![](http://cdn.mashreghnews.ir/files/fa/news/1395/7/3/1864940_486.jpg)
به گزارش مشرق، برنامه ثریا هفته گذشته با موضوع "سیره امام علی (علیه السلام)؛ الگوی عدالتخوهان و تراز حکومت اسلامی" و حضور محمدصادق کوشکی، استاد دانشگاه تهران و پژوهشگر انقلاب اسلامی به روی آنتن شبکه اول سیما رفت و به بررسی رسالت حکومت اسلامی در مبارزه با اشرافیگری و نقش انقلاب اسلامی به عنوان میراث گرانبهای امامت و غدیر پرداخت. همچنین دکتر محمد حسین رجبی دوانی، مورخ و پژوهشگر تاریخ اسلام نیز بصورت تلفنی روی خط برنامه آمد.
با توجه به بحث داغ فیشهای حقوقی نجومی و واگذاری املاک که در هفتههای اخیر به جامعه شوک وارد کرده بود، برنامه ثریا در پرتو حکمتهای نهج البلاغه به ارائه راهکارهای مبارزه با اشرافیت پرداخت و اهمیت ساده زیستی و مردمی بودن مسئولان و دوری از تجملگرایی و خوی کاخ نشینی را مورد واکاوی قرار داد و همچنین به بررسی اهمیت شفافیت اطلاعات به عنوان یکی از راهکارهای کنترل و مهار ثروتلندوزی و اشرافیگری پرداخت.
مهمترین محورهای برنامه به شرح زیر است؛
- اگر مسئولی نتواند فهرست اموالش را به مردم نشان بدهد به هیچ وجه لیاقت مدیریت ندارد
- مسئولی که اسیر زندگی اشرافی شد میگوید با کدخدا ببندیم تا بتوانیم زندگی مرفه و راحتی داشته باشیم
- تا وقتی شفافیت اطلاعات را جدی نگیریم فیش های نجومی و شبهه واگذاری املاک رخ خواهد داد
- برخورد با فساد و اشرافیت، نباید با نگاه جناحی چپ و راست آلوده شود
- امام علی (ع) فرمودند مسئول فاسد را خوار کن نه اینکه ذخیره نظام خطابش کن//
وقتی مسئولی عادت کند که از بیت المال برداشت کند، آن را حق خود میداند!
محسن مقصودی، مجری برنامه ثریا در ابتدای برنامه گفت: در 37 سال بعد از انقلاب در مسیر عدالت و رفع محرومیت اقدامات خوبی صورت گرفته است اما اخبار ناگواری هم شنیده میشود که قابل کتمان نیست و مردم میبینند که سبک زندگی مدیران کشور تغییر کرده است و در مناطق مرفه نشین و شمال تهران ساکن هستند؛ آیا این اخباری که در هفتههای گذشته از امتیازات ویژهای که برخی از مسئولین از آن استفاده کردهاند، به گوش مردم رسیده است در شان انقلاب اسلامی هست یا خیر؟
محمدصادق کوشکی، استاد دانشگاه تهران و پژوهشگر انقلاب اسلامی در پاسخ به این سوال اظهار داشت: واقعیت موضوع این است که این موضوع یک عیب محسوب میشود اما قابل اجتناب نیست بطور مثال ما حکومت علوی را نگاه میکنیم که حکومت معصوم است اما در این زمان تعداد زیادی از مدیران حضرت علی (ع) تخلفات اقتصادی میکنند که حضرت یقه آنها را میگیرند و هفت، هشت مورد مشخص در نهج البلاغه هستند که تخلفات وحشتناکی کردند؛ وقتی در حکومت علوی چنین اتفاقی افتاده است پس در جمهوری اسلامی طبیعی است چراکه انسان حریص است و تا وقتی که من هیچ کاره هستم این صفت در من تبلور ندارد اما وقتی من مسئولی میشوم که میلیاردها تومان زیر دستم هست و قانونها و تبصرهها زیادی دارم که میتوانم مقداری از این پول را به سمت خودم بکشم بنابراین آدمیزاد ممکن الخطاست و اگر در یک مورد در مقام یک شخص مسئول گول شیطان را بخورم صدها میلیون تومان جا به جا میشود و وقتی این موضوع چندبار تکرار بشود تبدیل به عادت و سپس تبدیل به حق میشود و میگویند این پول حق من است چراکه برای این کشور زحمت میکشم.
