سرویس اقتصاد مشرق- در حالیکه طرح یک فوریتی اصلاح مادۀ ۱ قانون توسعۀ حملونقل عمومی و مدیریت مصرف سوخت مشهور به طرح حفظ کارت سوخت، پس از تصویب در کمیسیون انرژی و سایر کمیسیونهای فرعی، برای سومین هفتۀ متوالی در دستور کار صحن علنی مجلس شورای اسلامی قرار گرفته است و مجلسیان خواهان بازگشت کارت سوخت به چرخه عرضه بنزین هستند، دولت در اقدامی یکجانبه، از روز گذشته حذف کارت سوخت را آغاز نمود.
بر اساس گزارش خبرنگار مشرق؛ روز گذشته، کارشناسان شرکت پالایش و پخش با تغییر تنظیمات تجهیزات پمپ بنزین شماره ۲۴ تهران (واقع در خیابان شهید بهشتی، نبش خیابان پاکستان)، فروش بنزین در این جایگاه را بعنوان پایلوت بدون نیاز به استفاده از کارت سوخت نمودند.
این در حالیست که مجلس خواهان بازگشت کارت سوخت به سیستم عرضه سوخت است و امروز طرح آن برای رای گیری به صحن علنی آمده بود.
دو هفته قبل نیز هدایت الله خادمی عضو کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه سامانه هوشمند سوخت تجربه بسیار موفقی در حوزه نفت و انرژی بود، به وزارت نفت هشدار داد: حذف این سامانه، واردکنندگان بنزین و قاچاقچیان سوخت را منتفع میکند.
کارت سوخت به عنوان مدلی بومی برای کنترل مصرف سوخت، از زمان اجرای آن تاکنون، با توجه به رشد بیش از ۲ برابری تعداد خودرو در کشور میزان مصرف بنزین را تقریبا ثابت نگه داشته بود. رشد تقاضای سالیانه بنزین در زمان آغاز سهمیه بندی بنزین حدود ۱۰% بود که با اجرای سامانه هوشمند عرضه سوخت به کمتر از ۲ % تنزل پیدا کرد و با تداوم استفاده از کارت سوخت رشد تقاضای بنزین به حدود صفر رسیده بود.
استفاده از کارت سوخت برای اصلاح قانون هدفمندسازی یارانهها، امکان شناسایی خودروهای فرسوده، استفاده از کارت سوخت برای کاهش آلودگی هوا، تعیین کرایۀ حملونقل عمومی و اطمینان از عدم قاچاق در جایگاههای سوخت از مزیتهای استفاده از کارت سوخت در عرضه بنزین کشور است.
با وجود آنکه نهادهای پژوهشی معتبر و غیرسیاسی کشور از جمله مرکز پژوهشهای مجلس بارها بر حفظ این سامانه تاکید کرده اند وزارت نفت و به صورت خاص زنگنه خواستار حذف کارت سوخت است.
در همین رابطه بهرامنیا عضو کمیسیون انرژی مجلس در ۱۸ فروردین ۹۶ پیرامون بررسی حذف یا حفط کارت سوخت در مجلس گفته است که: «جلوگیری از قاچاق سازمان یافته و کانتینری سوخت با توجه به وجود سامانههای هشدار ورودی و خروجی تعبیه شده در سامانه هوشمند سوخت یکی از فواید وجود و حفظ کارت سوخت است. »
به نظر می رسد مجلس شورای اسلامی برای جلوگیری از تحمیل خسارت های این حذف، می بایست هر چه سریعتر این طرح را به رای گیری گذاشته و مانع تسری اجرای حذف کارت سوخت به دیگر، جایگاه های سوخت رسانی کشور گردد.