نتیجه انتخابات آمریکا هنوز قطعی نشده، بلکه همه چیز را 538 رأی‌دهنده الکترال در ماه دسامبر تعیین خواهند کرد؛ روی کاغذ احتمال دارد این افراد بر خلاف نتایج پیش‌بینی‌شده و اتفاقاً طبق رأی مردمی کلینتون را رئیس‌جمهور کنند.

سرویس جهان مشرق- دموکرات‌ها و لیبرال‌های پروپاقرص که دلشان نمی‌خواهد چهار سال ریاست‌جمهوری دانلد ترامپ را تحمل کنند، هنوز هم کورسوی امیدی هرچند اندک دارند. هیلاری کلینتون هنوز هم شانس ورود به کاخ سفید را دارد. اما چگونه؟ برای اطلاع از نظام انتخاباتی آمریکا و مراحلی که هنوز در این انتخابات طی نشده و اتفاقاً هم می‌تواند رأی مردم را عوض کند و هم نکند[1](!) ادامه این گزارش را بخوانید.

چه‌قدر احتمال دارد هیلاری کلینتون رئیس‌جمهور آمریکا شود؟
هیلاری کلینتون، شکست را پذیرفت و رسماً اعلام کرد که دانلد ترامپ رئیس‌جمهور بعدی آمریکا خواهد بود

آن‌چه مردم آمریکا از «مجمع الکترال» می‌دانند

انتخابات ریاست‌جمهوری در آمریکا دومرحله‌ای است. مردم در ماه نوامبر (و بعضاً رأی‌گیری زودهنگام[2]) در انتخابات شرکت می‌کنند و به نامزد مدنظر خود (هم‌راه با گزینه معرفی‌شده‌اش برای معاونت اول) رأی می‌دهند. با وجود این، کسانی که مردم دارند به آن‌ها رأی می‌دهند (اگرچه بسیاری از مردم آمریکا نمی‌دانند[3]) رئیس‌جمهور و معاون اول او نیستند، بلکه تعدادی از افراد هستند که متعاقباً قرار است رئیس‌جمهور را انتخاب کنند.

اگر می‌خواهید بیش‌تر درباره ناآگاهی مردم آمریکا نسبت به نظام دومرحله‌ای انتخابات در کشورشان و همین‌طور مسائل سیاسی دیگر بدانید، به این آمارها توجه کنید: از میان افرادی که «سِمت منتخب» داشته‌اند، 43 درصد نمی‌دانند که مجمع الکترال[4] یک انجمن مبتنی بر قانون اساسی است که رئیس‌جمهور را انتخاب می‌کند. 20 درصد از این افراد، تصور می‌کنند که این مجمع (کلمه college در انگلیسی معنای رایج‌تر دانشکده را دارد) «افرادی را آموزش می‌دهد که به دنبال رسیدن به مقامات بالا[ی سیاسی و غیره] هستند» یا این‌که «برای نظارت بر اولین مناظره‌های انتخابات ریاست‌جمهوری تشکیل شد که از تلویزیون پخش می‌شدند.» توجه کنید که این آمار مربوط به افراد عادی نیست، بلکه مربوط به افرادی است که تا کنون سمت‌های منتخب داشته‌اند.

آمارهای عجیب دیگری هم وجود دارد: نیمی از افراد بالغ در آمریکا نمی‌توانند هر سه قوه حکومتی در کشورشان را نام ببرند. تنها 54 درصد از این افراد می‌دانستند که اختیار اعلام جنگ در آمریکا به دست کنگره است. حدود 40 درصد به اشتباه این اختیار را متعلق به رئیس‌جمهور می‌دانستند.

مردم می‌گویند کلینتون، اما مردم می‌گویند ترامپ!

هیلاری کلینتون تا این لحظه بیش از 650 هزار رأی مردمی بیش‌تر از دانلد ترامپ به دست آورده است[5]؛ اختلافی که ممکن است از این هم بیش‌تر شود[6]. اگر بنا به رأی اکثریت باشد، کلینتون باید رئیس‌جمهور بعدی آمریکا یا به اصطلاح «رئیس‌جمهور منتخب» اعلام شود، اما نظام دومرحله‌ای موجب شده تا ترامپ جای کلینتون را بگیرد. کارشناسان بی‌شماری این نظام انتخاباتی را نقد کرده و آن را بر خلاف اصل هر نفر یک رأی دانسته‌اند[7].