وی افزود: آرزوی ما این بود که در جمهوری اسلامی یک مدیر متخلف نباشد اما طبیعت انسان تخلف کردن است و از اینجا بحث دومی مطرح میشود که چطور باید مقابل تخلف ایستاد و رویه علوی برای برخورد با متخلفین چگونه بوده است؟
هر کسی که میخواهد وضع مالی خوبی داشته باشد، مدیریت حکومتی قبول نکند
کوشکی در ادامه همین بحث اظهار داشت: حضرت امیر در این رابطه چند راهبرد داشتند که یکی این است که حضرت میفرمایند بایستی کسی که میخواهد در حکومت دینی مسئول بشود باید سطح زندگیاش به اندازه سطح زندگی مردم عادی و پایینتر از آنها باشد بنابراین هرکس میخواهد وضع مالی خوبی داشته باشد مدیریت حکومتی قبول نکند بطور مثال یکی از این آقایانی که حقوق نجومی گرفته بود منت گذاشته بود و گفته بود که اگر من بخش خصوصی میرفتم سه برابر این حقوق را میگرفتم اما با نگاه علوی باید بگوییم که برو به همان بخش خصوصی چراکه در نظام دینی کسی که مدیر میشود باید سطح زندگیاش به اندازه عامه مردم باشد.
کوشکی گفت: اگر حضرت علی(ع) میفرمایند که مسئولین باید سطح زندگیشان مثل عامه مردم باشد به دو دلیل است، یکی اینکه وقتی مردم فقیر میبینند که مسئولین هم مانند آنها زندگی میکنند از فقرشان خجالت نمیکشند و برای از بین بردن فقرشان تن به هر خفت و تخلفی نمیدهند و دلیل دیگر این است که چون خود مسئول هم زندگی سختی دارد برای اینکه سطح زندگیاش را بالا بیاورد مجبور است بیشتر کار کند تا سطح زندگی عامه فقرا هم بالا بیاید.
مردمی هستند که نمیتوانند گوشت بخورند اما مسئولینی هستند که از شیشلیک خوردن حرف میزنند!
این استاد دانشگاه با اشاره به یکی از نامههای نهج البلاغه گفت: حضرت امیر در نامهای به یکی از استانداران میفرماید که حاکم باید در تلخیهای زندگی مردم شریک آنها باشد در همین نزدیکیهای خودمان مردمی هستند که نمیتوانند گوشت بخورند اما مسئولینی هستند که میگویند من عشقم این است که شیشلیک بخورم.
در ادامه فعالیتهای اشرافی دهه هفتاد در دولت یازدهم، دوبار هیئت دولت تصمیم میگیرد که حقوق خودش را زیاد کند
وی تصریح کرد: برخی برای دادن مزایای زیاد به مسئولین توجیهات زیادی تراشیدند بطور مثال در دهه هفتاد که میخواستیم حقوقهای زیادی به مسئولین بدهیم گفتیم که اینها زیاد زحمت میکشند و باید این زحمت را جبران کنیم و در ابتدا یک ماشین به خودش دادند و یکی به بچهاش و کم کم حقوقها را هم زیاد کردند و در ادامه در دولت یازدهم میبینیم که دوبار هیئت دولت خودش تصمیم میگیرد که حقوق خودش را زیاد کند.
این پژوهشگر انقلاب اسلامی در ارائه راهبرد دوم برای جلوگیری از فساد در نظام اسلامی طبق سیره علوی و با اشاره به نامه حضرت امیر به مالک اشتر اظهار داشت: حضرت امیر میفرمایند قبل از اینکه کارمند استخدام کنید آن را مورد آزمایش قرار بدهید و ببینید که این شخص پول ببیند طمع میکند یا نه؟
مسئولین باید ریشه ستمکاری تزدیکانشان را بزنند
وی تصریح کرد: راهبرد سوم این است که بررسی کنید تا کسانی را که استعداد فاسد شدن دارند را بشناسید و کسانی که استعداد بیشتری را دارند نزدیکان مسئولین هستند؛ حضرت میفرمایند حاکمان نزدیکانی دارند که این نزدیکان خودخواهند، چپاولگرند و بی انصاف هستند که باید ریشه ستمکاری این افراد را زد که الگو نشوند؛ وقتی من رئیس یک قوهای هستم و برادرم میِآید و تخلف میکند قاعدتا نمیتوانم مقابل جمع یقه برادرم را بگیرم و همین الگو میشود و تا بخشداری نزدیک مرزهای کشور میرود و در ابعاد خودش تخلف را در پی دارد.
