سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابلاستفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
*******
** زیباکلام: اکثریت رأی دهندگان به روحانی، مردد یا پشیمان هستند
«صادق زیباکلام» در یادداشتی در روزنامه شرق نوشت:
«سخنی به اغراق نرفته اگر گفته شود کسر درخور توجهی از ۲۴ میلیوننفری که به دکتر روحانی رأی داده بودند، دچار تردید، اگر نگفته باشیم پشیمان از رفتن پای صندوق، شدند».
زیباکلام در بخش دیگری از یادداشت نوشت:
«برخی اصلاحطلبان باور داشتند ایبسا حضور آنان در دولت دوازدهم، ممکن است ابعاد گستردهتری نیز پیدا کند؛ اما عمر ماهعسل در دولت دوازدهم خیلی دوام نداشت. تابستان به پایان نرسیده بود که خزان زودهنگام این رابطه از محافل خصوصی اصلاحطلبان به بیرون راه یافت. ظاهراً تماسها و مراوداتی که میان اصلاحطلبان و رئیسجمهوری وجود داشت، با سرعتی بیشتر از خشکشدن دریاچه ارومیه، رو به خشکی رفت».
وی تصریح کرد:
«اصلاحطلبان باید صادقانه به مردم در برابر سهمی که در پیروزی روحانی داشتهاند، پاسخگو باشند. با جدایی از روحانی، این سهم از بین نمیرود، برعکس باید همه مسئولیتهایمان را در قبال انتخاب روحانی بپذیریم و بهعلاوه از آنچه کردیم - با توجه به باور درستبودن آن- دفاع کنیم».
در روزهای گذشته، روزنامه آرمان در مطلبی نوشته بود: «اگر به صورت واقع بینانه به وضعیت جامعه نگاه کنیم متوجه میشویم که در شرایط کنونی پایگاه رأی آقای روحانی نسبت به انتخابات ۹۶ با ریزش جدی مواجه شده است. به همین دلیل در مرحله نخست دولت باید با یک رویکرد آسیبشناسانه دلایل این ریزش آرا را مشخص کند تا در آینده با مشکلات جدیتری مواجه نشود. هنگامی که مردم مشاهده کنند دولت آقای روحانی به وعدههایی که به آنها داده عمل نکرده و یا اینکه در راستای تحقق این وعدهها حرکت نمیکند به صورت طبیعی پایگاه اجتماعی آقای روحانی با ریزش مواجه خواهد شد...دولت آقای روحانی ارتباط عمیق و دقیقی با مردم ندارد و این مسئله میتواند در آینده برای دولت چالشهای بیشتری به وجود بیاورد».
روزنامه بهار نیز در روزهای گذشته در مطلبی نوشته بود: «الان پنج سال از تابستان ۹۲ و روی کار آمدن دولت اعتدال میگذرد و جامعه بیشتر از آن که تشنه شنیدن «باید چنین بشود» باشد منتظر شنیده گزارش «چنین شد» ها است، دوران جلب توجه با سخنان زیبا حداقل برای دولتی که بیشتر از نیمی از عمر هشت ساله (مجموع زمان دولتهای یازدهم و دوازدهم) خود را گذرانده است گذشته است و حالا دیگر وقت گزارش عملکردهاست».
اکثریت مطلق دولت دوازدهم در اختیار اصلاح طلبان است. به همین دلیل، اصلاح طلبان در کارنامه دولت به طور ویژه شریک هستند و میبایست پاسخگو باشند.
** فرزند شهید بهشتی: پدرم به بهشت زوری معتقد نبود
«علیرضا بهشتی» فرزند شهید بهشتی در مصاحبه با روزنامه اعتماد گفت:
«بهشتی میگوید حکومت، کارش این است که بستر لازم را برای رشد و تعالی انسانها فراهم کند. اصلاً وظیفهای بیشتر از این برای حکومت اسلامی قائل نیست، آقای بهشتی کاملاً هم قبل و هم بعد از انقلاب با به زور بردن مردم به بهشت مخالف بوده است».
گفتنی است «حسن رحیم پور ازغدی» عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی چندی پیش با اشاره به این تفکر لیبرالها که اعتقاد داشتند نظام به بهشت و جهنم کاری ندارد و دین مسئله شخصی است، گفت: «نظر آقای بهشتی این است که یک بخشی از دین مانند اخلاق شخصی نظر شخصی است، اما بخشی از دین قوانین است. حقوق اجتماعی و حق دیگران حق الناس است. اگر شخصی در حریم خصوصی بخواهد خود را جهنمی کند و دولت، نه این که وظیفه نداشته باشد، حق ندارد دخالت کند. اما کسی در حریم عمومی قانون شکنی میکند و اخلاق اجتماعی را زیر پا میگذارد، دولت وظیفه دارد دخالت کند. این جا مسئله بهشت و جهنم این شخص مطرح نیست، مسأله حقوق اجتماعی و حق الناس مطرح میشود».
