به گزارش مشرق، اردیبهشت که از راه میرسد کم کم اخبار مربوط به نمایشگاه کتاب و برگزاری این رویداد هم رنگی دیگر به خود میگیرد و امسال به واسطه برگزاری سه دهه نمایشگاه کتاب توجه همگان به شکلی جدی شده است.
بر اساس این گزارش، سال گذشته ۱۱۰ هزار متر مربع از فضای نمایشگاه شهر آفتاب برای نمایشگاه کتاب زیر بار رفت. اما ده روز مانده تا آغاز نمایشگاه کتاب کارگران همچنان بر فراز برخی نقاط و ساختمانها و مسیرها در حال نصب چادر ها و سایبان هستند تا مشکل سایبان در نمایشگاه نیز حل شود. با توجه به فضای باز شهرآفتاب سال گذشته مخاطبان و مراجعان برای استفاده از سایبان مشکلاتی را داشتند که امسال حتی برخی معابر و مسیرهای متنهی به غرفهها هم با استفاده از چترهایی برای مخاطبان سایبان را ایجاد میکند.
سال گذشته مشکلاتی در سالنهای دائم و موقت وجود داشت که در این دوره از نمایشگاه با همکاری معاونتها و سازمانهای تابعه ضمن ایجاد ۳۱ هزار متر مربع سالن موقت، تمامی تمهیدات لازم برای امور تاسیساتی، دیتا، مخابرات و زیرساختی پیش بینی شده است.
با توجه به حادث شدن مشکلات در دوره بیست و نهم همزمان با بارش باران، امسال مسئولان وزارت ارشاد سختگیرانهتر بر این مسئله نگاه کرده و پیرامون دقت فراوان و مقاوم سازی تاکید کرده اند. بنابراین طبق تاکید شهرداری تهران مشکلات مربوط به شرایط بارندگی برطرف و تمهیدات لازم برای شرایط اضطراری اندیشیده شده است.
اما سالنهای نمایشگاه در فضای مسقف و U شکل در آمادگی به سر نمیبرند، در برخی بخشها موکتها تجمیع شده و خبری از سازههای فلزی برای غرفهبندی هنوز نیست هرچند در برخی از فضاهای باز این سازها برپا شده اند و چارت بندی در حال انجام است.
اما نکته حائز اهمیت اینجاست که شهرداری هنوز شهرآفتاب را به ارشاد تحویل نداده است.
برخلاف آنچه حسین صفری مدیر کمیته اجرایی و رفاهی سیاُمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران اعلام کرده بود که اول اردیبهشت تحویل صورت میگیرد اما اینگونه نشده است، این مدیر کمیته اجرایی پیش از این اعلام کرده بود: بر اساس جدول زمانبندی تمامی سالنها در تاریخ اول اردیبهشت ماه تحویل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی خواهد شد. پس از تحویل سالنها به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ظرف مدت ۵ روز تمامی نواقص احتمالی بر طرف خواهد شد. مقرر شده است افزایش خدمات رفاهی و رفع نواقص سال گذشته انجام شود تا شاهد حضور پر شور مردم در نمایشگاه کتاب تهران باشیم.
با توجه به مشاهدات تغییری در سطح برگزاری و چیدمان غرفهها نسبت به سال گذشته صورت نگرفته است و تنها تغییر جا به جایی محل استقرار سالن یاس با سالن روابط عمومی و ستاد خبری نمایشگاه است.
البته سید محمد طباطبایی مدیر ستاد خبری و رسانهای نمایشگاه کتاب از تور بازدید خبرنگاران خبرداد و گفت: تور بازدید از محل برپایی نمایشگاه کتاب و غرفهها یازدهم اردیبهشت ماه احتمالا برپا خواهد شد چرا که روز دوازدهم در تدارک مراسم افتتاحیه خواهیم بود. از سوی دیگر نشست خبری نمایشگاه کتاب در شهرآفتاب برگزار نخواهد شد.
بر این مبنا و اعلام طباطبایی، خبرنگاران تخصصی حوزه کتاب برای فعالیت در نمایشگاه کارتهای عکس دار خواهند داشت و سایرین کارت موقت بدون عکس دریافت می کنند.
با توجه به تصمیمات اتخاذ شده ستاد روابط عمومی و خبری _ رسانهای نمایشگاه در قسمت پایین سالن تشریفات مستقر شده و سالن یاس به ساختمان روابط عمومی که سال گذشته در آنجا فعالیت داشت منتقل شده است. بنابراین جز این جابه جایی تمام ساختار همانند سال گذشته است.
در این دو سالن هم هنوز اقدامی در راستای آماده سازی انجام نشده جز در بخشی از ستاد خبری که در حال نصب دکور و سازه بوده و از آماده سازی سالن یاس هیچ خبری نیست.
سالنهای نمایشگاهی به مساحت تقریبی ۱۲۰ هزار مترمربع و در سه تیپ طراحی شدهاند. یک عدد سالن بزرگ (سه قلو) به مساحت ۲۵ هزار مترمربع، چهار عدد سالن متوسط (۲ قلو) هرکدام به مساحت ۱۵ هزار مترمربع و چهار عدد سالن کوچک (تکی) هرکدام به مساحت هشت هزار مترمربع. این سالنها محل اصلی غرفههای نمایشگاهی است. هرکدام از سالنها فضایی یکپارچه و بزرگ است که با سقفی عظیم و زیبا فضایی منحصر به فرد و فاخر را پدید آورده است.
سالن ملل نیز در بخش نمایشگاهی در دو طبقه با زیربنای ساختمانی هشت هزار مترمربع و به ارتفاع ۲۴ متر ساخته شده است . بدنهها و ستونهای این ساختمان از جنس بتنی و شیشه و سقف آن با پوشش سازه فضا کار ساخته شده است .
سالن ملل به عنوان هال اصلی ورودی مجموعه نمایشگاه است و با الهام از تالار تاریخی صد ستون پرسپولیس در شیراز طراحی شده است. نمایشگاههای روباز نیز به مساحت تقریبی ۳۲ هزار مترمربع شامل فضایی باز است که در برخی از نمایشگاهها کاربرد دارد. ساختمان مرکز تجارت ۱و۲ هر کدام با زیربنایی حدود ۷۶ هزار مترمربع و در پهنههای جنوبی سایت پیشبینی شده است.
در این بخش برخی از سازها آماده شده و دکور بندی در حال انجام بود، بخشی که سال گذشته کشور روسیه به عنوان مهمان ویژه حضور داشت. امسال ایتالیا مهمان ویژه است و در حال دکور سازی است.
مرکز تجارت به عنوان نمایشگاه دائمی برخی از برگزارکنندگان (برندهای مشهور) و مکانی برای سازماندهی و پاسخگویی پس از هر نمایشگاه در نظر گرفته شده است و شامل فضاهایی مانند نمایشگاههای تجاری، مدیریت خدمات تجاری نمایندگیها، دفاتر بازرگانی، پارکینگهای اختصاصی و غیره است.
ساختمان ورودی جنوبی، اداری و سمینار با متراژ حدود ۳۷ هزار متر مربع در شمال میدان مرکزی مجموعه مابین سالن ملل و میدان در راستای شمالی جنوبی قرار دارد.
از دیگر تمهیدات اتخاذ شده در حوزه حمل و نقل میتوان به حضور شاتل ها برای انتقال مخاطبان از مترو تا میدان فرهنگ و دیگر نقاط باید اشاره کرد که در این بازدید تعدادی از این شاتلها تجهیز شده بود.
هرچند گفته میشود طرحهایی برای تسهیل تردد و سهولت مراجعه به نمایشگاه برای بازدیدکنندگان و افزایش خدمات حمل و نقل عمومی در نظر گرفته شده است. در حوزه مترو نیز بررسی کاهش فاصله زمانی بین حرکت قطارها، افزایش تعداد قطارها و افزایش ساعت کار مترو در دستور کار قرار گرفته است. در حوزه اتوبوسرانی نیز، اتوبوسرانی در بیش از ۱۰ میدان اصلی استقرار از تمامی مبادی مسافرگیری میکند. تاکسیرانی نیز با ظرفیت حداکثری برای آمد و شد بازدیدکنندگان آماده است.
به هرحال کار آماده سازی و چارت بندی غرفهها باید هرچه سریعتر انجام شود و متراژها اعلام شوند چرا که ناشران باید با توجه به متراژ چیدمان هایشان را انجام دهند.
در این راستا ظاهرا برای رفع نقاط ضعف سال گذشته دقت فراوانی در احداث و برپایی این دوره صورت گرفته است اما با این حال باید گوشه چشمی هم به تقویم اجرایی داشت.