به گزارش مشرق، ریزش چند عدد تار مو در روز برای زنان یک موضوع طبیعی محسوب می شود اما زمانی که تکه های طاسی در سر نمایان می شود یا موها نازک تر می گردد این موضوع ممکن است نشان دهنده طاسی با الگوی زنانه باشد.
ریزش ۵۰ الی ۱۰۰ عدد تار مو در روز طبیعی است اما رشد موهای جدید باید جایگزین این موهای از دست رفته شود. اگر فردی ریزش موی الگوی زنانه داشته باشد، ریزش مو با موهای جدید جایگزین نمی شود.
طاسی الگوی زنانه و راههای درمان آن
در این مقاله سعی می کنیم به علل و فاکتورهای خطر مرتبط با طاسی الگوی زنانه صحبت کنیم و ببینیم چه درمان ها و پیشگیری هایی برای این شرایط وجود دارد.
طاسی الگوی زنانه چیست؟
طاسی الگوی زنانه نوعی ریزش موست که زنان را تحت تاثیر خود قرار می دهد. نام پزشکی برای چنین شرایطی آلوپسی آندروژنیک است. اگرچه ممکن است هم مردان و هم زنان ریزش مو را تجربه کنند اما برخی از ریزش های مو مختص مردان است و ممکن است ظاهر متفاوتی داشته باشد.
مردانی که ریزش مو دارند موهایشان از خط رویش مو شروع به ریختن می کند و ممکن است نقاطی از سر آن ها دچار طاسی شود. زنانی که الگوی طاسی زنانه دارند معمولا با نازک شدن موها مواجه می شوند و همین امر بر روی حجم موهایشان اثر می گذارد. در زنان اولین نشانه از طاسی الگوی زنانه ممکن است نازک شدن موها باشد و مو ضخامتی که قبلا داشته است را از دست بدهد.
اگرچه در چنین شرایطی پوست سر به وضوح دیده می شود اما خط رویش مو به عقب نمی رود. ریزش مو در زنان شیوع کمتری نسبت به مردان دارد اما باز هم ممکن است رخ دهد. طاسی الگوی زنانه با افزایش سن افزایش پیدا می کند و کمتر از ۵۰ درصد زنان در کل زندگی خود موهایشان را همانند قبل حفظ می کنند.
طاسی الگوی زنان و ارتباط آن با ژنتیک:
به نظر می رسد ژنتیک یکی از فاکتورهای مهم در توسعه چنین شرایطی است. این موضوع بدین معنی است که چنین ریزش مویی در خانواده دیده می شود. زنان می توانند ژن ریزش مو را از هر دو والد خود به ارث ببرند.
طاسی الگوی زنانه با افزایش سن و رسیدن به میانسالی بیشتر می شود هر چند می تواند در سنین جوانی نیز آغاز گردد. چنین شرایطی اغلب بعد از یائسگی توسعه پیدا می کند و تغییرات هورمونی می تواند یکی از فاکتورهای دخیل در آن باشد.
سایر علل ریزش مو:
طاسی الگوی زنانه بیشتر به خاطر ژنتیک رخ می دهد. با اینحال چنین شرایطی می تواند به خاطر بیماری های زمینه ای که تولید هورمون آندروژن را تحت تاثیر خود قرار می دهند نیز روی دهد. همانطور که می دانید آندروژن هورمونی است که در طاسی نقش دارد. تومورهای غده هیپوفیز و تخمدان نیز می تواند به ریزش مو منجر شود.
سایر علل ریزش مو در زنان عبارت است:
بیماری های خودایمنی: آلوپسی آرهتا بیماری خودایمنی نادری است که باعث می شود سیستم ایمنی به فولیکول های مو حمله کند و باعث ریزش موها گردد.
داروها: برخی از داروهای خاص همچون داروهای درمان سرطان به کار می روند می توانند باعث ریزش موها شوند. با اینحال در چنین شرایطی بعد از قطع مصرف داروها رشد موها دوباره آغاز می شود.
عفونت: ریزش مو ممکن است بعد از یک بیماری خاص همچون عفونت شدید، تب بالا یا جراحی توسعه یافته باشد.
آلوپسی کششی: این نوع ریزش مو زمانی رخ می دهد که فرد از کش یا سایر موارد برای بستن شدید موهای خود استفاده می کند.
درمان ریزش مو با الگوی زنانه:
نوع درمان توصیه شده به نوع ریزش مو و سایر فاکتورهای موجود بستگی خواهد داشت. درمان طاسی الگوی زنانه می تواند از ریزش مو در اینده پیشگیری کند و در برخی از موارد باعث رشد مجدد موها شود. در بیشتر موارد، برای جلوگیری از عود ریزش مو به درمان های طولانی مدت نیاز خواهد بود.
گزینه های درمانی عبارت است از:
ماینوکسیدیل:
ماینوکسیدیل داروی موضعی است که برای درمان ریزش مو هم در زنان و هم در مردان استفاده می شود. این درمان هر روز بر روی پوست سر اعمال می شود و می تواند رشد مو را تحریک کند و از نازک شدن موها جلوگیری نماید.
ماینوکسیدیل را می توان ۶ ماه تا یکسال مورد استفاده قرار داد اما این درمان برای هر کسی مفید نیست. عوارض جانبی این روش شامل خشکی، قرمزی و خارش است. ریزش مو بعد از قطع مصرف ممکن است دوباره بازگردد.
داروهای خوراکی:
یکی از رایج ترین داروهای خوراکی استفاده شده برای درمان این نوع ریزش مو اسپیرونولاکتون است که می تواند ادرار آور باشد. ادرار آورها آب اضافی را از بدن دفع می کنند. این دارو می تواند تولید آندروژن را مسدود سازد و از ریزش مو جلوگیری نماید. اسپیرونولاکتون می تواند عوارض جانبی همچون خشکی دهان، حالت تهوع و سرگیجه را به همراه داشته باشد.
زنان باردار نباید از این دارو استفاده کنند زیرا باعث ایجاد مشکلاتی در جنین می شود.
کاشت و پیوند مو:
برخی از زنان ممکن است روش کاشت مو را انتخاب کنند. تکنیک های متعددی برای اینکار استفاده می شود. معمولا ریزش مو تنها برخی از نواحی سر را تحت تاثیر خود قرار می دهد. در طول کاشت مو، پزشک مو را از ناحیه ای که رشد سالمی دارد بر می دارد و آن را در ناحیه ای که مو از دست داده می کارد. ناحیه ای که مو در آن کاشته شده است تحت تاثیر ریزش مو قرار نمی گیرد. پزشک این فرایند را در حالت بیداری فرد انجام می دهد و ممکن است چندین ساعت طول بکشد.
درمان با لیزر:
برخی از افراد دوست دارند از لیزرهای خانگی برای کاهش ریزش موهای خود استفاده کنند. این دستگاه ها سطح اندکی از نور لیزر را برای رشد مجدد موها از خود ساطع می کنند. بر اساس برخی از تحقیقات انجام شده،این نور می تواند رشد موها در زنان و مردان را تحریک کند. با اینحال، برای تعیین موثر بودن چنین روش درمانی باید مطالعات بیشتری انجام شود. استفاده از لیزر می تواند عوارضی برای بدن داشته باشد.
پیشگیری از ریزش مو:
زمانی که طاسی الگوی زنانه ریشه ژنتیک دارد نمی توان به راحتی جلوی بروز آن را گرفت. با اینحال خانم ها به کمک مراحل زیر می توانند از موهای خود محافظت کنند و از بروز آسیب جلوگیری نمایند. نکات زیر را برای مراقبت از موهای خود در نظر داشته باشید:
از به کار بردن روش هایی که به مو آسیب می زند خودداری کنید. این روش ها در برگیرنده صاف کردن مو یا استفاده از اکستنشن هاست.
رژیم غذایی با پروتئین ، ویتامین های ضروری و آهن بخورید
با پوشیدن کلاه یا روسری مناسب از اسیب نور خورشید به مو جلوگیری کنید
زمانی که موهای شما خیس و شکننده است آن را شانه نکنید.
نتیجه گیری:
طاسی الگوی زنانه می تواند ناراحت کننده باشد و بر روی اعتماد به نفس افراد تاثیر بگذارد. زنانی که ریزش موی شدیدی را تجربه می کنند باید با پزشک مشورت کنند. این فرد می تواند بهترین گزینه درمانی را برای شرایط موجود انتخاب کند. تشخیص اولیه می تواند به توسعه یک برنامه درمانی برای پیشگیری از ریزش های بعدی کمک کند.
درمان های زیادی برای رشد مجدد موها وجود دارد. موثر بودن این درمان ها به فرد و شرایط او بستگی خواهد داشت.
منبع: مجله سلامت