به گزارش مشرق، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران که در صدر یک هیأت عالیرتبه سیاسی و اقتصادی و برای گفتوگو و رایزنیهای برجامی با همتایان خود به چین، روسیه و بلژیک سفر کرده بود، دقایقی پیش به تهران بازگشت.
رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران پیش از ترک بروکسل (سومین ایستگاه این سفر) در جمع خبرنگاران درباره مذاکرات در بروکسل گفته بود: این مذاکرات شرو ع بود، ولی مشخص شد آنچه باید انجام شود تمرکز بر برجام است و اینکه چگونه اروپا میتواند برخی از اقداماتی که خانم موگرینی در بیانیهاش مطرح کرد که اقداماتی است که باید فوریتر و ظرف هفته آینده انجام شود، منافع ایران از برجام را تضمین کند.
وزیر خارجه با بیان اینکه این اقدامات فعلا فهرستی از کارهایی است که باید انجام شود، خاطرنشان کرد: اینها نیاز دارد عملیاتی، جزیی و ریز شود و براساس آن بتوانیم تصمیم بگیریم چه مقدار منافع ایران را تضمین میکند.
رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: شروع خوبی بود، مشخص شد که برجام یک مجموعه مستقل است و ارتباطی به موضوعات دیگر ندارد و تعهدات کشورها در برجام مستقل از سایر موضوعات است و باید این تعهدات انجام شود، اگر قرار باشد که برجام ادامه یابد.
ظریف خاطرنشان کرد: فکر میکنم برای شروع اقدام مناسبی بود و پیام سیاسی مهمی را ارسال کرد، اما این پایان کار نیست تصمیم گرفتیم از ابتدای هفته آینده رایزنیها را شروع کنیم.
وی با بیان اینکه اروپاییها امشب اجلاس سران دارند و یکی از موضوعات اجلاس سران، برجام خواهد بود و در این زمینه تصمیم گیری میکنند، اظهار داشت: از هفته آینده جلسات فشرده کارشناسی در داخل اروپا و در مشورت با ما انجام میشود تا ما اطمینان حاصل کنیم اقداماتی که میکنند از نظر ما کفایت میکند.
ظریف با اعلام اینکه جمعه آینده اجلاس کمیسیون مشترک هر پنج کشور و ایران در وین برگزار میشود، گفت: نشست ۱+۴ یا ۲+۳ و بدون آمریکا تشکیل میشود و مکانیسم کمیسیون مشترک از آن مسیر به جریان میافتد و در هفته بعد احتمالا نیاز است در سطوح بالاتر مجددا موضوع بررسی شود، چند هفته پرکاری خواهیم داشت و انشاءلله به لطف خدا و با حمایت مردم و راهنماییهای مقام معظم رهبری و رئیس جمهوری بتوانیم کار را به پیش ببریم.
* اینها گفتند ما اطمینان حاصل میکنیم ایران منافع برجامی را به دست بیاورد
وزیر خارجه کشورمان درباره تضمینی که اروپاییها قرار است به ایران بدهند نیز بیان کرد: مذاکرات دیروز شروع کار بود، اینها گفتند ما اطمینان حاصل میکنیم ایران منافع برجامی را به دست بیاورد و پذیرفتند که اجرای برجام ارتباطی با هیچ موضوع دیگر ندارد و باید برجام اجرا شود. اما اینکه آیا میتوانند در پایان این چند هفته تضمینهای مورد نظر را بدهند، آنچه که قابل حصول از این مذاکرات است را اخذ کرده و به تهران ارائه خواهیم داد و تصمیم گیری در سطح عالی کشور انجام خواهد شد.
*سفر برجامی ظریف بعد از خروج آمریکا
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران شنبه شب و پس از خروج آمریکا از برجام به کشورهای چین، روسیه و بلژیک (مقر اتحادیه اروپا) سفر کرد و ضمن رایزنی با مقامات چین و روسیه در نشست مشترک با موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزرای خارجه سه کشور اروپایی (آلمان، فرانسه و انگلیس) شرکت کرد.
