لیبی

سال ۲۰۱۱ گروه های سیاسی و البته مسلح که به انقلابیون معروف شده بودند با پشتیبانی هوایی ناتو خود را به پایتخت لیبی رساندند و حکومت معمر قذافی را در شهر طرابلس سرنگون کردند...

به گزارش مشرق، ۷ سال از سقوط حکومت معمر قذافی می گذرد و خلأ قدرت واحد متکی به رای مردم همچنان در لیبی خود نمایی می کند و گروه های مختلف سیاسی با تکیه بر قدرت نظامی برای افزایش مناطق تحت کنترل تلاش می کنند.

سال ۲۰۱۱ گروه های سیاسی و البته مسلح که به انقلابیون معروف شده بودند با پشتیبانی هوایی ناتو خود را به پایتخت لیبی رساندند و حکومت معمر قذافی را در شهر طرابلس سرنگون کردند و از تغییر واقعی به نفع مردم سخن به میان آوردند.

نقشه میدانی لیبی - سال 96
برای مشاهده اندازه اصلی روی نقشه کلیک کنید

اما پس از مدتی کوتاه این وعده ها با نبرد سیاسی و نظامی جریان های مختلف برای کسب قدرت به تاریخ پیوست و ماهیت این گروه های سیاسی برای افکار عمومی لیبی و جهان بیشتر روشن شد.

پس از ۴ سال اختلاف و دخالت برخی کشورهای غربی که نتیجه آن فقط هرج و مرج گسترده در لیبی بود در نهایت گروه های سیاسی لیبرال در جریان ائتلاف با گروه های دیگر توانستند جریان های نزدیک به اخوان المسلمین را در رقابت سیاسی در پایتخت شکست دهند و قدرت را در مجلس در دست گیرند.

با پیروزی جریان لیبرال در پایتخت، جریان های اسلامگرای اخوان المسلمین دولت محلی خود را منحل کردند و از پیوستن به دولت وفاق محلی خبر دادند تا زمینه برای تثبیت قدرت در تمام کشور فراهم شود اما این اقدام دیرهنگام بود چرا که ژنرال حفتر در شرق و شمال شرق لیبی همه معادلات را ۱۸۰ درجه به سود خود تغییر داد.

 بازگشت خلیفه حفتر به لیبی

جریان ملی گرای تحت رهبری ژنرال حفتر (دولت طبرق) در سال های گذشته جای پای خود را در میدان سیاست محکم کرده و از سویی دیگر با پشتیبانی ویژه دولت مصر و امارت توانسته در عرصه نظامی به پیشروی های گسترده ای دست یابد و خود را به پایتخت نزدیک تر کند.

در ۱۲ ماه گذشته، نیروهای تحت فرمان ژنرال حفتر با عقب راندن نیروهای تحت حمایت دولت وفاق ملی و شبه نظامیان نزدیک به جریان اخوان المسلمین موفق شده اند بخش های وسیعی از شرق و مرکز لیبی را به کنترل خود درآورند.

در حال حاضر، بخش های شرقی، مرکزی و جنوبی استان سرت از کنترل شبه نظامیان تحت حمایت دولت وفاق ملی و جریان اخوان المسلمین خارج شده و نیروهای حفتر استان های «جفاره و سبها» را هم تحت تسلط خود در آورده اند.

بخش شرقی استان «جبل غربی» از جمله منطقه مهم «الشویرف»، بخش شرقی استان «وادی الشاطی» و بخش های وسیعی از استان «وادی الحیاه» به کنترل دولت طبرق درآمده است.

به گزارش مشرق، نیروهای ژنرال حفتر تاکنون موفق شده اند ۷۵ درصد کل مساحت لیبی را به کنترل خود دربیاورند و فقط مساحتی حدود ۱۳ درصد در کنترل دولت وفاق ملی و شبه نظامیان جریان اخوان المسلیمن است که به دولت های ترکیه، قطر و آمریکا نزدیک هستند.

قبایل در جنوب غرب لیبی (قبیله طوارق) که در زمان معمر قذایی تحت فشار بودند در سال های گذشته تا حدود توانسته اند قدرت خود را بازیابی کنند و در مقطع فعلی مساحت مناطق تحت کنترل خود را به ۱۲ درصد افزایش داده اند و استان «غات» مهم ترین پایگاه آنان به شمار می آید و البته سابق درگیری با گروه های تروریستی را در کارنامه خود دارند.

گروه تروریستی داعش هم در سال های گذشته تا حدود توانست در برخی از شهرهای لیبی از جمله «سرت» قدرت نمایی کند اما به تدریج توان خود را با واکنش نیروهای ژنرال حفتر و نیروهای محلی از دست دادند.

سایر گروه های تروریستی (القاعده) اگر چه مناطق قابل توجه ای را در اشغال ندارند اما تجربه ثابت کرده آنان با حمایت های کشورهای غربی این پتانسل را دارند که به دردسری بزرگ برای لیبی تبدیل شوند.

در سال های گذشته هرج و مرج در لیبی به اوج رسیده و اگر چه نیروهای تحت فرمان ژنرال حفتر برای بازگشت ثبات تلاش می کنند اما دولت های غربی همچنان در مسیر تجزیه این کشور گام بر می دارند و  وجود صدها گروه شبه نظامی می تواند این روند مخرب را سرعت ببخشد.

نقشه میدانی لیبی - سال 97
برای مشاهده اندازه اصلی روی نقشه کلیک کنید

به گزارش مشرق، لیبی با منابع عظیم انرژی و موقیت راهبردی در دههای گذشته همواره در تیر راس کشورهای توسعه یافته غربی بود و در نهایت با کنار زدن قذافی راه برای چپاول ثروت های ملی این کشور باز شد و در مقطع فعلی رقابت سنگینی در میان دولت های غربی برای غارت ثروت لیبی در جریان است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 18
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 8
  • IR ۱۶:۴۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۷
    131 5
    الان به نظر مردم لیبی اوضاعتون بهتر شده فقط مشکل قذافی بود؟ واقعا یه ملت باید احمق باشه که با شانتاژ تریبون های خارجی بخاد میدون کشورشو به دشمنش بده
    • محمد IR ۱۷:۳۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۷
      28 0
      حماقتی کردن که تا سالها باید تاوانش بدن
    • IR ۱۷:۳۹ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۷
      25 8
      هیچ کسی حاضر نیست کشورش رو به بیگانه بده ولی ظلم ظالمین و سکوت نخبگان و به بند کشیدن مردم راهی برای مردم باقی نمیذاره که بدون توجه به عواقب کار دست به شورش بزنن.
    • IR ۲۱:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۷
      15 7
      ملت ما اونقدر احمق هستند که این بلا را سرمون بیارند
    • محمد IR ۲۳:۲۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۷
      9 4
      الان شما دوران قذافی رو درخشان می دونید با کلی دستاورد هسته ای
  • IR ۱۷:۳۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۷
    34 2
    الان طرفداران آمریکا و ناتو از انسان دوستی آنها چیزی ندارند بنویسند؟ با حمله و حمایت آنها یک دیکتاتور رفت و صد دیکتاتور پیدا شد در لیبی. افغانستان به هم ریخته عراق هر روز انفجار است و سوریه در آتش می سوزد. اما جالب است که اینها می گویند دین عامل خشونت است. من فکر می کنم سکولاریسم حتی بیشتر از تندروهای مذهبی ادم کشته به اسم ازادی و مبارزه با دیکتاتوری.
  • IR ۱۸:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۷
    23 0
    نیروهای حفتر یعنی امارات و مصر و نیروهای اخوان یعنی قطر و آمریکا نیروهای تکفیری و یا سلفی نیز یعنی عربستان هیچ کدام بدرد مردم نمی خورند همه نیروها وام دار یک جائی هستند بیچاره مردم
  • IR ۱۸:۲۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۷
    20 0
    انقلاب کردن بدون رهبر نتیجش میشه همین: بدبختی، تقسیم کشور و ...
  • IR ۱۹:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۷
    17 8
    به جاش دیسکو و مشروب فروشی بازه و تلگرام و اینام فیلتر نیست، بقیش مهم نیست داداش ! حالا هر چند وقت یه بار دوتا خمپاره هم میخوره تو سرشون اقلأ آزادی دارن ! :-)
  • حسین IR ۲۱:۵۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۷
    20 1
    این نتیجه آزادی اهدایی آمریکا و اروپاست که هزار افسوس می‌خورند به دوران دیکتاتور دیوانه. غرب پرستها تصاویر را دقیق ببینند و به خودشان بیایند. کشور را باید نیروهای کشور و در جریانی منطقی بسازند. ساختن کشور کار می‌خواهد نه خر آمریکا و اروپا شدن
  • علی US ۲۲:۵۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۷
    6 1
    از عربستان متنفرم اما هفتر از اخوان بهتره... هفتر ملیگراس
  • DE ۲۳:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۷
    14 0
    رسانه ها و تبلیغات خارجی چقدر قدرت دارند که از یک کشور آرام یک کشور جنگ زده ساختند اونهم به دست خود مردم لیبی . حالا حقوق بشر و دمکراسی رو تحویل بگیرید و صفا کنید .
  • IR ۲۳:۲۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۷
    11 1
    نتیجه به هم ریختن ثبات یک کشور همین میشه ، مردم لیبی اشتباه کردند. قذافی واقعا داشت به مملکتش میرسید. در کل انقلاب کار اشتباهی است و اولویت با اصلاحات است. البته مصر هم شانس آورد که کارش به جاهای باریک نکشید
  • IR ۲۳:۴۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۷
    5 13
    ایران و ترکیه و قطر باید به دولت اخوان المسلمین لیبی کمک کند تا مصر و عربستان نتواند در لیبی قدرتنمایی کنند باید لیبی نیز به جرگه کشورهای مورد حمایت ایران اضافه شود و یک تجربه همکاری مشترک بین ایران و ترکیه می گردد و ترکیه باید نیرو به طرابلس بفرستد
  • عابدین IR ۰۹:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۸
    9 17
    همون حماقتی که مردم ا........ سالها پیش کردن الان دارن تاوانشو میدن .......
    • IR ۰۱:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۱/۲۰
      0 4
      خفه باقالی
  • IR ۱۱:۲۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۸
    2 0
    تیر راس؟!!
  • IR ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۸
    13 3
    سایت مشرق! شما هنوز فکر می کنید که اخوانی ها اداره کنندگان خوبی هستند؟ تجربه تونس و مصر را از یاد برده اید؟ ارتش اسرائیل در سال 1982 به جنوب لبنان حمله کرد و ارتش سوریه در حال نبرد با اون بود که این احمق ها در حمص و حلب علیه دولت مرحوم حافظ اسد شورش کردند. داعش هم اسلام گرا است ولی آیا به ما نزدیک است؟ القاعده هم اسلام گرا است ایا به ما نزدیک است؟ تا کی می خواهید روی اسلامیت مانور بدهید. فقه سیاسی سلفیت با فقه سیاسی تشیع نمی خواند و اختلافات بنیادی دارد. از نظر بنده ملی گراهای عربی به هزاران اسلام گرای سلفی احمق عربی ارجحیت دارند و به مراتب قابل اطمینان تر هستند. (نوشته های بنده با خیلی از آموزه های رسمی متفاوت است و این نوشته ام هم به احتمال زیاد سانسور خواهد شد و بد نیست که شما مقایسه ای میان دولت های اسلام گرایی که بر اثر بهارعربی به قدرت رسیدند داشته باشید تا به صحت نوشته های بنده پی ببرید. شما باید برای خوانندگان مشخص کنید که آیا اسلام سیاسی برای شما مهم تر است یا اسلام امریکایی!)

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس