کد خبر 627993
تاریخ انتشار: ۱۶ شهریور ۱۳۹۵ - ۱۱:۱۶

طی یک هفته گذشته اختلافات درونی در اتحادیه میهنی کردستان عراق باعث شده تا وضعیت سیاسی این منطقه بیش از گذشته مورد توجه کشورهای منطقه‌ای و بین‌المللی قرار گیرد.

 به گزارش مشرق، روز پنجشنبه 11 شهریور ماه بود که معاونان اتحادیه میهنی کردستان عراق شامل کوسرت رسول علی معاون اول دبیر کل و برهم صالح معاون دوم دبیرکل حزب اتحادیه و با حمایت شماری از اعضای دفتر سیاسی و رهبری و نمایندگان مجلس این حزب با انتشار بیانیه‌ای ضمن اعلام اختلافات جدی خود با جریان خانواده طالبانی مواردی را متذکر شده و مطالباتی را مطرح کردند.

* "معاونان طالبانی" و راه اندازی "مرکز تصمیم گیری" در اتحادیه میهنی

در اطلاعیه "معاونان طالبانی" ضمن انتقاد از تمرکز قدرت در دست جریانی که هیرو ابراهیم احمد و خانوده طالبانی آن را رهبری می‌کنند، خواستار برگزاری کنگره و انجام اصلاحات ریشه‌ای در حزب شدند. تلاش‌های این دو مقام اتحادیه میهنی برای انجام اصلاحات در حزب آنگونه که خود می‌گویند بی نتیجه بوده و به همین دلیل در اقدامی جدید «مرکز تصمیم گیری» را با همکاری و همراهی شماری دیگر از اعضا در حزب تشکیل دادند تا راهی باشد برای خارج کردن کنترل قدرت از دست هیرو ابراهیم احمد همسر جلال طالبانی.

در بند اول این اعلامیه 9 بندی آمده است که : تا حل و پایان یافتن مشکلات مرتبط با نحوه رهبری و مدیریت اتحادیه میهنی که باید در کنگره‌ای مشروع و به دور از هر گونه تخلف و مداخله نهادهای امنیتی، ما تشکیل «مرکز تصمیم‌گیری در اتحادیه میهنی» را اعلام می‌کنیم؛ به همین دلیل از این پس، هیچ تصمیمی مرتبط با مسائل داخلی حزب و یا برای مسائل مربوط به بیرون از حزب به عنوان تصمیم حزب تلقی نمی‌شود مگر آنکه با اطلاع و تصویب این مرکز باشد و در غیر این صورت، غیرقانونی و نامشروع بودن هر تصمیم و رویکرد سیاسی که خارج از روند مذکور اتخاذ شود را به اطلاع عموم می‌رسانیم.

بهبود وضعیت معیشتی پیشمرگه، زمینه سازی برای برگزاری کنگره‌ای مشروع جهت تصمیم گیری درباره آینده حزب، تجمیع و ساماندهی دارایی‌های حزب در دفتر امور مالی، پایبندی به توافق صورت گرفته میان اتحادیه میهنی و جنبش تغییر و اجرایی کردن همه بندهای آن، بازنگری در روابط اتحادیه میهنی و حزب دموکرات به منظور حفظ توازن سیاسی، بازنگری در ساختارها و سیاست‌های اداره کردستان عراق برای غلبه بر مشکلات معیشتی و حقوق ماهانه مردم، شفافیت در زمینه‌های درآمد و هزینه‌ها به ویژه در مسئله فعالیت‌های نفتی از اکتشاف تا استخراج و فروش آن، پایبندی به حق تعیین سرنوشت و احترام به تصمیم مردم در راستای تشکیل کشور کردستان و تلاش جدی برای حل همه مشکلات با بغداد و بازگرداندن مناطق جدا شده از کردستان به آن و دوری از سیاست تقسیم کردستان از دیگر بندهای این بیانیه بود.