چه‌قدر احتمال دارد هیلاری کلینتون رئیس‌جمهور آمریکا شود؟
بسیاری از مردم آمریکا نمی‌دانند رأی‌شان در روز انتخابات، به معنای رأی مستقیم به نامزد مدنظرشان نیست

در این‌جا نمی‌خواهیم نظام انتخاباتی آمریکا را به طور کامل تشریح کنیم؛ این موضوع در گزارشی که مشرق پیش‌تر منتشر کرده، به طور کامل و واضح شرح داده شده است[8]. موضوع گزارش حاضر این است که آیا کلینتون که آرای مردمی بیش‌تری هم دارد، هنوز شانس ریاست‌جمهوری را دارد یا نه.

برای آن‌که یک نامزد در آمریکا رئیس‌جمهور شود، باید دست‌کم 270 رأی الکترال را از مجموع 538 رأی به دست آورد. در این صورت، حتی اگر آرای مردمی او کم‌تر از نامزد دیگر هم باشد، باز هم رئیس‌جمهور خواهد شد. مسئله از این هم پیچیده‌تر و البته عجیب‌تر است. قوانین ناظر بر عمل‌کرد اعضای مجمع الکترال تضمین می‌کند که رأی مردم تقریباً هیچ موضوعیتی در انتخاب رئیس‌جمهور نداشته باشد[9].

چنان‌که توضیح داده شد، هنوز نتیجه انتخابات آمریکا قطعی و نهایی نیست، بلکه طبق قانون اساسی آمریکا افرادی که با رأی مستقیم رئیس‌جمهور آمریکا را انتخاب می‌کنند، اعضای مجمع الکترال هستند که 19 دسامبر (29 آذر) در ایالت‌های خود جلسه می‌گیرند و رئیس‌جمهور را تعیین می‌نمایند[10]. بنابراین مهم‌ترین سؤال این است که رأی این افراد را چه معیاری تعیین می‌کند.

بعد از رأی‌گیری عمومی در آمریکا، مشخص می‌شود که مردم در هر ایالت، تمایل بیش‌تری به کدام نامزد انتخابات داشته‌اند. اعضای مجمع الکترال آن ایالت نیز طبیعتاً باید بر اساس رأی مردم، نامزد مدنظر را انتخاب کنند. با این وجود، قانون اساسی آمریکا اعضای مجمع را ملزم به این کار نکرده است. بنابراین روی کاغذ، هر عضو مجمع الکترال می‌تواند بر اساس نظر شخصی خود به نامزدی رأی بدهد که خودش صلاح می‌داند رئیس‌جمهور آینده آمریکا باشد.

در 29 ایالت آمریکا، قوانین ایالتی اعضای مجمع الکترال را از رأی دادن بر خلاف رأی مردم منع کرده‌اند، اما این بدان معنا نیست که اعضا نمی‌توانند چنین کاری بکنند. اعضایی که در این 29 ایالت بر خلاف رأی مردم رأی می‌دهند دو گونه مجازات خواهند شد: اولاً، به آن‌ها می‌گویند رأی‌دهنده «بی‌وفا»، و دوماً مجازات خفیفی برای آن‌ها در نظر گرفته می‌شود. اما آیا این مجازات، ارزش تغییر رئیس‌جمهور آینده کشور را ندارد؟

آیا کلینتون هنوز هم ممکن است رئیس‌جمهور شود؟

یک واقعیت بسیار ساده برای پاسخ به این سؤال وجود دارد: همه چیز دست مجمع الکترال است. اعلام پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری بر اساس دو مسئله صورت گرفته است: اولاً این‌که نتیجه آرای مردمی نشان می‌دهد که نتیجه آرای مجامع الکترال ایالتی «احتمالاً» ترامپ را رئیس‌جمهور خواهد کرد، و دوماً این‌که در تاریخ آمریکا سابقه نداشته است که یک نامزد، حداقل آرای الکترال لازم (یعنی 270 رأی) برای ریاست‌جمهوری را به دست بیاورد، اما رئیس‌جمهور نشود (البته سابقه داشته که یک نامزد با آرای مردمی و آرای الکترال بیش‌تر از رقیب، نهایتاً رئیس‌جمهور نشود[11]).

