سرویس تاریخ مشرق - مسئولان آمریکایی در ابتدای انقلاب اسلامی با یک دستور العمل محرمانه به سفارت خود در ایران دستور میدهند که در ازای ارائه ویزای آمریکا از متقاضیان ویزا اطلاعات جاسوسی دریافت کند.
محرمانه
۱۸ سپتامبر ۱۹۷۹ مطابق با ۲۷/ ۶ / ۵۸
از: سرهنگ شیفر وابسته امور نظامی دفاعی در نیروی هوایی آمریکا
به: تمامی وابستههای دفاعی آمریکا در تهران
موضوع: شرایط قبول توصیه برای صدور ویزا
عطف به: نامه سرکنسول مورفیلد درباره همین موضوع مورخه ۱۹ آگوست ۱۹۷۹
۱- این نامه شامل راهنماییهایی به وابستههای نظامی آمریکا میباشد تا در توصیههایی که برای صدور ویزا مینماید آن را رعایت کنند.
۲- وابستههای نظامی آمریکا درباره فامیل درجه یک افراد زیر میتوانند رأی صدور ویزا توصیه نمایند:
الف: افراد ارتش، ژاندارمری و شهربانی ایران که از سرگرد به بالا باشند
ب: افراد هواپیمایی کشوری
ج: افراد دیپلمات درجه یک ایرانی یا خارجی که با دفتر وابستگان نظامی آمریکا همکاری مستقیم داشته باشند
دوستان افراد فوق الذکر از این قاعده مستثنی هستند
توصیه برای صدور ویزا تنها برای افرادی پذیرفته میشود که اطلاعات جاسوسی مفیدی برای آمریکا داشته باشند. متقاضیانی که مشخصات بالا را نداشته باشند اما دارای موقعیتهای فوق العاده ای باشند (مانند همافرهایی که اطلاعات باارزشی برای ما تهیه نمودهاند) باید توسط سرهنگ شیفر تأیید شوند.
متقاضیانی که دارای شرایط ذکر شده در قسمت الف و ب و ج باشند باید قبل از مراجعه به اداره کنسولگری توسط وابسته دفاعی یا معاون او مورد تأیید قرار گیرند.
۳- بخش صدور ویزا میتواند به عنوان وسیلهای برای جمع آوری اطلاعات جاسوسی مورد استفاده قرار گیرد؛ اطلاعاتی که معمولاً دسترسی به آن از راههای دیگر امکان پذیر نیست و باید توجه داشت که صدور ویزا مورد استفاده شخصی افراد قرار نگیرد. افراد تنها وقتی برای ما مهم هستند که اطلاعات جاسوسی باارزشی فراهم نمایند و یا راهی برای رسیدن به این اطلاعات ارائه دهند.
من در این معامله پایاپای (گرفتن اطلاعات در مقابل صدور ویزا) انتظار دارم گزارشهای مفیدی به دست آید.
۴- دفتروابسته نظامی میباید توجه داشته باشد که در هفته بیش از ۵ توصیه برای صدور ویزا نداشته باشد. به افرادی که دارای شرایط مذکور در قسمت الف و ب و ج نبوده ولی از دوستان نزدیک وابسته دفاعی آمریکا هستند میتوان کارت مصاحبه با کنسول ...داد. در هر حال نباید بیش ازیک کارت در روز از طرف دفتر وابسته دفاعی برای مصاحبه صادر شود.[۱]
توماس شیفر
[۱] - اسناد لانهٔ جاسوسی، کتاب اول، موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی، صفحات ۴۰ و ۴۱