سرویس اقتصاد مشرق - از ماه می ۲۰۱۷ ترتیبات تحریمی جدیدی بر انتقال ارز پتروشیمی ها از چین وضع شده است که اثر جدی بر تراز ارزی ایران خواهد داشت. اهمیت این موضوع آن است که اولا ۴۰ درصد از صادرات پتروشیمی به چین است و ثانیا در بدترین وضعیت تحریم ها هم دچار این ریسک نشده بودیم، در حالیکه روحانی به عنوان محور وعده های خود برای دور دوم ریاستش گفته بود:
«تحریم های هسته ای که لغو شد، بقیه تحریم ها را هم لغو خواهیم کرد. »
یکی از انجمنهای صنفی صنعت پتروشیمی ایران در نامهای که در اواخر فروردین ماه سال جاری خطاب به معاون اول ریاست جمهوری نوشته است، رسماً از ایجاد مشکلات عدیده برای شرکتهای پتروشیمی داخلی در خصوص صادرات محصول و انتقال پول ناشی از آن ابراز نگرانی کرده است.
در این نامه با اشاره به صادرات ۴۰ درصد از محصولات پتروشیمی ایران به کشور چین، تاکید شده است که در ماههای اخیر بنا به دلایل مختلف از جمله تغییر مقررات داخلی کشور چین ناشی از فشارهای عربستان و آمریکا، مشکلات عدیدهای برای شرکتهای پتروشیمی داخلی در خصوص صادرات محصولات و انتقال پول ناشی از آن ایجاد شده است که میتواند اثرات جبرانناپذیری را به شرکتهای داخلی و بازار ارز و اقتصاد ایران وارد کند.
بر این اساس از ابتدای ماه می سال ۲۰۱۷ اقدامات محدود کننده جدیتری بر واردات محصولات پتروشیمی از ایران و مراودات مالی با شرکتهای ایرانی در حوزه امور گمرکی و بازرگانی به اجرا گذاشته خواهد شد که میتواند این مشکلات را اضافه کند.
بر اساس این گزارش به نظر میرسد به جز مشکلات مربوط به انتقال پول نفت که بعد از برجام نیز برطرف نشده است، مشکلات انتقال پول محصولات پتروشیمی هم به مشکلات قبلی اضافه شده است.
بر اساس این گزارش در زمان تحریم ارز ناشی از صادرات محصولات پتروشیمی تقریبا بدون مشکل به کشور وارد یا برای مصارف ارزی در حسابهای خارجی منتقل میشد و کمک زیادی به تنظیم بازار ارز در کشور و نگه داشتن تعادل بین عرضه و تقاضای ارز میکرد.
امروز هم وزیر نفت از سفر وزیر اقتصاد و دارایی کشورمان به پکن برای حل مشکل انتقال ارز شرکتهای پتروشیمی داخلی از چین خبر داد.
بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت در پاسخ به این سوال که انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی اخیرا در نامهای تاکید کرده اند که امکان حواله کردن پول صادرات محصولات پتروشیمی از چین وجود ندارد و این مبالغ و پولها در چین بلوکه شده بر این اساس برنامه وزارت نفت برای حل این مشکل چیست؟ اظهارداشت: مشکلاتی در رابطه با چین وجود دارد که آقای طیب نیا وزیر اقتصاد و دارایی اخیرا به آنجا رفته اند و صحبت هایی داشتند که امیدواریم تاثیر داشته باشد.
به نظر میرسد پسا برجام به سرعت در حال تمام شدن است، تحریم های قبلی لغو یا تعلیق که نشد، تحریم های جدید آمدند و دولت نیز مهمترین ابزار امتیاز گیر خود یعنی صنعت غنیسازی اورانیوم علی الخصوص ۱۰ تن ذخیره اورانیوم که بخشی از آن نیز اورانیوم ۲۰ درصد غنی شده بود را به طرف غربی هبه داد و دُر را در مقابل نبات معاوضه کردیم. دُر را دادیم و نبات هم نیامد که هیچ، به طلاهایمان نیز چشم طمع دوخته اند.
حسن روحانی در حالی رئیس جمهور شدن در ریاست جمهوری دوازدهم را انتخاب کرد که میبایست پاسخگوی عملکرد خود در مقابل همه 42 میلیونی باشد که رای داده اند و نیمی از آنان وی را برگزیدهاند. دیگر نشان افتخار و قهرمان و سردار دیپلماسی خواندن تیم هسته ای پاسخگوی مطالبات مردم نخواهد بود؛ همچنین دیگر بهانه ای به نام دولت قبل وجود ندارد و هرچه امروز به دولت دوازدهم به ارث میرسد محصول عملکرد دولت یازدهم است؛ چه خرابه و زمین سوخته باشد، چه باغ سیب و گلابی درحال ثمر دادن.