در پایان نشست شب گذشته در بروکسل که یک ساعت و نیم به طول انجامید، موگرینی بیانیه مشترکی را قرائت کرد و گفت: «همه ما از خروج ایالات متحده از توافق هستهای با ایران ابراز تأسف کرده و تایید کردیم که برداشته شدن تحریمهای مرتبط با هستهای و عادیسازی تجارت و روابط اقتصادی با ایران جزئی ضروری از این توافقنامه است.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ادامه داد: «ما بر تعهد مشترکمان بر اطمینان از اینکه این [هدف] همچنان محقق باشد تأکید کردیم و از همین رو توافق کردیم که گفتوگوهایمان را در تمام سطوح تعمیق بخشیم.»
براساس توافق حاصله در بروکسل، مقرر شد هفته آینده (جمعه آینده) نشست کمیسیون مشترک برجام در سطح مدیران سیاسی و معاونان وزرای خارجه ایران و ۱+۴ و با حضور نماینده اتحادیه اروپا در وین برگزار شود.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در پی خروج آمریکا از برجام و بعد از دستورالعمل حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان برای رایزنیها با اروپا و روسیه و چین از روز نخست این هفته سفرهای برجامیاش را آغاز کرد.
*خروج ترامپ از برجام
سهشنبه شب ۱۸ اردیبهشت ماه سال جاری دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در اظهاراتی خروج این کشور از برجام را اعلام کرد و پس از آن سندی را برای بازگرداندن تحریمهای هستهای علیه ایران امضا کرد و گفت که بالاترین سطح تحریمهای اقتصادی را اعمال خواهیم کرد.
حسن روحانی رئیس جمهوری ایران دقایقی بعد به این اظهارات ترامپ واکنش نشان داد و گفت: از این لحظه توافق برجام بین ایران و پنج کشور است از این لحظه ۱+۵ ، یک را از دست داده است و در این شرایط ما باید منتظر آن باشیم که شش کشور بزرگ جهانی نسبت به این توافق چگونه عمل خواهند کرد.
رئیس جمهور کشورمان تأکید کرد: من به وزارت خارجه دستور دادم که ظرف چند هفته آینده با مذاکرات با کشورهای اروپایی و دو کشور بزرگ دیگر یعنی روسیه و چین رایزنیها، هماهنگیهای لازم و مذاکرات لازم را انجام دهند. اگر در پایان این مهلت و زمان کوتاه ما به این نتیجه رسیدیم که با همکاری پنج کشور میتوانیم همه آنچه در برجام خواست ملت ایران بوده به دست آوریم علیرغم میل آمریکا و رژیم صهیونیستی و تلاشهای آنها و حرفهای بینزاکت امشب ترامپ برجام پایدار خواهد ماند و ما میتوانیم به نفع صلح و امنیت منطقه و جهان قدمهای خودمان را برداریم و اگر ببینیم منافع ما تضمین نخواهد شد به زودی من با مردم ایران صحبت خواهم کرد و تصمیمات نظام را در آن شرایط به اطلاع مردم میرسانم.
در همین راستا ظریف از شنبه شب ۲۲ اردیبهشت ماه سفری را به سه کشور چین، روسیه و بلژیک (مقر اتحادیه اروپا) آغاز کرد و روز یکشنبه ۲۳ اردیبهشت در پکن با وانگ یی همتای چینی خود درباره برجام بدون آمریکا به رایزنی پرداخت و از آنجا راهی مسکو شد و روز دوشنبه ۲۴ اردیبهشت با سرگئی لاوروف در این باره گفتوگو کرد و دوشنبه شب برای شرکت در نشستی با حضور فدریکا موگرینی و سه وزیر خارجه اروپایی وارد بروکسل شد.
وی در مدت حضورش در بروکسل رایزنی دوجانبهای با فدریکا موگرینی داشت و در تماسهای تلفنی هم با وزرای خارجه لوکزامبورگ، اتریش، اسپانیا، ایتالیا و بلغارستان درباره برجام به گفتوگو پرداخت.
وی همچنین در مدت حضور در بروکسل با وزیر خارجه بلژیک نیز به صورت دوجانبه دیدار کرد.