سرویس جنگ نرم مشرق- استفاده از تکنیک بلور (یا تار کردن) در عکسها برای جلوگیری از مشاهده اطلاعات حساس مثل پلاک خودرو، تبلیغات خیابانی و حتی صورت افراد امری فراگیر بوده و توسط اکثر کاربران فضای مجازی و همچنین رسانههای دنیا اجرا میشود. این کار بیشتر برای جلوگیری از تعرض به حریم خصوصی افراد صورت میگیرد اما در رابطه با چهره افراد نظامی و یا امنیتی در تصاویر، پوشاندن چهره با تکنیکهای بلور یا پیکسل (شطرنجی کردن) بهصورت جدیتری مورد استفاده قرار گرفته است.
اعمال این روش در ایران در رابطه با چهره افراد نظامی و امنیتی در عکسها، بعد از شروع درگیریها در سوریه و عراق به امری متداول توسط کاربران و رسانهها درآمد تا مخاطبان بهصورت کلی با فضای پشت جنگ در آن مناطق آشنا شوند.
انتشار عکس سردار قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه در مناطق جنگی و در کنار دیگر رزمندهها و مدافعان حرم نیز به امری رایج تبدیل شده و رسانهها برای شناسایی نشدن افراد حاضر در کنار حاج قاسم در تصویر، از تکنیکهای بلور و غیره استفاده میکنند تا از طبیعی بودن و مساحت قاب عکس کاسته نگردد.
اکنون در حالی که رسانهها همچنان به بلور و پیکسل کردن چهرهها در قاب تصاویر به جهت حفظ امنیت آنها مشغول هستند، خبری در رابطه با ایمن نبودن تصاویر بلورشده، منتشر گردیده که هشدار میدهد که جلوی استفاده از این تکنیک به منظور عدم شناسایی چهرهها را بگیرد.
پژوهشگران دانشگاههای تگزاس و کورنل، با استفاده از سیستم یادگیری ماشینی Machine Learning و هوش مصنوعی قادر به خواندن دیتای حساس داخل تصاویر بلورشده در اینترنت شدند و به همین دلیل توصیه میشود که از ارسال دیتا بهصورت تصویری روی اینترنت خودداری شود.
روش پیکسل پیکسل کردن تصاویر برای بلوره شدن و قرار دادن دیتا داخل پیکسلها روشی است که سازمانهای امنیتی در جهان از آن استفاده میکنند، اما کاری که محققان دانشگاه آستین انجام دادهاند، نشان میدهد که این روش دیگر برای ارسال دیتا امن نیست.
آنها همچنین از Torch بهعنوان فریم ورک اپن سورس یادگیری ماشینی بهخوبی بهره گرفتند و با متدی که در تصویر زیر مشاهده میکنید، موفق به شناسایی دیتای پنهان شدند؛ هرچند بعید نیست که سازمانهای اطلاعاتی دنیا خیلی زودتر از انتشار این خبر، به فناوری بازسازی تصاویر بلور شده دست یافته باشند.
چندی پیش در آمریکا نیز سریالی به نام «اینتلیجنس» پخش گردید و در آن از این فناوری رونمایی کرده بود (گزارش مشرق را درباره این سریال در اینجا بخوانید). حال اکنون این حقه هالیوودی دیگر در سطح کاربران عمومی و نه در سطح سازمانهای اطلاعاتی تبدیل به واقعیت شده و نشان میدهد خبر که حریم خصوصی در حال کمرنگ شدن است.
فارغ از بحث حریم خصوصی، افشا شدن چهرههای نظامی و امنیتی ایران و جبهه مقاومت که در تصاویر با تکنیکهای مانند بلور و پیکسل، پوشانده شده است، خطر شناسایی آنها را به همراه خواهد داشت.
بسیاری از این تصاویر توسط خود رزمندهها گرفته میشود و ممکن است توسط آنها یا دوستانشان با پوشاندن چهرههای افراد حاضر در عکس با تکنیک بلور، در فضای مجازی قرار گیرد که اکنون با غیرامن بودن این کار، انتظار میرود که این اقدام ضدامنیتی تکرار نشود.
رسانهها و کاربران نیز بهتر است از این تکنیک برای جلوگیری از افشای اطلاعات حساس و خصوصی استفاده نکنند تا از حریمهای خانواده و جانهای نیروهای خدمتگذار محافظت گردد.