بسکتبال البته در لباس یک ورزش دوست داشتنی و بسیار جذاب در مناطقی چون لوئیزیانا، کنتاکی، اوتا یا واشنگتن یکسان و یک جور نیست، گاهی همین بسکتبال بهانهای می شود برای عرض اندام یک مافیای قدیمی، گاهی به یک سلاح مهم برای بیان اعتراض به نژادپرستی و تبعیض تبدیل میشود و گاهی موضوعی مهم برای تجارتی بزرگ و جهانی.
چند روز پیش از سوی یک دلال قدیمی و ثروتمند، مردی شناخته شده در NBA موضوعی مطرح شد که مردم کشور اسپانیا در قبال آن واکنشهای متفاوت و البته قابل توجی داشتهاند. در اروپا کشور اسپانیا تنها کشور پیشرفته و صاحب سبک در بسکتبال نیست و شاید باید به چند کشور اروپای شرقی نیز در این خصوص به عنوان کشورهای مدعی اشاره کرد اما در چند سال گذشته، بسکتبال اسپانیا رشد قابل توجهی داشته و در مواردی با بسکتبال آمریکا در یک سطح رویت شده است.
آدام سیلور، مرد 54 ساله آمریکایی و عضو کمیسیون اتحادیه ملی بسکتبال NBA در سفری به اسپانیا به خبرنگاران ورزشی این کشور گفت: برگزاری لیگ حرفه ای بین قاره به صورت مشترک در خاک اسپانیا و آمریکا موضوع غیر ممکنی نیست و اگر مردم اسپانیا بخواهند، بسکتبال باشگاهی آنها در لیگ حرفهای آمریکا شرکت خواهد کرد اما شرط مهم نظر مردم است!
البته که نظر مردم هرگز در این اتفاقات بزرگ ورزشی که پولهای نجومی را در پی خود جابجا میکنند، مهم نبوده و نیست اما سخنان سیلور در این خصوص قابل تامل است.
اصولا آیا بسکتبال اسپانیا با قالب اروپایی خود قابل ادغام و مشارکت با بسکتبال آمریکا است؟
در کشور اسپانیا 293 تیم به صورت حرفه ای فعالیت می کنند که در پنج دسته زیر قرار گرفته اند:
لیگ ACBلیگ دسته اول و برتر با 18 تیم
لیگ LEB Oro لیگ دسته دوم با 15 تیم
لیگ LEB Plata لیگ دسته سوم با 15 تیم
لیگ EBA لیگ دسته چهارم با 93 تیم
لیگ Primera División de Baloncesto (لیگ زیرگروه کشوری و منطقه ای) با 152 تیم
و اگر قرار باشد تنها 18 تیم دسته اول بسکتبال اسپانیا شانس رقابت با NBA را داشته باشند، سایر تیمها سرشان بی کلاه خواهد ماند. از طرفی بسکتبال پایه اسپانیا به خطر میافتد چرا که مدیران باشگاههای بزرگ اسپانیایی این شانس را دارند که بدون مزاحمت اقدام به خرید استعدادهای بزرگ بسکتبال آمریکا کنند و دیگر توجهی به جوانان اسپانیایی نخواهند داشت.
لیگ ACB بالاترین سطح بسکتبال اسپانیا به حساب می آید. لیگی که در آن 18 تیم حضور دارند و برای قهرمانی اسپانیا با یک دیگر تلاش می کنند. این تیم ها باید 34 مسابقه را در فصل عادی برگزار کنند و جایگاهشان را مشخص نمایند. تیم های 17 و 18 به لیگ پایین تر، یعنی LEB Oro سقوط می کنند و 8 تیم برتر به پلی آف مسابقات راه پیدا می کنند. سپس تیم ها در مرحله حذفی به مصاف هم می روند و در نهایت قهرمان لیگ مشخص می شود.
تصور این موضوع که NBA پس از این به غیر از دو کنفرانس شرق و غرب، ماجرای سومی به نام باشگاههای برتر اسپانیا را نیز در دل خود جای دهد، سخت اما ممکن است. به این ترتیب دلال مذکور ثروت سرشاری را از بسکتبال رو به رشد اسپانیا وارد کشورش آمریکا خواهد کرد.
فدراسیون جهانی بسکتبال البته در این خصوص واکنش خاصی نشان نداده و شاید منتظر اقدام رسمی یکی از طرفین است تا شاید این سازمان نیز سهم خود را از این جابجایی هزینه بردار، برداشت کند.
نزدیک به 30 درصد بازیکنان بزرگ بسکتبال اسپانیا رشد و شهرت خود را مدیون درخشش در NBA هستند و این مساله نشان می دهد که ستارگان بسکتبال اسپانیا نیز راه رشد خود را در زمینهای پر زرق و برق آمریکایی میبینند.
لیگ ان بی ای در حال حاضر متشکل از 30 تیم از دو کشور آمریکا و کانادا است. در این میان تیم نیویورک نیکس در سال 2011 با 655 میلیون دلار بیشترین ارزش و بها را از نظر مالی داشت، در حالی که تیم میلواکی باکس با 255 میلیون دلار کمترین ارزش را داشته است. این ارقام را مقایسه کنید با ثروتمند ترین تیم باشگاهی بسکتبال اسپانیا یعنی رئال مادرید که فقط 120 میلیون دلار ارزش و بها داشته است.
از ستارگان بزرگ خارجی فصل ۲۰۱۰-۲۰۱۱ این لیگ میتوان درک نویتسکی (آلمان)، پاو گاسول (اسپانیا)، آندریا بارنیانی (ایتالیا)، هدایت ترکاوغلی (ترکیه)، تونی پارکر (فرانسه)، مانو جینوبیلی (آرژانتین)، نینی هیلاریو (برزیل)، و استیو نش (کانادا) را نام برد.