در نتیجه ساخت «هدی» ضمن خدمات دهی به تعداد زیادی کاربر، دقت مکانیابی به صورت آنی تا شعاع 30 کیلومتری ایستگاه، بالغ بر چند سانتیمتر و تا شعاع 150 کیلومتری آن در حد یک متر است. این میزان بسیار بالای دقت، هم برای فعالیت های نظامی، امنیتی، پلیسی و هم برای امور غیرنظامی کاملاً کافی است.

به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق، یافتن موقعیت و در واقع پاسخ به سوال «در کجا هستیم؟» از گذشته های دور بسیار مهم بوده است. در حرکت روی خشکی و دریا، مسیریابی و ناوبری جزء مهمترین مهارت ها بوده است. استفاده از ستارگان برای مسیریابی در آن دوران صرف نظر از وابستگی به شرایط جوی، حداقل خطایی در حدود 1.5 کیلومتر داشته است اما نیاز بشر به خصوص در کاربردهای خاص باعث شد تا روش های جدیدی توسعه یابند. در نتیجه امروزه برای زمینه های نظامی و غیرنظامی سامانه های موقعیت یابی ساخته شده و سختی ها بسیاری را از دوش کاربران خود برداشه اند.

از سال 1974 تلاش های اولیه برای ساخت سامانه موقعیت یابی جهانی(GPS) در ارتش آمریکا آغاز شده و تا سال 1993 به ظرفیت کامل رسید. پس از آن این سامانه در اختیار هم پیمانان  آمریکا و به مرور در اختیار کاربران غیرنظامی و سایر کشورها قرار گرفت.

امروزه بسیاری از کشورها حتی کشورهای در حال مقابله با آمریکا از این سامانه استفاده می کنند اما خود نیز برای عدم اتکا به این کشور برای ایجاد سامانه های موقعیت یابی تلاش می کنند. سامانه موقعیت یابی جهانی روسیه با نام گلوناس و نمونه اروپایی با نام گالیله از آن جمله است.

مشکل دیگر GPS به جز تعلق آن به یک کشور خاص تأخیر زمانی و وجود خطا با مقادیر مختلف با توجه به کیفیت خدمات ارائه شده است. در واقع با توجه به دسترسی به گیرنده هایی با سطح پیشرفته فناوری یا با سطح دسترسی به اطلاعات دقیقتر این مشکلات کمتر است. از اینرو کشورهای مختلف برای رفع این مشکل دست به ساخت سامانه های پشتیبانی جی-پی-اس به خصوص در زمینه افزایش دقت نموده اند. همچنین سامانه های موقعیت یابی محلی یا LPS نیز توسعه یافته اند تا در صورت قطع خدمات جی-پی-اس(یا نمونه های روسی و اروپایی آن) کار موقعیت یابی انجام شود.

در کشورمان ایران نیز برای کاهش خطای سامانه جی-پی-اس، سامانه ملی «هدی» و برای داشتن یک سامانه موقعیت یابی بومی به گفته وزیر محترم دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، LPS در حال توسعه است.

سامانه ملی هدی در سه حوزه زمینی، دریایی و هوایی فعالیت می کند. در سال ۱۳۸۹ اولین مرحله از آن تحت عنوان  سامانه ملی هدی در خشکی به بهره برداری رسید. هدف از اجرای این مرحله تولید تصحیحات آنی برای کاربران GPS در سطح خشکی بوده بطوری که قادر به موقعیت یابی دقیق  لحظه ای با دقت تضمین شده باشند.
برخی از ایستگاه های سامانه ملی هدی

از مهمترین فعالیت های صورت گرفته در این مرحله توسعه ایستگاه های دائمی به منظور جمع آوری و پایش اطلاعات ماهواره هایGPS ، توسعه نرم افزار مدلسازی خطاهای GPS و تولید اطلاعات لازم به منظور بهبود دقت و اعلام هشدار به کاربران و توسعه نرم افزار مدیریت، کنترل و ارسال تصحیحات GPS به کاربران بوده است. در واقع هدی برای کاهش خطای حدوداً 30 متری سامانه جی پی اس در ایران به حدود یک متر و به صورت بی درنگ(Realtime) آماده شده است.

