به گزارش مشرق، روزنامه «نیزاویسیمایا گازیتا» امروز در تحلیلی نوشت: به نظر میرسد مسکو عملیات نظامی خود در سوریه را از سر گرفته و اصول جدیدی برای مشارکت در حل و فصل مناقشه در این کشور در نظر بگیرد. "ولادیمیر پوتین" بعد از ملاقات با "بشار اسد" رئیس جمهوری سوریه اعلام کرد که از تصمیم وی در مورد تشکیل هیئت دولتی به منظور شکل گیری کمیته قانون اساسی سوریه، حمایت می کند. ضمن اینکه به عقیده پوتین، فعال سازی روند حل و فصل سیاسی اوضاع در سوریه باید به خارج شدن نظامیان خارجی که بدون مجوز دمشق در این کشور حضور دارند، مربوط باشد.
این در حالی است که بسیاری از شرکت کنندگان در حل و فصل مناقشه سوریه دولت سوریه را به رسمیت نشناخته و و خواستار تغییرات اساسی در این کشور بدون حضور بشار اسد هستند. بغیر از ائتلاف بین المللی به سرکردگی آمریکا، ترکیه و اسرائیل نیز از جمله آنها هستند. هر یک از این طرفها نیز بخشی از خاک سوریه به اشغال خود در آورده و آن را از کنترل دولت سوریه خارج کرده اند.
در این خصوص اشغال بلندیهای جولان توسط اسرائیل وضعیت استثنایی دارد که تل آویو دهها سال است بطور یکجانبه این منطقه را اشغال کرده و آن را جزو سرزمین خود می داند. این احتمال وجود دارد مناطقی که در حال حاضر تحت کنترل نیروهای آمریکایی و متحدانشان و همچنین ترکیه قرار دارد نیز به همین سرنوشت دچار شود.
قصد مسکو برای تحریک بخشیدن دوباره به روند حل بحران سوریه
"الکساندر لاورنتییف" نماینده ویژه رئیس جمهوری روسیه در امور سوریه و نماینده اصلی مسکو در مذاکرات آستانه گفته است، پیشرفت در روند حل و فصل سیاسی اوضاع سوریه با خروج نظامیان خارجی از این کشور تحرک دوباره خواهد یافت. به عقیده وی، این مسئله شامل تمامی نیروهای خارجی می شود. بدین ترتیب، مشخص می شود که تسریع در حل و فصل مناقشه سوریه، اهمیت تازه ای برای مسکو پیدا کرده است.
بیشتر بخوانید:
هماهنگی ارتش سوریه با ایران و روسیه درباره مسائل نظامی
این در شرایطی است که طی چند هفته اخیر صدها هزار پناهجوی سوری به خانه های خود باز گشته اند. ضمن اینکه مقامات دمشق تصمیم گرفته اند تا این روند بازگشت تنها از طریق دولت و بر اساس حکم جدید (قانون شماره 10) بشار اسد انجام شود.
طبق ارزیابیهای کارشناسی، در حال حاضر در سوریه بیش از 10 میلیون پناهجو وجود دارد. گفته می شود نزدیک به 4 میلیون شهروند سوری این کشور را ترک کرده و حدود 7 میلیون نفر نیز پناجوی داخلی محسوب می شوند. واضح است که بازگشت سریع این تعداد جمعیت ممکن نیست. بدین ترتیب بر اساس دستور جدید بشار اسد، داراییها و تملکات افرادی که به سوریه بازنگشته اند، ملی اعلام خواهد شد.
"آلکسی وندیکتوف" سردبیر شبکه رادیویی «اخا ماسکوا» معتقد است که قانون جدید بازگشت پناهجویان سوری می تواند به چالش جدیدی در این کشور تبدیل شود. به گفته وی، البته روسیه می تواند بشار اسد را متقاعد سازد تا این قانون را لغو کند. این مسئله نه به نفع مسکو و نه به نفع دمشق است، چرا که باعث انتقادات بیشتری از آنها در عرصه بین المللی می شود.
به نوشته این روزنامه، واضح است که با وجود فایق آمدن بر بسیاری از مشکلات در سوریه، ادامه ایجاد ثبات در این کشور چندان آسان نخواهد بود. در این بین فرمول جدید مسکو برای حل مسائل، مذاکرات در جهت دست یابی به توافق بین نیروهای سیاسی سوری است و در این چارچوب مسئله تغییر دولت و برگزاری انتخابات جدید مطرح نیست.
البته هنوز موضع گیری اتحادیه اروپا و آمریکا در رابطه با ابتکارعملهای جدید روسیه مشخص نیست. آمریکایی ها همچنان به بهانه مبارزه با تروریسم در سوریه پایگاه نظامی داشته و از مخالفان مسلح سوری حمایت می کنند. فرانسه نیز ظاهرا همین راه را در پیش گرفته و بنا به برخی اخبار، از هم اکنون در خاک سوریه پایگاه و نیروی نظامی مستقر کرده اند. بدین ترتیب دورنمای تلاشهای جدید مسکو برای تاثیرگذاری بر روند اوضاع سوریه در هاله ای از ابهام قرار دارد.