به گزارش مشرق، این روزها روابط عربستان با واشنگتن و اتحادیه اروپا با مشکلاتی مواجه است و ائتلاف های عربی و منطقه ای آن شکاف برداشته و این کشوربه ویژه با مصر دچار مشکل شده است و در این میان با تجاوز نظامی به یمن٬ در باتلاقی مهلک گرفتار شده است.
ملک سلمان بن عبدالعزیز شاه عربستان به دنبال سفر اخیر ولیعهد ابوظبی به ریاض که کشورش در ائتلاف ضد یمن مشارکت دارد، قرار است تا پایان سال 2016 میلادی جهت شرکت در نشست سران عرب که هنوز تاریخ دقیق آن مشخص نشده، رهسپار امان پایتخت اردن شود.
عربستان در این اجلاس به طور حتم بار دیگر سعی خواهد کرد تا کشورهای از هم گسیخته عرب را متحد کند و به ائتلاف نابسامان عربی گذشته خود سرو سامان ببخشد تا بدین ترتیب بتواند عرب ها را جهت یافتن راه حلی برای بحران یمن و مقابله با جریان مقاومت اسلامی و ایران تشویق و ترغیب کند و در همین خصوص میان آنها اتحاد ایجاد کند.
کارشناسان معتقدند که شاه عربستان در سفر آتی خود به امان به طور حتم از ملک عبدالله شاه اردن خواهد خواست تا به عنوان میانجی در جهت حفظ آبروی ریاض در یمن با آمریکا و کشورهای بزرگ تاثیرگذار در یمن به رایزنی بپردازد. به ویژه با توجه به اینکه در سایه قانون عدالت علیه حامیان تروریسم موسوم به جاستا٬ روابط ریاض و واشنگتن به سردی گرائیده است و اردن با جهان غرب به ویژه انگلیس و آمریکا روابط خوبی دارد.
سفر ملک سلمان به اردن در یک مرحله سرنوشت ساز انجام خواهد گرفت زیرا در آمریکا رئیس جمهوری و دولت جدیدی با خصوصیات و ویژگی های نوین بر سر کار خواهد آمد. از سوی دیگر ترکیه و روسیه در صحنه های متعدد جهان عرب به ویژه عراق و سوریه درگیر هستند.
پرونده یمن هم اکنون به بار سنگینی بر دوش عربستان تبدیل شده است . وقتی عملیات نظامی به اصطلاح توفان قاطعیت عربستان علیه یمن آغاز شد، ریاض اعلام کرد که این جنگ ظرف 40 روز پایان خواهد یافت و عبدربه منصور هادی به صنعا بازخواهد گشت اما علیرغم سپری شدن تقریبا 20 ماه هنوز جنگ پایان نیافته است.
از سوی دیگر عربستان هم اکنون به سه دلیل در برابر جامعه بین الملل در تنگنا قرار گرفته است . اول : عربستان به دلیل بمباران مدارس در یمن در فهرست سیاه سازمان ملل قرار گرفته است . دوم : کارشناسان نظامی آمریکا از عربستان خارج شدند و تنها پنج تن از آنان جهت سوخت رسانی به جنگنده های مهاجم سعودی علیه یمن باقی مانده اند. سوم : کشتار شرکت کنندگان در مجلس ترحیم در صنعا که باعث شد عربستان به منظور جلوگیری از خشم جهانی علیه خود به خانواده های قربانیان 40 میلیون دلار غرامت بپردازد.
ملک سلمان در این سفر علاوه بر موضوع یمن طرح ساخت جاده ها و پل های مواصلاتی میان خود و اردن را نیز مورد بحث و بررسی قرار خواهد داد. نکته قابل توجه در این خصوص آن است که رژیم صهیونیستی در گذشته با این طرح مخالفت می کرد اما پس از گشایش پیش آمده در روابطش با عربستان از مخالفت خود دست برداشته است.
از سوی دیگر شکاف های پیش آمده میان برخی از کشورهای عربی همچون گذشته قابل پیوند خوردن نیست. عربستان هم اکنون در این رابطه با دو خطر عمده روبرو است : نخست اینکه عربستان به دنبال سفر سرلشکر علی مملوک رئیس اداره امنیت ملی سوریه به قاهره در 16 اکتبر 2016 ( 25 مهر ماه 95 ) بیم آن دارد که مصر در خصوص سوریه بخواهد ریاض را دور بزند. دوم : هم اکنون در میان کشورهای عربی الجزایر و تونس و مصر در حال برقراری روابط با سوریه هستند و در این رابطه فقط کشورهای شورای همکاری خلیج فارس به استثنای عمان که بی طرفی اتخاذ کرده٬ با عربستان باقی مانده اند. عراق و سوریه نیز درگیر مشکلات خاص خود هستند و مغرب در مورد سوریه راه میانه یعنی هم موافق و هم مخالف را در پیش گرفته است .