در نتیجه ساخت سامانه هدی ضمن خدمات دهی به تعداد بسیار زیادی کاربر، دقت مکانیابی به صورت آنی تا شعاع 30 کیلومتری ایستگاه بالغ بر چند سانتیمتر و تا شعاع 150 کیلومتری آن در حد یک متر است. این میزان بسیار بالای دقت، هم برای فعالیت های نظامی، امنیتی، پلیسی و هم برای امور غیرنظامی مانند توسعه خطوط لوله، راه سازی، سد سازی، ایجاد نقشه های جغرافیایی دقیق کاملاً کافی بوده و برای افزایش میزان پوشش در کشور نیز افزایش تعداد ایستگاه ها در دستور کار است.

در حوزه دریایی نیز سامانه مشابهی با نام خلیج فارس در حال توسعه است که از تعدادی ایستگاه های دائمی و احتمالاً تعدادی ایستگاه موقتی بهره خواهد برد. این سامانه نیز برای کمک به پیشرفت سریعتر و بهتر در فعالیت های دریایی کشور از پروژه های نفت و گاز در دریا گرفته تا کمک به پهلو گرفتن دقیق کشتی ها در اسکله و البته کمک به مسیر یابی شناورها و سلاح های دریایی کمک شایانی خواهد نمود.
برخی از ایستگاه های سامانه خلیج فارس

برنامه آتی سامانه ملی هدی ارائه خدمات ناوبری دقیق در آسمان ایران با توجه به استانداردهای بین المللی است که مورد استفاده تمامی هواپیماهای کشور در تمامی مراحل پروازی اعم از برخاستن، پرواز و فرود خواهد بود که در شب و به خصوص در شرایط بد آب و هوایی بسیار مفید است. به عبارت دیگر با اجرایی شدن این مرحله از طرح، امکان ناوبری ایمن برای پروازها فراهم می شود.

علاوه بر ناوبری هواپیماهای سرنشین دار انواع پهپادها نیز از خدمات این سامانه بهره مند خواهند شد و با استفاده از آن امکان تعیین مدار و تعیین موقعیت دقیق ماهواره های بومی که به فضا پرتاپ می شوند نیز میسر خواهد شد. به کمک این سامانه مباحث مدنظر پدافند غیرعامل برای مقابله با خطاهای عمدی در سامانه جی-پی-اس نیز مرتفع خواهد شد.


اما در کنار این سامانه وجود توانایی موقعیت یابی بر پایه تجهیزات مستقل و بومی نیز برای شرایطی که هیچ یک از سامانه های موقعیت یابی جهانی قابل استفاده نباشد لازم است. با توجه به محدودیت های مالی و فنی موجود در زمینه قرار دادن ماهواره های لازم برای ایجاد یک جی-پی-اس بومی، متخصصان کشور در حال ایجاد یک سامانه موقعیت یابی محلی(LPS) هستند.

 این سامانه ضمن رفع نیاز کشور در داخل و خارج از مرزها در فواصل نزدیک، برخی مشکلات جی-پی-اس نظیر عدم پوشش مناسب در فضاهای بسته را نیز نخواهد داشت. همچنین از نظر بالا بودن دقت و نداشتن تأخیر زمانی محسوس نیز مطابق نیازهای کشور خواهد بود. سامانه ال-پی-اس از فناوری های نزدیک به سامانه هدی برخوردار است و بر پایه استفاده از آنتن های زمینی عمل می کند. با استفاده از آن مکانیابی اشیاء ثابت و متحرک مرتبط با سامانه با دقت بسیار بالا و به صورت آنی ممکن است.