ازغدی افزود: «افزود: سؤال این نیست که بهشت و جهنم مردم زورکی است یا نه! سؤال این است که حکومت در برابر اخلاق اجتماعی و حق الناس و حقوق عمومی و قوانین اجتماعی مسئولیت دارد یا ندارد؟ آن سؤال را لیبرالها مطرح میکردند چون اعتقاد داشتند حکومت باید بیطرف باشد و طرفدار دین نباشد. اعتقاد داشتند حکومت یا بیطرف است یا دیکتاتور است. جواب این است که حکومت نه بیطرف است نه دیکتاتور. دولت قانونی است. زمانی که قانون است قانونی عمل کند. زمان تربیت، تربیت را بعهده بگیرد. جایی که حریم خصوصی است دخالت نکند. چه کسی گفته است که حکومت باید به زور مردم را به بهشت ببرد؟».
** چون جاسوسها را آزاد نکردیم، اروپا دلخور است!
روزنامه آرمان در یادداشتی به قلم «علی بیگدلی» نوشت:
«اتحادیه اروپا برخلاف گذشته که با صمیمت و صداقت از برجام در برابر آمریکا حمایت میکرد اکنون دیگر در مورد برجام پافشاری نمیکند. سفر حساس وزیر خارجه انگلیس که چندی پیش به ایران انجام شد و دست خالی برگشت مزید بر علت دوری اتحادیه اروپا از ما و به همان نسبت نزدیکی به مواضع آمریکاست.»
گفتنی است در روزهای گذشته، روزنامه شرق در مطلبی نوشته بود: «] اروپاییها[دستگیری تعدادی ایرانیتبارِ اروپایی و آمریکایی را در تبلیغات خود نوعی گروگانگیری عنوان و تبلیغ کردهاند. سفر بوریس جانسون، وزیر خارجه بریتانیا، به عمان و سپس به ایران حکایت از وساطت او برای آزادی نازنین زاغری داشت که ناکام ماند. برخی پادرمیانیهای دیگر برای آزادی اینگونه زندانیان را هم نمیتوان از نظر دور داشت. در اینگونه موارد کشورها یا بر مواضع خود تأکید میکنند، یا مطابق اصل رعایت مصالح عمومی مسئله را با سازش حلوفصل میکنند. احتمالاً وزیر خارجه انگلیس انتظار داشت دست خالی بازنگردد».
متاسفانه اصلاح طلبان با رویکرد انفعالی و تحقیرآمیز همواره به تبرئه آمریکا و کشورهای اروپایی عضو ۱+۵ میپردازند. این روزنامهها معتقدند که باید جاسوسان دوتابعیتی را دودستی تقدیم آمریکا و اروپا کنیم و شاید لازم باشد از آنها تقدیر و تشکر نیز انجام دهیم!
روزنامه آفتاب یزد-۷ بهمن ۹۶- در مطلبی نوشته بود: «اینکه تصور کنیم اروپا کاملاً در طرف ایران قرار خواهد گرفت ساده لوحانه است چرا که پیوند ساختاری اروپا و آمریکا در تبادلات اقتصادی و امنیتی موجب شده این دو قدرت به یکدیگر وابستگی متقابلی داشته باشند».
کشورهای اروپایی عضو ۱+۵ از روز اجرای برجام تاکنون نه تنها از انجام تعهدات خود شانه خالی کرده، بلکه هیچگاه اعتراض ایران درخصوص عهدشکنی آمریکا در برجام را نیز نپذیرفتهاند. محمد جواد ظریف تابستان سالجاری گفت که هنوز نمیتوانیم یک حساب در بانکهای انگلیس باز کنیم.
در حال حاضر در موضوع ایران هیچ شکافی میان کشورهای اروپایی عضو ۱+۵ و آمریکا وجود ندارد. آمریکا همصدا با اروپا و رژیم صهیونیستی در پی برجامیزه کردن توان دفاعی جمهوری اسلامی ایران است. مقامات آمریکایی-کاخ سفید و کنگره- در ماههای اخیر به صراحت اعلام کردهاند که باید برجام از یک توافق مدتدار به توافقی دائمی تبدیل شده و مسائلی از جمله توان موشکی ایران و قدرت منطقهای کشورمان نیز به آن اضافه شود. نکته قابل تأمل اینجاست که این رویکرد مختص دولت ترامپ نیست. باراک اوبامای مؤدب! و باهوش! (تعبیری که مقامات ارشد دولت روحانی به کار بردند) هم در این مسئله دقیقاً با دولت ترامپ هم عقیده بود. اوباما در کنفرانس خبری نشست امنیت هستهای در واشنگتن -فروردین ۹۵- گفت: «روح توافق هستهای و شرط برخورداری ایران از امتیازات اقتصادی، کنار گذاشتن توانایی موشکی و متوقف کردن اقدامات منطقهای از سوی ایران است». «جان کری» وزیر خارجه سابق آمریکا نیز- دی ماه ۹۵- در یادداشتی که به مناسبت نزدیک شدن به روزهای پایانی حضور در کابینه آمریکا نوشته بود، تاکید کرد: «مذاکرات با تهران برای عقب نشاندن ایران از برنامه هستهای به نتیجه رسید و حالا دولت بعدی آمریکا باید ضمن ادامه اعمال فشار بر ایرانیها، برای عقب نشاندن برنامه موشکی ایران تلاش کند».