{$sepehr_media_1854859_400_300}
سخنرانی کلینتون و پذیرش شکست از دانلد ترامپ

آیا ممکن است امسال برای اولین بار، این اتفاق بیفتد؟ بله. آیا احتمال آن زیاد است؟ ابداً. روی کاغذ، این احتمال وجود دارد که اعضای مجمع الکترال در تاریخ 19 دسامبر تصمیم بگیرند که انتخاب ترامپ به صلاح کشور نیست و هیلاری کلینتون باید رئیس‌جمهور بعدی آمریکا باشد؛ هرچند این احتمال بسیار اندک است.

احتمالی که می‌تواند بیش‌تر باشد این است که برخی اعضای مجمع الکترال در حمایت از کلینتون، از رأی دادن به ترامپ خودداری کنند. اما هیچ‌یک از این احتمال‌ها آن‌قدر قوی نیستند که بتوان شانس قابل‌توجهی برای ریاست‌جمهوری کلینتون قائل بود؛ مگر در سناریویی مانند آن‌چه در ادامه توضیح می‌دهیم.

در چه صورت کلینتون رئیس‌جمهور خواهد شد؟

در حال حاضر، ترامپ با 306 رأی الکترال در مقابل کلینتون با 232 رأی الکترال پیش است. متمم دوازدهم قانون اساسی آمریکا می‌گوید اگر هیچ‌یک از نامزدها نتوانند 270 رأی الکترال یا بیش‌تر کسب کنند، انتخاب رئیس‌جمهور به عهده مجلس نمایندگان در کنگره خواهد بود. بنابراین برای جلوگیری از رسیدن ترامپ به ریاست‌جمهوری اولین گام، کاهش دادن تعداد آرای الکترال وی تا کم‌تر از 270 رأی است.

برای این کار 37 رأی الکترال باید از ترامپ کم شود. اما آیا چنین چیزی ممکن است؟ فرض کنید مجمع الکترال در ایالت تگزاس که 38 رأی الکترال دارد[12] و طبق آرای مردمی، ترامپ توانسته در این ایالت رأی بیش‌تری بیاورد، 19 دسامبر تصمیم بگیرد به کلینتون رأی بدهد. مثلاً اگر آرای اعضای مجمع آن‌قدر نزدیک باشد که با تغییر نظر یک یا دو نفر، 38 رأی تگزاس به کلینتون برسد، در این صورت گام اول در مسیر کنار گذاشتن ترامپ برداشته شده است.

گام بعدی نیز در مجلس نمایندگان می‌تواند برداشته شود که جای توضیح بیش‌تر آن این‌جا نیست. باز هم باید تأکید شود که احتمال آن‌که این سناریو یا سناریوهای مشابه عملی شود، بسیار کم است، چراکه چنین اتفاقی می‌تواند به جنگ داخلی در آمریکا منتهی شود، مگر آن‌که طی این یک ماه، فضای داخلی در آمریکا (توسط افرادی مانند جورج سوروس[13]) آن‌قدر آشفته و آماده شود که کسی به تغییر نتیجه انتخابات اعتراضی نکند. البته شاید طبیعی‌تر هم همین باشد؛ هرچه باشد، کلینتون توانسته رأی اکثریت مردم را به دست آورد.

چه‌قدر احتمال دارد هیلاری کلینتون رئیس‌جمهور آمریکا شود؟
«کریستوفر سوپرون» عضو جمهوری‌خواه مجمع الکترال در تگزاس گفته شاید 19 دسامبر به کلینتون رأی بدهد

بی‌وفایی رأی‌دهندگان الکترال در تاریخ آمریکا

مسئله احتمال این‌که اعضای مجمع نمایندگان رأی مردمی را معکوس کنند، به ندرت در رسانه‌های آمریکایی مورد بحث قرار می‌گیرد[14] و البته شاید دلیل آن هم این باشد که این اتفاق کم‌تر رخ داده است و احتمال وقوع آن هم بسیار اندک تلقی می‌شود. آخرین باری که این موضوع به طور جدی مطرح شد، پس از انتخابات فوق‌العاده نزدیک سال 2000 بود، زمانی که جورج بوش پسر با اختلافی واقعاً اندک «ال گور» را شکست داد.

اعضای مجمع الکترال در آمریکا هم به ندرت «بی‌وفا»یی می‌کنند؛ اگرچه این اتفاق دست‌کم یک بار در سال 2004 رخ داده است. در انتخابات ریاست‌جمهوری این سال، یکی از رأی‌دهندگان الکترال در ایالت مینه‌سوتا به جای آن‌که به جان کری (نامزد دموکرات‌ها) رأی بدهد، به «جان ادواردز» یعنی معاون اول منتخب کری رأی داد. البته گفته می‌شود این رأی، یک اشتباه بوده، چراکه رأی‌دهنده حتی املای کلمه ادواردز را هم به اشتباه نوشته بود «اواردز».

بیش از 99 درصد از اعضای مجامع الکترال در طول تاریخ آمریکا طبق آرای عمومی رأی داده‌اند و حتی در موردی مانند سال 2004 هم که یک یا چند رأی‌دهنده به گونه دیگری عمل کرده‌اند، نتیجه انتخابات با رأی آن‌ها تغییری نکرده است. در این سال، بوش 286 رأی الکترال را کسب کرده بود و بنابراین ریاست‌جمهوری‌اش پیشاپیش قطعی شده بود. با این حال، آیا یک درصد احتمال دارد که 19 دسامبر امسال، برای اولین بار در تاریخ آمریکا، آرای الکترال، نتیجه پیش‌بینی‌شده انتخابات را تغییر دهد؟ بله.

آیا جورج سوروس، دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان می‌توانند ترامپ را سرنگون کنند؟

بر هیچ‌کس پوشیده نیست که دانلد ترامپ نامزد محبوب دموکرات‌ها نیست، اما آن‌چه ترامپ را یک نامزد منحصربه‌فرد می‌کند این است که حتی بسیاری از هم‌حزبی‌های خودش هم او را دوست ندارند. همین مسئله موجب شده تا برخی کارشناسان، اعتراضات کنونی علیه ترامپ را در چارچوبی تفسیر کنند که به دموکرات‌ها شانس تغییر در نتیجه نهایی انتخابات را می‌دهد.

طبق این طرز تفکر، اگر دموکرات‌ها و حامیان قدرتمند آن‌ها مانند جورج سوروس بتوانند به اندازه کافی اوضاع را برای تغییر در آرای الکترال آماده کنند و از سوی دیگر، جمهوری‌خواهان هم به اندازه کافی از ترامپ حمایت نکنند و یا حتی علیه او شورش کنند، احتمال آن وجود دارد که ماه آینده هیلاری کلینتون به عنوان رئیس‌جمهور آینده آمریکا اعلام شود.

چه‌قدر احتمال دارد هیلاری کلینتون رئیس‌جمهور آمریکا شود؟ +عکس و فیلم/ غلامی
اعتراضات ضدترامپ در آمریکا از جنبه‌های زیادی منحصربه‌فرد بوده‌اند؛ رئیس جمهور منتخب آمریکا تظاهرات‌کنندگان را «معترضان حرفه‌ای» توصیف کرده است

«کریستوفر سوپرون» یکی از اعضای جمهوری‌خواه مجمع الکترال در تگزاس ماه آگوست گفته بود که آن‌قدر ترامپ را ناخوشایند می‌داند که ممکن است ماه دسامبر تصمیم بگیرد به کلینتون رأی بدهد[15]. «بائوکی وو» یکی از اعضای جمهوری‌خواه مجمع الکترال در جورجیا هم همان ماه اعلام کرد که نمی‌تواند رأی به ترامپ را هضم کند؛ اگرچه مقامات جمهوری‌خواه ایالتی بی‌سروصدا او را مجاب کردند تا از سمت خود در مجمع استعفا دهد.

علاوه بر همه این‌ها، کلینتون بعید است با بی‌وفایی چند رأی‌دهنده الکترالِ جمهوری‌خواه، شانس وارونه کردن نتیجه انتخابات را داشته باشد. حتی اگر این اتفاق هم بیفتد، سرنوشت انتخابات در کنگره‌ای جمهوری‌خواه تعیین خواهد شد و تقریباً غیرممکن است هیلاری کلینتون رئیس‌جمهور آینده آمریکا باشد. اما همه این‌ها احتمال است و باید تا 19 دسامبر منتظر ماند و دید آیا این احتمال حداقلی می‌تواند با تلاش‌های دموکرات‌ها و شاید جمهوری‌خواهان به نتیجه‌ای برسد یا نه.