ال-پی-اس به عنوان یک سامانه ناوبری اطلاعات موقعیتی را در هر شرایط آب و هوایی و در تمام نقاط محدوده تحت پوشش خود که در فضای تحت دید سه یا تعداد بیشتری ایستگاه باشد فراهم می کند. نوع خاص این سامانه به صورت بی درنگ(Realtime) اطلاعات موقعیتی اشیاء یا افراد را ردگیری می نماید. در این سامانه بر خلاف جی-پی-اس اتکایی به ماهواره ها وجود نداشته و ایستگاه های زمینی که دارای سامانه های لازم از جمله برای جهت یابی، محاسبه موقعیت و ارتباط امنِ بیسیم هستند نقش اصلی را بر عهده دارند. امروزه در کشورهای مختلفی از این سامانه به عنوان مکمل جی-پی-اس یا جایگزین در نقاطی که پوشش مناسبی از سوی آن وجود ندارد استفاده می شود.

ال-پی-اس می تواند همانند جی-پی-اس در هواپیما، بالگرد، کشتی و قایق، زیردریایی و خودروها به خصوص در انواع بدون سرنشین آن و همچنین در موشک های دورایستای کشور به کار آید.

هر چند ال-پی-اس محدودیت های خاص خود را دارد اما برای رفع نیاز فوری کشور به سامانه های دقیق مکانیابی در داخل و اطراف کشور بسیار لازم به نظر می رسد به خصوص در دریا که شاید بهترین محیط برای عملکرد چنین سامانه باشد. با بهره گیری از آن در صورت قطع امکان استفاده از جی-پی-اس و یا لزوم اختلال آن در منطقه ای از سوی کشورمان این سامانه به حفظ قابلیت عملکرد تجهیزات مختلف کشور کمک می کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 38
  • در انتظار بررسی: 2
  • غیر قابل انتشار: 2
  • جاوید ۱۱:۵۷ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۷
    3 1
    بابا ایول اینقدر کارمون درسته و خودمون نمی دونیم
  • مهران ۱۲:۰۸ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۷
    3 0
    سوا مهم اين است : آيا در زماني كه بيشترين نياز را به اين سيستم داريم با توجه به تسليحات جنگ الكترونيكي ابرقدرتها امكان دسترسي به آن را خواهيم داشت؟؟؟؟؟؟
  • ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۷
    1 0
    بهرته رسانه ها بهتر و بیشتر این دستاوردارو نشون بدن تا امید در مردم زنده بشه
  • ۱۲:۴۳ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۷
    4 0
    جي پي اس يه ابزار جاسوسيه براي آمريكا من خيلي وقت منتظر يه همچين سامانه ي ملي هستم دم مهندساي ايراني گرم گرم
  • علی ۱۲:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۷
    0 1
    پروفسور، این اونوقت میشه GPS ایرانی؟
  • جواد ۱۳:۲۱ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۷
    1 0
    افتخار ملي است
  • یوسف ۱۳:۲۲ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۷
    0 0
    فقط باید خودمون رو باور کنیم و با شعار امام که میگفت ما می توانیم...... فقط نمی دونم چرا بعضی ها رای منفی دادند...
  • ۱۳:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۷
    2 0
    بیش از سامانه بومی که میشه با پهپاد و ...اون رو ایجاد کرد نیاز شدیدی به یک سامانه جهانی داریم چون دشمنان فرا منطقه ای داریم...
  • ۱۵:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۷
    0 0
    بیشتر
  • مهدی ۱۶:۵۱ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۷
    0 0
    سلام من شنیدم که بوسیله این سامانه میشه در مکان یابی کشتی ها خلل ایجاد کرد که در صورت نیاز به بستن تنگه هرمز نقش بسزائی دارد
  • ۱۸:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۷
    2 3
    khodetoon doshman tarashi kardid az basss ke ...!
  • ۱۸:۳۳ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۷
    1 3
    داشتن سامانه موقعیت یاب ایرانی ، خیلی هم خوبه و همه ایرانی ها بهش افتخار میکنند. اما این سامانه ی هدی 1- به هیچ وجه نمیتونه اسم سامانه موقعیت یاب رو یدک بکشه. 2- واقعا ضریب خطای خیلی بالایی داره! چطور در عصری که 10 سانتی متر هم ضریب خطای بالا حساب میشه ، شما از 1 متر(اونم با غرور!) سخن میگید!! اما امیدوارم در آینده نزدیک پیشرفت های خیلی زیادی رو شاهد باشیم که واقعا بهش افتخار کنیم. البته همین هم قابل تقدیره... اما ما باید از نظر دانش به سطح جهانی برسیم. در ایران خیلی ها هستن که متخصص هستند اما بنا به دلایلی از دسترسی به امکاناتی که میتونن باهاش ایران رو در هر زمینه قوی کنند منع شده اند . ولی حق ما اینقدر پیشرفت نبود. ما باید هزار برابر این پیشرفت میکردیم. اما مسئولین و مدیران از ترس(خیلی چیزا )نگذاشتند.. 100% این نظر چاپ نمیشه. ولی من خوب و بد رو با هم گفتم ، سیاه نمایی نبود.
  • amir ۱۹:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۷
    0 0
    ما داریم به کشورهای دیگه اجاره ی استفاده از ماهواره هاشون رو پرداخت میکنیم. باید خودمون ماهوارشو به حول و قوت الهی بفرستیم بالا !!!
  • ۲۰:۲۴ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۷
    0 0
    بر خلاف دوستان نظر دهنده ( که حتما صاحب نظر بوده اند ) به دلیل نداشتن اطلاعات فنی نمی توانم در مورد کیفیت این سیستم اظهار نظر کنم . ولی از انتشار مقالات نظامی که از سوی سایت محترم انجام می شود استقبال می کنم.
  • شادمان ۲۱:۲۳ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۷
    0 0
    امام(ره): مانان پنیر خود را می خوریم و روی پای خود می ایستیم.
  • ۲۱:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۷
    0 0
    مگر جی پی اس باید ماهواره ای باشد ؟ اگر تکیه ما به جی پی اس های خارجی باشد در هر زمان که لازم بدانند ما را از سرویس و دسترسی خارج می کنند . اینقدر خودتو کوچک نبین گل پسر . رفت دورانی که به ما می گفتند شما لوله آفتابه هم نمی توانید بسازید . کمی احساس شخصیت و بزرگی کن .
  • علی ۲۳:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۷
    0 0
    عزیزجون مقاله داره میگه قضیه 1دوتا چیزه: 1- کاهش خطای سامانه جی-پی-اس و 2- توسعه ال پی اس اگه شما به این میگی جی پی اس ایرانی، خوب بگین! اصلا هم کسی رو کوچیک ندیدم، اتفاقا ساخت "سامانه مکانیاب جهانی ایرانی" باید جزو اهداف فضایی ایران باشه... شماهم وقتی منظور مخاطب رو نفهمیدی طود قضاوت نکن برادر
  • علی ۲۳:۰۸ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۷
    0 0
    جیگرتو
  • احسان ۲۳:۲۵ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۷
    0 0
    خفه بابا هنوزم از gps استفاده میکنین
  • احسان ۲۳:۲۷ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۷
    0 0
    اول یه ماهواره بفرست فضا که یه سال دووم بیاره
  • حسین ۲۳:۲۸ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۷
    0 0
    حق همیشه دشمنی به نام باطل دارد ؛ همیشه !
  • lمهدی ۲۳:۳۷ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۷
    0 0
    یوسف جان حالشون خوب نبوده جدی نگیر
  • ۰۳:۱۶ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۸
    0 0
    چون اونا وطن فروشن
  • ۰۵:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۸
    0 0
    اگر آثار این خدمات در زندگی روزمره مردم نیایدچند آفت این پیشرفتها را تهدید میکند. 1-هزینه فوق العاده زیاد برای کشور و افتادن در دام رقابت تسلیحاتی که با توجه به شرایط اقتصادی ما توان این رقابت را نداریم 2- پیشرفت کند و عقب افتادگی در این صنایع بخاطر نبود منابع مالی کافی بخاطر همین باید سرعت سرریز تکنولوژی نظامی به صنایع غیر نظامی سرعت بیشتری بگیرد
  • ۰۶:۵۹ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۸
    0 0
    کی تونسته منفی رای بده
  • ۰۷:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۸
    0 0
    کسی که منفی دادی مطمعنا ایرانی نیستی شایدم از قاجار و پهلوی باشی
  • ۱۵:۲۷ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۸
    0 0
    آره اين ما بوديم در دو جنگ جهاني به اينگليس حمله كرديم و در طول اون با دزديدن نون ملت 10ميليون نفرو كشتيم اين ما بوديم كه تو آمريكا و انگليس دو تا كودتاي موفق انجام داديم اين ما بوديم كه از يه ديونه براي حمله ي همه جانبه به كشور اونا استفاده كرديم نه اونا در نتيجه ما دشمن تراشي كرديم واقعا چقدر مي توني ابله و كينه توز باشي
  • ۱۵:۳۰ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۸
    0 0
    اون كسي بايد خفه شه كه از حلقوم امريكا و اذنابش زر مي زنه عزيزم
  • دانشجوی نرم افزار ۱۷:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۸
    0 0
    این سیستم یک مدل نظامی کامل موقعیت یابی هست کهمدل خیلی ابتدایی اون همان چیزی هست که ایرانسل تبلیغ میکنه.یافتن موقعیت مشترکان با آنتن های bts.فرق این دوسامانه اینه که به نحوی علاوه بر امواج خودش از اطلاعات gpsهای در حال کار هم استفاده میکنه.
  • علي اكبر سبط ۰۰:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۹
    0 0
    ايراني نيستم اما نظر مثبت دادم به ايران وبرنامه هاي ايران افتخار مي كنم
  • 1 ۰۰:۴۱ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۹
    0 0
    كاش
  • روح اله ۱۲:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۹
    1 0
    معلومه شما زیاد اطلاعات نداری. چی پی اس های دستی خطایی بین 10 تا 15 متر دارند. جی پی اس های موبایل تا 30 متر همخطا دارند. این یک سامانه موقعیتیابی نیست. یم سامانه تصحیح است که خطا رو به شدت کاهش میده. در ضمن اگر شما جی پی اس باخطای کمتر از یک متر (استقراری) رو با قیمت کمتر از 30 میلیون پیدا کردی جایزه داری
  • ۱۲:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۱/۲۹
    0 0
    چون اونا نمیتونن
  • حسین ۰۹:۳۵ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۰
    0 0
    این سامانه خطا رو در فواصل نزدیک به کمتر از 30 سانتیمتر کاهش میده و در فواصل دورتر تا یک متر
  • ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۰
    0 0
    هر چند این سیستم، همون GPS نیست اما در حد یک LPS است و البته مقدمه ای خوب برای GPS. با تشکر از شما،‌ خوانندگانتون رو به مطالعه با تأمل بیشتر دعوت می کنم.
  • ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۰
    0 0
    در نتیجه ساخت «هدی» ضمن خدمات دهی به تعداد زیادی کاربر، دقت مکانیابی به صورت آنی تا شعاع 30 کیلومتری ایستگاه، بالغ بر چند سانتیمتر و تا شعاع 150 کیلومتری آن در حد یک متر است. این میزان بسیار بالای دقت، هم برای فعالیت های نظامی، امنیتی، پلیسی و هم برای امور غیرنظامی کاملاً کافی است.
  • ۱۰:۲۲ - ۱۳۹۱/۰۱/۳۰
    0 0
    نوشتن تا 30 کیلومتری در حد سانتیمتر خطا داره و تا 150 کیلومتری تازه خطاش میرسه به یک متر دقیق بخون بعد نظر بده
  • منتظر تنها ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۳/۰۷
    0 0
    ایرانی جماعت میتواند هر چی باشه از گوگل ارث بهتره که اسم خلیج فارس از نقشش پاک کرد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس