به گزارش مشرق، "زوی بارل" در روزنامه هاآرتص نوشت: خانواده حریری سوار قطاری شده که در کوهستان تحولات سیاسی به حرکت درآمده است و آخر مسیرش قابل مشاهده نیست.
سعد حریری به عنوان بزرگ این خانواده به اجبار از سمت نخست وزیری لبنان استعفا کرد و در یک خانه مجلل در ریاض حبس شد. گزارش های زیادی منتشر شد، مبنی براینکه "محمد بن سلمان" ولیعهد عربستان در نظر دارد " بهاء الدین حریری" برادر بزرگتر سعد را جایگزین او کند.
خانواده حریری و مسئولان ارشد حزب المستقبل با رفتن سعد حریری به ریاض و واگذاری سمتش به بهاء الدین موافقت کرده اند. به نوشته روزنامه الاخبار هنگامی که سعد به لبنان بازگردد و استعفاء کند، بیروت را به سمت یکی از پایتخت های اروپایی ترک و از سیاست کناره گیری خواهدکرد.
پرداخت غیر قانونی
این روزنامه صهیونیستی تاکید کرد: سعد حریری نمی توانست دعوت سعودی ها برای رفتن به ریاض را نپذیرد چرا که آزادی او به پذیرفتن این دعوت بستگی داشت. خانواده حریری یک شرکت به نام "سعودی اوجیه" در عربستان دارند. این شرکت در مناقصه اجرای چند پروژه برنده شد که مبلغ اجرای آنها بیش از 9 میلیارد دلار بود. به گفته منابع سعودی، این مبلغ بطور غیرقانونی از طریق " خالد التویجری" رئیس سابق دربار پادشاهی عربستان به شرکت "سعودی اوجیه" پرداخت شده است. محمد بن سلمان از این موضوع بهره برداری کرد و سعد حریری را به ریاض فراخواند.
ثروت سعد حریری
مقاله نویس روزنامه هاآرتص افزود: ابراز نگرانی درباره آینده مالی سعد حریری نیز درست نیست او میلیاردها دلار پول در بانک های سراسر جهان دارد. اما دارای بهاء الدین دو میلیارد و 500 میلیون دلار است. وی یک شرکت ساختمانی در اردن و یک شرکت فعال و پر رونق در لبنان دارد. این دو برادر دوستی چندانی نسبت باهم ندارند. بهاءالدین فراموش نکرده که پدرش سعد را بر او ترجیح داد.
روند متقاعدسازی
بارل تصریح کرد: خانواده حریری با این حقیقت آرامش یافت که عربستان بطورکامل از آنان دست برنداشته و همچنان به عنوان یک عامل موثر در لنبان به آنها اعتماد کرده است اما این اعتماد، براساس سیاست هایی است که محمد بن سلمان تعیین می کند. ولیعهد جوان عربستان نه تنها باید خانواده حریری بلکه حزب المستقبل را در خصوص جانشین سعد متقاعد سازد زیرا تمام مسئولان این حزب نپذیرفته اند بهاء الدین جایگزین سعد شود. "نهاد مشنوق" وزیر کشور لبنان و یکی از رهبران حزب المستقبل در واکنش به تصمیم بن سلمان در انتخاب بهاء الدین به عنوان نخست وزیر جدید کشورش گفت: "ما یک گله گوسفند نیستیم که بتوان مالکیت ما را به شخص دیگری واگذار کرد."
تحریم های ریاض علیه لبنان
وی نوشت: مشنوق که مشاور سیاسی سعدحریری بود بخوبی می داند ایستادن در مقابل تصمیمات ریاض ممکن است هزینه های سنگینی برای لبنان در پی داشته باشد. عربستان بیش از یکسال و نیم است که تحریم های اقتصادی خود را علیه بیروت شروع کرده است. ریاض 3 میلیارد دلار کمک های خود را به ارتش لبنان قطع کرد و پیمان های اقتصادی را به حالت تعلیق درآورد و اکنون می تواند مجازات های شدیدتری علیه بیروت اعمال کند. هم اینک 400 هزار لبنانی در کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس مشغول کارند و هر سال بیش از دو میلیارد و 500 میلیون دلار دستمزد خود را به کشورشان می فرستند. اگر عربستان بتواند این کشورها را در مجازات های اقتصادی علیه بیروت همراه خود سازد، این اقدام می تواند ضربه مرگبار به اقتصاد لبنان وارد کند.
ناکارآمدی سلاح اقتصادی
هاآرتص تاکید کرد: استفاده از سلاح اقتصادی علیه لبنان به تنهایی نمی تواند برای تغییر دولت بیروت کافی باشد. براساس قانون، نخست وزیر توسط رئیس جمهور تعیین می شود. اکنون "میشل عون" رئیس جمهور لبنان است که روابط نزدیک با حزب الله دارد. عون پس از موافقت تمام جریانات سیاسی با نامزد پست نخست وزیری او را به پارلمان معرفی می کند. چنانچه خانواده حریری و حزب المستقبل تسلیم فشارهای ریاض برای نخست وزیر بهاء الدین شوند، حزب الله و متحدانش در پارلمان و نظام حاکم بر لبنان می توانند از دستیابی بهاء الدین به سکان نخست وزیری جلوگیری کنند. دراین صورت لبنان با مشکلات سیاسی اقتصادی روبرو خواهد شد.
دستاورد نامعلوم ریاض
این روزنامه صهیونیستی در پایان نوشت: معلوم نیست عربستان چه دستاورد سیاسی در عرصه لبنان بدست خواهد آورد اکنون تنفر از دخالت در امور داخلی لبنان نزد افکار عمومی این کشور هویداست. شاید عربستان بتواند با استفاده از فشارهای افتصادی حزب الله را از ساختار سیاسی لبنان کنار بزند و با این کار به منافع ایران ضربه وارد کند اما تهران می تواند جایگزین اقتصادی سعودی شود و زیان هایی که لبنان بخاطر فشارهای اقتصادی ریاض متحمل شده جبران کند. اکنون این سئوال مطرح است آیا ریاض طرحی برای پایان دادن به بازی لبنان دارد که خود آن را شروع کرده است؟ اگر دارد خوب توانسته آن را پنهان سازد.