به گزارش مشرق، فعالیتهای آستان قدس رضوی در راستای حفظ احیای موقوفات و ایفای تعهدات بر اساس نیات واقفان و نیازهای جامعه به ویژه زائران گرامی بارگاه ملکوتی حضرت امام رضا(ع) و با تأکیدهای مقام معظم رهبری بر مسائل فرهنگی و رسیدگی به محرومین به عنوان اصلی ترین وظیفه انجام و پیگیری میشود.
بیشتر بخوانید:
وقتی دخترک آوازخوان زائر حرم شد
یکی از قدیمی ترین خدمات آستان قدس رضوی، ارائه خدمات درمانی است که در دوره جدید مدیریت آستان قدس رضوی در سالهای 95 و 96 این مهم افزون بر عموم مردم، به صورت ویژه در اختیار محرومان و نیازمندان قرار گرفته است. در این گزارش مروری بر برخی از خدمات درمانی ارائه شده در دو سال گذشته تقدیم میشود.
دیالیز رایگان
دیالیز برای بیمارانی دیالیزی یک امر حیاتی است و به خاطر همین کمتر به مسافرت میروند، در دوسال اخیر طی موافقت تولیت آستان قدس رضوی و مسئولان ذیربط امکان انجام دیالیز به صورت رایگان برای زائران حضرت رضا(ع) در این مرکز درمانی فراهم شده است، تا این زائران عزیز به راحتی و آرامش به امر زیارت بپردازند.
در این مرکز، کلیه خدماتی که به صورت استاندارد از لحاظ فضا، تجهیزات، نیروی انسانی و ملزومات درمانی در معاونت درمان وزارت بهداشت تعریف شده است، به بیماران ارائه میشود.از الزامات خدمات دیالیز ، تغذیه، بهداشت و آموزش در این زمینه است که تلاش شده تا به بیماران، در مدتی که در این مکان تحت دیالیز قرار میگیرند، اطلاعات لازم آموزشی ارائه شود.
حرم مطهر رضوی از اواخر سال 95 خدمات بخش دیالیز خود را با دفترچه بیمه به صورت رایگان ارائه میدهد و نیاز به پرداخت هزینهای نیست.
همچنین بخش شیمی درمانی به عنوان یکی از بخشهای تخصصی در دارالشفاء امام(ع) در جوار حرم مطهر رضوی ایجاد شده است و عموم بیمارن سرطانی اعم از زائر و مجاور که نیاز به خدمات پزشکی شیمی درمانی دارند میتوانند بدون مراجعه حضوری و حتی قبل از اینکه به مشهد برسند، با شمارهگیری 32244311-051برای انجام شیمی درمانی نوبت خود را رزرو کنند و با دفترچه بیمه خدمات رایگان شیمی درمانی را دریافت کنند.
خدمات درمانی رایگان به محرومان
آستان قدس رضوی بر اساس منشور هفتگانه رهبری که بر موضوع رسیدگی به محرومان تاکید داشت، برخی از خدمات درمانی را برای محرومان و نیازمندان در بیمارستان فوق تخصصی رضوی به عنوان مرکزی شناخته شده در منطقه به صورت رایگان ارائه کرد.
این آستان در طی دو سال گذشته در راستای ارائه خدمات درمانی به محرومان و مستضعفان علاوه بر تشکیل کمیته مددکاری به منظور ارائه خدمات درمانی مناسب به مجاوران و زائران، تیمهای درمانی و فرهنگی را به مناطق محروم و حاشیه شهر مقدس مشهد اعزام و خدماتی رایگان درمانی را به آنها ارائه کرد.
بیمارستان رضوی همچنین ضمن راهاندازی پایگاههای امدادی امام رضا(ع)، برگزاری اردوهای جهادی در قالب طرح فجر پرستارانه، امداد رسانی در قالب طرح جهاد گران رضوی، اعزام تیم درمانی جهت زائران پاکستانی دهه آخر صفر خدمات مناسب درمانی را برای افراد نیازمند و محروم ارائه کرد.
بیشتر بخوانید:
تولید عطر جدید ایرانی برای حرم مطهر امام رضا(ع)
این بیمارستان در اردیبهشت 95 همزمان با برگزاری کنگره بینالمللی سرطان، بیماران بیبضاعت مبتلا به تومور مغزی را با حضور متخصصان کشوری و بینالمللی به صورت رایگان، تحت درمان قرار داد.
همچنین برای نخستینبار آستان قدس رضوی طرح آزمایشی پزشکی از راه دور با عنوان تلهمدیسین را در هشت منطقه از مناطق محروم مشهد اجرا کرد.
متخصصان با این روش در رشتههای ارتوپد، نوزادان، عفونی، زنان، داخلی، آسم و آلرژی، گوش و حلق و بینی، قلب، اعصاب، ارولوژی و نفرولوژی، پوست، هماتولوژی، آنکولوژی و فوق گوارش به محرومان خدمات تخصصی را به صورت رایگان ارائه میدهند.