کوشکی در ادامه اظهار داشت: حضرت امیر میفرمایند اگر به این نزدیکان پست و مقام دادید اینطور میشود که اینها در قراردادهایی که خواهند بست طوری سود خودشان را در نظر میگیرند که مردم عادی زیان میکنند؛ حضرت میفرمایند وقتی این نزدیکان تخلف کردند، ننگ این تخلف در دنیا و آخرت برای مسئولین دینی است. حضرت همچنین میفرمایند که حاکم حکومت دینی باید بیشترین تمرکز را بر روی همکاران نزدیک خودش باشد چراکه آنها هم برای فساد مستعد هستند.
امام خمینی و رهبر کنونی انقلاب به هیچ یک از فرزندانشان اجازه تجارت و ورود در کارهای دولتی را ندادهاند
این استاد دانشگاه تصریح کرد: به امام رضا پیشنهاد ولیعهدی شد و یکی از نزدیکان حضرت گفت که اگر شما ولیعهدی را قبول کنید دوره بدبختی ما تمام میشود اما حضرت رضا (ع) در پاسخ میفرمایند اگر روزی ما به قدرت برسیم آن روز سختترین روز برای نزدیکان، خویشان و شیعیان ما خواهد بود؛ حضرت امام خمینی روزی که رهبر نظام شدند، فرمودند که هیچ کدام از بچههای من حق ندارند در هیچ کار دولتی وارد بشوند و در بحث تجارت و امثالهم هم نباید وارد شوند؛ کمااینکه شما الان میبینید که رهبر انقلاب به هیچ یک از فرزندانشان چنین اجازهای ندادهاند و شاید اگر اینها فرزند یک آدم عادی بودند میتوانستند پست و مقام داشته باشند اما این اتفاق نمیافتد به این دلیل که مقام معظم رهبری به این دستور حضرت امیر عمل میکنند.
اگر به من گزارش شود که به اموال بیت المال خیانت کردهای، چنان به تو سخت میگیرم که در هزینه زن و بچهات بمانی و خوار بشوی...
محمدصادق کوشکی در ارائه راهبرد بعدی خاطرنشان کرد: حضرت قبل از اینکه یک استانداری تخلف کند به آن گوشزد میکند که اگر تخلف کردی چه بلایی سرت میآید و به قدری مجازات سنگین است که طرف مثابل از ابتدای کار حساب کار خودش را میکند؛ حضرت امیر به یکی از حاکمان میگوید به خدا قسم اگر به من گزارش بکنند که به اموال بیت المال خیانت کردهای چنان به تو سخت میگیرم که در هزینه زن و بچهات بمانی و خوار بشوی؛ این راه نشانگر پیشگیری قبل از فساد است.
اگر مسئولی نتواند فهرست اموالش را به مردم نشان بدهد به هیچ وجه لیاقت مدیریت ندارد
محسن مقصودی خطاب به دکتر کوشکی اظهار داشت: در همین ایام اخیر بحث فیشهای حقوقی نجومی و بعد امتیازات ویژه املاک در یکی از دستگاهها مطرح شد که البته در فضای سیاسی کشور موضوع گم شد که چقدر به حق بوده یا نبوده است؛ بحث شفافیت اطلاعات چقدر کمک میکند که اینطور مسائل اعتماد مردم را خراب نکند بطور مثال اموال و املاک کلانشهرها روی سایت شان مشخص باشد یا بطور مثال شفافیت اطلاعات اموال مسئولین چقدر میتواند از فیشهای حقوقی نجومی جلوگیری کند؟
کوشکی در پاسخ به این سوال اظهار داشت: اگر دستگاههای دولتی همین الان موظف بشوند که اموالشان را مشخص کنند قطعا عموم دستگاههای0 دولتی نمیدانند چقدر اموال دارند (که اگر چنین دستگاهی باشد استثنا است) چراکه پول نفت منجر به آمدن این اموال باد آورده شده است و کسی هم از مسئولین حساب و کتاب نکرده است؛ یکی از دستگاههای دولتی در انبارش دنبال یک چیز خاصی میگشت که اتفاقا متوجه شد که چندتا ساختمان بسیار بزرگ دارد که این ساختمانها بیش از 23 سال است یک گوشهای افتاده و متروکه شده است؛ اگر شفافیت اطلاعات صورت بگیرد بخشی از این گنجهای پنهان اینطوری هم پیدا میشود.
وی در ادامه افزود: اگر قرار باشه مسئولی بیاید و از مردم رای بگیرد و نماینده مجلس، شورای شهر یا رئیس جمهور بشود ولی نتواند فهرست ثروتی را که دارد را به مردم نشان بدهد یا بگوید که این لیست اموال مربوط به زندگی خصوصی من است، به هیچ وجه لیاقت مدیریت ندارد و شورای نگهبان و مردم باید این آدمی را که نمیتواند به مردم بگوید خانهاش کجاست را رد صلاحیت کند.
هنوز برخی از وزرا لیست اموالشان را به قوه قضاییه ندادهاند
مقصودی تصریح کرد: سخنگوی قوه قضاییه میگفتند که با توجه به اینکه دو سه سال از عمر دولت گذشته است هنوز برخی وزرا هستند که لیست اموالشان را تقدیم قانون نکردهاند.
کوشکی تصریح کرد: تنها کسی که لیست اموالش را اول و آخر کامل داد امام خمینی بودند که اموالشان کم شده بود؛ وقتی یک وزیر با افتخار میگوید که من در 900 شرکت عضو هیئت مدیره هستم و دخترم دوبرابر من ثروت دارد و پز این ثروت را میدهد اگر شفافیت اطلاعات باشد دیگر اینگونه ثروتش را به نمایش نمیگذارد.
این استاد دانشگاه افزود: خیلی از نمایندههای مجلس آدمهای معمولی هستند و حتی تعدادی از نمایندههای مجلس داشتهایم که خانوادهشان تحت پوشش کمیته امداد بوده است و این افتخار جمهوری اسلامی است که کسی که تحت پوشش کمیته امداد است میتواند به حلقه قدرت وارد بشود اما اینکه این شخص چهارسال بعد هم همان وضعیت را داشته یا بطور معمول رشد کرده است نیاز به شفافیت دارد که به این ترتیب نظارت مردم نیز تسهیل میشود.
مسئولی که تخلف کرده، اموالش را بگیر، خوارش کن، بعنوان خیانتکار معرفیاش کن و طوق بدنامی به گردنش بیانداز...
وی در ادامه راهبردهای حضرت امیر برای جلوگیری از فساد خاطر نشان کرد: حضرت امیر میفرماید اگر سیستم نظارتی امین تو گفت که این شخصی که نزدیک تو است در حکومت تخلف کرده است به همین گزارش اکتفا کن و دیگر لازم نیست وی را دادگاهی کنی سپس اموالش را بگیر، خوارش کن، بعنوان خیانتکار معرفیاش کن و طوق بدنامی به گردنش بیاندازد که وقتی این بندهای نهج البلاغه برای مسئولین خودمان خوانده شد خیلی از آنها گفتند خوانوادههای آنها چه گناهی دارند و جالب اینجاست که این مسئول میگوید آبروی این شخص را نبرید گویا نعوذ بالله از امیرالمومنین بیشتر میفهمد.
محمدصادق کوشکی خاطرنشان کرد: چون بعضی از مسئولین ما در برابر نص برای خودشان اجتهاد میکنند میگویند که حضرت امیر یه چیزی فرمودهاند و ما کار خودمان را میکنیم؛ یک زمانی یکی از روسای جمهور ما گفت که کابینه دولت من خط قرمز من است درصورتیکه سیستم قضایی به این رسیده بود که یکسری از وزرا مشکل دارند.
رهبر انقلاب فرمودند اینهایی که حقوقهای آنچنانی گرفتهاند لیاقت حکومت ندارد اما یک دوستی گفت اینها ذخایر نظام هستند!
استاد دانشگاه تهران اظهار داشت: حضرت امیر به یکی از فرماندرانش که تخلف مالی کردهاست، در نامه 71 میفرماید که اگر گزارشی که به من رسیده است صحیح باشد و تو خیانت کرده باشی، شتر و کفشت از تو با ارزشتر است و هیچ کاری نباید به توسپرده بشود؛ آن 950 نفری که حقوقهای نجومی گرفتند اسامیشان منتشر شد که رهبر انقلاب فرمودند این افراد لیاقت حکومت ندارد اما یک دوستی گفت اینها ذخایر نظام هستند! معاون اول قوه قضاییه میگوید که یک گزارش به قوه قضاییه ارائه نشد که اینها مجازات بشوند و کلا دو، سه میلیارد پول بازگشت داده شد و بعد هم درخواست کردند که قوه قضاییه به این بحث ورود نکند و نتیجه این شد که دوباره یکی از دستگاههای دولتی در همین ایام 118 میلیون تومان حقوق داشته است.
