به گزارش مشرق، هر ساله به مناسبت روز جهانی قدس که توسط بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران در جمعه آخر ماه مبارک رمضان و در حمایت از ملت مظلوم فلسطین نامگذاری شده، سمینارها، نشست ها و کنفرانس هایی برگزار می شود و طی آن شخصیت های سیاسی و روشنفکران جهان درباره اهمیت این روز سخنرانی و بر حمایت از ملت فلسطین تاکید می کنند.
در این روز همچنین راهپیماییهایی در حمایت از فلسطینی ها و علیه اشغالگری رژیم اسرائیل و سیاست های نژاد پرستانه این رژیم درسراسر نقاط جهان برگزار می شود و جنایت رژیم را علیه ملت فلسطین محکوم می کنند. ولی از نظر نگارنده روز قدس امسال ویژگی هایی دارد که آن را با سال های گذشته متمایز و متفاوت می کند که در زیر به این موارد اشاره خواهم کرد.
به دلایل زیر می توان گفت که روز قدس امسال با سالهای گذشته متفاوت است:
-تشدید شکافها و اختلافات بین کشورهای اسلامی و عربی. جهان اسلام به دلایل مختلف دچار شکاف و انشقاق شده به طوری که این مشکلات دغدغه اصلی آنها را تشکیل می دهد و آنها را از پرداختن به مسائل اساسی و محوری جهان اسلام یعنی فلسطین دور کرده است. این اختلافات تا جایی ادامه یافته است که مسئله فلسطین از دستور کار کشورهای اسلامی خارج شده است و دیگر مسئله اول جهان اسلام نیست و تا درجه چندم تنزل یافته است.
- تلاش برای عادی سازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی
کشورهای عربی که مسئله فلسطین را جز اولویت های اصلی خود می دانستند و چنان حساسیتی به آن داشتند که روزی یک کشور عربی را به دلیل سیاست های یکجانبه و توافق صلح با رژیم اسرائیل تنبه و آن را از اتحادیه عرب اخراج کردند اکنون در وضعیت بی تفاوتی بسر می برند و برای عادی سازی رابطه با این رژیم در حال مسابقه دادن هستند و حاضرند برای صلح و عادی سازی رابطه با این رژیم امتیازات گسترده ای بدهند. این خطر تا جایی پیش رفته این کشورها که قبلا در خفا در صدد رابطه با رژیم صهیونیستی بودند اکنون در صدد عادی سازی رابطه علنی با این رژیمند. به طوری که روزنامه انگلیسی "تایمز" از مذاکرات دیپلماتیک بین عربستان و اسرائیل برای برقراری روابط اقتصادی رسمی بین دو طرف خبر داده است. تلاش کشورهای عربی برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی دیگر بر کسی پوشیده نیست و مقامات رسمی این رژیم هم عملا اعلام می کنند که کشورهای عربی دیگر اسرائیل را دشمن خود نمی دانند. سخنان وزیر جنگ پیشین اسرائیل در این باره قابل تامل است:
موشعه یعلون، وزیر جنگ پیشین این رژیم در مراسم پنجاهمین سالگرد جنگ ششروزه که اخیرا در دانشگاه تلآویو برگزار شد، رسما اعلام کرد که «دیگر یک ائتلاف عربی علیه ما وجود ندارد».
وزیر جنگ پیشین اسرائیل در توصیف این شرایط میگوید: «فراتر از اینکه دیگر ائتلافی عربی وجود ندارد، مطمئنا نه علیه ما، تحولات رخ داده در خاورمیانه طی سالهای گذشته باعث شده است تا "نزاع عرب-اسرائیلی" بلاموضوع شود».
به گفته وی، «ما و عربها، همان عربهایی که در جنگ ششروزه ائتلافی را علیه ما سازماندهی کردند، خود را همنظر با هم میبینیم ...»
- ایران هراسی و جایگزین کردن دشمن فرضی و خیالی به جای دشمن اصلی. عربستان سعودی و رسانه های وابسته به این رژیم در تلاشند تا چهره اشغالگری و نژادپرستی رژیم صهیونیستی را تلطیف کنند و با ایران هراسی، توجه جهان اسلام را از دشمن اصلی یعنی رژیم صهیونیستی منحرف و نگاهها را معطوف به ایران کنند و در صدد القای این مسئله هستند که این ایران است که برای کشورهای عربی خطرناک هست نه اسرائیل و این سخنان حتی از زبان سران رژیم صهیونیستی جاری می شود که ادعا می کنند کشورهای عربی آنها را دیگر دشمن خود نمی دادنند.
- گسترش تروریسم و خطر ترویج تفکر افراطی بر منطقه که از سوی کشورهای منطقه و فرامنطقه ای در حال ترویج و انتشار است.
یکی از مسائلی که جهان اسلام و کشورهای عربی با آن دست به گریبانند خطر تروریسم و مبارزه با گروههای تکفیری است که این خطر از جنگ خارجی نیز خطرناک است که کشورهای سوریه و عراق عملا وارد این درگیری شدند. دشمنان نظام جمهوری اسلامی ایران تلاش دارند که این ناامنی را به داخل کشورمان بکشانند. قبلا اگر مقامات رژیم های عربی با پول و سلاح و حمایت از گروههای تروریستی در خفا این کار را می کردند ولی این روزها عملا از کشاندن درگیری به داخل ایران سخن به میان می آورند که این امر اتحاد و همدلی احاد ملت ایران برای مقابله با تهدیدات خارجی را می طلبد.
در چنین شرایط و فضایی است که روز قدس امسال برگزار می شود؛ حال وهوایی که امسال آن را با سالهای گذشته متمایز میکند. بنابراین جهان اسلام از جمله ایرانی های آزادیخواه با گرامیداشت این روز یکصدا فریاد ضد اشغالگری سر خواهند داد و این روز را به نماد وحدت جهان اسلام تبدیل خواهند کرد.
حسن رستمی