به گزارش مشرق، گفتوگو با ماموستا حسنپور بیشتر بر محور اندیشههای سیاسی ماموستا شیخالسلام و شاگردان بزرگی که توسط ایشان تربیت شدهاند، صورت گرفت. ماموستا حسنپور که معتقد بود ماموستا شیخالاسلام شهید راه وحدت است، نقش ایشان در وحدت میان مذاهب اسلامی در منطقه کردستان را نیز برای ما تشریح کرد.
ابتدا درباره درجه علمی و دینی ماموستا شیخ الاسلام کمی توضیح دهید؟
ابتدا درباره درجه علمی و دینی ماموستا شیخ الاسلام کمی توضیح دهید؟
مرحوم شهید حاج ماموستا شیخالاسلام رحمتالله عالم برجسته و بزرگواری بودند. جایگاه علمی ایشان در حد اجتهاد بود و سالهای سال در حجرههای سنتی مناطق کردستان تحصیل کردند و بعد از آن در مساجد و مدارس کردستان مشغول به تدریس بودند. چه در مدارس دولتی و چه در مدارس علوم دینی ایشان جوانان زیادی را تربیت کردند. ایشان شاگردان عالیرتبهای داشتند که بسیاری از آنها قاضی یا استاد دانشگاه شدند و به مدارج بالایی در غرب کشور و کل ایران رسیدند. علوم متداول مدارس علوم دینی از جمله منطق، کلام، اصول، فقه، تفسیر و علوم حدیث در تسلط ایشان بودند.
هرجا که اختلافی بهوجود میآمد یا مساله فقهی در مجالس و مدارس ماموستاهای کردستان مطرح میشد به ایشان ارجاع داده میشد و مرحوم شهید حاج ماموستا با درایتی که داشتند این قضایا را حل و فصل میکردند. استنباط و استخراج ایشان در احکام و احادیث و سنت بسیار دقیق بود و در مذهب امام شافعی فتوا میدادند. ماموستاها و علمای منطقه کردستان از وجود ایشان بسیار استفاده میکردند و بهعنوان یک الگوی زنده برای علمای اهل سنت منطقه مطرح بودند.
ایشان چند سال امام جماعت مسجد سید قطب بودند و جایگاه مردمی ایشان چگونه بود؟
مرحوم شیخالاسلام حدود 20 سال امام جماعت مسجد سید قطب در شهرستان سنندج بودند، ایشان چون خودشان مردم را از ته قلب دوست داشتند، مردم هم ایشان را واقعا دوست داشتند و بسیار مورد احترام عامه مردم و علما و اندیشمندان بودند.
اخلاق نیک ماموستا و مهربانی ایشان در برخورد با مردم و مراجعهکنندگان واقعا زبانزد بود. علما اگر در میان مردم محبوبیت داشته باشند و مردم آنها را واقعا دوست داشته باشند، بهتر و راحتتر میتوانند مردم را هدایت کنند و این از ویژگیهای بسیار برجسته ماموستا شیخالاسلام بود.
ایشان بسیار علاقه داشتند به بهانههای مختلف در میان مردم باشند و همین هم باعث شده بود که مردم بسیار به ایشان احساس نزدیکی کنند. با وجود کهولت سن، بسیاری اوقات با پای پیاده به مسجد تشریف میآوردند و دوست داشتند که در میان مردم باشند. مردم اینقدر با ایشان احساس نزدیکی میکردند که برای هر مشکلی از جمله خانوادگی، اداری و کاری به ایشان مراجعه میکردند و ایشان تا جایی که در توانشان بود در حل و فصل مشکلات مردم نهایت تلاش را میکردند.
ماموستا شیخالاسلام برای رفع مشکلات مردم واقعا وقت صرف میکردند، از هر کسی که میتوانست برای حل مشکل مردم کاری کند کمک میگرفتند و به این دلیل که ایشان در کل منطقه کردستان و غرب کشور محبوب و مقبول بودند، بسیار میتوانستند برای حل مشکلات مردم موثر واقع شوند.
از نظر شما چرا ایشان را به شهادت رساندند؟
بهنظر من چون ایشان حامل پیام وحدت و برادری در میان مسلمانان اعم از شیعه و سنی بودند و همیشه برای وحدت مسلمین تلاش میکردند، برای دشمن قابل تحمل نبود. یکی از مهمترین اعتقادات و اهداف ماموستا ایجاد وحدت در میان مسلمانان بود که بخش اعظمی از فعالیتهای تبلیغی ایشان را همین موضوع تشکیل میداد.
از آنجایی که دشمن همواره بهدنبال تفرقه بوده تا بتواند در خلال تفرقه میان مسلمانان حکومت کند، به همین دلیل امثال ماموستا شیخالاسلام را مخل اهداف خود میدیدند. ماموستا دقیقا با شیوههای فعالیت خود برای ایجاد و حفظ وحدت، نقشههای دشمن را برای ایجاد اختلاف خنثی میکردند.
بهنظر من برای اینکه بدانیم چه کسانی ایشان را به شهادت رساندند اول باید بدانیم که چه کسانی از مرگ ایشان نفع میبرند. مردم کردستان اعم از اهل سنت و شیعیان همواره از برکات وجود ایشان استفاده کردهاند، اما کسانی که وابسته به دشمنان اسلام هستند، وابستگان به صهیونیستها و مستکبرین از نبود امثال ماموستا نفع میبرند. اینها دشمن دیرینه مسلمانان هستند. هرجا که توانستهاند وحدت مسلمین را دچار نقصان کنند، اهدافشان پیش رفته و برنامههایشان اجرا شده است. از سالها قبل تاکنون این برنامه دشمن بوده است که میان مذاهب اسلامی جدایی ایجاد کند زیرا اساسا وحدت مسلمانان برای استکبار خطرناک است و ممکن است باعث نابودی آن شود.
بهنظرشما راهکار جلوگیری از این اقدامات خشونتآمیز چیست؟
بهنظر من ابتدا باید تبلیغات دینی و روشنگریهای اسلامی ما به شکلی گستردهتر صورت بگیرد. ما باید از همه رسانهها برای این کار استفاده کنیم. ابزارهای رسانهای امروز میتواند اهداف تبلیغی را به خوبی به مردم منتقل کند. شما ببینید دشمنان اسلام، امروز برای ایجاد رسانههای فراگیر و گسترده بسیار سرمایهگذاری میکنند و بسیاری از تبلیغات ضدوحدت را از طریق همین ابزارهای رسانهای رواج میدهند. مردم باید از اسلام ناب آگاهی پیدا کنند و اخلاق و سجایای صحیح پیامبر اسلام (ص) را یاد بگیرند. پیامبر (ص) برای احیای حقوق انسانها نازل شدند، ایشان آمدند تا حیات را به انسانها ببخشند نه اینکه حیات را بگیرند. برای همین هم ایشان به دستور قرآن تمامی عقاید را آزاد گذاشت. پس امروز اگر کسانی افراط و تفریط میکنند از اخلاق بلند پیامبر(ص) آگاهی کامل ندارند.
اینها در عین حال که ادعای اسلام دارند و خود را پیرو پیامبر عظیمشأن اسلام (ص) میدانند، هیچ شناختی از اسلام ندارند. این گروهها یا واقعا همانطور که گفتم اسلام را نمیشناسند، یا اینکه به دروغ ادعای مسلمانی و دینداری میکنند زیرا که پیامبر (ص) هیچگاه طرفدار افراط و تفریط نبودهاند و همواره این اقدامات را نفی کردهاند.
اینجا وظایف ما علما بسیار مهم است تا تبلیغات اسلامی و روشنگریهای دینی را به شکلی گسترده انجام دهیم. علما میتوانند برای نشان دادن راه صحیح به مردم و جوانان بسیار موثر باشند. امروز باید از یکسو علم و دانش ما علمای دینی به روز شود و هم اینکه بتواند از ابزارهای رسانهای به خوبی استفاده کند و اینها را در خدمت اهداف اسلام قرار دهد. این روشنگریها از اتفاقات و فجایعی همچون شهادت ماموستا شیخالاسلام جلوگیری میکند. فقدان ماموستا در واقع ضرری بزرگ برای جامعه مسلمانان، بهخصوص اهل سنت بود. کسانی که مرتکب این جنایت شدند دو دسته بودند، یکدسته عواملی که بر اثر جهل و نادانی نمیدانستند که چه ضرری به اسلام میزنند و مسلمانان را از چه عالم برجسته و درجه علمی بالایی محروم میکنند و دسته دوم طراحان و آمران به این اقدام بودهاند که قطعا میدانستند با از بین بردن ماموستا شیخالاسلام چقدر راه را برای خواستههای شیطانی و ایجاد اختلاف باز میکنند.
منبع: پنجره