سرویس اقتصاد مشرق- روز دوشنبه رئیسکل بانک مرکزی در جریان سفر به ارومیه ادعای عجیبی درباره رشد اقتصادی کشور مطرح کرد.
رئیس کل بانک مرکزی در نشست شورای اداری آذربایجان غرب اعلام کرد: در سال 94 نرخ رشد اقتصادی در کشور به نسبت به سال93 رضایت بخش نبود و به حدود 1 درصد رسید ولی طبق آمار بدست آمده طی 4 ماه نخست امسال این رقم به 6 درصد رسیده است که نشان از حرکت روبه جلوی واحدهای تولیدی دارد.
اظهارنظر ولیالله سیف درباره افزایش رشد اقتصادی کشور به 6 درصد در 4 ماهه اول امسال، از چند جهت قابل تامل است:
1- بانک مرکزی تاکنون آمار رشد اقتصادی سال 1394 را اعلام نکرده است. اجماع کارشناسان و رسانهها حتی حامیان دولت این است که چون رشد اقتصادی سال گذشته منفی یا صفر شده، بانک مرکزی اقدام به سانسور آمار رشد سال گذشته کرده است.
با این حال موضع بانک مرکزی درباره سانسور آمار رشد اقتصادی سال گذشته، تاکنون سکوت بوده است.
در این شرایط، اعلام نرخ رشد اقتصادی 4 ماهه اول سال 1395 در روز چهارم مردادماه، این سوال را مطرح میکند که بانک مرکزی چطور با گذشت بیش از 4 ماه از پایان سال 1394، آمار رشد اقتصادی آن را محاسبه یا اعلام نکرده؛ اما نرخ رشد اقتصادی 4 ماهه اول 1395 را در عرض 4 روز محاسبه و اعلام کرده است؟
2- آیا ادعای رشد 6 درصدی اقتصاد کشور در 4 ماهه نخست امسال با واقعیات اقتصاد کشور تطابق دارد؟
از ابتدای سال جاری تاکنون هیچ کدام از بازارها و صنایع کشور اوضاع متفاوتی نسبت به رکود شدید گذشته نداشتهاند که بتوان از آن، آمار رشد اقتصادی را استخراج کرد. هنوز هم اکثر بخشهای صنعتی کشور با رکود مواجهند و بازارها در کسادی عجیب غرق شدهاند.
به جز افزایش تولید و صادرات نفت، در هیچ بخشی شاهد رشد آنچنانی نیستیم که میانگین آنها رشد اقتصادی 6 درصدی را به دست آورد.
3- آیا اظهارنظر رئیسکل بانک مرکزی درباره رشد اقتصادی 6 درصدی در 4 ماهه اول امسال، نشانه خیز دولت در جهت دستاوردسازی برای برجام با دستکاری آمارها نیست؟ به علت عدم تحقق وعدههای اقتصادی دولت به مردم با برجام، به نظر میرسد ارائه آمارهای مثبت اقتصادی آخرین راه دولتیها برای بزرگنمایی برجام است و سخنان رئیسکل بانک مرکزی را باید نقطه شروع این اقدامات دانست.
البته باید دید مردمی که به شدت رکود و افزایش قیمت ها را احساس میکنند، آمارهای دولت درباره رونق و کاهش تورم را تا چه حد باور میکنند؟