به گزارش مشرق، تهیه و تدوین و پس از آن تصویب و ابلاغ پهنههای گسلی شهر تهران و سایر شهرها از دولت یازدهم آغاز شد. شناسایی پهنههای گسلی پرخطر، متوسط و ضعیف پایتخت به عنوان الگو، تصویب و ابلاغ شد تا آغازی باشد، برای سایر شهرهای ایران تا در رویارویی با زلزله، آمادگی لازم کسب شده باشد.
به واقع با پیشنهاد شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ماموریت یافت، تا با همکاری دستگاه های ذی مدخل، پهنه های گسلی شهر تهران را شناسایی کند. مطالعات در مرکز با همکاری دستگاههای مرتبط آغاز شد و در نهایت در سال 95، پیرو مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری ایران، نقشه پهنههای گسلی شهر تهران با توجه به ضرورت تهیه اسناد پایه و تشخیص مناطق پرخطر تهیه شد و در شورای عالی به تصویب رسید.
ایزدی دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری ایران بارها اعلام کرده است که نقشه پهنههای گسلی پایتخت برای شهرداری و سایر دستگاههای مرتبط ارسال شده است و به عقیده این مقام مسئول، شناسایی پهنه های گسلی کمک می کند، با ساخت و سازهایی که در این عرصه وجود دارند، مقاوم سازی شوند و اینها ویژگی اسناد تهیه شده هستند.
احتمال بروز فاجعه در روستای گنجهای کهنه
همه چیز درباره زلزله کرمانشاه/ حادثهای که سال ۹۶ را لرزاند
بر اساس این گزارش، شناسایی پهنههای گسلی موجب میشود تا شهرداری از دادن مجوز ساخت ساختمانهای بالای 12 طبقه در پهنههای گسلی ممانعت کند و در نهایت باید از سوی مسئولان تدابیری اندیشیده شود تا ساخت ساختمانهای حساس همچون پمپ بنزین، بیمارستان، مدرسه و ساختمانهای با اهمیت یا مقاوم سازی شوند و یا به مرور به مناطق دیگری منتقل شوند.
ایزدی تاکید کرده است: به منظور هرگونه سوء استفاده از نقشه پهنههای گسلی، موارد فوق در اختیار عموم شهروندان قرار میگیرد. البته مردم باید در نظر داشته باشند که نقشه پهنههای گسلی از سوی دو مرجع شهرداری تهران و همچنین دبیرخانه شورایعالی شهرسازی و معماری ایران معتبر است.
محمد شکرچیزاده رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی پیشتر نیز با اعلام این مطلب که ضرورت دارد، تا منابع سوختی مهمی که در پهنههای گسلی قرار دارند، به سرعت جابه جا شوند، جابهجایی ساختمانهای اصلی و مهم در پهنههای گسلی در بازههای زمانی 30 تا 40 ساله راهکاری مناسب خوانده و اعلام کرده بود: مقاومسازی ساختمانهایی که در پهنههای گسلی زلزله قرار دارند و جلوگیری از توسعه آنها از جمله راهکارهای است که ضرورت دارد، در دستورکار قرار بگیرد.
وی اعلام کرد: 318955 مترمربع از شهر تهران در بافت فرسوده و در محدوده و حریم گسلهای زلزله قرار دارند و همچنین 65 درصد ساختمانها در حریم گسل شهر تهران است.
به گفته این مقام مسئول، 27 کیلومتر مربع سطح شهر تهران پهنه گسلهای اصلی است و بدترین وضعیت را گلابدره دارد که باید در اولویت جدی برای جابهجایی و مقاوم سازی قرار بگیرد.