این بیانیه بازتابهای زیادی داشته و واکنش‌هایی را در اقلیم کردستان برانگیخت.

روز جمعه 12 شهریور ماه بود که مجموعه‌ای تحت عنوان "اکثریت دفتر سیاسی اتحادیه میهنی" به اطلاعیه کوسرت رسول علی و برهم صالح معاونان جلال طالبانی دبیر کل حزب واکنش نشان داد.

در این اطلاعیه اقدام معاونان طالبانی غیرقانونی ذکر شده و بر یافتن راه حلی منطقی برای مسائل کنونی در حزب تاکید شده و آمده که در آینده‌ای نزدیک، نشستی را به منظور بررسی و مناقشه بر سر موضوع جدید برگزار می‌کنند.

در این اطلاعیه آمده است: از طریق این اطلاعیه اعلام می‌داریم، که پس از تلاشی مسئولانه در راستای آرام کردن وضعیت داخلی اتحادیه و یافتن راه حل واقعی با معیار قرار دادن اساسنامه داخلی، در آینده نزدیک شورای مرکزی نشستی فوق العاده برگزار می‌کند و آخرین سیاست و موضع اتحادیه میهنی را اعلام می‌کنیم.

توانا احمد مشاور برهم صالح نیز در این خصوص با رد غیر قانونی خواند بیانیه معاونان طالبانی اعلام کرد: تشکیل مرکز تصمیم‌گیری اتحادیه میهنی کردستان با هدف ساماندهی داخلی این اتحادیه صورت گرفته که تأثیر مثبتی بر اوضاع سیاسی اقلیم کردستان و عراق خواهد داشت؛ چراکه اتحادیه میهنی حزب مهمی در پروسه سیاسی عراق و اقلیم به شمار می‌رود.

* رقیبی که نظاره گر ماجراست/ سیاست سکوت مقامات و انتشار اخبار درگیری‌ در اتحادیه

از سوی دیگر رقیب اتحادیه میهنی در اقلیم یعنی حزب دموکرات ترجیح داده تا نظاره گر ماجرا باشد.

در همین رابطه امید خوشناو رئیس فراکسیون حزب دمکرات (پارتی) در پارلمان کردستان عراق از تصمیم این حزب به‌ عدم ورود به‌ اختلافات داخلی اتحادیه‌ میهنی (یکیتی) خبر داد.
وی یادآور شده است که حزب دمکرات کردستان برای تعامل با موضوع تشکیل مرکز تصمیم‌گیری اتحادیه میهنی کردستان، منتظر برگزاری نشست دفتر سیاسی است.

این حزب در جریان درگیری سیاسی اخیر درون حزبی اتحادیه، سیاست سکوت مقامات و انتشار اخبار مربوط به اتفاقات را در پیش گرفته است.

در همین رابطه بود که روز یکشنبه فواد معصوم رئیس جمهور عراق و از سران حزب اتحادیه‌ میهنی کردستان، در راستای تلاش‌ها برای حل مشکلات اخیر در حزب اتحادیه‌ میهنی، وارد سلیمانیه‌ شد.

طبق خبری که‌ در سایت رسمی اتحادیه‌ میهنی منتشر شده‌؛ فواد معصوم قرار با رهبران و مقامات اتحادیه‌ میهنی در خصوص اختلافات گفت‌وگو می‌کند.

* باز شدن پای ایران و آمریکا به ماجرا

سعدی احمد پیره‌ عضو دفتر سیاسی حزب اتحادیه نیز در این رابطه اعلام کرد که‌ ایران و آمریکا تلاش‌هایی را برای جلوگیری از تشدید و گسترش اختلافات در اتحادیه‌ میهنی صورت داده‌اند.

جمهوری اسلامی ایران که درگیری درون حزبی را به سود این حزب، اقلیم کردستان، عراق و منطقه ندانسته در این راستا هیئتی را به سلیمانیه اعزام کرد تا نسبت به حل مسائل به وجود آمده تلاش خود را به کار گیرد.

