سی تیر نام خیابانی در تهران است که موجب می شود حوادث تلخی که از کوچه پس کوچه‌های تاریخ به یادگار مانده را به دست فراموشی نسپاریم.

سرویس فرهنگ و هنر مشرق - از قضایای استعفای مصدق به دلیل دخالت دربار و ارتش در انتخابات مجلس در سال ۱۳۳۱ گرفته تا روی کار آمدن قوام السلطنه و قیام خونین مردم برای بازگشت مصدق در روز ۳۰ تیر با نامه آیت الله کاشانی و کشته شدن ده‌ها نفراز مردم، که اگرچه به هر تقدیر قوام السلطنه دولتش دوام نیاورد و چند روز بعد مصدق به کرسی نخست وزیری‌اش تکیه زد اما نام ۳۰ تیر تلخی کام آزادیخواهان را نسل به نسل منتقل می‌کند.

نام این خیابان برای عابران بی خبر از تاریخ این سوال را به وجود می‌آورد که ۳۰ تیر چه تاریخی است و چرا نام این خیابان را بر آن برگزیده‌اند؟ شاید بهترین پاسخ این باشد که خانه قوام السلطنه در این خیابان قرارداشته است؛ خانه‌ای که امروز به موزه آبگینه تبدیل شده اما به دلیل نفرت آیندگان از او، نام خیابان از قوام السلطنه که دستور قتل شهدای ۳۰ تیر را داده بود به «سی تیر» تغییر کرد!

خیابان ۳۰ تیر فارغ از روایت واقعه تاریخی قیام مردم تهران برای بازگشت دکتر مصدق به نخست وزیری، دارای عبادتگاه‌های متعددی از ادیان مختلف است و بیش از هر چیز اثبات می‌کند که شهرنشینان این شهر اگرچه تاب بی عدالتی را نمی‌آورند و اهل قیام هستند؛ اما در کنار سایر ادیان با احترام متقابل و در صلح کامل زندگی می‌کنند.

سی تیر؛ خیابانی برای صلح ادیان + تصاویر

آتشکده زرتشتیان - آدریان خیابان ۳۰ تیر تهران

شاید کمتر شهری در دنیا پیدا کنیم که کوچه‌ای داشته باشد با مناره مسجد و برج ناقوس کلیسا. اما بهتر است خیابان ۳۰ تیر را محور ادیان بدانیم؛ چه این‌که در این خیابان هم صدای ناقوس کلیساهای مریم مقدس، پطرس مقدس و آشوریها در روزهای یکشنبه می‌پیچد و هم نجوای عبادت عابدان یهودی در کنیسه حییم در روزهای شنبه. هم زرتشتی‌ها به آتشکده آدریان در این خیابان می‌آیند و هم اهالی مسلمان این محله هر روزه در مسجد حضرت ابراهیم صدای اذانشان در آسمان می‌پیچد.

سی تیر؛ خیابانی برای صلح ادیان + تصاویر

کنیسه حیم- یهودیان- خیابان ۳۰ تیر تهران

سی تیر؛ خیابانی برای صلح ادیان + تصاویر

کنیسه حیم- یهودیان- خیابان ۳۰ تیر تهران

 


 سی تیر؛ خیابانی برای صلح ادیان + تصاویر

کلیسای انجیلی پطرس مقدس خیابان ۳۰ تیر تهران

 
سی تیر؛ خیابانی برای صلح ادیان + تصاویر 

کلیسای ارامنه حضرت مریم- امتداد خیابان سی تیر تهران (میرزا کوچک خان)

با آن که اکثریت قریب به اتفاق مردم تهران مسلمانند اما زیر پرچم اسلام همه ادیان در این خیابان به عبادتشان مشغولند؛ و این را در خوش‌سلیقگی نام‌گذاری مسجد خیابان ۳۰ تیر به نام «مسجد حضرت ابراهیم» می‌توانیم ببینیم؛ یعنی آنکه دین اسلام در تایید آیین همه پیامبران پیشین و تکمیل راه آنها آمده است و ادیان ابراهیمی همه نزد مسلمانان مقبولند.

به هر حال این اتفاق؛ یعنی همزیستی ادیان و اعتقادات مختلف آن‌هم زمانی که عبادتگاه‌هایشان در یک خیابان واقع می‌شود در کمتر مکانی در دنیا رخ می‌دهد و این نشانه بزرگی است از بزرگی ملت ایران و مسلمانان صلح‌جو با تاریخی سراسر موحدانه که باید آن را غنیمت شمرد و به مردم دنیا رخ نمایی کرد.

سی تیر؛ خیابانی برای صلح ادیان + تصاویر

مسجد حضرت ابراهیم خیابان ۳۰ تیر تهران

 
 سی تیر؛ خیابانی برای صلح ادیان + تصاویر

مسجد حضرت ابراهیم خیابان ۳۰ تیر تهران

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 9
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 5
  • آرش ۱۰:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۱
    0 0
    استعفای دکترمصدق درپی مخالفت شاه باتصدی وزارت دفاع ملی توسط مصدق،به وقوع پیوست
  • ۱۲:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۱
    0 0
    و البته مصدق در آن شرایط بحرانی و تورم بالای صد درصد و تحریمهای جهانی پی بهانه برای استعفا می گشت و اصلا دوست نداشت قیام سی تیر رخ دهد و مجبور به بازگشت به قدرت شود.
  • دکترگاوچرون از کومور ۱۷:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۱
    0 0
    از کجا فهمیدی کلک
  • آرش ۱۹:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۱
    0 0
    دوست گرامی(ناشناس ازسوئد)این اولین باری است چنین تحلیلی می شنوم...پیداست تبلیغات گسترده سلطنت طلبان روی افکارشمااثرگذاشته
  • جمعی از اهالی ادیان مختلف آنور آب ۰۳:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۱
    0 0
    گزارش بسیار بسیار پر محتوا و جالبی بود تاکنون از این زاویه "همزیستی ادیان الهی در کنار هم ان هم در یک خیابان به این موضوع نگاه نشده بود. این موضوع پتانسیل بالایی برای ساختن یک مستند قوی دارد و حتی می تواند داستان یک فیلم قرار گیرد از مشرق بابت انتشار این گزارش تشکر می کنیم
  • ۱۰:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۱
    0 0
    از لینک هایی که در مطلب درج شده مشخصه که نویسنده به نکته ای که در کامنت اول گفته شده اشراف داره. در واقع ارتش و دربار در انتخابات مجلس دخالت میکنن و مصدق میفهمه باید ارتش و دربار جدا بشن تا اینگونه دخالت ها و خیلی مشکلات دیگه حل بشه. لذا تقاضای وزارت جنگ و در غیر اینصورت استعفا میکنه مطلب درسته و فقط خلاصه گفته شده
  • مهراز ۱۱:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۱
    0 0
    ممنون از دقت نظر نویسنده محترم که در شلوغ پلوغی های این شهر پرهیاهو این نگاه ظریفانه را داشتند
  • ۱۱:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۱
    0 0
    جالب بود
  • آرش ۰۱:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۴
    0 0
    دوست گرامی تاحدودی نظرشمادرست است ولی نه لزومابه صورت کامل.چون 1-قرابت زمانی ندارند 2-هدف اصلی دکترمصدق ازتصدی وزارت دفاع ملی،خلع سلاح شاه بودتاازاقدامات نابخردانه شاه درآن برهه حساس(خلع یدشرکت نفت انگلیس وایران---تقابل حقوقی ایران وانگلیس---فشاراقتصادی وسیاسی)جلوگیری به عمل آورد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس