سرویس جهان مشرق - وقتی اخبار سفر چند روزه «مایک پامپئو» رئیس سی آی ای به افغانستان به بیرون درز کرد، شاید بدبین ترین افراد نیز عمق توطئه ای که برای افغانستان طراحی شده است، را پیش بینی نمی کردند. رئیس سی آی ای که به ندرت به بیرون از آمریکا سفر میکند، گفته میشود چند روز را در افغانستان سپری کرده است.
روستای میرزاولنگ ولایت سرپل جدیدترین عرصه سناریوی صحنه سازان داعش و طالبان است که با غارت و وحشی گیری طالبان و داعش صحنه تازه ای از نسل کشی را شاهد است که گرچه طی دو دهه اخیر در افغانستان سابقه داشته، اما عمق آن نشان دهنده توطئه ای بیسابقه بر ضد این کشور است. داعش و طالبان در این تحولات شاید در ظاهر در نبرد با یکدیگر باشند، اما یک هدف دارند: کشتار شیعیان، اعمال خشونت های بی حد و حصر و نبرد علیه انسانیت.
سناریوی وحشتناک تکفیر در افغانستان
اعضای طالبان و داعش روز یکشنبه با ورود به منطقه میرزااولنگ، ۶۰ غیر نظامی شیعه را به صورت فجیعی کشتند. آقای امانی سخنگوی والی سرپل گفت که مهاجمان وابسته به این دو گروه پس از ورود به این منطقه، غیرنظامیان را از خانههای خود بیرون کردند، برخی را سلاخی کردند، بعضی را سربریدند، شماری دیگر را از کوهها به زیر انداختند و عدهای دیگر را به گلوله بستند. تروریست ها ۱۵۰ خانواده را گروگان گرفته و آنها را یکی پس از دیگری "گوسفند وار" می کشند. وی افزود که اجساد قربانیان هنوز هم در محل باقی مانده و شورشیان اجازه دفن آنها را نمی دهند. طالبان و داعش کودکان، زنان و مردم را به طرز فجیعی قتل عام کرده و ۴۷ دختر جوان شیعی را در این شهر به اسارت گرفته اند. منابع محلی می گویند در هنگام اسارت این دختران، نیروهای مردمی دو بار برای آزادی آنها اقدام و داعشی ها را محاصره کردند. اما ظاهرا بالگردهای ناتو مرتب برای شورشیان تجهیزات میرسانند.
استاندار سرپل میگوید بر اثر درگیری چند روز آخر بیش از ۶۰۰ خانواده آواره شده اند. تعدادی از افغان هایی که موفق به فرار از کشتارگاه عناصر تکفیری در میرزا اولنگ شده و به سرپل رسیده اند، مشاهدات خود در مورد اوضاع این شهر را اینگونه تشریح می کنند: "شمار دقیق شهدا ۵۲ نفر بوده و چنان سلاخی شدهاند که حتی ما شهدای خود را نشناختیم. من شهید خود را از کفشش شناختم. پدرم و دو برادرم شهید شدند و من تنها ماندم. حالا زندگی برایم چه معنی دارد؟ من چه کنم؟" این شهروند افغان به رادیو آزادی افغانستان گفت: پسر برادرم شهید شده و از نزدیکان من تعداد زیادی شهید شده اند.
تصاویری از آزادی خانوادههای اسیر در میرزاولنگ سرپل
روز سه شنبه نزدیک به ۲۳۵خانواده که در منطقه میرزاولنگ ولسوالی صیاد ولایت سرپل از سوی طالبان و داعش اسیر گرفته شده بودند، با میانجیگری بزرگان محلی آزاد شدند. دفتر مطبوعاتی ولایت سرپل بیانیه ای در این خصوص صادر و با تایید این خبر گفته است که این افراد در حال حاضر به مرکز ولایت انتقال داده شده اند.
دولت افغانستان از حرف تا عمل
گرچه تلاش های دیرهنگام دولت افغانستان برای بازپس گیری این شهر با گذشته چهار روز، از صبح روز چهارشنبه آغاز شده، اما به نظر نمی رسد دولت افغانستان بتواند قبل از وقوع یک کشتار جمعی گسترده، شورشیان این شهر را سرکوب کند. این در حالی است که برخی گزارش های رسانه ای از اعطای خدمات نظامی و تسلیحاتی نیروهای ناتو به شورشیان حکایت دارد.
تصاویری از آزادی خانوادههای اسیر در میرزاولنگ سرپل
تعلل حکومت در فرستادن نیروهای کمکی به سرپل با انتقادات گسترده شهروندان مواجه شده است. آنها حکومت و نیروهای ناتو را متهم به سکوت در برابر قتل عام مردم در منطقه میرزاولنگ میکنند و میگویند که مقامات دولتی هیچکاری برای نجات جان مردم در این منطقه انجام ندادهاند. مردم معترض و خشمگین اعم از شیعه و سنی در حالی که با قربانیان مظلوم، شهدا، اسرا و خانواده های بی سرپناه شیعه در میرزا اولنگ، ابراز همدردی عمیق می کنند. طی روزهای اخیر اعتراض ها به نحو کم سابقه ای، مشروعیت حکومت را نشانه رفته و اغلب مردم خواستار توسل به شیوه های سخت افزارانه برای تغییر وضعیت جاری هستند. به این ترتیب اگر دولت افغانستان می خواهد از نوک تیز خشم مردمی در امان بماند، باید اقدامت جدی تری برای مقابله با این اقدامات تروریستی انجام دهد.
شاخصهای طرح و برنامه خونبار آمریکا در افغانستان
رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا دوشنبه گفت که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا نمیخواهد استراتژی نظامی کشورش در افغانستان مانند گذشته پیش برود. این اظهارات نشان دهنده رویکرد جدید آمریکا در قبال افغانستان است که قطعا با تحولات به وجود آمده در روستای میرزا اولنگ بی ارتباط نیست، بویژه که چند روز پیش از این حوادث مارک پمپئو رئیس سیا و هیئتی دیگر از وزارت خارجه آمریکا به کابل آمده و با مقامات افغانستان بحث و تبادل نظر کردند.
تیلرسون در حاشیه نشست منطقهای در مانیل، پایتخت فیلیپین گفت کاخ سفید بازنگری بررسی راهبرد نظامی آمریکا در افغانستان را دنبال می کند. گزارشها حاکی از آن است که تیم امنیتی آقای ترامپ بر سر اعزام نیروهای بیشتر به افغانستان گرفتار دودستگی شده است. وزیر خارجه امریکا افزود که ژنرال مکمستر، مشاور امنیت ملی رئیسجمهوری سه بار در این مورد با ترامپ گفتوگو کرده و مایک پنس، معاون ترامپ هم علاقهمند به بازنگری استراتژی کاخ سفید در این خصوص است.
«مایک پامپئو» رئیس سی آی ای
گرچه از جزئیات استراتژی جدید آمریکا در افغانستان اخبار و اطلاعاتی منتشر نشده است، اما به نظر میرسد ابقا و افزایش حضور نظامیان آمریکایی یکی از مهمترین اهداف مرحلهای این کشور از گسترش تنشها و درگیریها و تقویت جریانهای تروریستی تکفیری در افغانستان باشد. این در حالی است که استراتژی نظامی اوباما در افغانستان محدود به آموزش، تجهیز و پشتیبانی هوایی نیروهای نظامی افغانستان در موارد محدودی از نیروهای امنیتی و دفاعی افغانستان بود و شمار نظامیان آمریکایی در این کشور نیز به حدود ۱۳ هزار نفر رسید.
اعمال فشار بر کشورهای همسایه و شهروندان شیعه و جریان های داخلی مخحالف با آمریکا از دیگر اهداف فرعی این کشور در رابطه با تحولات افغانستان است، لذا پیش بینی می شود در صورتی که دولت افغانستان اقدام جدی برای مقابله با این روند در دستور کار خود قرار ندهد، اتفاقات میرزا اولنگ می تواند مقدمه ای کوچک از رشته دراز درگیری ها و جنگ داخلی در این کشور باشد.