محتمل پیشرو در این کشور می پردازد.
اولین سناریوی مطرح شده از سوی وی این است که در صورت حل نشدن بحران سیاسی در عراق، جریان صدر یک دولت موقت اعلام خواهد کرد که می تواند تبعات فراوانی برای کشور و منطقه داشته باشد.
وی معتقد است در این صورت تمرکز ارتش عراق و دیگر بازیگران از مقابله با گروه تروریستی داعش منحرف شده و معطوف کشمکش قدرت در داخل خواهد شد و همچنین مشوقی خواهد شد برای کردهای این کشور برای برخی تحرکات استقلال طلبانه یا درخواست برای ایجاد کنفدراسیون.
سناریوی دیگر محتمل از دیدگاه خلیل زاد، در دست گرفتن قدرت توسط ارتش و ایجاد دولت موقت توسط آن است که این امر هم می تواند تبعاتی برای عراق داشته باشد که میزان این تبعات بستگی به نوع واکنش گروه صدر و مرجعیت عراق خواهد داشت.
به اعتقاد وی اگر شبه نظامیان عراق با دولت موقت ارتش مخالفت کنند در این صورت ارتش وارد دو درگیری بطور همزمان در عراق خواهد شد یکی با گروه تروریستی داعش و دیگری با این گروه ها که در این صورت با توجه به وجود گرایش های سیاسی مختلف در درون ارتش احتمال موفقیت ارتش با تردید مواجه است.
همچنین به اعتقاد نویسنده مداخله ارتش در امور سیاسی موجب خواهد شد تا مبارزه با داعش کم رنگ تر شود و کردها فرصت را برای پیگیری اهداف تجزیه طلبانه خود پیدا کنند.
نویسنده در ادامه معتقد است بهترین وضعیت و سناریو برای حل تنش های فعلی در عراق مصالحه از طریق گفتگو است که مورد حمایت جریان صدر نیز باشد تا یک دولت ائتلافی اصلاح طلب ایجاد شود. این دولت می تواند برای اصلاحات در عراق یک جدول زمانی تهیه کند و انتخابات جدیدی برگزار کند. خلیل زاد معتقد است چنین خروجی و نتیجه ای می تواند مورد حمایت آمریکا و احتمالا ایران و مرجعیت عراق قرار گیرد.
خلیل زاد معتقد است با وجود فضاسازی های بسیار علیه ایران ولی ایران می داند که جایگزین مذاکره برای حل تنش ها در عراق به نفع ایران نخواهد بود.