به گزارش خبرنگار جنگ نرم مشرق، در حالی که همچنان حوادث سفارت انگلیس مورد بازتاب و تحلیل رسانههای مختلف جهان قرار دارد، خبرگزاری «اینتر پرس سرویس» صحنههای روز سهشنبه تهران را یادآور گروگانگیری سال 1979 دانست و به بررسی این رویداد پرداخت.
این خبرگزاری در گزارش خود اظهار میدارد که «این حادثه با تسخیر سفارت آمریکا توسط دانشجویان حدود 32 سال قبل از این منظر متفاوت است که نگرانیهای بیشتری برای صلح بینالملل به وجود میآورد.»
بنا بر این گزارش، رویدادهای اخیر هنگامی رخ میدهد که به دلیل برنامه هستهای ایران جنگ اطلاعاتی و اقتصادی بین ایران و غرب در حال شکلگیری است و امکان از کنترل خارج شدن آن در زمانی وجود دارد که اقتصاد جهانی و بیثباتیهای خاورمیانه به سختی میتواند از پس آن برآید.
اینتر پرس سرویس با بیان اینکه «این اقدام پس از یک انفجار در تهران که در آن تسهیلات موشکی ایران نابود شد و نیز تحریمهای جدید اقتصادی آمریکا و اروپا، از جمله تحریم بانک مرکزی ایران توسط انگلیس، روی داد»، بیان میدارد: «بر اساس گزارشات، هنگامی که افراد با شکستن درب سفارت واقع در مرکز شهر، وارد آن شده و به تخریب اموال و سوزاندن اسناد پرداختند، پلیس نیز در محل حضور داشته است. یک گروه دیگر نیز به دیپلماتهای انگلیس واقع در شمال تهران یورش برده و برای مدتی شش نفر از کارکنان انگلیسی را نزد خود نگه داشتند. روز چهارشنبه، انگلیس اعلام کرد که در حال بستن و بیرون کشیدن دیپلماتهای خود از ایران میباشد.»
این خبرگزاری با اشاره به تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در اوایل انقلاب میآورد: «ماجرای گروگانگیری دیپلماتهای آمریکایی منجر شد تا آمریکا روابط دیپلماتیک خود با ایران را قطع کند. جنگ هشتساله ویرانی دو کشور را به همراه داشت، اما برخی کشورهای غربی از آن استقبال کردند. وزیر خارجه اسبق آمریکا هنری کسینجر در آن زمان در مورد این موضوع اظهار کرد که «جای تأسف است» که هر دو کشور ایران و عراق بازنده آن نبودند.»
اینتر پرس سرویس با تصریح اینکه ایران نقش به سزایی در اقتصاد جهانی داشته و نسبت به قبل از امکانات نظامی بیشتری برخوردار است، بیان میدارد: « جمهوری اسلامی ایران با این حال دارای ظرفیتهای بزرگتری است که میتواند به روشهای مختلف سبب ایجاد اختلال در اقتصاد جهانی گردد ــ از جمله تأثیرگذاری بر قیمت نفت و میزان تأمین آن. ایران دارای امکانات نامتقارن بیشتری است که میتواند از طریق گروههایی چون حزبالله و حماس دست به اقدامات خشونتآمیز در خارج از مرزهای خود بزند. و نیز دارای موشکهای بیشتری است که میتواند حوزههای نفتی عربستان را هدف قرار دهد، و ذخایر روبهرشد اورانیوم نسبتاً غنیشدهای دارد که میتواند در صورت تمایل تبدیل به سلاحهای هستهای کند.»
پائل پیلار استاد دانشگاه جورجتاون و مأمور اسبق آژانس ملی در خاورنزدیک و آسیای جنوبی، در گفتگویی با این خبرگزاری گفت: «رهبران ایران هیچگونه فرصت واقعی در غرب برای بهبود روابط در سالهای آتی نمیبینند. تمام آنچه میبینند فشار، فشار، فشار، و تحریم، تحریم، تحریم است.»
پیلار و دیگر کارشناسان مسائل ایران از احتمال وقوع رویدادی بین نیروی دریایی سپاه پاسداران ایران و نیروهای آمریکایی که ممکن است منجر به یک نزاع وسیعتر گردد ابراز نگرانی کردهاند.
این خبرگزاری همچنین اعلام کرد که «این احتمال وجود دارد که تنش روبهرشد، ایران را بر آن دارد تا روند برنامه هستهای خود را تسریع گرداند تا بتواند از آن به عنوان عاملی بازدارنده در برابر حمله آمریکا و اسرائیل استفاده کند.»
جان لیمبرت، دیپلمات اسبق آمریکا ــ یکی از 52 گروگان آمریکایی که در جریان تسخیر سفارت آمریکا گروگان گرفته شدند ــ اظهار کرد که در پشت پرده اقدامات روز سهشنبه عوامل سیاسی داخلی نیز وجود داشته است. اینترپرس سرویس میافزاید: «همانطور که سفارت آمریکا به دلیل حمایت واشنگتن از شاه هدفی مناسب به حساب میآمد، سفارت انگلیس نیز، که مدتهای مدیدیست نزد ایرانیان به خاطر مداخله در کشورشان بدنام گشته است، ابزاری مناسب برای مخالفان به حساب میآید.»
لیمبرت در خصوص اهمیت انجام گفتگو در این زمینه گفت: «مردمی که در پشت این قضیه قرار دارند، اهمیتی نمیدهند. وقتی که توده مردم به طور رسمی مورد تحریم قرار گرفتهاند، صحبت در مورد احترام متقابل مشکل میباشد.»