{$sepehr_media_1854866_400_300}
اشکال انتخابات به روش مجمع انتخاب‌کنندگان چیست؟ رأی یک نفر در «وایومینگ»، معادل چهار نفر در «کالیفرنیا»ست

آن‌چه باید امروز از نظام دومرحله‌ای در آمریکا به خاطر سپرد این است که «پدران بنیان‌گذار» آمریکا به خاطر بی‌اعتمادی به دموکراسی مستقیم، مجمع‌های الکترال را تشکیل دادند تا مطمئن شوند که آن دسته از «اقشار» مردمی که منافع مشترکی با هم دارند، نتوانند به کل کشور آسیبی وارد کنند[16]. چنان‌که «الکساندر همیلتون» معتقد بود، وجود مجامع الکترال تضمین می‌کند که «مسند ریاست‌جمهوری هرگز نصیب فردی نمی‌شود که در درجه‌ای برجسته قرار نداشته و فاقد صلاحیت‌های لازم باشد.»

این‌که آیا وجود چنین نظام دومرحله‌ای انتخاباتی در آمریکا کار معقولی است یا نه، در جای خود قابل بحث است. با این وجود، پاسخ دادن به این سؤال بسیار آسان است که آیا استفاده از این نظام، با آرمانی هم‌خوانی دارد که آمریکایی‌ها ادعا می‌کنند می‌خواهند در کشورهای دنیا پیاده کنند و آن را «خواست اکثریت مردم» توصیف می‌کنند.



[1] About the Electors Link

[2] آرای زودهنگام خبر از پیروزی ترامپ می‌دهند یا کلینتون لینک

[3] Study: Americans Don't Know Much About History Link

[4] Electoral College (United States) Link

[5] Presidential Results Link

[6] Clinton's Popular-Vote Lead Will Grow, and Grow, and Grow Link

[7] Why the Electoral College is the absolute worst, explained Link

[8] مردم آمریکا چگونه رئیس‌جمهور خود را انتخاب نمی‌کنند + عکس لینک

[9] Does my vote count? Understanding the electoral college Link

[10] The one scenario that could still get Hillary into the White House Link

[11] United States presidential election, 1824 Link

[12] Texas Matters: Can The Electoral College Be Trumped? Link

[13] George Soros -- The Hillary Democrats' Billionaire Puppetmaster? Link

[14] Clinton won more votes, Trump won the election. And it's not the first time Link

[15] Texas elector threatens not to vote Trump Link

[16] Popular Vote and the Electoral College Link


نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 34
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 9
  • آرش ۱۹:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۵
    0 0
    ای بابا ضدحال نزن دیگه أه ...!!!
  • علی ۱۹:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۵
    0 0
    داشته باشید آشوب بلوایی که در راه است و ان‌شاالله به حول قوه الهی، با دست خودشون، خودشون‌رو از درون متلاشی خواهند کرد و پیش‌بینی امام خمینی محقق خواهد شد!.
  • ۲۰:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۵
    0 0
    آمین
  • ایمان ۲۰:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۵
    0 0
    ترامپ و کلینتون هر دوتاشون کثیف هستند و هر دو دشمن ایران هستند ولی در هرحال از ایجاد آشوب در آمریکا خوشحال می شویم. امیدواریم آمریکای جنایتکار هم فروپاشی کند.
  • ۲۰:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۵
    0 0
    چه سیستم انتخاباتی الکی دارنا
  • ۲۰:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۵
    0 0
    اگر روزی معلوم شود که شاه جهان در هرم فدرت جهانی ماسونها همان جورج سورس است جای تعجب ندارد.
  • ۲۱:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۵
    0 0
    8 سال در قدرت بودن دموکرات ها بودن و دقیقا به خاطر همین شکست خوردن اصولا دلیل پروپاگاندا و تبلیغات بی سابقه رسانه ها روی کلینتون و حتی حمایت اوباما و التماس از مردم برای رای دادن به کلینتون هم به خاطر همین بود که خود سیستم می دونست که مردم به کسی می خوان رای بدن که اونها نمی خوان!..کسی هم روی بازنده دو بار قمار نمی کنه و خیلی ها که در مرحله اول به کلینتون رای دادن هم با نامیدی محض یا کلا رای نمی دن یا به ترامپ رای میدن......ترامپ به احتمال زیادی برخلاف ادامه مانور تبلیغاتی بازنده های هالیودی حتی چهار سال بعد هم با اختلاف بیشتری دوباره رئیس جمهور خواهد شد...بخصوص که برنامه های اقتصادی ترامپ به مراتب بهتر از کلینتون هست که بیشتر یک فرد سیاسی هست تا اقتصادی...
  • منوچهر ۲۱:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۵
    0 0
    خيلى شرم آوره اين سيستم مسغره آمريكا خب معلومه ديگه دونالد ترامپ 306 تا به دست آورده بايد بمونه
  • ۲۱:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۵
    0 0
    این یعنی نماد دموکراسی غرب گراها علنا سقوط کرد با کودتای نرم کلینتون ریس جمهور می شود اما ایندفعه باز برخی ایالت ها و مردم ساکت نمی شود آ مریکا دیگر ایالات متحده نمی شود هرچند برخی فتنه گران الان خوشحال شدند اما خدا چیزدیگری مقدرکرده کودتادرسوریه یکی از نتایج این برنامه است اما با یددید خدا چه چیز برای ملت ایران رقم می زند فقط مردم اهل کوفه نشوید راس فتنه برای تضعیف رهبری و انقلاب برنامه ها دارد او مرگ را فراموش کرده اما خدا می داند
  • ۲۱:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۵
    0 0
    البته این حرفها از اون حرفهای است بقول قدیمیها کنه به زیر بغل ترامپ می اندازند تا چند شبی تا صبح نتونه بخوابه
  • ۲۲:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۵
    0 0
    وقتی زنان وارد عرصه سیاست و قضاوت شوند... جوی خون تبدیل به دریای خون میشود
  • منوچهر ۲۳:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۵
    0 0
    خدا کنه کلینتون بشه
  • ناشناس ۲۳:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۵
    0 0
    ان شاءالله ترامپ پیروز است و احتمال برگشت آراء الکترال به نفع هیلاری اندک است .
  • کامران ۲۳:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۵
    0 0
    خداوند شر این عجوزه مادر داعش و تکفیری ها و معمار تحریمهای ضد ایرانی را از سر ایران و مردم امریکا کم کند.
  • ۲۳:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۵
    0 0
    نه اون جز 13 نفر سرمایه داره شاه یکی دیگست
  • ۰۰:۴۵ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۶
    0 0
    اتفاقات عجیبی در جهان داره میافته انگار یک پازله که داره یواش یواش کامل میشه ، دومینوی امپراطوری امریکا هم داره شروع به ریزش میکنه،ید الله فوق ایدیهم
  • ۰۱:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۶
    0 0
    نگرفتی مطلبو الان شورش تو آمریکا خوب نیست ممکنه ختم به رییس شدن ننه داعش بشه
  • ۰۲:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۶
    0 0
    ان شاء الله، نظام شیطانی امریکا فرو خواهد پاشید
  • ۰۶:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۶
    0 0
    اینا شیطان پرست هستن (جنایتکار اخلاق گریز) و شاهشون شیطانه ظاهرا (گرچه ظاهرا همه از هم متنفر هستن)
  • ۰۶:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۶
    0 0
    سگ زرد برادر شغال است
  • سید ۰۷:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۶
    0 0
    اینم از مهد دموکراسی شون. تحویل بگیرند غرب‌زده های وطنی... دیگه کلمه «دموکراسی» بیشتر به جوک شباهت داره جایزه بهترین کاریکاتور سال هم تعلق میگرد به «مجسمه آزادی» ...
  • ۰۷:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۶
    0 0
    به حقّ خون های بناحق ریخته کودکان افغانستان، عراق، سوریه و یمن آمریکا، اسرائیل و آل سعود را سرنگون کن!
  • ۰۸:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۶
    0 0
    ترامپ یا کلینتون فرقی نمیکنه که چه کسی رئیس جمهور بشه... اما دیگه آمریکا روی خوشی نخواهد دید واحتمال شورش موافقان و مخالفان هر دو نامزد زیاد است... مد نظرتون باشه که مردم آمریکا مسلح هستند و هر نوع سلاحی سنگین و سبک را به راحتی میتوانند به دست بیاورند و این یعنی جنگ داخلی ... ترامپ نیروهای شبه نظامی خود را کاملا مجهز به همه نوع سلاحی کرده و آنها کاملا آماده هر نوع جنگی هستند ... شاید مسخره کنید ولی اگر سیاسیون دموکرات و جمهوری خواه تصمیمات خوبی نگیرند احتمال جنگ داخلی سخت وجود دارد.
  • سروش ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۶
    0 0
    مجمع الکترال برای دور زدن مردمه آمریکا ایجاد شده و به قول سیاستمداران آمریکا: «مجمع های الکترال برای این است که «پدران بنیان‌گذار» آمریکا به خاطر بی‌اعتمادی به دموکراسی مستقیم، مجمع‌های الکترال را تشکیل دادند تا مطمئن شوند که آن دسته از «اقشار» مردمی که منافع مشترکی با هم دارند، نتوانند به کل کشور آسیبی وارد کنند» درحالی که شوراینگهبان در ایران که از اسمش پیداست برای نگهبانی و صیانت از آرای مردم ایجاد شده همین شورای نگهبان در ایران بود که فشار وارد شده از جانب عوامل اختشاشگر در فتنه سال 88، جورج سوروس رو ناکام گذاشت و در برابر انقلاب رنگ پیفپافی سبز مقاومت کرد و این مقاومت شورای نگهبان بود که وجود دموکراسی در ایران رو به دنیا ثابت کرد و شد خار چشم جورج سوروس و 9 دی شد مهر تأیید آن و مشتی توی دهان جورج سوروسو عوامل فتنه سال 1388 شمسی.
  • ۱۰:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۶
    0 0
    ترامپ بیاید یک کار مفید برای مردم جهان و امریکا در عمرش انجام بدهد و سوروس را زندانی کند
  • ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۶
    0 0
    نهههههههههههههههههه
  • ۱۱:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۶
    0 0
    شما اول تکلیف خودتونو با خود روش کنید بعد نظر پراکنی نمایید یه جا میگیید مردم آمریکا ترامپ را انتخاب کردن و این یه انقلاب در امریکا علیه سیستم هست!!!!!!!! یه جا میگید ممکنه کلینتون که رای مردمی بیشتر داشته انتخاب بشه!!!!!!!!!! یه جا میگید سیستم الکترال رای مزذم رو میخوره خب حالا که کلینتون بیشتر رای داره چی میگید؟؟؟؟؟؟؟؟ اگه ترامپ رای کم داره چرا میگید تو آمریکا انقلاب شد؟
  • ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۶
    0 0
    خودت فهمیدی یا کسی بهت گفت؟ عجب تحلیلگری هستی شما!!اتفاقات عجیب اووووووووووووو
  • ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۶
    0 0
    خودت فهمیدی؟
  • رسول ۱۲:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۶
    0 0
    خدایا ، ستمکاران را سرگرم خودشان کن و به دست خودشان نابود فرما . آمین
  • ۱۲:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۶
    0 0
    ۱۱۳۹ اختلاف تنها یک میلیون رای با آن همه جوسازی سازمان یافته ضد ترامپ کمتر از یک انقلاب است؟؟؟
  • ۱۲:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۶
    0 0
    الکی سوروس رو سر زبونها انداختید که بگید حرفای گذشتتون هم درست بوده. خود سوروس این مقالات شما رو بخونه کلی کیف میکنه که الکی الکی چقدر معروفه خودشم نمی دونسته !!!
  • حسین ۱۳:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۶
    0 0
    چه بلبشویی میشه اگه سوروس بتواند انقلاب مخملی که در امریکا براه انداخته را به نتیجه برساند اونوقت مردم جهان دموکراسی امریکا را مزحک ترین حکومت جهان می نامند و از طرفی جنگ بین دوحزب دیدنی خواهد بود یک جنگ داخلی بزرگ
  • علی ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۶
    0 0
    خیلی عجیب الکساندر همیلتون میگه مجمع الکترال باعث میشه هرکسی که لایق نیست رییس جمهور نشه حتی اگه مردم رای داده باشن ، حالا ما اگه یه شورایی داشتیم به اسم نگهبان که هرکسی که لایق نبود رییس جمهور نشه واسه ما بده و دور از دموکراسی هست خدا رو شکر که این انتخابات امریکا خیلی از کارها و چیزهاییکه ما ایرانیا درمورد امریکا میکردیم و میگفتیم ، به حق ثابت کرد این دیگه مانیستیم که پرچم آمریکا رو آتش میزنه بلکه امریکایی این مانیستیم که میگه در امریکا رسانه ها دروغ میگن بلکه ترامپ اثبات کرد این ما نیستیم که میگه داعش و تروریستها رو امریکا حمایت میکنه و دهها مورد دیگه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس