سرویس جهان مشرق - پایگاه روزنامه الکترونیکی رأی الیوم در گزارشی نوشت که تمامی رؤسای جمهوری ایران که از سال ۱۹۸۱ تاکنون به قدرت رسیده اند دو دوره ریاست جمهوری را پشت سر گذاشتهاند ، اما با این وجود تردیدهایی در رابطه با تک دوره ای شدن ریاست جمهوری حسن روحانی در ایران وجود دارد. تمامی شرکتکنندگان در انتخابات ریاست جمهوری در شبکه تلویزیون رسمی ایران حضور دارند و با تمام آزادی وارد مناظرههای تلویزیونی برای تشریح برنامههای انتخاباتی خود و به چالش کشاندن برنامه انتخاباتی رقبای خود شدهاند که بیشترین شباهت را به روشهای اعمال شده در برخی دولتهای غربی و به ویژه آمریکا دارد.
براساس این گزارش روحانی از حمایت اصلاح طلبان و طبقه بازرگان و تاجر برخوردار است، در حالی که رئیسی حمایت قشر فقیر و قشر محروم جامعه را در اختیار دارد. وی وعده داده که کمکهایی را به افراد بیکار می کند و میلیاردها ریال برای ایجاد پروژههایی جهت اشتغال جوانان هزینه خواهد کرد.
رأی الیوم: روحانی حتی به ۵ درصد وعدههای خود برای جلب سرمایه های خارجی هم عمل نکرد
رأی الیوم اقتصاد را نقطه ضعف اساسی حسن روحانی معرفی کرده و تأکید میکند که رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران نیز انتقادات زیادی در این رابطه انجام داده و روحانی را متهم کرده که به فقرا اهمیتی نمیدهد و تنها به دنبال جلب توجه افراد ثروتمند است، همین موضوع باعث بالا آمدن رأی رئیسی شده است. آقای روحانی که یکی از افتخارات خود را توافق هستهای با شش کشور غربی میداند، پیش از این به ایرانیها وعده داده بود که شرایط معیشتی آنها را بهبود بخشیده و ۵۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی را در سال اول اجرای توافق هسته ای وارد کشور کرده و تحریمهای ایران را به صورت کامل لغو خواهد کرد. این در حالی بود که از این مبلغ حتی ۵ درصد نیز وارد کشور نشد و تحریمهای آمریکا بر ضد ایران همچنان باقی مانده است. میزان بیکاری در این مدت افزایش پیدا کرده و در حال حاضر حدود هفت میلیون بیکار در ایران وجود دارد، حدود ۱۱ میلیون نفر نیز در حاشیه شهرها زندگی میکنند و فقر و گرانی افزایش پیدا کرده است. در این دوره دهها کارخانه تعطیل شده اند، این در حالی است که حقوق برخی از کارمندان ارشد دولت به رقم های نجومی رسیده است.
این گزارش میافزاید از مهمترین اتهاماتی که روحانی ضد رئیسی مطرح می کند، این است که او یک قاضی انقلابی بوده است و صدها تن از دشمنان ایران را به پای چوبه دارد کشانده است، اما این اتهامات ممکن است نتیجه معکوس داشته و باعث حمایت بخش بیشتری از مردم بویژه مردم روستاها از وی شود.
المیادین: اطمینان اصولگرایان به حذف حسن روحانی
"شعار هر ایرانی، خداحافظ روحانی " پایگاه خبری المیادین مقاله امروز خود در رابطه با انتخابات ریاستجمهوری ایران را با اشاره به این شعار آغاز کرده و مینویسد که حامیان جریان اصولگرا با این شعار از سید ابراهیم رئیسی یا محمدباقر قالیباف کاندیدای خود برای ریاست جمهوری استقبال میکنند. این شعار نشان دهنده میزان اطمینان اصولگرایان به قدرتشان در حذف حسن روحانی از ریاست جمهوری کشور و جلوگیری از تجدید ریاست جمهوری وی در دوره جدید است.
بر اساس این گزارش گرچه در نظرسنجی های کنونی روحانی از دو رقیب اصولگرای خود پیش است، اما جریان اصولگرا تقریباً مطمئن هستند که نتیجه تعیین رئیسجمهور در دور اول امکانپذیر نیست، لذا در این رابطه به دور دوم انتخابات چشم دوخته اند و معتقدند که می توانند در این دوره ، رقابت ها را به نفع خود تغییر دهند.
ناظران معتقدند که میزان اطمینان اصولگرایان در درجه اول ناشی از قدرت انتخاب بخش گستردهای از ساکنان شهرهای کوچک و روستاها و بخشهای مختلف است که حدود یک سوم رأیدهندگان را تشکیل میدهند. چرا که تجربه انتخابات گذشته نشان دادند که این بخش تا حد زیادی تحت تأثیر رویکردهای روحانیون دینی و ائمه جمعه و جماعت هستند که آنها نزدیکی بیشتری به جریان اصولگرا دارند.
المیادین در ادامه میافزاید که اصولگراها بر روی رأی افراد منتسب به ستاد پاسداران و نیروهای بسیج و حامیان و نزدیکان آنها در جامعه ایران حساب کرده اند. این گروه نیز تعداد بالایی رأی دارند که بر اساس برآورد برخی تحلیلگران از ۱۰ میلیون رأی کمتر نیست.
الیوم السابع: ایرانی ها به دنبال حل مشکل بیکاری و اقتصاد هستند
پایگاه اینترنتی مصری الیوم السابع با اشاره به داغ شدن تنور انتخابات در فاصله چهار روز مانده به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری نوشت که خیابانهای ایران مملو از پلاکاردهای تبلیغاتی کاندیداهای ریاست جمهوری به علاوه کاندیداهای شورای شهر و انتخابات میان دورهای مجلس شورای استانی است که به صورت همزمان روز جمعه آینده برگزار خواهد شد.
این گزارش میافزاید که ایرانیها با امید زیادی منتظر آغاز انتخابات ریاست جمهوری هستند و سقف امیدها و آرزوهای خود را افزایش دادند و رئیسجمهور آینده بتواند مشکلاتی که بیشتر افراد جامعه ایران با آن مواجه هستند ، نظیر بیکاری ، مسکن، ازدواج و مراقبت های بهداشتی را حل کند.
هافینگتون پست: مشکل تاکتیک های روحانی در انتخابات
هافینگتون پست در گزارشی با اشاره به اینکه روحانی سعی دارد رأی های خاموش را وارد انتخابات کند، تأکید کرد که در این رابطه هشدارهای زیادی متوجه روحانی شده است ، به گونهای که یک خبرگزاری دولتی ایران دوشنبه براساس نتایج یک نظرسنجی اعلام کرد که یک سوم ایرانی ها گفته اند که در انتخابات شرکت نخواهند کرد و ۴۶% دیگر نیز گفته اند که نامزد مورد نظر خود را هنوز انتخاب نکرده اند.
حدود یک سوم افراد واجد شرایط رأی دادن در شهرهای بزرگ هستند، اما معدل مشارکت آنها در انتخابات حدود ۴۰% است. یک سوم دیگر از رأی دهنده را نیز در شهرهای کوچک روستاها هستند که بیشتر افراد آنها تحت تأثیر روحانیان دینی [نزدیک به جریان اصولگرا ] قرار دارند و میزان مشارکت آنها در انتخابات تا ۹۰% نیز میرسد.
مهدی خلجی کارمند آکادمی مطالعات خاور نزدیک واشنگتن در این رابطه میگوید: اوضاع اقتصادی در شرایط خوبی نیست ، مردم به روحانی اعتماد داشتند، چرا که در مذاکرات هستهای موفق شده بود. اما آنها میخواهند بدانند کاندیداها برای حل مشکلات اقتصادی تا چه حد توانایی دارند.
الاباء: آراء اصولگرایان بیشتر از اصلاح طلبان است
پایگاه اینترنتی شبکه ماهواره ای الإباء با اشاره به پایان سه دوره مناظره انتخاباتی تاکید کرد که موضوع مورد توجه در این مناظرات تبادل اتهامات میان نامزدهای ریاست جمهوری نیست، بلکه مهمترین موضوع این است که کدام یک از این افراد به ریاست جمهوری آینده کشور میرسد و کلید پاستور را در اختیار خواهد گرفت. موضوع مهم دیگر این است که تأثیرات داخلی و منطقهای و جهانی این انتخاب چگونه خواهد بود. نظرسنجیها در شرایط کنونی نشان دهنده برتری حسن روحانی ، محمدباقر قالیباف و سید ابراهیم رئیسی است، براساس این نظرسنجیها گرچه رئیسجمهور مستقر در رتبه اول قرار دارد ، اما مجموع آرای اصولگرایان بالاتر از آراء اعتدالگرایان است.
