به گزارش مشرق، اقدام صهیونیست ها در بستن ورودی های مسجدالاقصی و قرار دادن گیت های تفتیش، اقدامی بود که موجب خشم ملت های مسلمان و کشورهای عربی شد. جمعه خشم، مظاهر این نگرانی و خشم را به خوبی نشان داد و حمایت مسلمانان از قدس و مسجدالاقصی را بار دیگر برای صهیونیست ها ملموس کرد. اما در این میان اظهارات حاکمان سعودی بر این خشم افزود.
خبری که نه تکذیب و نه حذف شد
هنوز مقاومت فلسطینی ها به هفته نرسیده بود که خبری در رسانه ها، بر خشم ها افزود. یک سایت خبری عربستانی به نقل از یکی از مسئولان سعودی نوشت ریاض به صهیونیست ها اعلام کرده است اقدام این رژیم در ایجاد گِیت های تفتیش را درک می کند. به دلیل اینکه اقدامات احتیاطی در مکان های مقدس به دلیل تروریسمی که بدون قضاوت اقدام به کشتن مردم می کند امری ضروری است.
این اظهارات را هیچ منبع رسمی تکذیب نکرد و دو دلیل دیگر آن را تأیید کرد: نخست؛ ماهیت تبلیغی این خبر بود که در آن اعلام شده بود بازگشایی دوباره مسجدالاقصی به روی مسلمانان و گردشگران با میانجیگری پادشاه عربستان، ملک سلمان و از طریق یک واسطه سوم (ایالات متحده) بوده است. و دلیل دوم؛ این بود که ریاض خبر درج شده را ریاض حذف و تکذیب نکرد.
وزیر امنیت رژیم صهیونیستی گلعاد اردان این خبر را تأیید کرد و گفت هماهنگی در خصوص گِیت های تفتیش از طریق چند کشور عربی و اسلامی صورت گرفته است اما رسانه های رژیم صهیونیستی اعلام کردند تنها سعودی ها بوده اند که با صهیونیست ها ارتباط برقرار کرده اند، نه کشور دیگری.
در بخشی از این خبر آمده بود که نتانیاهو از مسئولان سعودی خواسته است برای دیدن وضعیت میدانی مسجدالاقصی از این مکان تاریخی دیدن کنند.
طی روزهای اخیر سعودی ها تلاش کردند برای کم کردن فشار افکار عمومی از خود، با اعلام مخالفت خود با گرفتن تولیت مسجدالاقصی از اردن، به نوعی خود را در منطقه و در میان افکار عمومی جهان عرب بازسازی کنند.
بار کلام سعودیها
مسئولان سعودی با انتشار این خبر به اصطلاح مشهور با یک تیر چند نشان را هدف گرفتند:
اعلام همدردی با رژیم صهیونیستی
مسئولان سعودی اعلام کردند همّ صهیونیست ها را در به کارگیری گِیت های تفتیش درک می کنند و این اقدام را ضروری می دانند.
تروریسم خواندن مبارزان فلسطینی
در پیام سعودی ها گفته شده بود که این اقدام صهیونیست ها در مقابل تروریسمی که بدون تفکیک همگان را می کشد ضروری است. در حالی که طرف صهیونیست ها ۳ شهید فلسطینی بودند که از حق خود در مقابل اشغالگران سرزمین شان دفاع کرده اند.
به رسمیت شناختن حاکمیت صهیونیستها بر مسجد الاقصی
سعودی ها در حال حاضر حاکم قبله مسلمانان هستند و با اظهار همدردی و آوردن نام آنها در کنار نام خود به نوعی صهیونیست ها را در حاکمیت بر مسجدالاقصی به رسمیت شناختند.
حرکت به سمت عادیسازی روابط با صهیونیستها
هرچند در خبر منتشر شده آمده بود که سعودی ها به واسطه یک طرف سوم (ایالات متحده) این پیام را به صهیونیست ها رسانده اند اما پیامی که در آن اظهار همدردی شده است بوی عادی سازی روابط و دوستی می دهد نه اینکه بار سخن گفتن با غاصبان را داشته باشد. پاسخ نتانیاهو در دعوت از مسئولان سعودی، خود نشانی دقیق تر برای این معنا است.
تلاش برای معرفی عربستان به عنوان ام القرای جهان اسلام
سعودی ها با این اقدام می خواهند خود را یگانه مرجع یا ام القرای جهان اسلام معرفی کنند که از سوی صهیونیست ها نیز به رسمیت شناخته شده اند. هر چند این بخش دوم یعنی به رسمیت شناخته شدن از سوی صهیونیست ها می تواند برای آنها بار منفی در جهان اسلام داشته باشد اما در نگاه آنها و ادبیاتی که تلاش دارند آن را از مبارزه به سمت عادی سازی سوق دهند، یک نقطه مثبت است.
نتیجه
مسئولان سعودی که طی ۳ سال گذشته ارتباطات سری و غیر سری فراوانی با صهیونیست ها داشته اند این بار در میان شدیدترین اقدامات صهیونیست ها علیه قبله اول مسلمانان به سمت پیام فرستادن برای صهیونیست ها رفته اند و این نشان می دهد آنها از فضای عمومی جهان اسلام که خشم و انزجار خود را اعلام می کنند فاصله گرفته و جدا شده اند.
این مسئله زمانی روشن تر می شود که خبر واگذاری قدرت در عربستان را نیز به آن بیافزاییم. در ایامی که مسئله فلسطین با وجود همه بحران های منطقهای بار دیگر به خبر اول جهان تبدیل شده است و می تواند اولویت منطقه و جهان شود، پادشاه سعودی خبر انتقال قدرت در این کشور و واگذاری امور کشور به پسرش را رسانهای می کند. خبری که قطعا از حساسیت مسئله مسجدالاقصی خواهد کاست و بخشی از رسانه ها و تحلیلگران را به خود معطوف خواهد کرد.