سرویس سیاست مشرق - بعد از مدیریت پرحاشیه معصومه ابتکار در سازمان محیط زیست که با انتقادات بسیاری همراه بود در حال حاضر عیسی کلانتری به عنوان رئیس سازمان محیط زیست جانشین او شده که اظهارات جنجالی را تا به امروز ابراز داشته و موجب انتقاد بسیاری از فعالان محیط زیست شده است.
روند پرحاشیهای که از مدیریت ابتکار در سازمان محیط زیست کشور شروع شده و حال به کلانتری رسیده است با توجه به وضعیت خطیر و حساس زیست بوم کشورمان بسیاری را نگران کرده است. این موضوع حتی در نشست سخنگوی دولت با خبرنگاران نیز مطرح شد.
محمد باقر نوبخت درباره اینکه رییس جدید سازمان حفاظت محیط زیست پس از انتصاب در سخنرانیهای خود حاشیههای زیادی داشته و گفته میشود از سوی رییس جمهوری تذکر گرفته، گفت: «با شناخت ۳۰ ساله ای که از ایشان دارم، ایشان فردی مسلط به بخش کشاورزی هستند و در این مدت به دانش ایشان افزوده شده است.با توجه به صراحت لهجه ایشان و شناختی که از او دارم انتظار نداشته باشیم که پاسخهای استاندارد بدهند و رسانهها نیز در این مورد مدارا کنند.[1]»
اما حاشیههایی که حضور کلانتری در سازمان محیط زیست ایجاد کرده چه بوده است؟
دوقطبی یوزپلنگ و آب!
دوستداران محیط زیست با توجه به روز ملی یوزپلنگ در هفتههای گذشته نگرانیهایی را درخصوص به خطر افتادن زیستگاه این گونه مطرح کردند. در این راستا فعالیت دامداران، حضور گلهها و چرای دامها در پارک ملی توران به عنوان یکی از تهدیدهای زیستگاه یوزپلنگ عنوان شد. به همین خاطر تلاش هایی از سوی برخی سمنها برای حفظ زیستگاه این گونه جانوری آغاز و کارزاری با ارائه شماره حسابی رهاندازی شد تا با کمکهای مردمی از زیستگاه این جانور حفظ و حراست شود.
اما عیسی کلانتری در برابر این دغدغه فعالان محیط زیست با تاکید بر اینکه نباید مساله آب را قربانی سایر مسائل کنیم، گفت: «نباید مساله مهم و اساسی آب را قربانی یوزپلنگ کنیم، اگرچه حفظ این گونه اهمیت بسیاری دارد. تهدید مساله آب برای کشور تهدید بود...»[2]
همین مسئله باعث واکنش منفی نسبت به ایجاد چنین دوقطبی کاذبی شد و فعالان محیط زیست مطرح کردند که حفاظت از یوزپلنگها مغایرتی با حفاظت از آب ندارد. برخی نیز این دغدغه کلانتری را مربوط به وزارت نیرو دانستند و بیان داشتند که او مسئله تنوع زیستی و نقش اکوسیستمها در بقای انسانها را هم به درستی درنیافته است.
در همین رابطه، فرهاد توحیدی، دبیر جشنواره بینالمللی فیلم سبز بیان کرد: «محیط زیست تنها حفظ منابع آبی نیست؛ بلکه توجه به حیات وحش نیز مهم است. ما محیط زیست بدون جنگل پاکیزه و یوزپلنگ نمیخواهیم.[3]»
عیسی کلانتری همواره در سخنان خود از حفاظت از منابع آبی کشور سخن گفته و اولویت کاری خود در سازمان محیط زیست را این موضوع عنوان کرده است.
اهمیت تراریختهها نیز در برابر آب هیچ است!
کلانتری این دوقطبی را نیز در برابر محصولات تراریخته تکرارکرده است. وی در این زمینه بیان داشته است: «اهمیت تراریخته در کنار آب بسیار جزیی است بنابراین نباید مسائل اصلی را قربانی مسائل فرعی کنیم.»[4]
این سخنان کلانتری در برابر انتقاداتی از او درباره انتصاب یکی از حامیان محصولات تراریخته در کشور به سمت مشاور فنآوری و بیوتکنولوژی خود مطرح شد.
او با انتصاب نیره اعظم خوش خلق سیما به عنوان مشاور فن آوری و بیوتکنولوژی خود، خشم فعالان محیط زیست را برانگیخت. خوش خلق سیما مدرک کارشناسی مهندسی کشاورزی خود را از دانشگاه ارومیه، فوق لیساس تغذیه گیاهی و دکترای فیزیولوژی ملکولی گیاهان را از دانشگاه هیروشیما ژاپن اخذ کرده است.[5]
کلانتری خود را نیز طرفدار محصولات تراریخته نشان داد. وی در نخستین نشست خبری با اصحاب رسانه که در سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد در مورد تولید محصولات تراریخته و انجام ارزیابیهای مربوط به این محصولات اظهار کرد: «وزارت بهداشت به دانشگاه علوم پزشکی یزد ماموریت تحقیق و بررسی در این زمینه را داده بود که در مورد سلامت برنج تراریخته اظهارنظر کند. بعد از سه سال و نیم بررسی و ارزیابی، چهارشنبه هفته گذشته رسما نتایج این بررسیها اعلام شد. براساس گزارش رسمی وزارت بهداشت، برنج تراریخته از نظر سلامت مشکلی ندارد[6]