در این زمینه حجم بالای مالیاتها بر کارمندان و طبقه متوسط ، میزان بالای بیکاری و مشکلات اقتصادی و تکیه کردن افراطی بر راهحلهای خارجی و دیپلماسی برای بهبود شرایط اقتصاد داخلی کشور بعلاوه وعدههایی که روحانی در انجام آنها شکست خورد ، نقاط ضعف دولت کنونی است که رقبا بر روی آن تأکید دارند.
این گزارش به تبلیغات منفی صورت گرفته بر ضد نامزدهای اصولگرا نیز اشاره میکند و تأکید دارد که این نامزدها پایگاه مردمی ثابتی دارند که تحت تأثیر این ضدِ تبلیغ ها قرار نمی گیرند. بستر این پایگاه مردمی و مهمترین چیزی که در آن مورد توجه قرار میگیرد، رویکردهای دینی است که اصلاحطلبان آن را تهدیدی برای خود میدانند. به همین علت است که کشیده شدن انتخابات به دور دوم باعث افزایش شانس پیروزی اصولگراها در انتخابات میشود ، چرا که حامیان آنها ارزشی هستند و مشارکت در انتخابات را تکلیفی دینی برای خود می دانند.
پایگاه خبری العین نوشت که آمریکای ها باید ۵ نکته مهم را از انتخابات ایران بدانند
اول اینکه رؤسای جمهوری ایران نقش مهمی در تعیین سیاست داخلی و خارجی این کشور دارند و عمدتاً نشان دهنده گرایشهای جامعه ما هستند. رضا اکبری مدیر برنامه های آکادمی جنگ و صلح در واشنگتن میگوید که معمولاً نگاه غرب به انتخابات ایران مبتنی بر رویکرد سیاه و سفید است. رؤسای جمهور ایران همچنین نقش تعیین کننده ای در رویکردهای اقتصادی کشور دارند.
موضوع دوم مورد توجه راهکار تعیین رئیسجمهور است که بر اساس آن کاندیدای ریاست جمهوری جهت رسیدن به پیروزی نیازمند دست کم ۵۰ درصد از آراء مردم است و اگر نتواند به این میزان دست پیدا کند، رقابت به دور دوم کشیده خواهد شد و انتخابات بین دو نامزد تکرار می شود.
موضوع سوم کاندیداهای مطرح برای ریاست جمهوری است که پایگاه العین به معرفی هر کدام از کاندیداها پرداخته است.
موضوع بعدی مسائل مورد توجه افکار عمومی را در این انتخابات است. اقتصاد نقش مهمی در انگیزه های مردم برای رأی دادن در انتخابات دارد. بیکاری و فقر از مهمترین مشکلات شهرهای بزرگ و روستاها به شمار میرود. کارشناسان سیاسی و اقتصادی ایران اعلام می کنند که بسیاری از ایرانیها نسبت به عدم استفاده از نتیجههای توافق هستهای دچار سرخوردگی شده اند. نامزدهای انتخاباتی در طول مناظرات ریاست جمهوری از این موضوع استفاده کرده و روحانی را مورد انتقاد قرار داده و تأکید کردند که وی باعث کندی شاخصهای اقتصادی شده است. رئیسی و قالیباف در این رابطه تعهد دادند که شرایط اقتصادی ایران را از طریق تأمین مسکن دولتی و ارائه حقوق های نقدی ماهیانه به فقرا افزایش خواهند داد.
موضوع بعدی که بر اساس این گزارش باید مورد توجه مسئولان آمریکایی قرار گیرد، میزان تأثیرات این انتخابات بر روند مناسبات آمریکا و ایران است. نامزدهای ششگانه تعهد خود را به توافق هسته ای اعلام کرده اند. اکبری در این رابطه می گوید که کانالهای تماس بین ایران و آمریکا [در دوره ریاست جمهوری روحانی] گرچه در دوره ریاست جمهوری اوباما تا حدی بهبود پیدا کرد ، اما هیچ پیشرفتی در دوره کوتاه ریاست جمهوری دونالد ترامپ به وجود نیامده است و لحن ترامپ در قبال ایران بسیار تند است.