حتی عقیل هم تحمل عدالت علوی را ندارد
در این بخش از برنامه دکتر محمد حسین رجبی دوانی، مورخ و پژوهشگر تاریخ اسلام به روی خط تلفن برنامه آمدند.
دکتر محمد حسین رجبی دوانی خاطرنشان کرد: امیرالمومنین اصل را بر کرامت انسانها و اجرای عدالت به معنای واقعی کلمه قرار داده بود و با هر آنچه که باعث مخدوش شدن حقوق مردم میشد را بطور اساسی برخورد میکردند بطور مثال گذشته از سفارشهای موکدی که حضرت امیر در زمان نصب مسئولین حکومتی میکردند آنها را توسط مامورین نظارت تحت کنترل شدید قرار میداد و اگر کوچکترین خطایی نسبت به حقوق مردم و نظام ولایی صورت میگرفت حضرت علی (ع) بدون چشم پوشی برخورد جدی میکردند.
وی افزود: ما چند نمونه از حاکمان را داریم که اختلاس میکردند اما به رغم فتنههایی که حضرت با آنها مواجه بود این حاکمان را احضار میکردند و به زندان میاندازد و اگر کسی میگریزد و به معاویه پناه میبرد حضرت او را از هستی ساقط میکند و خانه او را ویران میکند.
رجبی دوانی در ادامه افزود: تمام تبعیضهایی را که پیش از خلافت امیرالمومنین، خلفای دیگر در توزیع خلافت روا داشتهاند، همه را برطرف میکند و زنان که از بیت المال حقوقی نداشتند، حقوقشان مانند مردان میشود و حضرت چنان عدلی را برپا میکنند که آن خواص جامعهای که به رانتهای آنچنانی عادت کرده بودند نمیتوانند این عدالت را تحمل کنند و فتنههای بسیاری را به حضرت تحمیل میکنند.
این پژوهشگر تاریخ اسلام با اشاره به ماجرای معروف عقیل و آتش، تصریح کرد: حتی عقیل هم تحمل عدالت علوی را ندارد و برای اینکه به نوایی برسد به سمت معاویه میرود.
امیرالمومنین آنچه که حلال است اما در شان نظام حق و ولایی نیست را برنمیتاید
وی تصریح کرد: در سیره علی (ع) میبینیم که آنچه که حلال است اما در شان نظام حق و ولایی نیست، برنمیتاید بطور مثال یکی از فرمانداران حضرت کار خلاف شرعی نکرده بود اما همسری گرفته بود و 100 هزار درهم مهریه او کرده بود که حضرت این موضوع را هم قبول نمیپذیرفتند چراکه فرهنگ جامعه رو به اشرافیگری میرود؛ همچنین یکی از حاکمان امیرالمونین در میهمانی ثروتمندان شهر بصره شکرت میکند که حضرت او را به سختی سرزنش میکند که نباید چنین فرهنگی درجامعه حاکم بشود مردم به اشرافیت روی بیاورند و اگر چنین شود جامعه از معنویت و ارزشهای الهی دور میشود.
اگر دفاع مقدس، مقدس است بخاطر عدالتخواهی رزمندگان است
محمدصادق کوشکی آخرین راهبرد را مجازات سخت دانست و اظهار داشت: یک نمونه مجازات سخت را در نامه 42 میبینیم که حضرت علی (ع) به یکی از حاکمان میفرماید اگر اموال مردم را پس ندهی با شمشیری تو را میزنم که هرکس را با آن زدهام به جهنم رفته است و اگر حسن و حسین چنین میکردند از من روی خوش نمیدیدند.
کوشکی با اشاره به هفته دفاع مقدس اظهار داشت: در زمان جنگ یک جوان 17 ساله که شهید هم شد وقی میبیند که فرماندهاش خارج از صف عمومی برای گرفتن غذا اقدام میکند، یقه فرمانده را میگیرد و میگوید ما میجنگیم که کسی خارج از صف نباشد؛ اگر دفاع مقدس، مقدس است بخاطر عدالتخواهی رزمندگان است.
با ساده زیستی میتوان استکبار ستیزی را ادامه داد وگرنه اشرافیگری برخی مسئولین، ما را جلوی آمریکا زمین خواهد زد
دکتر کوشکی در رابطه با سادهزیستی سردار ناظری، فرماندهای که ساده زیست بود و در خط مقدم مقابله با استکبار بود اظهار داشت: یکی از کسانی که با ایشان زندگی کرده بود میگفت همین منطقه شهرک محلاتی تهران یک زمانی پادگان بود و کاملا بیابان بود که سردار ناظری با خانوادهشان تنها زندگی میکردند؛ در واقع چنین سردارهایی با آن ساده زیستی میتوانند جلوی آمریکا و دشمن بعثی بایستند و این ساده زیستی است که میتواند استکبار ستیزی را ادامه بدهد وگرنه اشرافیگری مسئولین ما را جلوی آمریکا زمین خواهد زد.
برخی که اسیر زندگی اشرافی شدهاند میگویند با کدخدا ببندیم تا بتوانیم زندگی مرفه و راحتی داشته باشیم
کوشکی در پاسخ به این سوال که تاثیر اشرافیگری بر جامعه، مردم و آرمان استکبار ستیزی انقلاب چیست، اظهار داشت: حضرت امیر میفرمایند مردم به حاکمانشان شبیهتر هستند تا پدرانشان و اگر عموم مسئولین به این سمت بروند که وضع مالیشان بهتر بشود و اشرافیگری کنند قاعدتا مردم هم میخواهند شبیه اینها بشوند آنوقت مسابقه تکاثر و ثروت اندوزی راه میافتد و تمام فکر و ذکر مردم و مسئولین پول بیشتر میشود و دیگر حال مبارزه برای استقلال، عدالتخواهی، مقابله با استکبار و یاری مستضعفین را نخواهند داشت بلکه میگویند بریم با کدخدا ببندیم تا بتوانیم زندگی مرفه و راحتی را داشته باشیم.
مبارزه با استکبار یعنی مبارزه با کسانی که در داخل رقابت سرمایهداری را ایجاد کردند
مجری ثریا اظهار داشت: ما فقط نمیتوانیم صحبت از استکبار بکنیم اما در داخل کشور مبارزه با جریان سرمایهداری اشرافی( مستکبرین داخلی) را تعطیل کنیم چراکه این دو در ادامه یکدیگر هستند.
کوشکی در رابطه با مبارزه با مستکبرین گفت: طبق آیه قرآن اگر اینها جایی وارد بشوند همه جا را خراب میکنند یعنی استکبار جهانی دنیا را خراب میکند و استکبار داخلی نیز کشور را فاسد میکند؛ مبارزه با استکبار یعنی مبارزه با کسانی که در داخل رقابت سرمایهداری را ایجاد کردند و به پیروی از آن فاصله طبقاتی ایجاد شد.
فیشهای حقوقی و املاک شهرداری باید سریع مورد پیگیر قرار بگیرد تا به کسی تهمت نابجا زده نشود و به بیت المال هم خدشهای وارد نشود
مقصوی در پایان برنامه اظهار داشت: برخوردها با مفاسد باید جدیتر و سریعتر باشد؛ همین فیشهای حقوقی باید سریع پیگیری بشود و املاک شهرداری باید زودتر شفافسازی بشود تا به کسی تهمت نابجا زده نشود و به بیت المال هم خدشهای وارد نشود و توقع مردم این است که در برخورد با این موضوعات نباید نگاه سیاسی و چپ و راستی داشته باشیم.
دربخش گپ و گفت برنامه حسین بوذرجمهوری، عضو گروه شفافیت برای ایران اظهار داشت: ما در بحث شفافیت نمیخواهیم اطلاعات مردمی را که یارانه 45 تومانی میگیرند را شفاف کنیم بلکه میخواهیم اطلاعات مسئولینی که نماینده مردم هستند را شفاف کنیم چراکه در حکومت اسلامی مردم به عنوان ولی نعمت بر مسئولین خودشان نظارت کنند.
محسن اصغری، دبیر خیریخ الحیات در رابطه با نقش حاکمیت در مبارزه با فقر در جامعه اظهار داشت: حاکمیت نباید با مبارزه با فیر برخورد عملیاتی و میدانی بکند، بیش از سه دهه است ما این کار را انجام میدهیم اما نتنها فقر کم نشده است بلکه بیشتر هم شده؛ راهکار اصلی اعتماد حاکمیت به مردم و نهادهای مردمی بعنوان افردای که در کف جامعه هستند و با مردم مستقیما در تعامل هستند.
وی افزود: حاکمیت باید عدالت را در جامعه برپا کند و به شفافیت و نظارت بپردازد و وقتی که این بستر فراهم شد در اینجا وظایف افراد جامعه مشخص میشود چراکه مردم مستقیما فقر را میبینند و آن را لمس میکنند.