بنیاد سلامت رضوی و ارتقای وضعیت درمان در سطح کشور
آستان قدس رضوی افزون بر گسترش خدمات درمانی به زائران و مجاوران بارگاه منور رضوی برای نخستینبار بنیاد سلامت رضوی را برای تدوین نظامنامه در حوزههای بهداشت، درمان، دارو و گردشگری سلامت، مشارکتهای مردمی و وقف در حوزه سلامت را تشکیل داد.
این بنیاد تلاش دارد تا ضمن تأمین شرایط خدمت به عامه مردم در سطح ملی و بینالمللی بهصورت ویژه به محرومان و نیازمندان کمک کند.
بنا بر سیاست های آستان قدس رضوی بنیاد سلامت رضوی تشکیل شد تا امکانات درمانی موجود را تجمیع کند تا بتواند آنچه را که مردم به عنوان نذر، موقوفه یا هر قدم خیر دیگر به نیت صرف در زمینه سلامت مردم نزد آستان قدس به امانت می گذارند؛ به بهترین شیوه هزینه شود.
ایجاد دارالشفای شماره دو، ارائه خدمات در بیمارستان سیار دارالشفاء امام رضا(ع)، اجرای طرح ساماندهی خادمین سلامت، توسعه کلینکهای طب تسکینی در بیماران سرطانی و صعب العلاج در سایر استان ها و خارج کشور و ... گوشه ای از اقدامات این بنیاد در این مدت بوده است.
توسعه خدمت با رویکر درمانی
با اطمینان به این که همه افراد این سرزمین دل درگرو امام رضا(ع) دارند و خود را برای خادمی این حضرت (ع) مفتخر می دانند ازاین رو آستان قدس رضوی در دو سال اخیر برنامه خادمان و خادم یاران علمی را مطرح کرد تا شبکهای را در راستای خدمات پزشکی فعال کند.
همزمان با دهه کرامت رضوی سال 96، خادمیاران سلامت رضوی کار خود را به صورت رسمی آغاز کردند و با اجرای آن زمینهای فراهم شده تا کادر پزشکی آرزومند به خدمت در بارگاه رضوی، این امکان را پیدا کنند که به زائران خدمات درمانی تخصصی ارائه دهند.
دراین طرح، اعضای خادمان سلامت کادر درمان متشکل از پزشکان عمومی و متخصص، جراحان کارآزموده، دندانپزشکان، پرستاران و زیرمجموعههای پزشکی اعلام همکاری کرده و در سایت دارالشفاء امام (ع) ثبت نام کردهاند.
ارائه محصولات دارویی نوین در سال 95 و 96
شرکت داروی ثامن وابسته به آستان قدس رضوی طی دو سال اخیر 6 محصول جدید و نوین در عرصه دارویی کشور را که مورد نیاز مردم بود، تولید و روانه بازار کرد.
محلول دیالیز صفاقی اتوماتیک که به صورت بومی طراحی شده برای بهرهمندی حدود 1600 بیمار ایرانی با بیماری کلیوی خاص و کودکان، محلول تزریقی لیفتاک محلول مانیتول با فرمول 10 و 20 درصدی، محلول ویتاهس مورد استفاده در اورژانس و اتاق عمل، محلول تزریقی استامینوفن که برای نخستین بار ثبت اختراع شد و محلول گلایسین مخصوص شستشوی جراحات حین جراحی از جدیدترین تولیدات داروسازی ثامن بوده است.
تولید فاکتور هشت برای اولینبار در کشور
افزون برشرکت داروسازی ثامن، شرکت سامان داروی هشتم نیز موفق شد تا با دستیابی به دانش و تکنولوژی تولید داروی نو ترکیب فاکتور هشت انسانی برای بیماران هموفیلی و تولید آن براساس دانش بومی شده در سالهای 95 و 96 یکی از بزرگترین دست آوردها را در حوزه بیوتکنولوژی کشور به ارمغان آورد.
فاکتور هشت از جمله داروهای مورد نیاز بیماران هموفیلی است که به دو صورت استخراج از پلاسما و نوترکیبRecombinant مورد استفاده قرار می گیرد. در گذشته نوع استخراج از پلاسمای آن معمولا تولید می شد، ولی اکنون نوع نوترکیب آن در دنیا مورد توجه قرار گرفته است. نوع جدید این دارو، متکی به پلاسما نیست و با فرایند بیوتکنولوژیک تولید می شود.
نمونه اولیه فاکتور هشت شرکت سامان داروی هشتم روی تعدادی از بیماران اجرا شد که پاسخ های مثبتی نیز در برداشته است. خوشبختانه این دارو تاکنون هیچ عوارضی نداشته و اثربخشی آن مورد تأیید می باشد.
شرکت سامان داروی هشتم که زیر نظر آستان قدس رضوی فعالیت می کند، در سال اول بنا بر این دارد که در سال اول حدود 30 درصد نیاز کشور را مرتفع نماید و با افزایش ظرفیت تولید، طی سه سال آینده پاسخگوی کل نیاز جامعه باشد.
تولید فاکتور هشت در ایران به خاطر حساسیت تولید، منحصر به شرکت سامان داروی هشتم و تولید داخلی آن، 60 میلیون دلار صرفه جویی ارزی به همراه خواهد داشت.