در این رابطه سعدالله‌ مسعودیان سرکنسول ایران در سلیمانیه،‌ طی گفت‌وگو با شبکه‌ «روداوو» با اشاره به ورود این هیئت به‌ سلیمانیه‌ و ضمن تاکید بر حفظ بی طرفی ایران و خواست این کشور برای حفظ ساختار یکیتی به‌ عنوان یک حزب؛ از دو طرف معاونان جلال طالبانی و نیز اکثریت دفتر سیاسی حزب، خواست که‌ با حفظ جایگاه‌ مام جلال در حزب، تلاش کنند که‌ اتحادیه‌ میهنی را با هم و به‌ صورت مشترک اداره‌ کنند.

وی اعلام کرد که‌ هیئت ایرانی دیدارهایی جداگانه‌ را با کوسرت رسول و برهم صالح معاونان مام جلال، هیرو ابراهیم احمد عضو دفتر سیاسی و همسر مام جلال و نوشیروان مصطفی رهبر جنبش تغییر انجام می‌دهد و در پایان نشست مشترکی را با حضور آنان برگزار می‌کند.

دباغ: تضعیف اتحادیه به مصلحت ایران و آمریکا نیست/ به حل اختلافات خوش بین هستم

ناظم دباغ نماینده اقلیم کردستان عراق در ایران در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم، در این خصوص با بیان اینکه اتحادیه میهنی به رهبری جلال طالبانی از روز اول تاسیس تا به امروز به دلیل آنکه از ایدئولوژیهای مختلف تشکیل شده در برهه‌های مختلف زمانی اختلافات و مشکلاتی داشته تا حدی که در آن انشعاب رخ داده است، گفت: اختلافات کنونی نیز ناشی از همین موضوع است.

وی در خصوص انتشار بیانیه از سوی طرفین اختلاف اظهار داشت: امروز مسئله اقلیت و اکثریت نیست بلکه جناحی در داخل اتحادیه اطلاعیه‌ای صادر و در آن چند نکته پیشنهاد داده‌ که باید پیگیری و تصمیم گیری شود تا اتحادیه بتواند موقعیت خود در زمان آقای طالبانی را بازیابد. جناح مقابل نیز این پیشنهادات را رد نکرده، بلکه عنوان می‌کند مطالب ذکر شده در بیانیه معاونان حزب باید در جلسه مشترک رهبری و دفتر سیاسی اتحادیه مطرح و درباره آن تصمیم گیری می‌شد.

نماینده اقلیم کردستان عراق با اشاره به راه حل خروج از بحران کنونی گفت: شخصاً اعتقاد به حل مشکلات از طریق برگزاری جلسات و گفت‌وگو و تلاش برای حفظ و تقویت اتحاد در این حزب دارم.

دباغ خاطرنشان کرد: اگر در آینده برای قدرت و وحدت اتحادیه میهنی مشکلی بوجود آید، توازن سیاسی در منطقه به هم خواهد خورد در صحنه زمانی می‌توان گفت که دموکراسی برقرار است که اختلاف نظرها اعلام و در طرف مقابل به آنها توجه شود. اتحادیه برای منطقه یک نیروی قدرتمند است که نقش آن در اقلیم و حکومت مرکزی بارز بوده است.

وی در خصوص اعزام هیئتی از ایران به اقلیم برای حل اختلافات اتحادیه نیز گفت: هر زمان که نیاز بوده و باشد مسئولان مربوطه در جمهوری اسلامی ایران اقدامات لازم را برای اتحاد و ایجاد ثبات در اقلیم انجام داده و خواهند داد، زیرا مسئله امنیت و آرامش در اقلیم برای ایران حائز اهمیت است و تضعیف نشدن اتحادیه به مصلحت ایران است.

نماینده اقلیم کردستان عراق در ایران یادآور شد: امروز در صحنه عراق و کردستان به کسانی مانند بارزانی و طالبانی و حزب دموکرات و اتحادیه میهنی و حتی بقیه گروهها نیاز داریم. زمانیکه اختلاف نظر در درون یکی از احزاب اقلیم بوجود می‌آید، اثر منفی بر منطقه می‌گذارد بخصوص در شرایط کنونی که درگیر مبارزه با داعش نیز هستیم و شرایط حساسی حاکم است.

دباغ در خصوص تلاش ایران و آمریکا برای حل اختلاف درونی اتحادیه میهنی نیز گفت: اتحادیه میهنی در جغرافیای ویژه‌ای قرار دارد و تضعیف یا انشقاق در آن برای ایران و آمریکا نگرانی ایجاد خواهد کرد. بر همین اساس این دو کشور در راستای حل اختلافات در حزب اتحادیه میهنی تلاش می‌کنند.

وی در پایان خاطرنشان کرد: شخصاً خوش بین هستم که این اختلافات برطرف شود زیرا هیچیک از طرفین به دنبال تنش بیشتر نیستند.

لزوم توجه طرفین به وضعیت حساس اقلیم و منطقه

با بروز اختلافات در حزب اتحادیه میهنی که ریشه آن در مسائل مالی درون حزبی و نارضایتی جریان موسوم به"معاونان طالبانی" و نیز عدم پایبندی یک جریان درون اتحادیه به تعهدات این حزب به جنبش گوران بوده است با نبود رهبری آن (جلال طالبانی) به سمت اختلاف بیشتر و انشقاق حرکت می‌کند. معاونان طالبانی با نارضایتی از روند موجود و نیز نگرانی از انشقاق درون حزبی تلاش می‌کنند حزب را به سمت اصلاحات سوق دهند.

آنها معتقدند که هیرو ابراهیم احمد و قباد، همسر و فرزند جلال طالبانی از موقعیت خود سوء استفاده کرده و قدرت را به قبضه خود در آورده‌اند، موضوعی که از سوی خانواده طالبانی رد شده و مدعای خود را پشتیبانی اکثریت حزب از خود می‌دانند.

هیئتی اعزامی از جمهوری اسلامی ایران نیز در این بین تلاش دارد تا با عدم حمایت از یک جریان، روند را به سمتی سوق دهد که با گفت‌وگوی طرفین راه حلی برای این اختلاف چند ساله که با بیماری جلال طالبانی آغاز شده پیدا کند.

روند موجود در حزب اتحادیه میهنی نه تنها به سود این جریان نیست بلکه با توجه به شرایط ویژه‌ای که عراق در آن به سر می‌برد یعنی جنگ با داعش، بحران امنیتی این کشور و نیز شرایط سیاسی پیچیده عراق که اختلافات در بغداد و اختلاف بین دولت مرکزی و اقلیم کردستان را شامل می‌شود، سر بر آوردن اختلافات داخلی نیز همچون هیزمی بر آتش تحولات کنونی عراق خواهد بود که مقامات اقلیم کردستان و بخصوص اتحادیه میهنی باید به آن توجه کنند. بخصوص اینکه در یکسال گذشته مجلس اقلیم کردستان جلسه‌ای نداشته و مسعود بارزانی نیز یکسال است که بدون حکم مجلس بر کرسی ریاست این اقلیم تکیه زده که تکلیف ریاست اقلیم و مجلس نیز هر چه زودتر باید روشن شود.

اتحادیه میهنی با کنار گذاشتن اختلافات و در پیش گرفتن روند اصلاحات می‌تواند ضمن همکاری و اتحاد با جریان تغییر قدرت گذشته خود را در اقلیم کردستان و دولت مرکزی به دست آورد. موضوعی که طی چند سال گذشته و با بیماری جلال طالبانی روندی رو به پیش گرفته که باید متوقف و اصلاح شود.

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس