به گزارش مشرق، داعش، شهر رقه، پایتخت و مقر اصلی خود در سوریه را تنها چند ماه پس از سقوط پایتخت خود در عراق از دست داد.
شهر موصل در عراق، شهری است که «ابوبکر البغدادی»، سرکرده داعش در تابستان سال ۲۰۱۴ از منبر مسجد تاریخی آن معروف به مسجد جامع نوری، خلافت خودخوانده را اعلام کرده بود.
اکنون بعد از گذشت بیش از سه ماه از آزادی موصل، شهر و استان رقه، سهشنبه ۱۷ اکتبر، با تسلط کامل نیروهای دموکراتیک سوریه و تسلیم شدن بیش از ۳۵۰ نفر از عناصر داعش، آزاد شد و تحت کنترل نیروهای کُرد سوریه قرار گرفت.
روزنامه رأی الیوم در سرمقاله امروز (چهارشنبه) با عنوان «چرا بغدادی و سران مهم داعش با آزادی رقه پیدا نشدند»، آورده است: مسأله قابل توجه این است که نیروهایی که رقه را با پشتیبانی آمریکا تحت تسلط خود گرفتند، ابوبکر بغدادی را زنده یا مرده پیدا نکردند کما اینکه هیچ کدام از سران مهم این گروه را هم نیافتند تا سوالهای متعددی درباره این معمای حیرتآور مطرح شود.
نویسنده تاکید کرد: مطمئنا طومار مرحلهای مهم در تاریخ منطقه در هم پیچیده شده یا در حال پیچیده شدن است؛ آن هم به همت قدرتهای بزرگ منطقهای و بینالمللی نظیر آمریکا، ایران، روسیه، فرانسه و انگلیس که به رغم اختلافات متعددی که بین آنهاست، برای سرکوب گروهک تروریستی داعش و ریشه کن کردن آن متحد شدند.
رای الیوم آورده است: اما چه بسا داعش با ناپدید شدن از روی زمین به زیر زمین رفته یعنی از فعالیت علنی و آشکار در قلمرو حکومت و پایتخت خود به فعالیتهایی محرمانه روی آورد که هزینه مادی کمتری برای این گروهک و هزینه سنگینتری برای دشمنانش دارد چون تروریسم را به عنوان شیوهای برای انتقام گیری بکار میگیرد.
به عقیده نویسنده در حال حاضر باید به چند مساله توجه کرد که در زیر آمده است؛
نخست اینکه، شکست داعش خلأ سیاسی و نظامی ایجاد خواهد کرد بنابراین این سوال مطرح میشود که تا چه زمانی این خلأ ادامه پیدا خواهد کرد. آیا قدرتهای دیگری برای پر کردن جای آن تلاش خواهند کرد. آنها چه کسانی هستند؟
دوم اینکه، مطمئنا ائتلاف منطقهای و بین المللی که برای مبارزه با داعش متحد شدند به دلیل اختلافات ایدئولوژیکی که بین اعضای آنهاست از هم فرومیپاشد بنابراین این سوال مطرح میشود که نتایج فروپاشی این ائتلاف و بازتاب آن بر منطقه چیست؟
سوم اینکه، نباید این مساله اساسی را نادیده گرفت که هنوز پناهگاههای امن کوچک و بزرگی برای داعش در سوریه و عراق وجود دارد بنابراین این سوال مطرح میشود که چه دلایل و انگیزههایی وجود دارد که که موجب پیدا شدن پناه گاههای امنی برای این گروهک تندرو و سفاک همچون داعش میشود و البته چگونه باید با این قضیه به شکلی عاقلانه برخورد کرد به گونهای که منجر به از بین رفتن دلایل پناه دادن به داعش و در نتیجه نابودی کامل داعش شد.
چهارم اینکه سرنوشت شاخههای داعش در کشورهای عربی و اسلامی از صحرای سینا در مصر تا یمن و برسد به لیبی و افغانستان چه میشود آیا جایگزین رقه و موصل خواهند شد و آیا پایگاههایی برای شروع مرحله دوم راهبرد داعش یا حملات تروریستی خواهد شد؟
نویسنده با تاکید بر اینکه پاسخهایی روشن و مشخص به این سوالها در حال حاضر وجود ندارد، افزود: ما ترجیح میدهیم منتظر بمانیم و عجولانه حرف نزنیم تا گرد و غبار این اتفاق بزرگ فرونشیند داعش پدیده نامنی و بی ثباتی منطقه و جهان در طی شش سال گذشته شکست خورد اما چیزی که میتوانیم به طور خیلی خلاصه گمان بزنیم این است که داعش و ایدئولوژی آن با سقوط رقه از بین نمیرود سقوط پایتخت داعش در سوریه فصل جدیدی از درگیریهای خونبار را بین کشورهای عضو ائتلاف بین المللی خواهد گشود به گونهای که اینهایی که هم اکنون پیروزی در رقه را به یکدیگر تبریک میگویند از همین رقه به جان یکدیگر خواهند افتاد.