به گزارش مشرق، روزنامه «افغانستان» روز شنبه با انتشار تحلیلی نوشت که با انتخاب ترامپ نگرانی هائی در باره روابط کابل – واشنگتن به وجود آمده و رهبران حکومت وحدت ملی بعد از پیروزی آقای ترامپ، این پیروزی را به او تبریک گفته اند و خواستار گسترش روابط دو جانبه شده اند، اما هنوز روشن نیست که رئیس جمهوری جدید آمریکا چه سیاستی را در رابطه با افغانستان پیش خواهد گرفت.
به نوشته این روزنامه، هرچند سیاست آقای ترامپ در قبال این جنگ هنوز روشن نیست، اما این نگرانی وجود دارد که او نظامیان باقیمانده آمریکایی را از افغانستان خارج کند و حمایت مالی و نظامی اش را از افغانستان کاهش دهد.
افغانستان افزود: بعد از حادثه یازدهم سپتامبر سال 2001 و حمله ی نظامی آمریکا به افغانستان، این کشور بزرگترین حامی نظامی و مالی حکومت افغانستان بوده است، اما اکنون این نگرانی بوجود آمده است که آقای ترامپ تمام این تعهدات را کنار بگذارد و افغانستان در حکومت او به فراموشی سپرده شود.
به نوشته این روزنامه، هرچند که سفیر آمریکا در کابل پیش از نهایی شدن نتایج انتخابات آمریکا گفته بود که روابط دو کشور همچنان مستحکم باقی خواهد ماند و تاکید کرده بود که روابط افغانستان و آمریکا بر اساس منافع مشترک دو کشور و دو ملت شکل گرفته است و با پیروزی هر حزبی پا بر جا خواهد ماند، اما با توجه به سیاست خارجی آقای ترامپ، این احتمال وجود دارد که در روابط مستقیم دو کشور تغییرات اساسی بیاید.
روزنامه «ماندگار» افغانستان نیز روز شنبه در تحلیلی با عنوان «ترامپ و افغانستان» نوشت که بسیاری فکر میکنند که ترامپ یک آدمِ ناهنجار با عقایدِ کاملاً افراطی است که میتواند برای امریکا و تمامِ جهان مضر تمام شود. چنانکه برخی کشورها بعد از برنده شدنِ او، نگرانیهای خودشان را به نحوی در اعلامیهها و پیامهای خود بازتاب دادند و در این میان، دولت افغانستان نیز از پیروزیِ غیرمترقبۀ ترامپ نگران شده و از این رهگذر، به حساب و کتابِ پیرامونِ خود و جمهوری خواهانِ امریکا وادار شده است.
این روزنامه در عین حال نوشته است که البته فراموش نکنیـم آقای ترامپ در شرایطی نامزد ریاستجمهوری امریکا شد که امریکا در کُلِ جهان با مشکلاتِ کلان مواجه است. مبارزه با تروریسم، رقابت با قدرتهای تقریباً نوظهور و ترسیمِ نقشۀ جدید در منطقه، از جملۀ این مشکلات است که این ابرقدرتِ جهانی را به فکر واداشته و به نظر نمیرسد که با ورودِ ترامپ به کاخ سفید، تغییراتِ بنیادینی در سیاست خارجیِ امریکا نمایان شود.
به نوشته ماندگار، از آنجایی که رییسجمهوری حرفِ اول را در مناسباتِ خارجیِ امریکا مطرح میکند، همه منتظرند که ببینند ترامپ با مسائلِ افغانستان و منطقه چگونه برخورد خواهد کرد.
ماندگار افزود: انتظار اصلی مردمِ افغانستان این است که رییسجمهورِ جدیدِ ایالاتِ متحده بتواند تأثیراتِ مثبتی را در فضای افغانستان وارد کنـد. البته این امید و انتظار در حالی است که افغانستان در مرکز توجه نامزدان انتخاباتیِ امریکا قرار نداشت و ترامپ و کلینتون آنقدر از ایران و سوریه و عراق سخن گفتند که افغانستان کشوری فراموششده به نظر رسـید.
این روزنامه نوشت: افغانستان نیازمندِ آن است که همکاریهای دو کشور از سطحِ موجود ارتقا یابد و ترامپ مانندِ آقایان بوش و اوباما، در امور افغانستان از سیاستها و رهنمودهای غلطِ برخی دیپلماتهای کج اندیش فتنه گر و نیز دیپلماتهای فریبخوردۀ امریکایی تبعیت نکند؛ آنهایی که از پاکستان متأثر هستند و از نگاه ابزاریِ این کشور در افغانستان حمایت میکنند.
ماندگار افزوده است: ترامپ باید سیاستِ درستتر و متفاوتتری را در قبالِ افغانستان تعقیب کند. اینکه ترامپ در کارزارهای انتخاباتیاش بر پاکستان به عنوانِ کشوری ناسپاس و مولدِ تروریسم انگشت گذاشت، نشانۀ روشنی برای آغازِ رویکردی درست در افغانستان است؛ اما باید دیده شود که ترامپ پس از پیروزی حاضر است اعمالش را مطابق وعدهها و اظهاراتش تنظیم کند یا خیر.
این روزنامه افغان نوشت: مسلماً امریکا کشوری ساده و فردمحور نه، بلکه پیچیده و سیستممحور است که هیچ رییسجمهوری قادر به آوردنِ تغییراتِ صدوهشتاد درجهیی در سیاستهای آن نخواهد بود؛ اما در عین حال رییس جمهوری امریکا تصمیم گیرنده اصلی در مناسبات خارجی است و بنابراین ترامپ میتواند تغییراتِ نسبیِ فراوانی در نوعِ تعاملِ امریکا با جهان در جهاتِ مثبت و منفی وارد آورد.