به گزارش مشرق، محققان دانشگاه راتگرز (Rutgers) در آمریکا موفق به ساخت یک نانو ماشین شدهاند که قادر به بلند کردن اشیایی با ۱۶۵ برابر وزن خود است.
این دستگاه مینیاتوری ۱.۶ میلیگرم وزن دارد؛ ولی میتواند یک شی با وزن ۲۶۵ میلیگرم را بلند کند. قدرت فوقالعاده این نانو ماشین از بارگیری و تخلیه یونهای بین لایه فوقالعاده نازک دی سولفید مولیبدن ناشی میشود. سپس انرژی شیمیایی به انرژی مکانیکی تبدیل میشود.
آزمایشها نشان میدهد با اعمال ولتاژ ناچیز، این نانو ماشین میتواند ۱۶۵ برابر وزن خود را حمل کند. دی سولفید مولیبدن یا (MoS۲) یک ترکیب غیرمعدنی کریستالی است که ساختار مولکولی آن شبیه به گرافین است.
اتمهای واقع در لایه دی سولفید مولیبدن پیوند محکمی دارند؛ ولی پیوند بین لایهها ضعیف است که باعث میشود لایهها به راحتی منبسط شوند.
میتوان نانولایههای دی سولفید مولیبدن را در یک محلول قرار داد و با خشک کردن آن، تجهیزاتی شبیه به الکترود شکل داد. نانو لایهها با اضافهشدن یا کاهش یونها، منقبض و منبسط میشوند و عملکردی شبیه به عضله بوجود میآورند.
این نانو ماشین کاربردهای متفاوتی از روباتها گرفته تا بالهای هواپیما دارد. قدم بعدی ساخت تجهیزاتی است که با استفاده از آن بتوان اشیای سنگینتری را جابجا کرد.
نتایج این مطالعه در نشریه (Nature) منتشر شده است.