به گزارش مشرق، محمدرضا داورزنی از ۹ بهمن ماه ۹۵ با حکم وزیر ورزش و جوانان، سمت معاون ورزش قهرمانی و حرفهای وزارت ورزش به عنوان مهمترین و اثرگذارترین پست در ورزش ایران را عهدهدار شد.
مسئول تربیتبدنی سپاه، مؤسس دانشکده تربیت بدنی دانشگاه امام حسین (ع)، مدیرکل هماهنگی امور استانها و مشاور رئیس سازمان تربیت بدنی، مدیریت کل تربیت بدنی در ۴ استان کردستان، سمنان و کرمانشاه، رئیس فدراسیون سوارکاری، چوگان و والیبال، مدیرعامل موسسه فرهنگی ورزشی صنام و کسب عنوان قهرمانی باشگاههای آسیا در رشته والیبال و بسکتبال ،عضویت در هیات مدیره بسیج ورزش کشور، مدیرعامل موسسه فرهنگی ورزشی پیکان، قائم مقام تربیت بدنی سپاه، مسئول آموزشهای رزمی رزمندگان اسلام و عضو هیات مدیره سازمان بسیج ایران بخشی از سوابق کاری و مدیریتی محمدرضا داورزنی است.
داورزنی از بهمن ماه سال گذشته و با حکم وزیر ورزش و جوانان به عنوان جانشین نصرالله سجادی وزیر پیشنهادی ورزش از سوی روحانی به مجلس شد. پس از استعفای گودرزی از وزارت ورزش، سلطانیفر جانشن گودرزی شد و وزیر جدید در اولین تغییر مهم مدیریتی در این وزارتخانه، در تصمیمی قابل پیش بینی نصرالله سجادی را برکنار و محمدرضا داورزنی رییس وقت فدراسیون والیبال را به عنوان معاون ورزش قهرمانی و حرفهای وزارت ورزش و جوانان معرفی کرد.
این انتصاب از همان ابتدا موافقان و مخالفان زیادی داشت. داورزنی نیز از همان ابتدای شروع فعالیتش در معاونت قهرمانی تصمیمها و اظهاراتی داشت که جزو وظایف او بود اما در برخی موارد دیدگاهها و تصمیماتش چالشهایی را برای ورزش ایران بوجود آورد. حمایت بیچون و چرای داورزنی از برخی روسای فدراسیونهای ورزشی همچون پولادگر در تکواندو علیرغم ناکامی در قهرمانی جهان و المپیک، درخشان در جودو با وجود نتایج بسیار ضعیف و در مقابل موضعگیری سریع و سخت در قبال ناکامی آزادکاران ایران در مسابقات جهانی و نقش آفرینی در حذف گلنار وکیل گیلانی از ریاست فدراسیون چوگان و ... از جمله اقدامات داورزنی در قامت معاون وزیر ورزش بود که حواشی زیادی را برای وزیر و شخص او بوجود آورد و وزارت ورزش را با انتقادات زیادی روبرو کرد.
در ادامه به برخی از تصمیمات و اظهارنظرهای چالشی و بحث برانگیز معاون ورزش قهرمانی و حرفهای سلطانیفر در ۳۰۰ روز مدیریتش در وزارت ورزش میپردازیم.
چوگان و برکناری پربحث گلنار وکیل گیلانی
حمزه ایلخانیزاده به مدت ۱۵ سال ریاست فدراسیون چوگان را بر عهده داشت. پس از کنارهگیری اجباری او از ریاست این فدراسیون به دلیل داشتن تابعیت کانادا، گلنار وکیل گیلانی با حمایت ایلخانیزاده، سکان هدایت این فدراسیون را در دست گرفت.
همه چیز در ابتدا خوب پیش میرفت اما پس از مدتی خانم رییس به گفتهی خودش حاضر نشد آنگونه که به او دیکته میشد عمل کند و ترجیح داد بر اساس منافع چوگان امور را پیش ببرد که اتفاقا موفقیتهای قابل توجهی هم بدست آورد. اختلافات میان ایلخانیزاده و او تا جایی پیش رفت که مسئولان وزارت ورزش نیز با توجه به حرفو حدیثهای شایع و رابطه دوستی دیرینه داورزنی و ایلخانیزاده دیگر توجه چندانی به اتفاقات این فدراسیون نداشتند.
پس از ماجراهای چوگان و به گفتهی وکیل گیلانی، وزارت ورزش نیز دیگر حتی توجهی به درخواست دیدار وکیل گیلانی با مسوولان وزارت ورزش نداشت و این فرصت را به وی داده نشد تا توضیحات خود را ارائه کند، چرا که به نظر میرسد سناریوی برکناری او از مدتها پیش کلید خورده بود.
