image.png

طبق قاعده‌ «شکست، یتیم است و پیروزی پدر و مادر بسیار دارد»، وقتی پیروزی تثبیت می‌شود، میراث خواران هجوم خواهند آورد. همین ترکیه، با سوابق مخرب امروز، در کم کاری ما فردا داعیه دار سوریه خواهد شد.

سرویس سیاست مشرق - زمانی که در نیمه اول دهه ۷۰ شمسی، شبه جزیره بالکان درگیر بزرگ ترین نسل کشی اروپا بعد از جنگ دوم جهانی بود و مسلمانان بوسنی هدف سخت‌ترین و هولناک‌ترین فجایع ضدبشری از سوی شبه نظامیان صرب بودند، سرود ملی زیبا، محزون و خاطره انگیز بوسنی بیش از هر جایی روی کره زمین، در صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش می‌شد و به نوایی آشنا برای مردم ایران تبدیل شده بود.

بزرگ ترین نسل کشی بعد از جنگ جهانی دوم در بوسنی(۱۹۹۵-۱۹۹۲)

در میانه آن فاجعه بزرگ، اصلی‌ترین کمکی که نثار مسلمانان مظلوم بوسنیایی می‌شد، از جانب جمهوری اسلامی ایران بود و چه بسیار بچه‌های مخلص جنگ که در دوره تطبیق خود با دوران جدید بودند، جبهه بوسنی و رسالت کمک به برادران و خواهران مسلمان بوسنیایی را دروازه جدیدی به عرصه جهاد و شهادت دیدند و به قلب اروپا به یاری مظلوم شتافتند (فیلم «خاکستر سبز» ابراهیم حاتمی کیا شرح همین ماجراست).

آتیلا پسیانی در صحنه ای از فیلم «خاکستر سبز» که روایت حضور یک عکاس بسیجی در جنگ بوسنی است

بوسنی با وجود زخم‌های مهلک و عمیقی که جنایات صرب‌ها بر جانش گذاشت، زنده و سرفراز ماند و اکنون با نام رسمی «بوسنی و هرزگوین» یک کشور مستقل و آزاد است. در همان سال ها، مقامات بوسنی و به ویژه رییس جمهور آن ، «علی عزت بگوویچ» بارها از همراهی و یاری جمهوری اسلامی ایران تشکر کرد و مردن بوسنی هنوز خاطرات خوش برادران ایرانی را که در سیاهی آن سال‌ها دوشادوش جوانان بوسنیایی جنگیدند، به خاطر دارند. بگوویچ در دیدار خود به تاریخ ۲۰ آذر ۱۳۷۶ با رهبر انقلاب در تهران چنین گفت:

" مردم مسلمان بوسنی هرگز کمک‌های حیاتی جمهوری اسلامی ایران به مردم بوسنی در شرایط سخت مبارزه را فراموش نخواهند کرد و اینجانب به نمایندگی از سوی مردم کشورم از حضرتعالی، دولت و ملت ایران به سبب کمک‌های مؤثری که به ما کردید صمیمانه تشکر می‌کنم."

مساله بوسنی آن اندازه برای رهبر معظم انقلاب اهمیت داشت که یکی از امین‌ترین و مورد وثوق‌ترین یاران خود، آیت الله احمد جنتی، را به عنوان نماینده ویژه در مساله بوسنی تعیین کردند. یا در کتاب کارنامه و خاطرات هاشمی رفسنجانی در سال ۷۲ (صفحه ۳۰۳) چنینی می خوانیم:

آیت الله جنتی  در بازدید خود از بوسنی در اوایل دهه ۷۰

" «[به دکتر ولایتی] گفتم یک میلیون دلار از باقیمانده قیمت نفت اهدایی را به رئیس جمهوری بوسنی بدهد. هیئت بوسنیایی برای دور اول مذاکره آمدند. از کمک هیئت ایران خیلی ممنون اند. گفتند کاملاً محاصره‌اند و اسلحه شان تمام شده و فقط بخشی از کمکهای مارا دارند. خواستار کمک بیشتر شدند. مشکل شان جدی است و در بن‌بست و در محاصره هستند. پیشنهاد داشتند که ما از طریق کروات‌ها و با صرب‌ها و با روس‌ها و یا کشورهای غربی و یا اسلامی برای کمک کردنشان و رساندن کمک اقدام کنیم. [با] پیشنهاد دادن موشک به کروات‌ها که برای مقابله با صرب‌ها نیاز دارند، جهت رفع محاصره و رساندن اسلحه به مسلمان‌ها موافقت کردم. قرار شد خودش در ملاقات پس فردایش با رئیس جمهور کرواسی مطرح کند. برای بازسازی و پذیرش متخصصان بیکارشان هم کمک خواست."

سرکار خانم «آمره بابیچ»، تنها شهردار محجبه اروپا (شهر ویسکو در بوسنی و هرزگووین) نیز خاطرات بسیاری از حضور ایرانی ها در کنار مردم بوسنی در روزهای سخت دارد:

خانم آمره بابیچ، تنها شهردار محجبه اروپا

" من به عنوان کسی که مستقیم در جنگ بودم و این جنگ را با تمام وجود لمس کرده‌ام از کمک شما ایرانی‌ها در زمان جنگ تشکر می‌کنم. شاید شما ندانید اما کمک ایران در زمان جنگ اصلا قابل تصور نبود؛ چه در زمان جنگ نظامی و چه در دوره‌های بعد از آن و اعطای کمک‌های مردمی‌. ما این کمک‌ها را فراموش نمی‌کنیم."

با همه این اوصاف، در حالی که به واسطه اقدام انسانی و اسلامی جمهوری اسلامی ایران در اوایل دهه ۷۰ در حمایت از مسلمانان مظلوم بوسنی، بستر آماده ای برای گسترش نفوذ فرهنگی و معنوی و سیاسی کشورمان در این کشور کوچک در قلب اروپا وجود داشت، ضعف دستگاه دیپلماسی، در اولویت نبودن ماجرا برای دستگاه های حکومتی و سهل انگاری های مسبوق به سابقه (به ویژه در مساله آسیای مرکزی و قفقاز در دوران پسا-شوروی) علقه های ما با مسلمانان بوسنی و بالتبع نفوذ ما در میان آن ها کم‌رنگ و کم‌رنگ تر شده است.

طلبه شهید «محمد حسین نواب»؛ محل شهادت بوسنی
شهید «مجید منتظر»(رسول حیدری، اولین شهید ایرانی در بوسنی)

حجت الاسلام والمسلمین محمد جعفر زارعان، طلبه ای که در همان زمان جنگ داخلی در بالکان به همراه سه طلبه دیگر (از جمله شهید محمد حسن نواب که در بوسنی شهید شد) برای فعالیت تبلیغی و امدادی به آن جا رفته بود و ۲۰ سال در این کشور با اکثریت مسلمان زندگی کرده، در گفتگو با دفاع پرس از این که بعد از پایان جنگ، جریان وهابیت با پشتیبانی مالی و سازمانی دولت سعودی دست بالا را در میان مسلمانان بوسنی پیدا کرده، گفت:

"  از کشورهای مختلفی به بوسنی آمده بودند؛ هر کدام از آنها اهداف خاصی را دنبال می‌کردند. اما سفیران جمهوری اسلامی ایران در بوسنی طبق فرمایشات مقام معظم رهبری هیچ وقت وارد مسائل اختلاف‌ انگیز نشدند. معظم له تاکید داشتند که در بوسنی آنچه که مردم نیاز دارند، فراهم کنید. این درحالی بود که بقیه کشورها از جمله عربستان مترصد فرصت بودند و هرجا که زمینه اختلاف وجود داشت، سوء استفاده می‌کردند و نوک پیکانشان به سمت جمهوری اسلامی ایران و شخصیت حضرت امام(ره) بود."

جوانان بوسنیایی بر سازه یادبود شهید رسول حیدری گل می گذارند

بعد از پایان جنگ در بوسنی تاثیر وهابیت متاسفانه با متوسل شدن آنها به زر و زور و تزویر و دروغ بیشتر از تاثیر فرهنگی جمهوری اسلامی ایران بوده است."

غرض از بیان این خاطرات تاریخی، رسیدن به یک موضوع اساسی روز یعنی بحث سوریه است. با پیروزی های تعیین کننده ماه های اخیر ارتش سوریه و متحدان آن(نیروهای مقاومت و ارتش روسیه)در عرصه میدانی، نفس های داعش و سایر گروه های تکفیری به شماره های آخر افتاده است و دوران اندیشیدن به سوریه پسا-داعش عملا چندی است که شروع شده است.

حقیقت این است که نقش آفرینی ما در سوریه قابل قیاس با نمونه بوسنی نیست، کما این که پیوندهای راهبردی ما با این کشور هم قابل مقایسه با ان نیست.

جمهوری اسلامی (به طور خاص، حاج قاسم سلیمانی و تمام نیروهای سپاهی و غیر سپاهی‌اش ...) در سوریه کاری کارستان کرده اند که با هیچ کدام از تاثیرگذاری های فرامرزی ایران در تاریخ انقلاب اسلامی، به لحاظ وسعت و عمق کار، قابل مقایسه نیست. خون بیش از ۱۰۰۰ شهید از نیروهای ایرانی به طور مستقیم در میدان سهمگین سوریه بر زمین ریخته شده است، و این علاوه بر هزاران جوان حزب اللهی لبنانی، عراقی، افغان، پاکستانی و....است که جان در راه آرمان مقدس مقاومت گذاشتند. جمهوری اسلامی ایران به مدد همین پایمردی های شیرجوانانی که «مدافع حرم» لقب گرفتند، یک ستون اصلی و بلاتردید ماجرای سوریه است و اصطلاحا ما در سوریه امروز، حق «آب و گل» داریم و این همان چیزی است که در نامه سپاس دکتر بشار اسد، رییس جمهور سوریه، خطاب به رهبر معظم انقلاب(که این پیروزی بیش و پیش از هر چیز مدیون درایت، بصیرت و راهبری مقتدرانه ایشان است) متجلی شده است:

" مایلم در آغاز گرمترین مراتب تبریک و تهنیت خود را به خاطر دستاورد راهبردی که ارتش عربی سوریه با همکاری همپیمانان و دوستان با شکست محاصره شهر دیرالزور را به دست آورد به حضرتعالی، دولت و مردم دوست ایران تقدیم نمایم.

ما ضمن اینکه مردم ایران را که همراه ما در جنگ علیه تروریسم خون تقدیم نمود، در این پیروزی شریک می دانیم از طریق حضرتعالی تشکر عمیق خود را از مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران علیه تروریسم و حمایت از مردم ما برای آزادسازی خاک میهن خود از لوث تروریست های تکفیری ابراز می دارم."

نامه تبریک دکتر بشار اسد به رهبر معظم انقلاب

در همین فضا، که مراتب قدردانی و قدرشناسی ملت رنج دیده سوریه و مقامات عالی این کشور نسبت به یاری و همراهی ایران پررنگ و ملموس است، پیش از آن که با مرور زمان و عادی شدن جلوه و عمق پیروزی، مساله دچار روزمرگی های مسبوق به سابقه در مسوولان شود، لازم می دانیم از باب تذکر تاریخی نکاتی را معروض داریم.

به مصداق همان ضرب المثل عوامانه که «شکست، یتیم است و پیروزی پدر و مادر بسیار دارد»، در زمانه ای که پیروزی تثبیت می شود، میراث خواران هجوم خواهند آورد. مصداق آن همین کشور همسایه، ترکیه، است که نقش مخرب و فاجعه بار آن در حمایت از گروه های تکفیری و گسترش بحران سوریه بر همگان عیان شده است، لیکن تردید روا نباید داشت که اگر ما دیر بجنبیم، در فردای سوریه(که بناست عصر بازسازی و سازندگی برخوردار شدن دوباره ملت آسیب دیده از جنگ سوریه از موهبت زندگی باشد) قطعا یکی از طرف هایی که پیشتاز حضور و نقش آفرینی خواهد بود، همین ترکیه است.

حاج قاسم سلیمانی و نیروهایش مرد رزم و جهادند و وظیف و ماموریت خود را به نحو احسنت انجام داده اند (علی رغم جفاها و بی مهری هایی که مع الاسف از بابت بی توجهی ها به محور مقاومت و مساله حیاتی نبرد با تکفیر در سوریه که در سال های اخیر کم نبود) و چه دستاوردی از این بزرگ تر که خط اتصال محور تهران-بغداد-دمشق-بیروت (یعنی کابوس آمریکا و اسراییل) به توفیق حق به زودی برقرار خواهد شد. حال، توپ در زمین دست اندرکاران و پایوران حوزه های دیگر است که دستاوردهای نیروهای مخلصی که ۶ سال اخیر را در سخت ترین شرایط و دور از دیار و عزیزان، در غربت کمرشکن سوریه جنگیدند، تثبیت کنند.

