به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، تیراندازی در دبیرستانی واقع در ایالت فلوریدای آمریکا که به مرگ ۱۷ نفر در روز ۴ شنبه ۱۴ فوریه به وقت محلی انجامید، توسط یک فرد ۱۹ ساله به اسم نیکولاس کروز انجام شده است. بررسی های نشان می دهد این فرد کم سن و سال، یک قبضه سلاح هجومی مدل M&P۱۵ ساخت اسمیت اند وسون Smith & Wesson آمریکا را به صورت قانونی خریداری کرده بود که این سلاح نیمه اتوماتیک بر اساس پلتفرم AR-۱۵ توسعه پیدا کرده و از جمله مدل های پر فروش در بازار آمریکا محسوب می شود.
این سلاح با گلوله های کالیبر .۲۲۳ ریمینگتون مسلح و معمولا با خشاب های ۱۰ یا ۳۰ تیری مجهز می شود. نکته جالب در مورد خرید قانونی اسلحه توسط این قاتل جوان آن است که در ایالت فلوریدای آمریکا می توان در سن ۱۸ سالگی به صورت قانونی سلاح خرید ولی برای خرید نوشابه های الکلی باید سن شخص مورد نظر به ۲۱ سال رسیده باشد.
اسلحه مورد نظر با یک سری ملزومات، چیزی در حدود ۵۰۰ دلار برای هر قبضه قیمت داشته و از جمله محصولات پر فروش شرکت اسمیت و وسون به حساب می آید. نکته جالب و البته تاسف بار در مورد این شرکت این است که بعد از وقوع حادثه اخیر تیراندازی، سهام این شرکت با افزایش ارزش ۱.۴۹% رو به رو شده و سودی در حدود ۸ میلیون و ۸۰۰ هزار دلار، تنها در عرض چند روز نصیب این شرکت شده است.
**اسلحه ای با سابقه در کشتارهای معروف آمریکا
اما M&P۱۵ نه برای اولین بار و بلکه این سومین بار است که در جریان یک کشتار بزرگ در آمریکا مورد استفاده قرار گرفته است. در مورد اول، این سلاح در جریان تیراندازی در یک سالن سینما در ایالت کلورادوی آمریکا که به مرگ ۱۲ نفر و زخمی شدن ۷۰ تن منجر شد استفاده شده و برای بار دوم نیز در جریان تیراندازی در سن برناردینو در کالفرنیا در سال ۲۰۱۵ مورد استفاده قرار گرفت که در جریان آن ۱۴ نفر کشته و ۲۱ نفر زخمی شدند.
آیا قاتل روانی بوده است؟
نیکولاس کروز که به عنوان ضارب در این حادثه شناخته می شود توسط ترامپ رییس جمهور آمریکا به عنوان شخصی با مشکلات روحی و روانی معرفی شده است و برخی از افراد نزدیک به او از رفتارهای عجیب و میل به خشونت در او خبر می دهند. حتی ظاهرا در برخی از شبکه های اجتماعی نیز وی به صورت علنی از نقشه برای حمله به مدرسه صحبت کرده است و علیرغم هشدار برخی از کاربران به اف بی آی، این سازمان پر ادعا و کارکشته در فیلم های هالیوودی، هیچگونه واکنشی به پیام ها و درخواست های مربوط به تحت نظر گرفتن یا تعقیب این قاتل نداشته است.
اما نکته پیچیده داستان اینجاست که وی سلاح مورد نظر را به صورت قانونی خریداری کرده و بر این اساس از نظر قانون آمریکا شخصی سالم به حساب می آید. برای نمونه در ماجرای کشتار در دبیرستان کلمباین، ضاربین نوجوان سلاح های مورد استفاده را به صورت غیر قانونی تهیه کرده بودند اما در عمده موارد اخیر تیراندازی در آمریکا سلاح ها به صورت قانونی و توسط خود تیراندازها خریداری شده است.
داستان ادامه دار سلاح های هجومی در بازار آمریکا
نکته جالب دیگر، ماجرای فروش قانونی و گسترده سلاح هجومی نیمه اتوماتیک در آمریکا است که داستانی طول و دراز محسوب می شود چراکه در دوره بیل کلینتون ممنوعیت تولید و فروش آنها برای ۱۰ سال تصویب شد، اما در دوره بوش پسر، دیگر این قانون تمدید نشد، در دوره اوباما با وجود چندین کشتار مرتبط با سلاح های مذکور، زور و لابی اسلحه سازان، اجازه تصویب ممنوعیت را نداد و حالا هم که ترامپ به نوعی از طرفداران سلاح در آمریکا بوده و بعید است که کاری در این باره صورت دهد.
مسئله اینجاست که لابی اسلحه آمریکا علاوه بر نفوذ در دولت و سیستم قانون گذاری این کشور، تاکید دارد که نقش مهمی در ایجاد اشتغال ایفا می کند و مدعی است هر گونه محدودیت در بازار سلاح باعث خواهد شد که مشاغل زیادی از دست برود، لذا مشخصا هرگونه محدودیت برای آنها با توجه به اینکه ترامپ با شعار ایجاد اشتغال برای آمریکایی ها به میدان آمده، تخیلی بیش، محسوب نمی شود.
ارزش کلی صنعت و تجارت سلاح های سبک در آمریکا در حدود ۱۴ میلیارد دلار به صورت سالانه برآورد شده و رقمی در حدود ۵ میلیارد و هشتصد میلیون دلار نیز توسط این صنایع به صورت مالیات به دولت آمریکا پرداخته می شود، لذا بعید به نظر می رسد ماجرای اسلحه و کشتار در آمریکا به زودی ها تمام شود و صرفا این تیراندازی هم در کنار دیگر تیراندازی ها در آمریکا به تاریخ سپرده می شود .