اما نحوهی برکناری پربحث با اتهام غیراخلاقی رییس فدراسیون چوگان از مواردی است که همچنان دامان وزارت ورزش را گرفته است. این موضوع وقتی جالب شد که پس از جنجال رسانهای، اعضای هیات رییسه با هدف قانونی جلوه دادن برکناری وکیل گیلانی، اقدام به امضای نامهای بدون سربرگ فدراسیون خطاب به وزارت ورزش کردند که در آن خواستار برکناری وکیل گیلانی شده بودند!
فوتبال و موضع سخت در قبال شجاعی و حاج صفی
پس از حضور احسان حاج صفی و مسعود شجاعی دو بازیکن ایرانی شاغل در لیگ فوتبال یونان مقابل یکی از تیمهای اسراییلی، محمدرضا داورزنی موضعی سخت در قبال این دو بازیکن گرفت. وی پس از این اتفاق در جمع خبرنگاران تاکید کرد: "قطعاً این دو بازیکن به تیم ملی دعوت نمیشوند. تصمیمگیر در این موضوع نظام است، وزارت ورزش و جوانان است و فدراسیون فوتبال، نه آقای کیروش. البته آقای کیروش برای فوتبال ما زحمات زیادی کشیده است ولی این اتفاق خط قرمز ما است و هیچکس حق ندارد از این خط قرمز عبور کند."
این اظهارنظر عجیب و البته علنی معاون وزیر باعث حساسیت بیش از پیش نهادهای بین المللی ورزش به علت دخالت دولت در فوتبال شد و کار تا جایی پیش رفت که این اظهار نظر میتوانست کار دست فوتبال ایران بدهد.
این اظهارات یکی از بدترین اظهارات معاون وزیری بود که تلاش داشت نشان دهد برای پیشبرد مدیریت ورزش بدور از هیجان و جنجال گامهای موثری برداشته است. اظهاراتی که حتی واکنش نمایندگان مجلس را نیز در پی داشت و وزارت ورزش را به سختی تحت فشار افکار عمومی و نهادهای بینالمللی فوتبال قرار داد.
کشتی و تشکیل کارگروه ناکامی در مسابقات جهانی
پس از نامه وزیر ورزش به داورزنی برای بررسی علل ناکامی کشتی آزاد در مسابقات جهانی، داورزنی گفت: "شکست کشتی تاریخی بود و در واقع این نتیجه سنگینترین شکست کشتی ما بعد از انقلاب محسوب میشود و طبیعی است رئیس فدراسیون هم مثل ما ناراحت باشد، ولی آنچه مهم است، تقویت مجدد کشتی و فدراسیون با همراهی وزارتخانه است".
این اظهارات در حالی مطرح شد که داورزنی در قبال ناکامی برخی رشتههای دیگر در المپیک و مسابقات جهانی چنین موضعی اتخاذ نکرده بود و همین اختلاف در دیدن ناکامیهای ورزش و رشتههای مختلف ورزشی از نگاه معاون وزیر بحثهای حاشیهای زیادی را رقم زد که در نهایت باعث دلخوریهای بین اهالی کشتی شد.
البته فدراسیون کشتی و مسوولان و پیشکسوتان کشتی نیز موضعی تند در قبال این اظهارات داورزنی اتخاذ کردند.
بیتفاوتی آشکار به نتایج ضعیف تکواندو
پس از ناکامی تکواندوی مردان ایران در المپیک ریو و مسابقات جهانی و علی رغم انتقادات بسیار زیاد رسانه ها و کارشناسان مبنی بر لزوم برخورد قاطع وزارت ورزش و جوانان با عملکرد ضعیف محمد پولادگر رییس این فدراسیون، اما در عمل داورزنی نه تنها برخورد قاطعی با مسئولان این فدراسیون نداشت بلکه در قامت حمایت از پولادگر نیز برآمد و موضعی کاملا متفاوت به نسبت با کشتی اتخاذ کرد.
داورزنی با وجود انتقادات اهالی تکواندو از وضعیت نابسامان این رشته و نتایج ضعیف آن در مجمع سالیانه فدراسیون تکواندو اظهارکرد: "از انتقادهایی که مطرح میشود نقاط مثبت را بگیرید. طبیعت ورزش است که همه از رشتهای که توقع موفقیت دارند انتقاد کنند، خیلی ناراحت این صحبت ها نباشید، این موارد همیشه و همه جا بوده و با کار و تلاش میتوان جواب تمام این انتقادات را داد، همیشه نباید موفقیت با شیب تند طی شود گاهی افتی صورت میگیرد که باعث شتاب بیشتر میشود. ولی آن چیزی که مهم است این است که با جدیت کار را دنبال کنیم و نقاط ضعف را برطرف کنیم".
جودو و بیتوجهی به انتقادات کارشناسان
علیرغم نتایج ضعیف جودوی ایران در انواع و اقسام مسابقات و تورنمنتهای بینالمللی و هدر رفت بیتالمال اما داورزنی به عنوان مسئول اصلی ورزش قهرمانی در ایران نظارت مناسبی بر نحوه عملکرد این فدراسیون نداشته است تا جایی که بسیاری از کارشناسان علت را دوستی درازمدت میان داورزنی و درخشان رییس فدراسیون جودو میدانند.
معاون ورزش قهرمانی و حرفهای وزارت ورزش در قبال نتایج جودو علیرغم انتقادات فراوان رسانه ها و کارشناسان این رشته، هیچگاه موضع تندی را اتخاذ نکرد. وی حتی پس از غیب شدن یکی از جودوکاران تیم ملی در هلند و پس از انتقادهای این ورزشکار از شرایط جودوی ایران نه تنها موضع تندی در قبال مسئولان فدراسیون جودو نداشت بلکه در مقابل سوالات خبرنگاران در اینباره گفت: "در طول سال در شورای برونمرزی ۱۶-۱۷ هزار ورزشکار و کادر مجوز میگیرند، میروند و میآیند بعضاً این اتفاقات میافتد یکی هم زیاد است نباید بگذاریم چنین اتفاقاتی رخ دهد اما گاهی بوده که ورزشکاری رفته و بعد برگشته است".
این موضع نرم داورزنی درباره این اتفاق در حالی صورت گرفت که جودوی ایران به لحاظ فراری دادن نخبههای ورزشی به خارج از کشور بدلیل اوضاع نابسامان ورزشکاران این رشته در رتبه نخست قرار دارد و تاکنون تعداد زیادی از جودوکاران به کشورهای دیگر پناهنده شدهاند.
داورزنی حتی هیچ موضعی درقبال نزدیک شدن یکی از جودوکاران ایرانی پناهنده به آلمان به جودوکاران تیم ملی در سفارهای خارجی نیز نداشت، درحالی که این جودوکار بارها علیه مصالح نظام مصاحبه کرده بود و برخیها نقش او در ماندن رشنونژاد در هلند را بسیار پررنگ دانستند.
اداره همزمان فدراسیون والیبال و ورزش قهرمانی
یکی دیگر از ایرادات مکرری که در این مدت به عملکرد داورزنی وارد شده است والیبال است. با پایان ۱۷ سال ریاست محمدرضا یزدانی خرم در فدراسیون والیبال، محمدرضا داورزنی از نیمه دوم مرداد ۱۳۸۵سکاندار ریاست این فدراسیون شد. در طول این سالها همواره داورزنی و فدراسیون والیبال الگویی برای دیگر رشتهها به حساب میآمدند اما از بهمن ماه سال گذشته و با انتصاب داورزنی به عنوان معاونت ورزش حرفهای و قهرمانی وزارت ورزش و جوانان کمی شرایط تغییر کرد و رفته رفته با دو شغله شدن داورزنی مشکلات مدیریتی در والیبال نیز شروع شد.
در واقع سرپرستی طولانی مدت داورزنی بر فدراسیون والیبال با صحبتهای وزیر ورزش و جوانان در مورد لزوم حضور رییس در راس هر فدراسیون ورزشی مغایرت داشت و باید اذعان کرد مهمترین مشکل والیبال در دوران سرپرستی داورزنی در ۱۰ ماه گذشته نبود مدیری است که تمام وقتش را صرف این رشته مهم ورزش ایران کند، موضوعی که ظاهرا داورزنی نیز مخالفتی با این مهم ندارد، در حالی که این استراتژی مخالف شعارهای مدیریتی وزارت ورزش برای سایر فدراسیونهای ورزشی است.
مماشات بیش از اندازه با طاهری
داورزنی از زمانی که به عنوان معاون وزیر ورزش و جوانان فعالیتش را شروع کرد عملا در حوزه استقلال و پرسپولیس نیز به عنوان مدیری موثر در چینش هیات مدیره و نظارت بر عملکرد مدیران سرخآبیها مطرح شد. در طول دوران حضور داورزنی در وزارت ورزش، حرف و حدیثها مستند و مکرر زیادی درباره عملکرد مدیریتی و مالی علیاکبر طاهری در پرسپولیس مطرح بود اما هر بار داورزنی در مصاحبههای مکررش با تاکید بر حمایت از مدیرعامل پرسپولیس اصرار داشت که مشکلات این باشگاه باید در خود باشگاه پرسپولیس حل و فصل شود و او دخالتی در این ماجرا نمیکند.
علیاکبر طاهری به دلیل سوء مدیریت در پرسپولیس و با استناد به گزارشات مالی منتشر شده در رسانهها و عدم تدبیر در جذب و انعقاد قرارداد با بازیکنان، هزینههای هنگفتی را به این باشگاه پرطرفدار تحمیل کرد اما محمدرضا داورزنی به عنوان معاون قهرمانی وزیر ورزش وظیفه داشت که به این موضوعات ورود و با بررسی اتفاقات این باشگاه، مدیرعامل آن را نسبت به تصمیمات مالیاش پاسخگو کند اما همواره به دلیل برخی شائبههای مطرح و غیر قابل اثبات ازاین کار پرهیز کرد.