به گزارش مشرق،واشنگتن بامداد شنبه (به وقت تهران) اعلام کرد هواپیماهای ساخت آمریکا اجازه ورود به ایران را خواهند داشت.
دفتر کنترل دارایی های خارجی وزارت خزانه داری آمریکا مجوزی صادر کرده که به هواپیماهای ساخت آمریکا اجازه «توقف موقت» در ایران را می دهد.
خبرگزاری رویترز نوشته این مجوز به شرکتهای خارجی مانند لوفت هانزا آلمان، ترکیش ایرلاینز و دیگر شرکتهای هواپیمایی اجازه میدهد با هواپیماهای ساخت آمریکا یا هوپیماهای دارای قطعات آمریکایی به ایران پرواز کنند.
ایران و کشورهای 1+5 سال گذشته به توافقی برای رفع تحریم های هسته ای علیه تهران در ازای ایجاد برخی محدودیتها در برنامه هسته ای این کشور رسیدند. این توافق، بخش عمده تحریمهای آمریکا علیه ایران را پابرجا نگاه می دارد.
این توافق هسته ای، موسوم به برجام، به شرکتهای آمریکایی اجازه میدهد پس از دریافت مجوز اقدام به فروش هواپیماهای تجاری به ایران بکنند. علی رغم این، توافق ایران و بوئینگ در زمینه معامله هواپیما با مخالفت نمایندگان کنگره رو به رو شده است.
مجوز صادر شده در بامداد شنبه تأثیری بر توافق شرکت ایران ایر و بوئینگ نخواهد داشت.
با آنکه پرواز هواپیماهای آمریکا به سایر کشورهای تحت تحریم مانند کوبا، سودان، سوریه و کره شمالی منعی نداشت برای ایران وضعیتی استثنایی در نظر گرفته شده بود.
جوناتان اپشتاین، وکیل مشاور در امور تحریمی به رویترز گفت: «به لحاظ فنی هیچ راه حقوقی برای پرواز به ایران نبود، بنابراین، موجران (هواپیماهای) آمریکایی معمولا (به درخواست پرواز هواپیما به ایران) نه می گفتند و معمولاً نگرانی زیادی در بین شرکتهای لیزینک آمریکایی بر سر پرواز این هواپیماها به ایران وجود داشت.»
وی اضافه کرد که در عمل، بسیاری از شرکتها، به واقع هواپیماهای ساخت آمریکا را به ایران می فرستادند. مجوز جدید، در واقع تنها ابهامات پیرامون این سفرها را رفع میکند.
در بیانیه وزارت خزانه داری آمریکا شرایط متعددی برای این پروازها تعیین شده است، مثلا اینکه هواپیماها اجازه ماندن در ایران برای بیش از 72 ساعت را نخواهند داشت.
به علاوه، این مجوز پرنده های دارای بال ثابت را شامل می شود و بالگردها، هنوز اجازه پرواز به ایران نخواهند داشت. همچنین شرکتها، هنوز مجاز به انبار قطعات یدکی در ایران نیستند.