با وجود اکراه بانک‌ها در ارائه آمارهای واقعی از اعطای وام‌های قرض‌الحسنه، در هفته‌های اخیر با افشا فیش‌های حقوقی برخی مدیران بانکی، پرده دیگری از انحراف وام‌های قرض‌الحسنه برداشته شد.

حقایقی که پس از سال‌ها تایید شد/ شاهد از غیب رسید: وام قرض‌الحسنه بانک‌ها در جیب مدیران بانکیسرویس اقتصاد مشرق - افشای فیش‌های حقوقی کلان مدیران بانک‌ها در روزهای اخیر، در کنار گوشزد کردن مجدد ضرورت اصلاح نظام ناعادلانه حقوق و دستمزد در کشور، یک فایده دیگر هم داشت و آن اثبات انحراف منابع قرض‌الحسنه بانک‌ها بود.

 طی ماه‌های اخیر و در جریان تصویب لایحه بودجه امسال در مجلس، حواشی زیادی درباره منابع و مصارف قرض‌الحسنه بانک‌ها مطرح شد. علت بالا گرفتن بحث در این باره، طرح مجلسی‌ها برای افزایش وام قرض‌الحسنه ازدواج از 3 میلیون به 10 میلیون تومان بود که با مخالفت شدید مدیران بانکی مواجه شد.

مهم‌ترین استدلال مدیران بانکی برای مخالفت با افزایش وام ازدواج، کمبود منابع قرض‌الحسنه بانک‌ها بود.

بر اساس آمارهای رسمی، حجم سپرده‌های قرض‌الحسنه در بانک‌های کشور 36هزار میلیارد تومان بوده که بانک‌ها، 34 هزار میلیارد تومان از آن را به صورت قرض‌الحسنه وام داده‌اند. بانک‌ها مدعی بودند وقتی همه سپرده‌های قرض‌الحسنه را پس از کسر کردن ذخایر قانونی،‌وام قرض‌الحسنه می‌دهند، دیگر پولی برای افزایش وام ازدواج ندارند.

این توجیه در حالی بود که بر اساس محاسبات غیررسمی، از 34 هزار میلیارد تومان منابع قرض‌الحسنه بانک‌ها، فقط 6000 میلیارد تومان آن برای وام ازدواج (18 درصد) و 8000 میلیارد تومان هم برای سایر وام‌های قرض‌الحسنه از جمله وام‌های کمیته امداد، وام اشتغال، وام تحصیل، وام زندانیان و... (23درصد) بوده است.

آن‌طور که پیگیری رسانه‌ها و اظهارات جسته و گریخته مسئولان بانک مرکزی، نشان داده 20 هزار میلیارد تومان باقیمانده از منابع قرض‌الحسنه به مدیران و کارکنان بانک‌ها وام داده شده است.
 
با این حال،‌مسئولان بانکی هیچ‌گاه زیر بار پذیرش این واقعیت نمی‌رفتند که بخش عمده وام‌های قرض‌الحسنه صرف اعطای وام به مدیران شده است. مسئولان بانکی همچنین از اعلام سهم دقیق مدیران و کارکنان بانک‌ها از وام‌های قرض‌الحسنه خودداری می‌کردند تا شاید با این ترفند، از ماجرا عبور کنند.

به عنوان مثال، علی‌اصغر میرمحمد صادقی مدیر کل اعتبارات بانک مرکزی سهم مدیران و کارکنان بانک‌ها از وام‌های قرض‌الحسنه را 20 تا 25 درصد عنوان کرد. در حالی که رئیس وی (ولی‌الله سیف) این سهم را 30 درصد عنوان می‌کرد.
 
* پرده از وام‌های کلان مدیران بانکی افتاد

حقایقی که پس از سال‌ها تایید شد/ شاهد از غیب رسید: وام قرض‌الحسنه بانک‌ها در جیب مدیران بانکیبا وجود اکراه بانک‌ها در ارائه آمارهای واقعی از وام‌های قرض‌الحسنه که نصیب مدیران بانک‌ها شده، در هفته‌های اخیر با موج افشا شدن فیش‌های حقوقی برخی مدیران بانکی مواجه شدیم که پرده دیگری از انحراف وام‌های قرض‌الحسنه برداشت.

بر اساس اسناد منتشرشده، به عنوان مثال، مدیرعامل بانک تجارت حدود یک میلیارد تومان وام قرض‌الحسنه گرفته است. یا مدیران ارشد صندوق توسعه ملی هر یک 300 میلیون تومان وام قرض‌الحسنه گرفته‌اند. 

این روال ناعادلانه توزیع منابع قرض‌الحسنه مورد انتقاد سخنگوی قوه قضائیه نیز قرار گرفت. معاون اول قوه قضائیه گفت: طی روزهای گذشته موردی را دیدم که برخی سایت‌ها نوشته بودند اعضای یک صندوقی که 3 نفر از آنها بازنشسته بودند و حقوق بازنشستگی از جای دیگر دریافت می‌کردند، بیش از 30 میلیون تومان حقوق ماهانه دریافت کردند و در بین اینها کسی بود که حقوق 57 میلیون تومانی گرفته بود.

غلامحسین محسنی اژه‌ای ادامه داد: همچنین علاوه بر آن برای هر کدام از این افراد 300 میلیون تومان وام با نرخ 4 درصد سود  اختصاص یافته بود. این در حالی است که امروز بانکها برای پرداخت وام ازدواج که تصویب شده به شدت اصرار دارند که نقدینگی وجود ندارد اما در این قضیه به 5 نفر هر کدام 300 میلیون تومان که جمعا یک و نیم میلیارد تومان می‌شود وام داده‌اند.

محسنی اژه‌ای افزود: اگر این یک و نیم میلیارد را می‌خواستند وام ازدوج بدهند شامل 150 نفر می‌شد؛ آیا این خلاف عدل نیست؟

* این رشته سر دراز دارد

حقوق و وام‌های کلان مدیران بانک‌ها که اسناد آن در روزهای اخیر منتشر شده، یقینا محدود به همین موارد نیست. البته اکثر مردم در سال‌های اخیر، از دور و نزدیک خبر داشتند که مدیران بانک‌ها وام‌های قرض‌الحسنه چند صد میلیونی با مدت بازپرداخت گاه 30-20 ساله دریافت می‌کنند.

واقعیت دیگری که تاکنون به طور رسمی تایید نشده بود، عطف به ماسبق شدن افزایش وام مدیران بانک‌ها است. بدین معنا که فرضا در صورتی که بانکی سقف وام مدیران خود را 100 میلیون تومان تعیین کند و مدیران فعلی این مبلغ را دریافت کنند، اگر در سال‌های بعد این سقف به 150 میلیون تومان افزایش پیدا کند، به حساب مدیرانی که وام 100 میلیونی دریافت کرده‌اند، مابه‌التفاوت 50 میلیونی واریز می‌شود.

این مسئله در ماجرای فیش‌های حقوقی مدیران ارشد بانک تجارت، برملا شد. بر این اساس،‌ مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره فعلی بانک، که در سال های قبل بازنشسته شده و از وام‌های قرض‌الحسنه مدیریتی استفاده کرده بودند، مجددا وقتی در سال 93 به این سمت‌ها منصوب شدند، در سقف جدید وام مدیران، وام قرض‌الحسنه دریافت کرده‌اند که تا یک میلیارد تومان هم رسیده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 14
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 11
  • ۰۰:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۲
    0 0
    پس کو اسلام؟
  • ۰۶:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۲
    0 0
    از بانک بدم میاد ما به شدت به یه وام 10 یا بیست میلیونی برای اشتغال زایی واقعی احتیاج داریم ولی وام نیست وام ده تومنی با بهره بالا هست البته نه برای اشتغال
  • مطلع در اموربانک ۰۶:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۲
    0 0
    این مطالبی که در رابطه با وام قرض الحسنه مدیران و کارکنان فرموده اید کاملا درست است. وام قرض الحسنه در بانکها هر2سال یکبار و بماخذ 40برابرحقوق و مزایا(حقوق ثابت +فوق العاده شغل یا حق جذب +کمک رفاه وبرخی فوقالعاده دیگر درحکم )به تمام کارکنان با اقساط 15ساله پرداخت میشود واگر هم سقف ان افزایش پیدا کند مابه التفاوت وام قابل پرداخت است و الان هم درسیستم بانکی بالاترین رقمش بسته به حقوق متعلق به مدیران ارشد که سربه صدها میلیون و کمترینش برای پرسنل رده پائین که انهم از500میلیون ریال نیست و مانده انها درهرماه درفیش حقوقی قابل دسترسی است این بخور بخورها درسالهای اخیر اتفاق افتاده و مربوط به کسانیکه ازشش هفت سال پیش بازنشسته شده اند نمی شود انها رقمهای بسیار کمی دریافت کرده اند که بیشترینش به 40میلیون تومان نمی رسد. مناسفانه مدیران این اجازه را بخود داده اند که درمصرف امانات مردم(سپرده قرض الحسنه که برای امورات خیر چون ازدواج و هزینه تعمیر مسکن اقشار محروم. درمان بیماری و تحصیلات دانشجویی است)بسود خود دخل و تصرف کنند. اینهاحتی حاضرنیستند از این منابع به پرسنل بازنشسته بانک هم سهمی بدهند و بازنشستگان که این همه زحمت کشیده اند تنها از طریق صندوق بازنشستگی 3میلیون تومان وام دریافت میکنند. امیدواریم مجلس محترم و دولت طرحی تهیه کنند که جلو سو استفاده مدیران بانکها اعم از دولتی و خصوصی بگیرد وحقوق و تسهیلات بناحق برده را برای افراد ذیحق بازستاند/
  • ۰۷:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۲
    0 0
    بابا خیلی وقت مردم ما داد میزنند بانک ها دزدن ... کو گوش شنوا آیا این همه سال ... این همه ربا دیده نشده ؟؟؟ به این میگن بانکداری اسلامی ؟؟؟ آقایون مدیران بانک ها برای خودشون وام های قرض الحسنه بلند مدت میلیاردی میدن... این وام های کله گنده از پس انداز افرادی داره تامین میشه که بیشتر بخاطر ثوابش و اینکه سود بانکی نخورن پس انداز قرض الحسنه میزارن که به جرات بگم تو پایین ترین سطح جامعه از لحاظ مالی دارن زندگی میکنند. قوه قضائیه اگه پیگیر قضیه نشه و این وامهای کثیف به دست نیازمندش نرسه توی این حق الناس شریک... پس لطفا عدالت رو جاری کنید تا همه مردم ببینند که عدالت و قانون فقط برای قشر ضعیف و طبقه پایین جامعه نیست. واقعا اگر این مدیران مجازات نشن افکار عمومی چه تحلیل هایی در رابطه با دستگاه های ذیربط خواهند داشت ؟؟؟ و به چه نتایجی خواهند رسید ؟؟ لطفا در قبال این بی عدالتی ها مثل همیشه سکوت نکنید !!!!
  • ۰۸:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۲
    0 0
    پس کجاست مملکت امام زمان؟ این بود همه اون واسلاما که مسئولین عزیز ازش دم میزدند؟ زندگی انقلابی فقط برای مردم بدبخت؟ اونوقت خودشون تا خرخره غرق اشرافیت؟ شکایتمون رو پیش کی ببریم؟ رهبری هم که دست تنهاست. گیر کرده بین یک عده ادم به ظاهر انقلابی. کاری ازش بر نمیاد. تا کی تذکر بدن و کسی گوش نده؟ مردم بدبخت چه کنن؟
  • ۰۸:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۲
    0 0
    خدا کنه افشاگری بشه باز همه پته هم رو بریزن روی آب گند زدید واقعا خدا نگذره ازتون نخبه ها فرار میکنن چون بهایی بهشون داده نمیشه توی مملکت خودمون بی سوادا 200 م حقوق میگیرن
  • ناشناس ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۲
    0 0
    خاطره قرض الحسنه ای دارم جالبه : یکی از موسسات بانک شده بشدت اسلامی قرار بود قرعه کشی قرض الحسنه طبق شرایط واریزی داشته باشد مطابق شرایط اقدام به واریز نمودم دوسه هفته مانده به قرعه کشی برای واریز رفتم متصدی باجه دفترچه حسابم را نزد رئیس شعبه برد وی به متصدی گفت تمام پرداخت ها ی قبلی را یک واریزی محاسبه نماید که طبق شرایط اعلامی امتیازکاهش یابد پس از شنیدن این موضوع درحضور خودم ضمن تشکر از شفاف بودن کلاه برداری آن بانک همان لحظه حساب خود رامسدود نمودم و دیگر هیچ حساب قرض الحسنه ای در هیچ بانکی افتتاح ننمودم
  • ۰۸:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۲
    0 0
    (ز این منابع به پرسنل بازنشسته بانک هم سهمی بدهند و بازنشستگان که این همه زحمت کشیده اند تنها از طریق صندوق بازنشستگی 3میلیون تومان وام دریافت میکنند) معلومه خود شما هم از بازنشستگان بانک هستی والا تا جایی که ما میدونیم تو بانک با مدرک دیپلم حقوق آنچنانی میگیرن شهادش همخونه وماشین آنچنانی که بانکی ها دارند
  • مجيد ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۲
    0 0
    درديد و ديديم نفس حق آيت الله جوادي آملي را؟آنهايي كه تازه اين موضوع به گوششان نخورده عرض مي كنم چند وقت پيش از شبهه ناك بودن درآمد بانكها از برخي فعاليت ها ناراحت بودند كه متاسفانه عده اي كه سودشان در عدم شفافيت بود به اين مرد بزرگ تاختند.خداوند معظمشان بدارد.آمين
  • یک خاخام یهودی ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۲
    0 0
    چی بگم
  • ناشناس ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۲
    0 0
    فسادفسادفسادً.............
  • ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۲
    0 0
    ظاهرا آقایان چوب خدا را خوردند.
  • ۱۵:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۲
    0 0
    با سلام تحصیل فرزندان در امریکا وکانادا واروپا را چه کسانی بایستی داشته باشند صفحات روزنامه همشهری ببینید نصف صفحه مربوط به گردش وخوشگذرانی در .... میباشد نمیدانم چرا دولت به این روزنامه ها یارانه میدهد
  • رضا ۱۶:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۴/۰۲
    0 0
    بدبخت. معلمها که با ماهیانه 1200م زندگی خفتبار دارند

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس