به گزارش مشرق، پس از بررسی اولین های تیم ملی ایران از نظر جریمه های تیمی و شخصی توسط داوران یا کمیته انضباطی فیفا در ادوار مختلف جام های جهانی، ترین های تیم کشورمان در تاریخ جام جهانی را بر اساس حضور در بازی مرور خواهیم کرد.
سن
اختلاف سن بین مسن ترین و جوانترین بازیکن اعزامی به روسیه، حدود ۱۳ سال است. پژمان با ۳۴ سال و ۹ ماه مسن ترین بازیکن تیم ایران است و عزت اللهی با ۲۱ سال و ۹ ماه، جوانترین.
بیشترین حضور در ادوار مختلف
در حال حاضر، هیچ بازیکن ایرانی بیش از دو دوره در جام جهانی حضور نداشته است؛ از بین ۵ بازیکنی که در دو دوره جام جهانی حضور داشتند، فقط مسعود شجاعی عضو تیم ملی است و در آستانه سومین حضور در جام جهانی قرار دارد. . آندو تیموریان از یک سال پیش، دیگر به تیم ملی دعوت نشد تا شانس سومین حضور در جام را از دست بدهد. سه نفر دیگر هم از فوتبال خداحافظی کردند؛ علی دایی، جواد نکونام.
همچنین، شش بازیکن در فهرست تیم ملی در آستانه دومین تجربه جام جهانی هستند؛ اشکان دژاگه، رضا قوچان نژاد، کریم انصاری فرد، علیرضا جهانبخش، احسان حاج صفی و پژمان منتظری. در بین این شش بازیکن، تنها پژمان منتظری لژیونر نیست؛ البته منتظری در ابتدای فصل گذشته به فوتبال ایران بازگشت.
بیشترین بازی در جام جهانی
هیچ بازیکنی از فهرست نهایی تیم ملی، بیش از ۳ بازی در جام جهانی انجام نداده، به جز مسعود شجاعی که در ۴ بازی در این رقابتها به میدان رفته است.
در تاریخ حضور ایران در جام جهانی، دو بازیکن به طور مشترک، رکورددار تعداد بازی در جام جهانی هستند؛ مهدی مهدوی کیا و آندرانیک تیموریان، با حضور در دو جام جهانی، در تمامی ۶ بازی ایران به میدان رفتند.
در بین بازیکنانی که به روسیه سفر خواهند کرد، ۶ بازیکن شانس رسیدن به این رکورد را دارند که این بازیکنان عبارتند از اشکان دژاگه، پژمان منتظری، مسعود شجاعی، علیرضا جهانبخش، احسان حاج صفی و رضا قوچان نژاد. البته در بین آنها تنها مسعود شجاعی است که حتی می تواند از رکورد فعلی هم بالاتر رفته و به تنهایی رکورددار بیشترین تعداد بازی در جام های جهانی شود.
بیشترین دقایق بازی
مهدی مهدوی کیا و آندرانیک تیموریان در هر ۶ بازی در دو دوره جام جهانی، ۹۰ دقیقه به طور کامل در زمین حاضر بودند تا با ۵۴۰ دقیقه بازی رکورددار بیشترین دقایق بازی در جام های جهانی باشند.
مهدوی کیا و آندو فعلاً نگران این رکورد نیستند و تا جام جهانی ۲۰۲۲ قطر در این بخش رکورددار خواهند بود زیرا در روسیه هیچ بازیکنی نمی تواند به رکورد آنها برسد. نکته جالب اینکه مسعود شجاعی با وجودی که در آستانه سومین حضورش در جام جهانی است و تا کنون ۴ بازی هم انجام داده، اما از نظر تعداد دقایق نمی تواند به آمار آندو و مهدوی کیا برسد.
بیشترین کاپیتانی
کاپیتان های تیم ملی در اولین و آخرین دوره ای که ایران در این رقابتها شرکت کرده، در این بخش رکورددار هستند. علی پروین در جام جهانی ۱۹۷۸ و جواد نکونام در جام جهانی ۲۰۱۴ در هر سه بازی گروهی کاپیتان ایران بودند.
در بین نفرات تیم ملی ایران که برای جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه انتخاب شده اند، هر بازیکنی که بازوبند را ببندد، اولین کاپیتانی در جام جهانی را تجربه خواهد کرد.
رکوردداران بازیکنان تعویضی و جانشین
در ادوار مختلف جام جهانی، تعویض و جانشینی برخی از بازیکنان قابل توجه بودند؛ آرش برهانی و علیرضا جهانبخش دو بازیکنی هستند که در جام جهانی در سه بازی متوالی به عنوان بازیکن جانشین و ارد میدان شده اند. همچنین، اشکان دژاگه هم در سه بازی متوالی در نیمه دوم جای خود را به بازیکنان دیگری داده است. اما مسعود شجاعی در هر چهار بازی خود در جام جهانی یا به عنوان بازیکن تعویضی جای خود را به بازیکنان دیگر داده یا به عنوان بازیکن جاانشین وارد میدان شده است.