باور کنید که وقتی اوضاع سوریه به حالت طبیعی و غیرجنگی بازگردد و زندگی به جریان اصلی خود رجوع کند، آن گاه تلاش سعودی برای جاگیر کردن مدارس وهابی و مراکز اشاعه نفرت مذهبی آغاز خواهد شد و آن چه را در میدان جنگ نتوانستند به دست بیاورند، در شرایط صلح در پیش خواهند گرفت.

سوریه در اثر قریب به ۶ سال جنگ داخلی، تقریبا به سوی ویرانی کامل رفته است و این کشور محتاج آن است که در بسیاری از حوزه ها از صفر شروع کند. در این میان، آن طرفی که بتواند در این مرحله هم در کنار مردم سوریه باشد و در روند بازگشت آن ها به زندگی عادی، نقش آ،رین باشد، حضور خود را تثبیت کرده است.

** به عنوان یک پیشنهاد عملی و انضمامی، می توان به سکاندار دیپلماسی کشور، جناب دکتر ظریف، توصیه کرد که حال که ان شاالله به زودی سوریه از شر غده سرطانی داعش خلاص خواهد شد، به جبران کم کاری ها و بی عنایتی های پیشین به مسایل سوریه (و به منطقه به طور عام)، آستین همت بالا بزنند و حال که کار مذاکره و برجام و پرواز خط تهران-ژنو به کسادی خورده، به عنوان اولین پروژه عملی «معاونت اقتصادی» جدیدالتاسیس وزارت خارجه، سوریه محتاج بازسازی و سرمایه گذاری را انتخاب کنند.

** به دستگاه های متولی فرهنگ جمهوری اسلامی هم می توان این پیشنهاد را داد که حال که مردم سوریه از پی سال های جنگ خانمان سوز، نیازمند بازسازی روحی و بالتبع خوراک فکری و فرهنگی، هستند، از بستر به وجود امده استفاده شایسته را ببرند و با راه اندازی هفته های فرهنگیف جشنواره های سینمایی، رویدادهای هنری و حمایت مادی و معنوی از احیای صنعت سابقا پرفروغ سینما و هنر سوریه(که زمانی در کنار مصر کل جهان اسلام را تغذیه می کرد)، حتی الامکان در برابر شیوع دوباره ویروس تکفیر، سنگرهای فرهنگی برای ملت سوریه بنا کنند.

** به شرکت های عمرانی و ساخت و ساز داخلی که در رکود فعلی عرصه ساخت و ساز چندان فعال نیستند، می توان پیشنهاد داد که از دستگاه های حکومتی بخواهند که زمینه حضور آن ها را در سوریه فراهم کنند. ما به راحتی می توانیم از تجربیات موفق کشورهای دیگر کمک بگیریم و با استفاده از روابط خوب خود با دولت سوریه، به سان شرکت های ژاپنی و چینی، کار احداث جاده ها و بزرگراه ها را در سوریه به عهده بگیریم، که هزینه آن در طول سال ها و با پرداخت عوارض مستهلک شده و به سوددهی خواهد رسید.

این ها تنها مصادیقی اجمالی از کارهایی است که می توان در سوریه پسا-داعش می توانیم انجام دهیم(و باید انجام دهیم) تا به سان نمونه های پیشین همچون بوسنی، بعد از چند سال مغبون ماجرا نباشیم. با ذکر این نکته که اهمیت و گستره‌ی کاری که ما در سوریه کرده ایم با نمونه های قبلی قابل قیاس نیست و بالتّبع، خدای ناکرده احساس غبنی که(در صورت کم کاری و قصور) به آن دچار خواهیم شد، بی سابقه خواهد بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 49
  • در انتظار بررسی: 7
  • غیر قابل انتشار: 24
  • IR ۱۲:۴۲ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
    63 15
    متاسفانه در نسل کشی فجیع و خونین بوسنی هرزه گووین روسها بزرگترین حامی صربهای چتنیک بودند
    • دلبندم IR ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
      79 19
      فرمایش شما درسته. ولی روسیه دوران بوریس یلتسین بود که عملا تبدیل به حکومت دست نشانده امریکا شده بود
    • IR ۱۳:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
      44 32
      دوست عزیز دست نشانده آمریکا چیه دیگه. اونها به خاطر اسلاو بودن از صرب ها حمایت کردند. ضمنا آمریکا با همه بدذاتیش در صلح دیتون بوسنی را از معرکه جنگ نجات داد.
    • IR ۱۶:۴۳ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
      29 8
      صلح ديتون بزرگترين جنايت غرب عليه بوسني بود
    • IR ۲۰:۲۵ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
      52 3
      ما هم در دوران پهلوی در بمباران ویتنام و مردم مظلوم آن با فانتوم های اهدایی نقش بزرگی داشتیم
  • IR ۱۲:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
    20 18
    هرچند که اصلا از حمایتهای بی دریغ شما از مفت خورهای وطنی خوشم نمیاد اما بر خلاف متنهای گذشته این یکی خیلی خوب بود.
    • IR ۱۴:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
      19 3
      ادب داشته باش
  • IR ۱۳:۲۴ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
    23 14
    داداش صدات از جای گرم در میاد. پیمانکارای ایرانی، دارند یکی یکی ورشکست می شند شما میگی بریم تو سوریه پروژه احداث پل و جاده به روش BOT اجرا کنیم!!!
    • hn IR ۱۷:۱۹ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
      18 6
      همیشه صادرات خدمات مهندسی و کالاها رو با این استدلال ها سرکوب کردید.......
  • ۱۳:۲۵ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
    25 5
    با کمک کشورمان شکست نهایی داعش نزدیک است و پس از تحولات منطقه ترکیه سعی می کند به صورت تاکتیکی به جمهوری اسلامی ایران نزدیکتر شود تا مجوز شرکت در بازسازی سوریه را از ایران کسب نماید و از این خوان بهره ای ببرد!
    • IR ۲۰:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
      6 8
      افرین ...اردوغان حالا که فهمیده بشار اسد رفتنی نیست به ایران خودشو نزدیک کرده است. توصیه به مسیولان خنگ ....هیچ وقت بی انصافیهای ترکها را فراموش نکنید.
    • IR ۰۱:۱۹ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۲
      3 0
      ترکیه زود فهمید که بشار اسد نشد دفعه بعد نوبت خودشه.قبلا هم مزه کوتای نافرجام رو چشیده الان هم میگه چرا خودم رو دردسر بندازم از همون اولش با ایران باشم.اتحادیه اروپاتون رو هم نخواستیم. ولی واقعا در بازار کار عراق عرصه رو بدجور برای ایران تنگ کرد.حتما در سوریه هم اینطور خواهد شد.
  • IR ۱۳:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
    58 11
    ترکیه وایران تازگیا خیلی دوست وبرادر شده اند. مطمئنم باز سرایران کلاه خواهد رفت
    • IR ۲۰:۳۴ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
      7 0
      ترکیه و ایران چاره ای جز از صلح باهم و بیشتر از آن یاری همدیگر ندارند خصوصا که اسرائیل و عربستان هر دو علیه ایران و ترکیه و عراق متحد شده اند گرچه دشمن قدیمی هم بوده اند
    • IR ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۱
      7 0
      بدون شک همانند برجام
  • IR ۱۳:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
    43 4
    اردوغان برا منفعت خودش ، پایبند به هیچ اصولی نیست
  • IR ۱۳:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
    22 8
    ترکیه و اعراب نقش کرکس بعد از حمله شیر را دارند همه جا. حالا ببینید چطور خودشونو می چسبونند به سوریه. هر چند با وجود ایران و حزب الله سوریه انشاالله از محور مقاومت خارج نمی شود.
  • مسعود IR ۱۴:۲۱ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
    31 8
    من نمیدونم چه داستانی هست که همه جا ما هزینه میکنیم ، اخرش هیچ به هیچ
    • IR ۲۱:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
      14 0
      می ریم خارج سرمایه گذاری می کنیم به باد می دیم ، میاییم داخل سرمایه می زاریم به فنا می ره ، می ریم رو هوا فضا سرمایه گذاری می کنیم هوا می ره!! آخر ندونستیم کجا می ره :))
  • IR ۱۴:۲۲ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
    24 3
    ترکیه دقیقا تزش فقط منفعت طلبیه.. باور کنید پس از خروج سوریه از بحران اولین کسی که به دیدار بشار اسد میره اردوغانه.. موضوع تنش در روابط آنکارا مسکو رو یادتونه... الان روابط اردوغان با پوتین عالی شده باز.. حزب باد به مفهوم واقعی‌.. آمریکا و ناتو برا همین نذاشتن وارد ناتو بشه ترکیه... فهمیدن اینا سیاست مدار نیستند یک آدم روانیه که هر لحظه ممکنه خیانت کنه اردوغان....
    • قزوینی IR ۲۱:۲۷ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
      1 8
      روی سیاست ترکیه و شخص اردوغان اصلا نمیشه حساب کرد،من مطمئنم با بشار اسد و مسعود بارزانی آشتی میکنه و دست ایران خالی میمونه
  • بهنام1994 IR ۱۴:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
    19 9
    وضعیت سوریه با بوسنی بسیار متفاوته وضعیت بوسنی تقریبا شبیه فلسطین هست.طوریکه هر چی به فلسطین بیشتر کمک کردیم تو دهنی بیشتری ازشون خوردیم. هم اکنون ایران در بوسنی هیچ پایگاه مردمی و کوچکترین نفوذی نداره اگر میبینین ایران در سوریه پایگاه و نفوذ داره به خاطر وجود اقلیت علویون حاکم بر سوریه هست. اگر میبینین ترکیه و عربستان در بوسنی نفوذ و پایگاه مردمی دارن به خاطر سنی بودن اون مردم هست.همین عثمانی ها بودن که بوسنیایی ها رو مسلمان کردن.
  • اقایی US ۱۵:۲۸ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
    20 4
    با طناب ترکیه نباید نزدیک چاه رفت. دست کم این دفعه مواظب باشیم باز از سوی ترکها سرمون کلاه نگزارند. به تر کیه اعتمادی نیست.
    • IR ۲۰:۲۸ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
      4 3
      دولت ترکیه که در حال فاصله گرفتن از اروپاست از دولت روحانی در این مرحله بیدارتر است
    • IR ۰۴:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۱
      1 1
      شما مواظب باشید روس ها بخاطر کینه تاریخی شان از مسلمانان دوباره از صرب ها حمایت نکنند که اینبار صرب ها ترکیه را هم لب مرز ایران جارو خواهند کرد و دوباره روسیه توقف نسل کشی را وتو می کند
  • IR ۱۵:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
    35 7
    در کل همه جا سر ما کلاه رفته . حالا ببینیم اینبار چی میشه .
  • IR ۱۶:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
    17 2
    ابتدا نفوذ فرهنگی بیشترین تاثیر را خواهد داشت تا اسلام حقیقی و اسلام وهابی وجنایات وهابیها وکشورهای حامی ءآنها تا ابد درذهن مردم سوریه باقی بماند.همان کاری که متفقین بعد از شکست المان نازی با اذهان مردم اروپا کردند دوم براثر همین تاثیر وتفکر ضد وهابیت دولت اینده سوریه ومجلس وارکان تصمیم گذاری آن بایستی موضع جدی درمقابل وهابیت و کشورهای حامی تروریستها بگیرندوروابط اقتصادی خود را با ایران بطور کامل گسترش دهند.فراموش نکنید سوریه ازنظر محصولات کشاورزی توریست صنایع تولیدی و مکانی برای صادرات محصولات تولیدی صنعتی ایران به سایر کشورهای منطقه می تواند نقش اساسی ایفا نماید.همچنین حتما بایستی پیمانهای مشترک نظامی با سوریه بسته شود تا همپیمانی همیشگی در مرکز کشورهای مرتجع وهمچنین در کنار رژیم صهیونیستی داشته باشیم واین در تصمیم گیریهای اینده این منطقه بهمراه عراق بسیار موثر استاد
  • د IR ۱۶:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
    23 15
    نظر همه دوستان و البته نویسنده مقاله قبول، ولی چند نکته که ذهن رو قلقلک میده!: 1- مگر ما برای دفاع از مظلوم به سوریه نرفتیم؟ پس پایگاه فرهنگی چرا؟! 2- مگر ما هزینه نکردیم؟ پس مستعمره دانستن سوریه چرا؟! 3- مگر دل خودمون از کسائی که ادعای انقلاب کردن و انقلابی بودن دارن و سهمشون رو از سفره انقلاب میخوان، خون نیست پس رانت خواهی چرا؟! 4- مگه نرفتیم تا مجبور نباشیم تو کرمانشاه با داعش بجنگیم، پس منت گذاشتن چرا؟! (شاید عذرخواهی هم بهشون بدهکار باشیم که جنگ رو همونجا وسعت دادیم ) اگر اینطور که نگارنده گفته رفتن ما برامون حقی ایجاد کرده، پس داریم غنیمت جمع میکنیم؟! پس فرق ما با طلحه و زبیر چیه؟!
    • IR ۱۳:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۴
      18 0
      دوست گرامی، صحبت های شما درست است ولی منظور این مقاله این است که نباید اجازه داد با وجود جانفشانی ها و فداکاری ها بسیار، مجددا سوریه دست عربستان و قطر و . . . بیفته تا جبهه ای ضد ایران و تشیع در سوریه تشکیل بشه.
  • US ۱۷:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
    7 6
    . الان روابط اردوغان با پوتین عالی شده باز..
  • IR ۱۷:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
    22 5
    در طول هشت سال دولت تدبیر(!)سیاست خارجی بر سه چیز استواره ۱-امضای برجام از سال ۹۲ تا ۹۵ ۲-اجرای برجام از ۹۵ تا ۹۶ که محقق نشد ۳-حفظ برجام از ۹۶ تا ۰۰ انصافا تو کدوم دوره سیاست خارجی اینقد شاداب پویا سرزنده قاطع و نتیجه بخش بوده....
    • IR ۲۰:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
      23 2
      شما این دولت را دولت می نامید هر بچه ای می داند بدترین دولت تاریخ ایران است حتی بدتر از پهلوی ها
  • مصطفی IR ۱۷:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
    26 2
    به برکت خون شهدا پیروزی از ان اسلام ناب محمدی به رهبری امام خامنه ای و در نهایت مهدی فاطمه (عج) می باشد . فان حزب الله هم الغالبون
  • IR ۱۷:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
    9 5
    بحث دوتا است 1-کلیه کمک های ایران به مسلمانان مسئله تکلیف است 2-آیا سوریه پولی دارد که به پیمانکاران ایرانی بدهد تا باسازی را آغاز کنند مسلما با این فرض که خزانه اسد خالی است مسلما شرکت های سرمایه گذار خارجی برنده میدان هستند
    • IR ۲۱:۵۵ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
      5 4
      پول ندارد ولی زمین نفت خیز که دارد!
  • سیدمرتضی IR ۱۸:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
    7 12
    انشاالله با تشکیل جمهوری اسلامی سوریه از این واقعه شوم جلوگیری خواهیم کرد.
    • IR ۰۸:۲۱ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۱
      1 4
      تو نامه اش ۲۰ بار تاکید کرده جمهوری عربی سوریه اخوی. متاسفانه.
  • سمیه IR ۱۸:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
    15 6
    با دیدن خانم آمره بابیچ شهردار محجبه اروپا به حجاب خودم افتخار کردم.
  • IR ۲۱:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
    5 20
    سوریه با بوسنی متفاوت است بوسنی کشوری اروپاییست مردمش از نظرنژادی وفرهنگی واعتقادی شبیه ترکیه هستندوالبته طرفدارامریکا اما سوریه در غرب آسیاست ونزدیک ما هر چند سنی هستند اما اسد علوی را دوست دارند عربها از نظر فرهنگی به ما نزدیکترندو در آخر سوریه همیشه محور مقاومت بوده سوریه این پیروزیها را با دشمنی با امریکا بدست آورده پس ایران وروسیه را فراموش نمی کند
  • نادر IR ۲۱:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
    8 0
    تذکر به موقع بود شاهد عینی برنده جنگ داعش و نیروهای مقاومت بارزانی میباشد که ناشی از غفلت طرفین درگیر است.
  • پسر IR ۲۱:۴۴ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۰
    2 0
    مسئولان اگر باز هم در خواب نباشند و قافله را به دیگران بسپارند
  • امیر ۰۲:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۱
    2 0
    سلام. زیاد امیدوار نباشید. ساختار دولت و قوانین ما برای چنین فعالیت‌هایی درست نشده. در صادرات و فعالیت اقتصادی بین‌المللی بسیار از دنیا عقب هستیم. در اقتصاد داخلی و برخورد دولت و مجلس و قوه قضائیه هم فقط ترمز کردن و فراری دادن سرمایه‌گذاران و فعالان اقتصادی را دیده‌ایم. خود تولیدکنندگان و صادرکنندگان و بازرگانان ما هم خیلی از روشهای دنیا عقب هستند. در بازاریابی و فروش کالا و تثبیت بازارهای خود ضعیف هستیم و به پای ترکیه هم نمی‌رسیم. حتی بسیاری از کشورهای عربی بخصوص عربستان و امارات از ما جلوتر و قوی‌تر هستند. مثل روز روشن است با وضعیتی که دولت و ملت دارند دیگران برنده‌اند. اگر دنبال گرفتن رانت در سوریه هستیم که از منافع اقتصادی خود به خاطر ما بگذرند زیاد امیدوار نباشیم. شاید ناچار شوند در کوتاه مدت امتیاز رانتی بدهند ولی تا کی؟ حرفهای منو کسانی که توکار صادرات هستند درک می‌کنند. ما سال‌هاست که بازنده ایم....
  • IR ۰۴:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۱
    21 3
    خدا روسیه رو لعنت کنه صرب ها و کروات ها رو حمایت کرد و همه چیز را علیه جنگ وتو کرد ... خدا از چین نگذرد که تمام قد از دولت میانمار در کشتار مسلمانان دفاع کرد و ترکستان چین (اویغورستان ) را با کشتار تا آخرین نفر از مسلمانان جارو کرد . صرب ها به پشت گرمی روسیه این قتل عام را مرتکب شدند . لعن الله علی یزید و شمر و مروان و یلتسین و پوتین و اعداء المسلمین
    • مرتضی FR ۲۳:۳۹ - ۱۴۰۰/۰۶/۲۳
      0 0
      برادر نادان تمام این افرادی که با عنوان مسلمان از آنها دفاع می کنی جریانات وهابیو تروریستی هستند که دنیا را به گند کشیده اند.هرکسی که لااله الا الله و محمد رسول الله گفت که مسلمان نیست.درصدر اسلام هم افرادی به اسم اسلام قبل و بعد از حضرت علی هرجنایتی می کردند می گفتند دستور اسلام است
  • IR ۰۹:۱۲ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۱
    3 0
    افرین مشرق
  • IR ۱۰:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۱
    3 6
    کشور خودمون بچسبیم ودرجهت ابادانیش بکوشیم وهوای مردم خودمون داشته باشیم که این از همه بیشتر به استحکام ومقبولیت نطام کمک میکنه تا اینکه به سودان بوسنی افغانستان و...توجه بی اندازه بکنیم وهیچی عاید مملکت نشه اشتباهی که شاه متاسفانه کرد و جمهوری اسلامی هم داره تکرار میکنه
    • IR ۱۱:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۱
      7 1
      تو کز محنت دیگران بی غمی نشاید که نامت نهند آدمی
  • حمید IR ۱۰:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۱
    9 4
    ی چیز فراموش کردید..روابط خونی..باید ایرانی ها با سوری ها ازدواج کنند..آوارگان و زنان دختران سوری باید به عقد جوانان خوب ایرانی دربیایند!!!!!!!!!چیزی که در بوسنی هم غفلت شد!!!
  • حمید IR ۱۰:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۷/۱۱
    9 1
    نکته دیگه ما نتوانستیم از برادران اهل سنت خودمون که خیلی هاشون عاشق انقلاب هستند..استفاده درستی بکنیم...خیلی از رهبران ودانشمندان فکری اهل سنت ایرانی هستند..باید ایران با سرمایه گذاری قطب و قرایت فکری و معتدل اسلام سنی و ایرانی هم باشد...و از ولایت مداران سنی برای گسترش روابط با دگر ملت های مسلمان استفاده کند..هرچند ما در استفاده از نخبگان و کادرسازی ولو درحد مشاور هم بیشتر شاهد استفاده از ژن خوب هستیم...ناکامی های ما ریشه در این موضوعات داره....!!!!!!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس