به گزارش مشرق، شاید وقتی کاردینال «ماتئوس لَنگ» در سال ۱۵۱۵ میلادی خط چوبی کوتاهی را در اتریش طراحی کرد که توسط حیوانات کشیده میشد، هرگز فکر نمیکرد ایدهاش تا این اندازه فراگیر شود. امروزه میلیاردها نفر سفر توسط خطوط ریلی انجام میشود و همچنین بخش قابل توجهی از حملونقل بار نیز توسط این خطوط صورت میپذیرد.
اما بررسیهای آماری نشان میدهد از حیث طول خطوط ریلی، ۳۰ کشور اول دنیا، بیش از ۸۴ درصد کل خطوط ریلی را به خود اختصاص دادهاند. این میزان تنها برای دو کشور آمریکا و روسیه رقمی بالغ بر ۳۱ درصد است؛ با اضافه کردن دو کشور چین و هند، این رقم به ۴۵ درصد و پس از افزودن کانادا و آلمان، به ۵۲ درصد میرسد؛ یعنی بیش از نیمی از خطوط ریلی دنیا مختص به این ۶ کشور است.
در این میان ایران با ۱۳ هزار کیلومتر و ۰.۹ درصد (۹ به هزار) کل خطوط ریلی جهان، جایگاه بیستویکم طولانیترین خطوط را به خود اختصاص داده است.
بر همین اساس اگر این میزان خطوط را بازای سرانه سطح (یعنی طول خطوط ریلی بازای سطح کشور) بسنجیم، ایران بازای هر ۱۴۸ کیلومتر مربع مساحت، یک کیلومتر خط آهن دارد که از این حیث، جایگاهی بهتر از ۸۱ پیدا نخواهد کرد. با این شاخص ایران میان ۳۰ کشور اول (جدول فوق) در جایگاه ۲۳ قرار میگیرد.
همچنین در کشور ما بازای هر ۶۸۱۶ نفر یک کیلومتر خط ریلی وجود دارد که از این درگاه نیز ایران در جایگاه ۷۶ دنیا قرار میگیرد. این شاخص نیز ایران را در رتبه ۲۲ میان ۳۰ کشور جدول بالا قرار میدهد.
همچنین آمارها نشان میدهد رتبه ایران در میزان خطوط الکتریکی ریلی در جایگاه چهلوپنجم دنیاست.