به گزارش مشرق، ابتدای هفته بود که دستورالعمل تنوع در پخت غذاهای دانشجویی توسط صندوق رفاه دانشجویی به دانشگاهها ابلاغ شد.
این بخشنامه که سال ۹۴ تدوین شده در برخی دانشگاهها بهصورت آزمایشی اجرایی شده و از سال تحصیلی۹۷ -۹۶ همه دانشگاهها ملزم به اجرای آن هستند.
برهمین اساس ذوالفقار یزدانمهر، رئیس صندوق رفاه دانشجویان و مشاور وزیر علوم درخصوص اینکه دانشگاهها ملزم به تهیه چند نوع غذا نیستند، گفت: «هیچ الزامی برای اینکه دانشگاه باید تعداد و تنوع غذای مورد نیاز دانشجو را رعایت کند، نیست بلکه آنها مجاز شدهاند در سلفسرویسها از غذای آزاد نیز استفاده کنند. درواقع این بخشنامه با سامانه تغذیه دانشجو یکی است و مکمل محسوب میشود، طبیعتا بخشنامه تنوع غذایی زیربنایی برای تغییر ساختار در کیفیت و میزان رضایتمندی دانشجویان از سلفسرویس دانشگاههاست.»
یزدانمهر تاکید کرد: «ما دانشگاهها را هرساله مورد ارزیابی قرار میدهیم و براساس آن نرخ اجارهبهای خوابگاه و تغذیه دانشگاه را تعیین میکنیم. یکی از نکاتی که در این ارزیابی اعمال میشود داشتن تنوع غذایی در دانشگاه است که برهمین مبنا به آنها امتیاز و رتبه تعلق میگیرد. در سال گذشته با این ارزیابی توانستیم بانک اطلاعاتی دقیقی ایجاد کنیم و خروجی همین کار بخشنامهای درخصوص تنوع غذایی دانشگاه شد که البته با همکاری صندوق رفاه بسیاری از آشپزخانههای دانشگاه را از سنتی به صنعتی تبدیل کردیم که خوشبختانه مقدار هدررفت مواد غذایی نیز کاهش چشمگیری داشت.»
رئیس صندوق رفاه دانشجویان ادامه داد: «درواقع این بخشنامه به دانشگاهها اجازه میدهد در کنار سلفسرویس، رستوران آزاد دایر کنند و اگر دانشجو به هر دلیلی غذای دانشگاه را نپسندید، بتواند از رستوران آزاد استفاده کند که صندوق رفاه نیز به ازای هر دانشجویی که از رستوران آزاد غذا سفارش دهد، سههزار تومان یارانه آن را تقبل میکند و مابقی را دانشجو باید پرداخت کند.»
مشاور وزیر عنوان کرد: «این طرح به صورت آزمایشی در دانشگاههای تبریز، فردوسی مشهد، یزد و اصفهان اجرا شد که خوشبختانه میزان رضایتمندی دانشجویان استفادهکننده از رستوران آزاد ۳۰ درصد برآورد شد که این درصد در طول یکسال تحصیلی، از تغذیه رستوران آزاد استفاده کرده بودند.»
یزدانمهر گفت: «این رستورانها درواقع همان تنوع غذایی را که مدنظر ما بود در دانشگاهها ایجاد میکنند که با نظارت دانشگاه کیفیت مطلوبی ارائه میدهند؛ همچنین باید ۲۵ درصد کمتر از قیمت فروش در اماکن عمومی را برای غذاهای خود در نظر بگیرند که این کار باعث ایجاد رقابت بین رستورانهای آزاد و سلفسرویس میشود که برای جذب دانشجو باید هم کیفیت را بالا برده و هم قیمت مناسب و همچنین یارانه تغذیه به دانشجو برسد؛ گاهی دیده میشد کیفیت غذای دانشگاه به هر دلیلی مورد پسند دانشجو نبود و فرد مجبور میشد از بیرون تغذیه تهیه کند که هم ارزش غذایی کافی نداشت و هم یارانهای که دولت برای دانشجو پرداخت میکرد به او نمیرسید که با این بخشنامه این خلل بهطور متفاوت پر شد.»
رئیس صندوق رفاه دانشجویان یادآور شد: «البته سلفهای دانشگاهی هم در چند سال گذشته بهمراتب کیفیت مطلوبتری ارائه میکنند و دانشجویان نباید مثلا دانشگاهی را که برای سههزار دانشجو غذا طبخ میکند، با منزل شخصی که نهایت پنج نفر است مقایسه کند، ما بر همین اساس طرح رستورانهای آزاد را اجرایی کردیم که حداقل ۴۰ درصد از کل دانشجویان هر دانشگاه به سمت آنها بروند و درواقع وقتی حجم پخت در سلف دانشگاه کاهش پیدا کند به همان اندازه کیفیت بالا میرود که این کار هدف ماست.»
یزدانمهر در پایان گفت: «با توجه به اینکه بیشترین اعتراضات دانشجویی در سال گذشته مربوط به بحث سلفسرویسها بوده است، بخشنامهای را در این خصوص به دانشگاهها ابلاغ کردیم که از طرف دانشگاه کارشناس تغذیه به پیمانکار معرفی شود و حتما در قرارداد ذکر شود که این کارشناس از مراحل تهیه مواد غذایی، پخت و پخش بین دانشجویان حضور داشته و نظارت داشته باشد که شاهد تخلف کمتری از جانب پیمانکاریها باشیم.»
منبع: روزنامه فرهیختگان