وی درباره پیش بینی خود از نتایج دور چهارم نشست ژنو 4 در سایه تغییرات جدید در منطقه اظهار داشت : معتقدم دور چهارم مذاکرات ژنو، از نظر اصولی کامل و جامع نیست، به این معنا که عناصر آن تا کنون کامل و منسجم نیست، ولی اگر آن را با دورههای قبلی مقایسه کنیم، میتوان گفت که در دور جدید طرفهای جدی در جنگ علیه سوریه به آن پیوستهاند، به این معنا که ترکیه و دنبالهروهای آن که قبلا حضور نداشتند اکنون به شکل جدی وارد روند سیاسی شده همچنین برخی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و حتی غرب که قبلا چنین روندی را با انتقادهای خود روبرو میکردند، اکنون میخواهند بیشترین تعداد از گروههای وابسته به خود را وارد کنند، و آنچه را با سلاح و در صحنه میدانی نتوانستند به دست آورند، از طریق سیاست و روند مذاکرات کسب کنند.
طارق الاحمد افزود : دو طرف اکنون در ژنو مشارکت میکنند، اول دولت سوریه و دوم، معارضانی که از چندین طیف و گروه تشکیل شدهاند، اما طرف سومی در این روند مشارکت نمیکند مربوط به داخل سوریه است.
وی گفت : دیمیستورا گفته است خواهان بررسی قانون اساسی و قوانین است که این صحبت فقط مربوط به معارضان و هیئت دولت سوریه نیست، بلکه احزاب جدیدی وجود دارند که میخواهند در بررسی قانون اساسی و قوانین اصلی و روند سیاسی و دولت وحدت ملی مشارکت کنند.
الاحمد از تمام طرفهای ناظر و دوست خواست مسیری برای این روند سیاسی ترسیم کنند که بر اساس آن، میز گفتوگوها سه بعدی و نه دو بعدی باشد، بعد اول هیئت قانونی یعنی دولت سوریه و بعد دوم معارضانی که به دنبال گرفتن سهم هستند و بعد سوم گروههای سیاسی و احزاب و نهادهای جامعه مدنی و عشائر هستند.
وی افزود : خیری از ژنو انتظار نداریم، بلکه ممکن است از آن شرارت به وجود آید که تعامل با چنین وضعی بسیار خطرناک خواهد بود و منجر به راه حلی میشود که خطراتش بیشتر از وضعیتی است که اکنون در آن قرار داریم، زیرا گروههای مسلح و کشورهای حامی آنها هیئتی را تحت فشار تروریسم تشکیل داده و میگویند اگر به آنچه میخواهند در سطح سیاسی دست نیابند، به جنگ علیه سوریه ادامه خواهند داد، مانند کسی که هواپیمایی را میرباید و خواستار امتیازهای بیشتری در مقابل آزادی ربایندگان میشود، من تفسیری دقیقتر از این تفسیر نمیتوانم ارائه کنم.
موضع یک مخالف برجسته سوری در قبال مشارکت گروههای مسلح در نشست ژنو
از سوی دیگر «میس کریدی» سخنگوی رسمی معارضان داخل سوریه و عضو تشکل موسوم به «هیئة العمل الوطنی الدیمقراطی» درباره دلایل نرفتن معارضان داخل سوریه به ژنو اظهار داشت : دیمیستورا نماینده سازمان ملل در امور سوریه اگر نمیتواند ماموریتش را آنطور که باید انجام دهد، به سرانجام برساند، باید از مقام خود کنارهگیری کند.
وی افزود : اشتباه معارضان سوری از همان ابتدا این بود که به جای رفتن به سمت شهروندان سوری به سوی سفارتخانههای خارجی سرازیر شدند.
وی درباره دلایل عدم دعوت دیمیستورا از معارضان داخل سوریه برای شرکت در نشست ژنو 4 گفت : متاسفانه دیمیستورا قطعنامه 2254 را اجرا نکرده و با تاسف باید بگویم او میخواهد جانبداری خود از یکی از محورهای بینالمللی درگیر را نشان دهد، متاسفانه وی از حد ماموریتهای محوله به عنوان نماینده سازمان ملل تجاوز کرده و تمام تلاشهایش برای نشان دادن حالت توازن و تعادل، دیگر هدف را محقق نمیکند.
وی افزود : ما به عنوان هیئت حمیمیم(معارضان داخل) و من به عنوان سخنگوی رسمی این هیئت، بیانیهای مبنی بر عدم مشارکت در ژنو پیش از تکمیل دعوتنامهها صادر کردیم، ولی به نظر میرسد که آقای دیمیستورا تصمیم گرفته است صفبندی خود را توضیح دهم و ما به عنوان معارضان داخلی اصولی داریم که دیگران از آن خوششان نمیآید.
بنا بود دیمیستورا تصمیمگیرنده باشد، قطعا فشارهایی بر وی اعمال میشود، محورهای بینالمللی دخالت میکند، سازشهایی میان برخی کشورها در جریان است، اما در نهایت او تصمیمگیرنده است و باید آن را اجرا کند، اگر قادر به انجام ماموریت محوله نیست، باید استعفا دهد تا جایگاه و احترامش حفظ شود و اگر با گزینههای بینالمللی همدست است و میخواهد آن را اجرا کند، این مسئله فراتر از چارچوب اختیارات و ماموریتش است.
وی درباره مشارکت سران برخی گروههای مسلح در ژنو و نظر معارضان داخل درباره این مشارکت پرسید : آیا افراد مسلحی که در ژنو مشارکت کنند، تمایل دارند فعالیت مسلحانه را کنار گذاشته و وارد فعالیت سیاسی شوند یا اینکه آنها به عنوان اهرم فشار ترکیه بر ملت سوریه وارد شدهاند؟