به گزارش مشرق، روزنامه فرهیختگان در گزارشی نوشت: با نگاهی به آمار معاملات مسکن که از ابتدای سال ۹۷ تا هفته نخست خرداد ماه انجام شده است، بهخوبی میتوان افزایش بیحد و اندازه قیمت مسکن را مشاهده کرد. این افزایش قیمت، مختص منطقه یا محله خاصی در تهران نیست، بلکه نمودار رشد قیمت مسکن در تهران با شیب بسیار تندی افزایش یافته است. برای مثال اگر در فروردین سال ۹۷، یک متر مربع از زمین مسکونی در منطقه ۹ به قیمت چهار میلیون و ۷۰۰ هزار تومان معامله میشد، در هفته نخست خرداد، با افزایش ۳۱ درصدی، به قیمت ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان رسیده است. این درصد افزایش با تفاوتهای قابل توجهی، در تهران، قدرت خرید متقاضیان مسکن را بهشدت کاهش داده است. این در حالی است که کارشناسان اقتصاد مسکن، بر این باورند که سایه رکود تورمی بر بازار مسکن، همچنان ادامهدار خواهد بود.
براساس آمار بانک مرکزی، مسکن در تهران ۳۴/۸درصد گران شده است. طبق این گزارش متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی معاملهشده از طریق بنگاههای معاملات ملکی شهر تهران در اردیبهشت ۵۹/۸ میلیون ریال بود که نسبت به ماه مشابه سال قبل ۳۴/۸ درصد افزایش نشان میدهد. براساس گزارش تحولات بازار معاملات مسکن شهر تهران در اردیبهشت سال ۱۳۹۷، بیشترین متوسط قیمت یک متر مربع زیربنای مسکونی معاملهشده در میان مناطق ۲۲ گانه شهرداری تهران معادل ۱۲۵/۵ میلیون ریال به منطقه یک و کمترین آن با ۲۷/۱ میلیون ریال به منطقه ۱۸ تعلق داشته است.
اما گزارش آماری دفتر اقتصاد و برنامهریزی مسکن وزارت راه و شهرسازی نشان میدهد که بازار مسکن پایتخت در ماههای فروردین و اردیبهشت امسال شاهد تغییرات عمده هم در تعداد مبایعهنامهها و هم قیمت مسکن بوده است، بر این اساس بیشترین تعداد مبایعهنامه اردیبهشت با ۲۲۹۶ فقره مربوط به منطقه ۵ و کمترین آن برای منطقه ۱۹ با ۱۱۲ فقره است. در فروردین امسال قیمت متوسط هر مترمربع واحد مسکونی در منطقه یک ۱۱ میلیون و ۷۷۳ هزار تومان بوده که این قیمت در ماه بعدی یعنی اردیبهشت با رشد بیش از هفت درصدی به ۱۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان افزایش یافته است.
افزایش مستمر قیمت مسکن، بهویژه در تهران و کلانشهرهای کشور این نگرانی را ایجاد کرده است که با ادامه روند کنونی و کاهش ارزش پول، سرنوشت نقدینگی و سرمایه متقاضیان مسکن چه خواهد شد. به نظر میرسد دولت نیز تمایل چندانی به حل معضل مسکن و کنترل قیمت این بازار ندارد و همچنان با پافشاری به سیاستهای بینتیجه قبلی، گام موثری در این حوزه برنداشته است. گفته میشود در حالی رئیسکمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی از برنامه مجلس برای راهاندازی سامانه تعیین قیمت مسکن با هدف کنترل بازار خبر داده، که مقام مسئول وزارت راه و شهرسازی ضمن مخالفت با این طرح آن را عاملی برای افزایش قیمتها ارزیابی کرده است. هفته گذشته رئیسکمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی بااشاره به اینکه افزایش قیمت مسکن شرایط را بر مردم بهویژه تهرانیها سخت کرده، گفته بود از وزارت راه و شهرسازی و دستگاههای نظارتی درخواست میکنیم نظارت بر بازار مسکن را بیشتر کنند.
افشین پروینپور کارشناس اقتصاد مسکن میگوید: خروجی عملکرد مسئولان بخش مسکن طی سالهای اخیر فقط حرف زدن بوده است. یکی از معضلات ۶ سال اخیر این است که تیم مسئول مسکن ارادهای برای حل مشکلات این بخش ندارند.
وی معتقد است که مسکن، زیرمجموعهای از کلیات اقتصاد است. بهرغم وعدههای دادهشده از سوی دولت درخصوص رونق بخش مسکن یا تکمیل مسکن مهر، تا امروز هیچکدام از وعدهها عملی نشده است. نه مسکن مهر تمام شده و نه اینکه رونقی در ساختوساز دیده میشود.